En directe: Tanquen els col·legis electorals, Catalunya ha resistit el terror

  • Col·legis oberts arreu del país mentre la policia espanyola prova d'impedir-ho

VilaWeb
Redacció
01.10.2017 - 01:47
Actualització: 02.10.2017 - 07:34

Ahir, milers de persones van passar la nit en col·legis electorals per garantir que es podrien obrir. A primera hora, el govern va anunciar que hi havia un cens universal que permetria votar a tots els punts oberts del país. La policia espanyola va provar de boicotar la votació en alguns col·legis, per exemple, on havien de votar Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Carme Forcadell i Artur Mas. Malgrat la violència dels policies, que van arribat a agredir la consellera d’Ensenyament, els catalans van votar.

0.54 – Junqueras: ‘Quantes democràcies coneixen que persegueixin sindicatures electorals?’

0.53 – Turull: ‘No ens ho imputin a nosaltres si falta algun estat que persegueix la democràcia’

00.50 – Junqueras: ‘Quantes democràcies coneixen que robin urnes?’, demana als periodistes.

0.46 – Turull ha destacat que les úniques notícies que hem tingut avui de la Moncloa han estat ‘cops de porra’ i gent ferida.

0.45 – Junqueras: Els ciutadans de Catalunya ‘són responsables d’haver intentat actuar amb la màxima dignitat possible, que s’expressa amb el vot.’

0.44 Junqueras – ‘Avui és un dia d’expressió democràtica de milions de ciutadans que han sortit a votar.’

0.42 – Junqueras: ‘El govern traslladarà aquests resultats al Parlament de Catalunya i és al parlament que correspon de prendre aquesta decisió [sobre una declaració d’independència].’

0.39 – Junqueras: ‘Catalunya s’ha guanyat el dret de ser un nova república, si així ho decideix el parlament.’

0.37 – Junqueras: ‘La immensa majoria dels ciutadans de Catalunya senten repugnància pels fets d’avui. […] Catalunya ha demostrat que estima la democràcia i el dret de vot.’

0.36 – El vice-president de la Generalitat, Oriol Junqueras, destaca el resultat, malgrat les circumstàncies ‘terriblement adverses en qualsevol democràcia europea’ i agraeix als periodistes la difusió de les imatges de la repressió.

0.33 – El conseller d’Afers Exteriors Raül Romeva diu que el govern començarà a treballar des d’avui perquè hi hagi una resposta ‘a l’altura’ de la repressió policíaca del referèndum.

0.26 – Turull: ‘De les butlletes no requisades, hi ha un còmput total de 2.262.424 vots.’ Recorda que unes 400 escoles han estat o tancades, precintades o s’hi han requisat les urnes. Aquests col·legis tenien un cens de 770.000 electors, que no han pogut votar. Anuncia que hi ha hagut un 49,5% de participació. Recompte:

 

0.26 – Turull assegura que avui ha guanyat la democràcia

0.25 – Turull mostra el suport del govern a les víctimes de la repressió policíaca

0.24 – Turull: ‘Avui, elgovern,ens hem sentiti enormement orgullosos de formar part d’aquest país’.

0.23 – Jordi Turull, portaveu del govern, compareix davant de la premsa.

23.40 – Els representants dels observadors internacionals

23.15 – En una capareixença de premsa del grup d’acadèmics que han seguit el referèndum, el politòleg Ferran Requejo diu que els fets que s’han vist avui ‘recorden temps passats’ i que constitueixen ‘violacions greus dels drets i llibertats fonamentals’.

23.05 – Milers de manifestants canten ‘Els segadors’ a la plaça de Catalunya de Barcelona. Vegeu-ho:

22.50 – El Comitè de Defensa del Referèndum de Nou Barris ha ironitzat sobreel segrest d’urnes per part de la policia espanyola:

22.36 – El govern traslladarà el resultat del referèndum al Parlament de Catalunya.

22.36 – Puigdemont: ‘Avui els ciutadans de Catalunya ens hem guanyat tenir un estat independent.’

22.35 – Puigdemont: ‘Avui Catalunya ha guanyat molts referèndums. Ens hem guanyat el dret de ser respectats i de ser reconeguts. Heu adreçat un missatge al món: tenim dret a decidir el nostre futus, fora d’un estat que és incapaç d’imposar unasola raó convicent que no sigui l’ús de la força bruta.’

