Vacuna covid 19 efectes secundaris

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 1.091.728 casos, 30.833 morts i hi ha 360 pacients a les UCI.

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


A tot el món, les darreres xifres són de 168.279.838 casos confirmats i 3.492.975 morts. Del total de casos, 149.736.078 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 33.924.707 casos i 604.478 morts;
–L’Índia, amb 27.122.158 casos i 310.416 morts;
–El Brasil, amb 16.121.136 i 450.026 morts;
–L’estat francès, amb 5.605.895 casos i 108.658 morts;
–Turquia, amb 5.203.385 casos i 46.621 morts.

–A l’estat espanyol hi ha 3.652.879 casos i 79.801 morts.


La píndola de Jordi Goula: “Cent mil joves catalans cerquen feina”

Segons les dades de la darrera Enquesta de Població Activa (EPA), corresponent al primer trimestre, a Catalunya hi havia 300.000 joves entre setze anys i vint-i-quatre disposats a treballar, dels quals 200.000 tenien feina i 100.000, no. Això vol dir que la taxa de desocupació superava lleugerament el 33%, una taxa molt alta: és gairebé el doble de la que registra la zona euro (17%) i a anys llum de països com Alemanya, on és del 6%. No ens hauria de tranquil·litzar, gens ni mica, que la taxa sigui inferior a la de l’estat espanyol, que amb gairebé un 40% és la més alta d’Europa. És obvi que aquestes diferències tan fortes amb Europa ens diuen, de fa molt de temps, que no fem les coses ben fetes. Si fóssim a la mitjana europea, aquí avui haurien de treballar 50.000 joves més.

La gran contradicció és que hi ha feina. Fa pocs dies, la Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG) va fer una nova sessió del IV Congrés de Pimes de Catalunya. Les primeres paraules del president, Ernest Plana, només de començar, van ser: “El nostre cavall de batalla durant més de set anys és la formació, és allò que més preocupa els nostres associats, segons totes les enquestes. Ens trobem que hi ha molts joves sense feina, però no trobem professionals per a cobrir la demanda del mercat.” El poc interès dels joves pels oficis, les dificultats de trobar professionals preparats, la lentitud administrativa a l’hora d’incorporar nous currículums a la formació professional i les limitacions de la llei de prevenció de riscs laborals, van ser algunes de les principals preocupacions que van sortir durant la sessió.

Entre les coses que es van dir, destacaria les paraules d’Ernest Roglans, president del Gremi d’Instal·ladors de Girona, que va assegurar que el sector necessita personal cada vegada més qualificat i no en troba. I la cosa més curiosa és el sentit de la urgència que té l’administració quant als problemes empresarials, que ja hem comentat a la píndola més d’una vegada. Roglans va dir: “El problema és la descoordinació entre Ensenyament i Treball. Fa quinze anys, vam detectar que el mercat necessitava un cicle de formació de frigoristes i Ensenyament va trigar tretze anys a fer-lo efectiu.” L’administració hi compta, que en tretze anys tot pot haver canviat una altra vegada? Que el temps de l’empresa no té res a veure amb el de la burocràcia?

Vet aquí cent mil joves catalans que volen treballar, per una banda, i un feix d’empreses que no troba la gent adient, per una altra. Si aquest problema fos nou, pensaria que només cal que es posin d’acord les patronals amb les escoles i les facultats, i tot resolt. Però és que fa trenta anys o quaranta que sentim aquesta cançó i no s’acaba de resoldre mai. Mentrestant, anem com els crancs.

En la sessió esmentada, Jordi Solà, president de l’Associació d’Empresaris de Comerç i Reparació de Vehicles i Embarcacions de les comarques gironines (CORVE), va exposar que un dels problemes principals és que els currículums de la FP, ara com ara, són obsolets. Trobo molt fort que una organització empresarial digui això. Què estudien els joves, doncs? I en va posar un exemple. “En el cas del vehicle elèctric i els nous sistemes de propulsió, els centres formatius són a anys llum de la realitat i la tramitació per a actualitzar els currículums és massa lenta. Necessitem que l’administració sigui més àgil a l’hora d’implantar nous currículums.” Esperem que amb els vehicles elèctrics no passi com amb els frigoristes, que van trigar tretze anys…

