Report diari sobre el coronavirus: Les dades indiquen que es comença a doblegar la sisena onada

  • Cada vespre us oferim un report diari amb tota la informació actualitzada del coronavirus

VilaWeb
Redacció
28.01.2022 - 19:50
Actualització: 28.01.2022 - 20:06

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El Tribunal Superior de Justícia ha acceptat de prorrogar el certificat covid al País Valencià fins el 28 de febrer en tots aquells establiments i espais on ja es demanava fins ara. El tribunal conclou que la mesura és idònia, necessària i proporcionada atesa l’evolució de la pandèmia i l’increment accelerat de la transmissió del virus. I precisa que l’exigència del certificat covid no afecta l’exterior dels establiments d’hoteleria i restauració, és a dir, les terrasses de bars i restaurants. A Catalunya, avui ja no cal presentar el certificat per accedir a locals i establiments. Tampoc no són vigents les limitacions de reunions de deu persones i de cabuda màxima en comerços, cultura i cerimònies religioses.

Per altra banda, el jutjat social 1 de Benidorm ha condemnat avui la Conselleria de Sanitat a indemnitzar el personal sanitari per la manca d’elements de protecció personal durant la primera onada de la covid-19, una circumstància que segons el magistrat infringeix la llei espanyola de prevenció de riscs laborals.

Al Principat, la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha demanat novament al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que es pugui reobrir de manera immediata el lleure nocturn. L’entitat diu que una vegada decaiguts el confinament nocturn i la limitació de reunions, hi pot haver entrompades multitudinàries a tot arreu. També sol·licita al TJSC que decideixi avui mateix d’anul·lar de manera cautelaríssima la prohibició de la Generalitat. Precisament, avui, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, s’ha mostrat partidari que les discoteques i altres locals del lleure nocturn reobrin l’11 de febrer, una data que es va posar sobre la taula en una reunió amb el sector aquest dimarts. És un sector que ha estat molt castigat. Sempre en aquesta inestabilitat en què ens movem, penso que hem d’anar obrint tots els entorns”, ha subratllat.

I, per la seva banda, la fiscalia ha demanat al TSJC que admeti la querella de la Unión de Oficiales Guardia Civil Profesional contra l’ex-consellera de Salut Alba Vergés i l’ex-director del Servei Català de la Salut Adrià Comella. Els acusa de delictes de prevaricació administrativa, odi i contra les garanties constitucionals per haver discriminat, suposadament, els agents de la Guàrdia Civil i la policia espanyola durant la campanya de vaccinació. En el seu moment, la Generalitat va argumentar que els entrebancs en la vaccinació responien a incidències amb el cens dels agents.

La ministra de Sanitat espanyola, Carolina Darias, ha assegurat avui que totes les dades indiquen que s’ha doblegat la corba de la sisena onada de la pandèmia de la covid-19 a l’estat espanyol. “Les dades de baixada es van consolidant dia a dia”, ha dit després d’una visita a l’Hospital Son Llàtzer de Palma, tot i que també ha insistit que calia ser prudents. En la mateixa línia s’ha pronunciat l’investigador del Grup de Recerca en Biologia Computacional de la UPC (BIOCOMSC) Daniel López Codina. En una entrevista a RAC1, ha dit que probablement s’havia assolit el pic de contagis, atès que les dades mostraven una millora. Ara bé, també ha fet una crida a la prudència, i ha destacat que les restriccions havien estat molt útils per a frenar l’avenç de contagis. Ahir, la incidència acumulada a catorze dies a Catalunya va ser de 6.049 casos per cent mil habitants. Avui, ha baixat a 6.029, vint punts menys. A les Illes, ha passat de 3.315 a 3.246 en un dia, mentre que al País Valencià encara augmenten els casos, tot i que baixen els ingressos.

Sobre protocols covid, el Principat ha actualitzat les mesures de prevenció en residències per a gent gran i persones amb discapacitat o malaltia mental. Si bé els familiars ja no han de mostrar el certificat covid, sí que hauran de continuar presentant la declaració responsable per accedir al centre, tal com feien fins ara. També es recomana que els familiars no vaccinats es facin una prova d’antígens abans de visitar un usuari.

A Andorra, la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, ha avançat que a partir de dimarts que ve els vaccins s’administraran únicament a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Paral·lelament, la plaça de Braus d’Andorra la Vella continuarà funcionant com a Stoplab, és a dir, que s’hi faran proves de detecció del coronavirus. Mas atribueix aquest canvi a una optimització dels recursos i diu que d’aquesta manera, si calgués, la vaccinació es podria reprendre a la plaça de Braus.

 


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans s’han registrat 3.4390.106 casos i actualment hi ha 780 pacients a les UCI.

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


La píndola de Jordi Goula: Les pimes recuperen terreny el 2021, però no prou

L’any ha estat bo per a una gran majoria de pimes industrials, però no prou per a arribar als nivells de negoci que hi havia abans de la pandèmia. Això es desprèn de l’enquesta “Evolució de la pime industrial catalana el 2021 i perspectives per al 2022”, feta per l’empresa GESOP i presentada avui pel president de PIMEC, Antoni Cañete, i el director de l’Observatori, Modest Guinjoan. Segons l’enquesta, les pimes han experimentat una evolució positiva respecte al 2020, any en què la crisi sanitària de la covid va fer caure fortament l’activitat econòmica general, però no n’hi ha hagut prou. Les vendes globals del sector industrial han augmentat d’un 9,2% durant el 2021, una xifra que contrasta amb la caiguda de l’11,4% de l’any 2020.