22.34 – Puigdemont fa una apel·lació directa a Europa i recorda que els catalans són víctimes de la vulneracio de drets fonamentals. ‘LA situació que s’ha generat a Catalunya ja no és un afer intern. És d’interès europeu.’

22.33 – Puigdemont: ‘Massa vegades, la repressió i la violència de l’estat han estat la violència a les peticions catalanes. Però això ja s’ha acabat. Hem de fer junts el camí que ens ha dut fins aquí.’

22.33 – Puigdemont té unes paraules de suport pels més de 800 ferits i agraeix els ciutadans que han votat

21.32- Puigdemont adreça un missatge als catalns i a tots el democrates del món que han assistit a la violència policíaca.

22.31 – Compareix el govern en ple al Palau de la Generalitat.

22.15 – Nou balanç de ferits: 844

21.59 – Sànchez: ‘Treballarem per guanyar la llibertat. Visca Catalunya lliure! Visca la república lliure! Visca els Països Catalans!

21.58 – Jordi Sànchez, president de l’ANC: ‘Avui davant de les urnes iqui sap si d’aquí a un temps davat del prament’. Fa una crida a la calma.

21.51 – Cuixart anuncia que la Taula per la Democrcia emplaça tots els catalans a una ‘vaga general’ el 3 d’octubre.

21.50 – Cuixart: ‘Avui tot comença. El poble de catalunya s’ha expressat a les urnes contra un estat que ha utilitzat tota la maquinària perque no es poguçes fer. Les entitats no us deixarem sols.’

21.49 – Cuixart destaca que, malgrat la repressió, milers de catalans han sortit de casa seva per defensar la democràcia.

21.48 – Jordi Cuixart, compareix davant de milers de persones a la plaça de Catalunya i agreix l’esforç fet per la ciutadania.

21.15 – Sabadell es volca al carrers per protegir els col·legis:

https://twitter.com/DenFlanders/status/914572456798679042

20.55 – Milers de persones continuen concentrades a la Puerta del Sol a Madrid:

https://twitter.com/Desi_derioHC/status/914563079404388352

20.47 – Sánchez exigeix a Rajoy que ofereixi una solució política a la situació de Catalunya i diu que el govern espanyol ‘ha superat tots els límits de la seva incapacitat.’

20.47 – Sánchez: ‘El partit socialista està al costat del’estat de dret’

20.46 – Sanchez fa ‘una crida a l’esperança’ davant ‘d’aquesta bretxa de desencant que té la majoria de la societat catalana.’

20.45 – Sánchez parla de la necessitat de construir un projecte de regeneració constitucional

20.44 – Sánchez: ‘En el orden de responsabilidades destaca la de los dirigentes de la Generalitat de Catalunya’ i demana al govern de la Generalitat que assumeixi la responsabilitat institucional que li correspon

20.43 – Sánchez: ‘Aquesta consulta perverteix el concepte de democràcia.’

20.42 Sánchez assegura que ‘el bloc secessionista’ amenaça la convivènciaa l’estat espanyol.

20.42 – Sánchez mostra el seu suport a l’estat de dret i a la integritatat territorial de l’estat espanyol.

20.41 – Sánchez diu que Puigdemont ha trencat el marc de la llei

20.40 – Pedro Sanchez, en compareixença de premsa, mostra ‘profund desacord amb les càrregues policíaques’ que hi ha hagut avui a Catalunya i en responsabilitza els dirigents polítics que les han ordenat.

20.38 – L’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA), comunica que els teatres de Catalunya suspendran les funcions d’avui.

20.36 – El Teatre Nacional de Catalunya condemna la violència viscuda avui arreu del Principat:

20.34 – Rajoy: ‘Si una cosa haig de destacar de la jornada d’avui és la constatció de la fortalesa de la democràcia espanyola i la lleialtat dels servidors públics.’

20.34 – Rajoy: ‘Dema haurem de començar a restablir la normalitat institucional des de la serenor i la unitat’ i fa una crida als partits ‘que defensen els donaments constitucionals’ a reflexionar ‘sobre un futur que hem d’encarar junts.’

20.33 – Rajoy assegura que sempre s’ha mostrat disposat al diàleg però ‘dins la llei’. Diu que el govern espanyol no pot consentir que tot allò que hem avanát els últims anys se sotmeti al xantatge d’aquells que no volen complir la llei.

20.32 – Rajoy diu que els que s’han volgut saltar la llei han topat amb la ‘serenor’ de l’estat de dret.

