confinament Lleida Segrià

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Les restriccions no s’acabaran amb la fi de l’estat d’alarma. Almenys a Catalunya, on el govern va enllestint una modificació del decret llei 27/2020, aprovat el juliol de l’any passat, per poder aplicar determinades restriccions, com ara el confinament nocturn, el confinament territorial i el tancament de sectors i comerços.

El vice-president en funcions, Pere Aragonès, ha dit que amb aquest canvi legislatiu i l’aval judicial de les restriccions que es vulguin anar impulsant, el pla de contenció del virus es continuarà aplicant. Tanmateix, caldrà veure com el TSJC entoma les restriccions que proposi la Generalitat d’acord amb la nova legislació catalana i sense l’empara de l’estat d’alarma.

Si a l’estat espanyol encara plana un interrogant sobre què passarà a partir del dia 9, a l’estat francès el govern de Macron treballa amb un calendari de desconfinament de quatre etapes. Començarà el 3 de maig, quan s’acabarà la limitació de moure’s en un radi de deu quilòmetres de casa.

Aquell dia també s’obrirà el pas fronterer entre Costoja (Vallespir) i Maçanet de Cabrenys (Alt Empordà), segons que ha confirmat la batllessa d’aquest darrer municipi, Mercè Bosch. Aquest és un dels cinc passos que l’estat francès va tancar el mes de gener passat amb blocs de formigó, al·legant motius de seguretat per l’alerta d’atacs terroristes i per evitar fluxos d’immigració il·legal. Ara com ara, no se sap si s’obrirà només aquesta via o també els altres passos.

En la fase següent, el 19 de maig, es reobriran les botigues no essencials i terrasses de bars i restaurants; el 9 de juny, el confinament nocturn començarà a les onze de la nit i es tornaran a obrir els interiors dels bars i restaurants; i el 30 de juny s’acabarà el confinament nocturn alhora que es podrà assistir, amb el passaport sanitari, a qualsevol acte de més de mil persones.

Avui la Cambra del Llibre de Catalunya ha fet balanç de la festa de Sant Jordi d’enguany. Ha fet públic que s’hi van vendre prop d’1,3 milions de llibres, dels quals el 53% eren en català. La proporció de la venda la resta de l’any és d’un 70% en castellà i un 30% en català. El total de vendes va ser, aproximadament, el 85% de les del 2019, però igualment el gremi valora les xifres com a molt positives.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 1.062.656 casos, 30.381 morts i hi ha 605 pacients a les UCI:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


A tot el món, les darreres xifres són de 150.781.817 casos confirmats i 3.170.919 morts. Del total de casos, 128.235.645 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 32.989.068 casos i 588.412 morts;
–L’Índia, amb 18.692.720 casos i 207.397 morts;
–El Brasil, amb 14.523.807 i 398.343 morts;
–L’estat francès, amb 5.565.852 casos i 103.918 morts;
–Rússia, amb 4.796.557 casos i 109.731 morts.

–A l’estat espanyol hi ha 3.514.942 casos i 78.080 morts.


La píndola d’en Jordi Goula: “Tot esperant l’embranzida del tercer trimestre”

Ahir vèiem a la píndola com a la zona euro l’activitat del mes de març i, sobretot la de l’abril, havia accelerat el pas, amb la indústria manufacturera al capdavant. Per això no ha d’estranyar que aquí també es comencin a veure indicis positius en la crisi de la covid-19. Com s’ha comentat a la Cambra de Comerç aquest matí, després d’un primer trimestre d’estancament en el ritme de recuperació a causa de la tercera onada, al segon trimestre s’albira una mica més d’optimisme gràcies al bon ritme de vaccinació i a l’impacte positiu que tindrà en l’economia mundial l’aplicació de nous plans d’estímul econòmic com el dels Estats Units, de més d’1,9 bilions de dòlars. El director del Gabinet d’Estudis, Joan Ramon Rovira, i la presidenta de la Cambra, Mònica Roca, han presentat l’informe de conjuntura catalana, corresponent al primer trimestre.

Penso que aquestes setmanes ens trobem en un punt d’inflexió, en un moment clau de la recuperació. Una recuperació que anirà millorant durant el 2021. Va començar malament el gener i el febrer per la virulència de la tercera onada. Per això, quant al primer trimestre del 2021, la Cambra estima un descens del PIB de dues dècimes respecte de l’anterior, i un avenç de l’1,2% el segon trimestre, gràcies a la recuperació de la mobilitat per la contenció de la pandèmia a causa de la vaccinació. Però no es preveu que sigui fins al tercer trimestre, amb l’arribada de l’estiu, quan la recuperació agafi embranzida. De fet, amb l’arribada del bon temps i l’augment progressiu de població vaccinada, es preveu que el sector turístic, que a Catalunya representa el 12% del PIB, pugui arribar a un 50%-60% del nivell del 2019, tot i que amb més pes del turisme interior que no de l’estranger.