Amb aquestes dades, el president de la patronal ha demanat “un compromís clar del govern pel Pacte Nacional per a la Indústria (PNI) i dotat pressupostàriament amb els recursos necessaris per a fer front als reptes del sector i del país”. En aquest sentit, ha dit que calia “treballar de manera consensuada i amb visió àmplia en aspectes clau per a la competitivitat del país com el coneixement, les infrastructures, el model i el cost energètic i la sostenibilitat”. Sobre el PNI, ha afegit que calia “accelerar-lo per encarar la recuperació”, que tingués una dotació pressupostària específica i que tingués un efecte d’inversió tractora, amb visió transversal. “I que sigui un pacte de país i no de partits, en què hi participin totes les administracions, i que tingui objectius a curt termini, clars i quantificats, a més de ser marcadament eficaç.”

Els resultats de l’enquesta aporten dos aspectes fonamentals, segons Modest Guinjoan. L’un és estructural i l’altre, conjuntural. Sobre la qüestió estructural, els resultats són concloents. “Les microempreses –on s’inclouen els autònoms– s’han recuperat pitjor que les petites; i les petites, pitjor que les mitjanes. Hi ha una correlació molt directa entre els resultats i la grandària de les empreses, en favor de les més grans. Queda clar que les microempreses, que s’han de convertir en petites, han d’augmentar la seva dimensió per ser més competitives i millorar els resultats.” És per això que la PIMEC demana una “atenció especial” de les administracions per a les microempreses, sobretot després dels efectes de la crisi de la covid.

De la part de l’enquesta que Guinjoan considera conjuntural, jo en destacaria algunes qüestions que em semblen adients. La primera és on tenen els seus mercats en aquests moments. És interessant de veure-ho per rebatre moltes coses que encara es diuen sobre la necessitat que tenim del mercat estatal. Hi és, però en una quarta part. Resulta que el 2021 les pimes industrials catalanes van destinar un 46% de les vendes al mercat interior català. L’exportació és el segon mercat (29%, repartit en un 18% a la zona euro i un 11% a la resta del món), i la resta de l’estat espanyol, el tercer, amb un pes relatiu del 25%. Les xifres no necessiten cap mena d’explicació addicional. Si de cas, indicar que la distribució és pràcticament la mateixa que l’any passat. Cal dir que les exportacions de la pime industrial catalana s’han recuperat molt després de la caiguda del 2020.

Quant als resultats finals de l’any 2021, per a les pimes industrials han significat una recuperació respecte als que es van obtenir el 2020. Un 57% del sector ha registrat més bons resultats que l’any anterior; un 19% ha registrat resultats iguals que el 2020; i un 21% diu que són pitjors.

Em sembla positiu que en l’enquesta d’enguany s’hagin incorporat algunes preguntes relatives a la incidència per la crisi de matèries primeres i altres productes. En aquest sentit, l’augment del preu del gas i l’electricitat ha representat un increment de costs del 82% de les pimes del sector. Un 46% d’aquestes empreses no ha pogut repercutir (ni totalment ni parcial) a la seva clientela els augments de costs; només un 7% els ha repercutits íntegrament. Els preus al consum haurien pogut pujar molt més, doncs, si la repercussió final hagués estat més alta. Fent un pas més enllà, l’enquesta ens diu que l’augment de preus de les compres (productes i subministraments bàsics) ha fet disminuir els resultats empresarials al 84% del sector. Només a un 16% del sector no l’ha afectat el compte de resultats.

I per a enguany què diuen? D’acord amb els resultats obtinguts, les previsions són globalment optimistes: per al 50% del sector, l’activitat augmentarà, i per a un 11%, disminuirà. D’aquesta manera, doncs, s’assoleix un saldo de respostes positives del 39%. “Estic segur que enguany, si no hi ha cap sorpresa que ho esguerri, les pimes superaran el llindar del 2019 i recuperaran el temps perdut. En general, hi ha optimisme… si s’acaba definitivament la pandèmia”, em comenta Guinjoan.

Sobre les inversions, la previsió també és positiva, amb el 25% de respostes del sector favorable a l’augment. Un percentatge prou rellevant (el 38%) considera que la inversió es mantindrà a un nivell similar al del 2021. Finalment, quant a la previsió de variacions en les plantilles, la dada que més destaca és que dues terceres parts del sector no preveuen canvis en la xifra d’ocupats.

Aquesta enquesta, jo la valoro com un reflex de l’esforç que han fet les pimes durant el segon any de pandèmia. De la lluita per no cedir malgrat els mil entrebancs que han anat sortint durant l’any. Uns per la pandèmia i uns altres per una gestió deficient de les administracions. I cal no oblidar que dins el grup de les microempreses, que són les que ho han passat més malament, s’hi inclouen els autònoms, que han demostrat una resiliència espectacular. Catalunya ha de ser industrial i no podem perdre mai de vista aquesta afirmació. Cañete ho ha exposat aquest matí quan ha demanat: “Una política industrial que aposti clarament per un teixit industrial viable, perquè és també una inversió d’immens retorn social. Una indústria forta genera progrés i benestar individual i col·lectiu; per això demanem dur a terme una política integral i decidida per fer-nos industrials”.


A tot el món, les darreres xifres són de 368.167.870 casos confirmats i 5.660.277 morts segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 74.698.344 casos i 902.196 morts;
–L’Índia, amb 40.622.709 casos i 492.356 morts;
–El Brasil, amb 24.782.922 casos i 625.169 morts;
–L’estat francès, amb 18.122.724 casos i 130.015 morts;
–Regne Unit, amb 16.333.980 casos i 155.317 morts.

–A l’estat espanyol hi ha 9.660.208 casos i 92.767 morts.


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Qui s’ha de posar la tercera dosi contra la covid-19? Com demanar hora?
On i quan cal mostrar el passaport covid?
Canvis en les quarantenes dels contactes estrets
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
La fiabilitat de les proves d’antígens canvia en els vaccinats?


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any