20.31 – Rajoy: l’estat espanyol té ‘recursos per defensar-se d’un atac tan seriós a la democràcia com el que hem vist avui’.

20.30 – Rajoy agraeix el suport de la comunitat europea i assegura que el govern d’Espanya ha complert amb la seva obligació i que ha actuat d’acord amb al legislació espanyola.

20.30 – Rajoy agraeix la feina dels fiscals i dels cossos policíacs espanyols i assegura que han respost amb ‘lleialtat al seu compromís amb al democràcia i a l’estat de dret’.

20.29 – Rajoy: ‘El referèndum que pretenia dividir els espanyols simpelment no ha existit.’

20.28 -Rajoy: ‘El govern espanyol va mantenir sempre que elèn referdum no es faria’.

20.27 – Rajoy: ‘La majoria dels catalans han ignorat la convocatòria i s’han posat al costat de la llei’.

20.25 – Rajoy diu que la majoria de la societat catalana no ha anat a votar i que ha sabut resistir la temptació de les pitjors pràctiques populistes.

20.25: Rajoy: ‘Els que ens han portat fins aquí són els que han provocat la ruptura de la convivència. No busquin més culpables.

20.24 – Rajoy: ‘Hem vist actitud que repugnen a qualsevol demòcrata: ‘Adoctrinament de nens i assatjament a periodistes’.

20.22 – Rajoy diu que avui ‘hem assistit a una estratègia política’ en què s’han vulnerat els drets fonamentals.

20.20 – El president del govern espanyol Mariano Rajoy en compareixença de premsa: ‘avui no hi ha hagu un referèndum a Catalunya’.

20.20 – El jugador del Barça Sergi Roberto ha piulat per Twitter que havia votat:

20.15 – El Departament de Salut eleva la xifra de ferits a 761 en l’última actualització de les 19.30:

20.15 – Comença el recompte de vots als col·legis electorals de Catalunya

20.12 – Una multitud de persones i alguns tractors protegeixen els col·legis electorals a Mataró:

20.12 – Més d’un miler de persones es concentren davant del col·legi electoral CEIP de Diputació per protegir-lo i clamen ‘hem votat’:

20.10 – Centenars de persones es concentren prop de l’Ateneu Igualadí d’Igualada per protegir el col·legi electoral. Vegeu la imatge:

20.05 – Centenars de persones es concentren davant d’un col·legi electoral a Mataró per defensar les urnes i criden ‘hem votat’:

20.05 – Centenars de persones criden ‘hem votat’ a Sant Joan Despí en tancar els col·legis electorals:

19.58 – el batlle de Dosrius, ferit arran de la violència policíaca, torna al col·legi electoral assignat per a poder votar:

19.55 – El president de Finlàndia, Sauli Niinistö, s’alarma davant de la situació viscuda a Catalunya i demana que comenci el diàleg:

19.50 – Milers de persones es concentren a la Puerta del Sol de Madrid en defensa de la democràcia i del dret de decidir de Catalunya:

19.45 – Centenars de persones es concentren a la plaça de Catalunya en aquest moment:

19.35 – l’editor en cap de la secció d’economia i mercats del diari alemany Welt, Holger Zschaepitz, assegura que la cancellera alemanya Angela Merkel ha trucat aquesta tarda el presidnet espanyol, Mariano Rajoy, minuts després que el govern comuniqués el nombre de ferits:

19.30 – la CNT recorda la convocatòria de vaga general dimarts a tot Catalunya:

19.22 – El Departament de Salut confirma que Emergències Mèdiques ha atès deu persones, com a resultat de l’ús de gasos lacrimògens a Aiguaviva (el Gironès), segons que ha informat Catalunya Ràdio.

19.20 – Colau diu que s’ha viscut un ‘setge’ a Barcelona i agraeix l’organització ciutadana per fer possible el referèndum

19.19 – Colau: avui s’ha vist ‘el fracàs absolut de la manca de política de l’estat’ i s’ha atacat a centenars de persones. Demana un referèndum pactat.