Em sembla molt important que en aquests moments la confiança –tan malmesa aquests darrers mesos– augmenti a la gran majoria de les empreses, però sobretot a les més petites (menys de cinquanta treballadors) i a les més grans (més de mil treballadors), perquè són les que s’han ressentit més de les restriccions el primer trimestre. Per àmbits territorials, l’informe també assenyala diferències: preveu que la recuperació del segon trimestre serà més intensa a les empreses de les demarcacions de Barcelona i Girona, que són les que més han sofert les restriccions del primer trimestre, atès que depenen més del turisme.

També els sectors més afectats veuen finalment la llum al final del túnel. L’hoteleria i el transport és on més augmenta la confiança en el segon trimestre, després d’un primer molt dolent per les restriccions i els tancaments. El comerç i la resta de serveis també mostren una millora, però no tan forta, i la indústria i la construcció moderen les perspectives després del fort repunt dels trimestres anteriors.

Quant a les dades globals, segons Joan Ramon Rovira, “el PIB català creixerà d’un 6% el 2021, de manera que recuperarà només la meitat del que havia perdut el 2020. El 2022 continuarà la tendència a l’alça a un ritme similar al del 2021 (6,1%) i l’economia acabarà l’any a prop del nivell de pre-pandèmia (99,5%). El consum privat i la inversió seran els plats forts de la recuperació enguany, estimulats per l’estalvi acumulat i per la implantació del Next Generation. Els serveis recuperaran només una part de l’activitat perduda el 2021 i la indústria s’acostarà al nivell d’abans de la crisi”.

En resum, si la Cambra encerta les previsions, la recuperació anirà de menys a més el 2021 i es repartirà en dos anys (2021 i 2022). “Volem donar un missatge d’esperança i veiem motius per a l’optimisme. Per a aquest segon trimestre les dades són bones per a les empreses.” Amb aquestes paraules optimistes ha tancat l’acte la presidenta, Mònica Roca.

PS. Avui també hem sabut els resultats de l’EPA del primer trimestre. En principi, són positius a Catalunya i no tant a l’estat espanyol. En comparació amb el quart trimestre del 2020, l’ocupació ha crescut d’un 1% en xifres intertrimestrals (33.300 ocupats més). Quant a la desocupació, disminueix d’un 7,1% al trimestre (38.200 menys) i la taxa és d’un 12,9%, un punt menys que el trimestre anterior. A tot l’estat espanyol la desocupació baixa només de 0,1 punts, fins al 16%, una taxa 3,1 punts superior a la catalana.

De totes maneres, aquest trimestre cal anar molt amb compte amb els resultats de l’EPA, perquè s’ha confeccionat amb canvis importants, recomanats per l’OIT, arran de la pandèmia, i això pot derivar en interpretacions errònies. L’INE explica, per exemple, que els requisits de l’OIT per a considerar una persona desocupada són complicats de complir en un context de tancament empresarial i paralització de l’activitat. Per aquesta raó, una part important dels qui han perdut la feina encara continuen comptabilitzades com a inactives. Això és massa important per a avançar-ne conclusions acceptables. Els resultats més afinats els veurem més endavant.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–Politico: Com pagarà la UE els milers de milions per a finançar la recuperació d’Europa? (en anglès)
–Le Monde: Qui són els 100.000 morts de la covid-19 a França? (en francès)
–Vox: És possible que els estats més pobres no es puguin vaccinar fins el 2023 (en anglès)
–Infobae: Pfizer i BioNTech preveuen de tenir el vaccí contra el coronavirus per als nens al setembre (en castellà)
–Le Figaro: Moderna produirà tres mil milions de dosis del seu vaccí el 2022 (en francès)
–BBC: Turquia es prepara per al primer confinament total (en anglès)
–The Straits Times: Lliçons del tsunami de la covid-19 a l’Índia (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Catalunya vaccinarà amb Moderna els agents de la Guàrdia Civil i la policia espanyola a partir de dilluns
Èxit de Sant Jordi: 1,3 milions de llibres venuts, dels quals el 53% en català
El metro és el mitjà de transport que la població considera més insegur en relació amb la covid, segons un estudi


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
[MAPA] Així evoluciona la campanya de vaccinació a tot el món
Quin certificat autoresponsable de desplaçament necessitem?


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.

S'ha afegit la noticia a Favorits

Hem detectat que teniu les notificacions de Vilaweb blocades. Si les voleu rebre, seguiu les instruccions que trobareu en aquesta pàgina.