I els joves, què en pensen? A la guia del mercat laboral 2021 de la consultora de recursos humans HAYS, es fan unes reflexions que trobo molt interessants sobre el comportament dels joves i el canvi que la covid-19 ha dut en els seus plantejaments a l’hora de cercar la primera feina. La directora comercial estatal de la consultora, Noelia de Lucas, per exemple, compara què responien sobre aquest punt fa un any i què responen ara, i veu que la pandèmia ha fet valer la importància de l’estabilitat i la permanència. “Els joves sempre han estat un col·lectiu més espontani i obert a noves aventures. No obstant això, amb el canvi de context també ha canviat allò que esperen de la seva primera feina.”

Ve’t aquí que, si abans de la pandèmia, el 26% dels joves volia guanyar experiència, un altre 26% tenir una feina relacionada amb els seus estudis i un 17% tenir un bon sou, les respostes, un any després, mostren una tendència molt diferent. Rebre un bon sou, per exemple, ha deixat de ser una prioritat i només un 8% ho considera important. Guanyar experiència sí que continua essent la principal prioritat dels joves (29%) i, en segon lloc, hi ha la possibilitat de desenvolupar-se professionalment, que creix considerablement respecte a l’any passat, d’un 13% a un 28%. “Aquest canvi de tendències reflecteix que, avui dia, els joves s’estimen més optar a un lloc de feina, encara que no sigui de la seva àrea de formació, abans que no noves aventures o un salari més bo.”

Segons De Lucas, les empreses veuen molt clar que les oportunitats d’ocupació s’acumulen al sector tècnic i pràcticament nou de cada deu (88%) aconsellen a les noves generacions d’estudiar una enginyeria (telecomunicacions, informàtica, industrial i química). D’una altra banda, aquest últim any també ha crescut la consideració per les ciències de la salut, que ja són d’un 33%, cinc punts per sobre del 2020. Els joves són molt conscients d’on són les oportunitats de treball i molts es reciclen cap a llocs en què saben que hi haurà feina, comenta. I afegeix: “Una gran part complementa els estudis i es forma en iCloud, big data i més tecnologies en auge per aconseguir feina.”

En definitiva, la guia reconeix que els joves són el col·lectiu més castigat i penalitzat per la pandèmia. I que al jovent d’avui li ha tocat de viure en un període molt breu dues crisis molt fortes que han afectat directament la seva ocupació. Arran d’això, han optat per ampliar la formació i convertir-se en “eterns estudiants”, moltes vegades, sense possibilitat d’independitzar-se i amb grans dificultats d’entrar al mercat laboral. No cal afegir-hi res més.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: La Falla Arrancapins, contra la celebració de la festa a setembre
–Vox: La persistent amenaça dels brots tardorencs de la covid-19 (en anglès)
–CNN: En un dels països més pobres d’Àsia, gairebé ningú no vol un vaccí contra la covid. Heus aquí el perquè (en anglès)
–BBC: “Un desafiament més gran que el coronavirus”: l’Índia comunica gairebé 9.000 casos de mucormicosis, la infecció rara que afecta pacients recuperats de la covid (en castellà)
–Stat: Moderna diu que les seves dosis de la covid funcionen en nens fins a dotze anys (en anglès)
–Euronews: Les granges de visons de Grècia adopten un enfocament diferent per sobreviure a la pandèmia (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

18 llocs per a descobrir els Països Catalans aquest estiu
La CEOE refusa l’última proposta del govern espanyol sobre la pròrroga dels ERTO
El Pla Nacional del Llibre i la Lectura diagnostica el sector i arrenca amb dubtes


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
[MAPA] Així evoluciona la campanya de vaccinació a tot el món
Passaport covid: què en sabem i quan entrarà en vigor?
Vacances 2021: on podrem viatjar i fer turisme tot i la covid?


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.

S'ha afegit la noticia a Favorits

Hem detectat que teniu les notificacions de Vilaweb blocades. Si les voleu rebre, seguiu les instruccions que trobareu en aquesta pàgina.