19.17 – Colau demana que hi hagi mediació inernacional i assegura que, des de l’Ajuntament de Barcelona, faran tot allò que sigui possible per defensar els drets i llibertats dels ciutadans

19.13 – La batllessa de Barcelona,  Ada Colau en declaracions a TV3: diu que Mariano Rajoy és un ‘covard’ perquè enlloc d’escoltar la ciutadania i fer propostes, s’amaga ‘darrere de tribunals’ i ataca la població que avui ‘defensava els drets i les llibertats fonamentals’.  Demana la dimissió del presidnet del govern espanyol. Diu que la situació no hauria d’haver arribat mai a aquest punt i fa referència els centenars de ferits

19.12 Piqué diu que el govern espanyol ha estat ‘mentint durant tot aquest temps’ i que avui ‘sha demostrat que no som una minoria [els ciutadans que han votat], perquè hem estat milions de persones.’

19.11 – Piqué diu que entén que si ‘alguna persona de la Federació entén que jo sóc un problema, no tinc cap problema a fer un pas al costat i deixar la selecció.’

19.10 – Piqué: ‘Les imatges parlen per elles mateixes’ i denuncia l’actuació de la policia espanyola en els col·legis electorals.

19.09 – Piqué: ‘Entre tots hem decidit jugar’.

19.07 – El jugador del Barça, Gerard Piqué diu que jugar el partit d’avui ‘ha estat la pitjor experiència que he tingut mai com a professional’.

19.05 – El Departament de Salut difon la distribució dels  465 ferits per zones:

19.00 – El Bloc Nacionalista Valencià (BLOC) se suma a les mostres de suport a Catalunya que hi ha hagut al País Valencià:

18.55 – Centenars de manifestants clamen a favor de Catalunya a València:

18.50 – L’ex-primer ministre de Bèlgica i líder de l’Aliança dels Liberals i Demòrates d’Europa, Guy Verhofstadt, condemna rotundament la violència policíaca a Catalunya i fa una crida a la crida a la calma i a una solució consensuada:

18.44 – Turull diu que els vots es ‘podran comptar per milions’. També diu que no s’allarga l’horari de votació però totes aquelles persones que a les vuit de la nit encara estiguin fent cua podran votar.

18.42 – Turull denuncia l’ús de gas lacrimogen per part de la policia espanyola i la xifra de 465 ferits: ‘És un autèntic escàndol internacional. L’actuació de l’estat espanyol és la vergonya d’Europa. Haurà d’acabar responent davant dels tribunals internacionals.’

18.40 – El portaveu del govern Jordi Turull destaca que s’han tancat 319 col·legis electorals, però fa una crida als electors que no hagin pogut votar a fer-ho a altres col·legis:

18.37 – L’eurodiputat Ramon Tremosa diu, en declaracions de Catalunya Ràdio, que la Unió Europea no es pronunciarà fins demà al migdia.

18.35 – El president del País Valencià, Ximo Puig, es mostra consternat per la violència a Catalunya i fa una crida al diàleg:

18.30 – Martin Schulz diu que l”escalada’ de la situació a Catalunya és ‘preocupant’ i urgeix els executius de Catalunya i de l’estat espanyol a reduir la tensió i a cerca el diàleg.

18.28 – Un camió immens  talla la carretera d’accés a Sant Hilari:

18.26 – El president del Futbol Club Barcelona, Josep Maria Bartomeu, assegura que la manera ‘excepcional’ en què ha jugat el Barça aquesta tarda es correspon amb la situació excepcional que s’està vivint a Catalunya:

https://twitter.com/jmbartomeu/status/914525674261630977

18.25 – Centenars de persones a Mont-Roig del Camp fan fora agents de la Guàrdia Civil:

18.20 – Un grup nombrós d’agents de la policia espanyola assalta el col·legi Verd de Girona, enmig de crits dels concentrats:

18.17 – L’escriptor Antoni Puigverd denuncia la brutalitat al col·legi Verd de Girona en un tuit:

https://twitter.com/apuigverd/status/914460194549256192

18.15 – Convocada una manifestació a Madrid de suport al referèndum

18.10Centenars de catalans es manifesten a Londres i Edimburg

18.07 – Gabriel demana que la gent continuï organitzada als col·legis electorals per defensar-los davant d’una possible repressió policíaca.

18.05 – La diputada Anna Gabriel demana als Mossos d’Esquadra que no s’afegeixi al tancament de col·legis electorals

18.01 – Els bombers denuncien la càrrega policial de la qual ells també han estat víctimes:

18.00 – Convocada per demà un manifestació de suport amb el referèndum de Catalunya a Lisboa, Portugal.

17.59 – Concentració de suport al referèndum a Andorra la Vella a les vuit del vespre.

17.55El batlle de Dosrius denuncia que ha estat agredit per agents de la policia espanyola mentre defensava un col·legi electoral del municipi. Vuit persones més  han resultat ferides.

