Report sobre el coronavirus: De què serveix reintroduir les proves obligatòries als vols?

  • Us oferim un report amb tota la informació actualitzada del coronavirus

VilaWeb
Redacció
30.12.2022 - 19:50

Si voleu rebre aquest report VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada divendres a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.

Què ha passat aquesta setmana?

L’esclat de casos a la Xina, després d’haver deixat enrere la política de covid zero, ha tornat a situar al centre del debat si cal endurir les restriccions i demanar novament proves de la covid als aeroports. Itàlia ha estat el primer estat de la Unió Europea que ha tornat a demanar una prova negativa als viatgers procedents de la Xina, després d’haver detectat en un vol que havia aterrat a Milà el 26 de desembre que seixanta-dos passatgers de cent vint tenien la covid. El país té molt present el brot de Llombardia, que va obrir les portes del virus a Europa l’any 2020.

Els estats de la UE es van reunir ahir de manera urgent, però no van arribar a cap consens sobre la reintroducció de mesures a escala europea. A l’estat espanyol s’ha anunciat que aviat s’exigirà una prova negativa de la covid o el certificat de vaccinació als passatgers de vols procedents de la Xina.

Sobre aquesta qüestió, la secretària de Salut Pública catalana, Carmen Cabezas, ha dit que tot i que calia estudiar-ho, els controls a viatgers no tallarien del tot la transmissió del virus i que la qüestió més important era seqüenciar i saber quines variants circulaven. Del mateix parer és el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties, que argumenta que les variants que arriben de la Xina ja circulen per Europa i que, en principi, les possibles infeccions que puguin causar els viatgers són molt baixes en comparació al nombre de casos que hi ha diàriament.

Per tant, es considera que això no hauria d’originar una situació similar a la de fa uns mesos, amb grans restriccions, perquè la immunitat és alta. Tanmateix, remarquen que cal estar alerta de possibles noves variants, ara que hi ha una situació de descontrol a la Xina. De fet, la Comissió de Salut de la Xina ha informat que deixarà de publicar la xifra de casos diaris de coronavirus, a les portes de la reobertura total el 8 de gener i de les vacances de l’Any Nou xinès.

Ara com ara, les proves negatives per als viatgers de la Xina ja s’han recuperat als Estats Units, Itàlia, el Japó, Corea del Sud, l’Índia i Israel. La Comissió Europea ha dit que la situació xinesa és alarmant, però que a Europa cal augmentar les pautes de vigilància, com ara la seqüenciació i l’anàlisi de les aigües residuals.

De moment, tot i l’augment de casos a la Xina, la situació és estable al nostre país i no s’ha detectat un canvi de tendència respecte de la setmana passada. El nombre de casos detectats ha baixat al País Valencià i a Andorra i les estimacions a Catalunya es mantenen estables.

Per una altra banda, el govern de les Illes ha tancat avui el punt de vaccinació de son Dureta, que ha administrat gaire tres-centes mil dosis de vaccins contra la covid durant dinou mesos. A Son Dureta, que ha estat el punt de vaccinació més important de les Illes, ara hi començaran les obres d’un nou centre sociosanitari.

 

Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha ingressats 1.553 i 83 crítics. Les dades acumulades i la diferència respecte de la setmana passada és:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


A tot el món, les darreres xifres són de 664.199.803 casos confirmats i 6.694.495 morts. Del total de casos, 636.155.294 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 102.477.929 casos i 1.117.751 morts;
–l’Índia, amb 44.679.266 casos i 530.699 morts;
–l’estat francès, amb 39.270.373 casos i 161.847 morts;
–Alemanya, amb 37.345.969 casos i 161.321 morts;
–el Brasil, amb 36.302.415 casos i 693.734 morts;

–a l’estat espanyol hi ha 13.670.037 casos i 116.899 morts.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–Franceinfo: Covid-19: com reaccionen els països estrangers davant la flexibilització de les mesures a la Xina (en francès)
–South China Morning Post: Corea del Nord seguirà la Xina per posar fi a la política de covid zero? (en anglès)

Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

He d’anar a treballar si tinc la covid-19: Com s’ha de demanar la baixa?
Quants dies duren els símptomes la covid-19? I la positivitat dels antígens?
Canvis en les quarantenes dels contactes estrets
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?

–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor