El metro és el mitjà de transport que la ciutadania percep com a més insegur en relació amb el risc de la covid-19, segons una estudi d’Ecologistes en Acció. Així ho veuen un 42% dels enquestes en l’informe ‘Canvis en els usos del transport públic provocats per la pandèmia’. En segon lloc hi ha el tren o tramvia (35%) i en tercer l’autobús (24%).

L’informe destaca que el transport públic ha perdut gairebé el 40% dels viatgers i conclou que més de la meitat dels usuaris l’utilitzaria més si s’implantessin més mesures de seguretat sanitària. Els enquestats demanen més ventilació, més freqüència de pas, més neteja i més seients buits entre usuaris.

L’informe indica que un 84% de les persones han modificat visites a amistats o familiars, el seu oci, l’esport o la visita a altres zones de la ciutat per evitar utilitzar el transport públic. Pel que fa als desplaçaments laborals o per estudis, un 55% han modificat les seves pautes. Les dones han deixat d’assistir al seu centre de treball o estudis, si tenien opció de fer-ho, i per evitar el transport públic en un 15,9% més que els homes.

Més trajectes a peu

D’altra banda, un 79% dels enquestats expressen la seva intenció d’augmentar els desplaçaments a peu i un 28% en bicicleta. Hi ha un 36% que té intenció d’utilitzar més el transport públic en el futur. Tot i això, gairebé un terç de la mostra diu que utilitzarà amb major freqüència el cotxe particular.

Més foment del transport públic

Davant d’aquestes resultats, Ecologistes en Acció ha reclamat a totes les administracions públiques que responguin a les demandes de la ciutadania i fomentin l’ús del transport públic. Ha considerat que és “urgent” atendre les pors de la població i posar en marxa les propostes plantejades en l’enquesta. L’organització ha destacat la importància d’incrementar la freqüència de pas dels autobusos, i dedicar carrils exclusius per a l’autobús en els accessos a les ciutats.

La responsable de Transport d’Ecologistes, Carmen Duce, ha recordat que l’emergència climàtica i la urgència de reduir els nivells de contaminació a les ciutats “exigeixen la posada en marxa de mesures efectives per garantir la seguretat sanitària en el transport públic i incrementar així el seu ús en la construcció de la nova normalitat”.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.