17.50 – Albano-Dante Fachin denuncia la repressió de la policia espanyola, en contra de la legislació internacional, i insta al PSOE a demanar la dimissió del PSOE. Fachin diu que Mariano Rajoy ja no està legitimitat per a ser interlocutor sobre la situació política a Catalunya. Llança un missatge de suport a les víctimes de la repressió policial i als catalans concentrats pacíficament davant dels col·legis electorals. Vegeu-ne el vídeo:

17. 48 – El directiu  del Futbol Club Bacelona Jordi Monés dimiteix, poca estona després que ho fes Carles Vilarrubí.

17.45 – Un usuari denuncia que un ferit és atac per la policia espanyola quan anava cap a una ambulància:

https://twitter.com/Berlustinho/status/914504283713875968

17.40 – El Consell d’Informatius de Televisió Espanyola se solidaritzen amb les queixes dels treballadors del mitjà pel tractament informatiu de la jornada del referèndum a Catalunya:

17.35 – La convocatòria d’una manifestació a Barcelona per aquesta tarda que s’ha difós per les xarxes socials és falsa.

17.30 – Una multitud de votants ovaciona un grup de Mossos a la Vall d’Aran que s’emociona davant del suport popular.

17.20 – Contiuen corrent per les xarxes fotos de la repressió policíaca contra votants pacífics:

17.15 – Neus Català, supervivent dels camps nazis, ha pogut votar:

17.10 – El Consell d’Informatius de Ràdio Nacional Espanyola denuncia que no pot oferir especials informatius sobre el referèndum a Catalunya:

17.05 – El diputat no-adscrit al Parlament de Catalunya, Germà Gordó, ha pogut votar: ‘Res ni ningú pot aturar la voluntat lliure, democràtica i pacifica d’un poble.’

17.00 – El Departament de Salut de la Generalitat informa que a les 4 de la tarda el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), els centres d’atenció continuada i els hospitals han atès un total de 465 persones:

16.55 – Martin Ayrer, portaveu del Govern de la República Txeca, se suma a la condemna dels líders a al violència de la policia espanyola:

16.50 – Un vídeo publicat a Twitter ensenya com agents de la policia espanyola peguen a un grup de bombers davant d’un col·legi electoral:

https://twitter.com/Jorfs_/status/914482953954177024

16.38 – El govern dels Estats Units defensa la unitat territorial de l’estat espanyol i demana que s’actuï de manera coherent amb la legislació espanyola:

16.32 – Un grup nomrós d’agents de la policia espanyola utilitza gas lacrimogen i apallissa els electors mentre s’esperaven per votar a l’ajuntament d’Aiguaviva (el Gironès), segons diversos testimonis.

16.30Crònica de Bel Zaballa d’un matí de resistència pacífica als punts electorals

16.25 – Una senyora, a punt de ser traslladada per una ambulància després d’un problema de salut, ha demanat no marxar sense haver votat a Palafolls

16.20 – El vicepresident del Barça, Carles Vilarrubí, dimeteix després que el club decidís que el partit contra Les Palmes es jugaria a porta tancada:

16.19 – Independentistes i grups ultres s’encaren a la plaça de Catalunya:

16.17  El jugador del Barça de bàsquet, Pau Ribas, mostra en un tuit que ha anat a votar:

16.15 – Íñigo Martínez, jugador de la Reial Societat, se solidaritza amb el referèndum d’independència:

16.10 – Malgrat la repressió policíaca, la gent continua fent cua a les portes dels col·legis electorals:

16.02 – Manifestació a València en solidaritat amb Catalunya:

15.58Un grup d’ultres agradeix amb impunitat un jove independentista a la plaça de Catalunya.

15.55 – Usuaris de Twitter comuniquen que entre 60 i 70 agents de la Guàrdia Civil han entrat de manera violenta l’ajuntament de Fonollosa, s’han endut una urna i han carregat contra els electors.

15.45 – El Futbol Club Barcelona ha anunciat, en un comunicat, que el partit d’aquesta tarda contra Les Palmes es jugarà a porta tancada, atesa la negativa de la Lliga de Futbol Professional de posposar el partit:

15.35 – La batllesa de L’Hospitalet, Núria Marín, s’encara a la policia espanyola i aconsegueix aturar una càrrega.

15.30 – Un home d’uns 70 anys ha tingut un infart quan la policia espanyola anava a desallotjar un col·legi electoral del barri de la Mariola de Lleida. Un grup de professionals del SEM ha aconseguit recuperar-lo i actualment se l’està traslladant a l’hospital de la Vall d’Hebron en estat crític

15.25 – Els líders de l’esquera francesa, Jean-Luc Mélenchon i Benoit Hamon, s’han sumat a la condemna de l’ús de la violència per part de la policia espanyola:

15.10 – Vegeu el testimoni esfereïdor d’una noia a qui agents de la policia espanyola li han trencat tots tres dits d’una mà.

15.06Un grup de guàrdies civils amenaça uns mossos que s’interposen per protegir els votants.

15.05Líder polítics europeus condemnen l’actuació de la policia espanyola a Catalunya

14.54 – El president d’Acció Cultural del País Valencià, Joan Francesc Mira, ha mostrat el seu rebuig a la violència que la policia espanyola està aplicant en la repressió de la celebració del referèndum.

Mira ha fet arribar a VilaWeb un text en què expressa la seus solidaritat i confirma que de poder votar, ho hauria fet a facor de la independència.

«Avui hauria desitjat ser resident en algun municipi de Catalunya, només per anar a votar, i votar sí, en el referèndum convocat. I per poder mostrar així, d’una banda, la meua solidaritat amb el dret del poble català a decidir el seu futur i, de l’altra, el rebuig més absolut a la repressió violenta practicada pel govern espanyol.

Joan F. Mira

Castelló, 1 d’octubre de 2017»

14.51 – El líder dels laboristes, Jeremy Corbyn, denuncia la violència de la policia espanyola. ‘El govern espanyol ha d’actuar per acabar-ho’.

14.32 – La presidenta del Govern Balear, Francina Armengol, ha expressat a través del seu compte de twitter que ‘l’ús de la força no resoldrà el conflicte’.

14.28 – La periodista de Catalunya Ràdio, Roser Parera, comparteix aquesta fotografia impactant.

14.26 – Bèlgica condemna la violència de la policia espanyola a Catalunya

14.23 – Jordi Turull: ‘Volem denunciar l’agressió que ha patit la consellera d’Ensenyament’.

14.20 – La vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Saenz de Santamaría: ‘L’absoluta irresponsabilitat de la Generalitat ha hagut de ser suplida per la policia’. I afegeix que la policia ha actuat de forma proporcioanl.

14.18 – La Federació Catalana de Futbol decreta la suspensió de tots els partits de la jornada.

13.56 – El SEM informa que s’han registrat 284 ferits

13.53 – José Luis Ábalos, el secretari d’Organització socialista, responsabilitza el Govern català de la repressió de l’estat espanyol: ‘Els principals responsables, per aquest ordre, són el Govern de la Generalitat que ha portat la política de les institucions al carrer, i en segon lloc, el govern d’Espanya, del PP, per la seva incapacitat de preveure la situació’.

13.49 – La batllessa de Barcelona ja ha votat

13.41 – La presidenta escocesa, Nicola Sturgeon, es mostra consternada per les escenes que es viuen a Catalunya i condemna les escenes de repressió. Demana el govern espanyol a canviar la seva actitud abans algú no sigui ferit de gravetat. ‘Deixeu votar pacíficament’.

13.40 – La guia per a votar al referèndum del primer d’octubre

13.35 – Un ferit a l’ull per pilota de goma, ingressat a l’Hospital de Sant Pau a punt de ser intervingut quirúrgicament

13.20 – El govern publica un mapa per a consultar tots els col·legis oberts. Consulteu-lo ací.

13.02 – A la vista de la informació publicada en alguns mitjans segons les quals, s’hauria activat un web per a votar a través d’internet, el govern nega que això sigui cert.

12.53 – ‘Aquest és el veritable estat espanyol i el motiu perquè Catalunya vol deixar-lo’, diu Assange

12.49 – La CUP crida a continuar votant: ‘Cada escola tancada, una escola oberta; cada urna confiscada més gent al carrer a votar, votar i votar!’

12.47 – La declaració institucional de Puigdemont

12.43 – El portaveu del PSOE, José Luis Ábalos, compareix a la seu de Ferraz a les 13.15. No compareix Pedro Sánchez.

12.31 – La junta directiva del Barça està reunida en aquests moments i es planteja suspendre el partit d’avui entre el primer equip i Las Palmas al Camp Nou. Una altra opció que valora la junta és que el Barça no es presenti i només salti a la gespa l’equip canari. Las Palmas ja ha anunciat que jugarà amb la bandera espanyola per donar suport a la unitat de l’estat espanyol.

12.30 – Owen Jones, referent de l’esquerra britànica: ‘Tot el món et mira, Mariano Rajoy. La teva guerra brutal contra la democràcia és una desgràcia internacional.’

12.25 – El delegat del govern espanyol, Enric Millo, assegura que la policia espanyola actua amb proporcionalitat. ‘No estem en jornada electoral. No s’està fent el referèndum ni res que s’hi assembli. Reitero que els agents estan complint les instruccions del TSJC’, afirma. Titlla el referèndum d’irresponsabilitat i demana a Puigdemont que retiri les urnes.

12.24 – Gerard Piquè ja ha votat. ‘Junts som imparables defensant la democràcia’, afegeix.

12.22 – El president del PNB, Andoni Ortuzar: ‘La solució és posar les urnes, no treure-les’

12.20 – La violència de la policia espanyola contra la resistència pacífica al CEIP Fort Pienc.

12.18 – El Síndic de Greuges compareix a les 13.00 per a valorar les actuacions policíaques.

12.16 – Celestino Sánchez: ‘Per la republica catalana, fora els borbons i el règim del 78’

12.13 – Las Palmas emet un comunicat assegurant que jugaran amb una bandera espanyola a la samarreta. Afirmen que defensen la unitat d’Espanya.

12.12 – L’escriptora britànica J.K. Rowling qualifica de repugnant i injustificable la repressió espanyola.

12.11 – Vegeu ací la declaració institucional de Carles Puigdemont.

12.10 – El govern dóna instruccions als ferits.

12.09 – Així veu el món la violència de la policia espanyola contra els votants catalans

12.03 – La Lliga de futbol espanyola permetrà que Las Palmas porti la bandera espanyola com equipació al Camp Nou. Recordem que el Lleida fa dues setmanes que demana de jugar amb la senyera en solidaritat amb les institucions i no se li ha permès.

11.58 – La batllessa de Barcelona, Ada Colau, exigeix a l’estat espanyol que aturi les actuacions policíaques a la ciutat.

11.54 – El SEM informa de 38 ferits per l’actuació de la policia espanyola.

11.53 – El portaveu del govern; Jordi Turull, ha votat a Parets del Vallès.

11.52 – El conseller d’Empresa, Santi Vila, ja ha votat a Figueres.

11.46 – Milers de persones fan cua als col·legis electorals per poder votar.

11.38 – Una presidenta de mesa de Lleida assegura a RAC-1 que agents de la policia espanyola l’han tancat amb un company en una habitació on han estat colpejats mentre els hi exigien on eren les urnes. ‘Ens dieu on són les urnes o obrirem la porta amb els vostres caps’, els han dit cridant. Ha demanat la identificació dels agents i no li volien donar. Finalment l’ha aconseguit i denuciarà els agents.

11.34 – El ministeri de l’Interior espanyol assegura que l’actuació policíaca ha estat lleu.

11.32 – La gent no es deixa intimidar i continua votant.

11.30 – El govern espanyol assegura que ha desactivat el cens universal.

11.28 – La policia espanyola blinda la seu del govern espanyol a Barcelona.

11.25 – L’ex-capità del Barça Xavi Hernández: ‘El que està passant a Catalunya és una vergonya’

11.21 – ‘L’ús irracional, irresponsable i injustificat de la violència, no atura la voluntat dels catalans de votar. Només referma el que ens estem jugant avui’, afirma Puigdemont. Assegura que la imatge exterior de l’estat espanyol ha arribat a ‘cotes de vergonya inaudites.’ ‘La vergonya perseguirà per sempre a l’estat’, ha conclòs.

11.13 – El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, és rebut amb crits de votarem a Sant Julià de Ramis. A la premsa internacional diu: ‘Shame on you Mr. Rajoy (vergonya senyor Rajoy)’. A l’interior del pavelló és ovacionat. Porta un clavell a la mà i s’emociona amb els crits de votarem.

11.14 – Campanya a les xarxes perquè el Barça no jugui el seu partit d’avui contra Las Palmas.

11.10 – La batllessa de Santa Coloma de Gramanet, Núria Parlon, denuncia la repressió

11.07 – El SEM informa que ha atès a 40 persones per la repressió de la policia espanyola.

11.06 – Cues eternes a Cornellà per poder votar.

11.05 – El fill de la dona agredida a Les Corts (de 63 anys) assegura que presentaran denuncia malgrat que no tenen identificació de l’agent.

10.57 – La portaveu de la CUP, Anna Gabriel, assegura que la imatge de l’estat espanyol és nefasta i violenta. ‘No em vull posar en el marc mental dels dirigents de la repressió. Indiferentment de la seva lògica, l’estat espanyol ja ha perdut. Qualsevol defensa dels drets tindrà aquesta resposta. Penseu que possiblement han agredit gent que volia votar no o en blanc’, ha explicat.

10.56 – La president del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, ja ha votat a Sabadell. En declaracions als mitjans, ha afirmat que l’estat espanyol haurà de donar explicacions per la violència que està utilitzant. ‘Avui els catalans decidiran el seu futur’, ha conclòs.

10.55 – El secretari general de Podem, Albano Dante Fachin, ha votat.

10.51 – Compareix Jordi Turull, portaveu de la Generalitat. ‘Demanem a la ciutadania de Catalunya que continuï defensat les urnes de manera cívica’, afirma. El portaveu afirma que s’han obert el 73% de les meses, que en total són 4.560. Turull demana paciència davant dels incidents i recorda que els membres de les meses tenen instruccions de com procedir. Turull demana la dimissió del delegat del govern espanyol, Enric Millo, per ser responsable de la violència d’estat contra els catalans. També demana a la comunitat internacional que es fixi en la violació de drets perquè no és un problema intern de l’estat espanyol, sinó un afer europeu.

10.47 – El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, assegura que l’emociona els milers de catalans que defensen les urnes davant la violència covarda del govern espanyol.

10.41 – La consellera d’Ensenyament, Clara Ponsatí, explica que agents de la policia espanyola han entrat a la conselleria i l’han agredit. També afirma que han segrestat una urna i ‘han robat material informàtic, inclòs el meu iPad personal.’ La consellera ha afegit: ‘Ningú pot permetre això. Si Brussel·les ho obvia, serà còmplice d’aquesta violació dels drets humans. Un fet insòlit dins de les fronteres de la UE’. Malgrat la ràtzia de la policia, que ha deixat dues persones ferides, la consellera diu que ara es reprèn la votació a la conselleria.

10.40 – La gent continua votant a tot el país.

https://twitter.com/LNBDublin/status/914406535324893184

10.34 – El delegat del govern espanyol, Enric Millo: ‘Ens hem vist obligats a fer el que no volíem fer.’

10.33 – Els principals dirigents de Podem retreu a Rajoy la violència i la voluntat d’humilar els catalans.

10.29 – Malgrat la repressió, cues llargues als col·legis de ciutadans esperant per votar.

10.27 – L’ex-president de la Generalitat Artur Mas ja ha votat. La batllessa de Barcelona, Ada Colau, fa cua per fer-ho.

10.17 – El conseller d’Afers Estrangers, Raül Romeva, també ha votat a Sant Cugat. 

10.16 – Puigdemont i Junqueras voten malgrat l’intent d’impedir-ho de la policia espanyola

10.12 – A Sant Carles de la Ràpita es traslladen totes els punts de votació al pavelló, arran de la pressió de la policia espanyola.

10.03 – En algunes escoles es fa la votació a mà perquè hi ha dificultats de xarxa.

10.02 – Imatges del president de la Generalitat votant.

10.02 – La portaveu de la CUP, Anna Gabriel, ha votat a Sallent.

10.01 – El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha votat a Gurb.

10.00 – Carles Puyol: ‘Votar és democràcia’

9.58 – El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha votat a Cornellà del Terri.

9.56 – La gent aplaudeix els bombers fora de servei que han custodiat les urnes de Sant Vicenç dels Horts.

9.52 – La batllessa de Barcelona, Ada Colau, acusa Rajoy d’omplir Barcelona de policies. ‘Barcelona ciutat de pau, no té por’, afegeix.

9.51 – Una testimoni assegura que la policia espanyola ha agredit els concentrats al CAP d’Horta.

9.47 – A l’exterior la gent resisteix, però els antiavalots espanyols segresten les urnes.

VilaWeb
VilaWeb

9.45 – L’interior del CEIP Ramon Llull amb la gent amb les mans alçades.

VilaWeb

9.43 – Els antiavalots espanyols fereixen una dona a Les Corts.

9.42 – La policia espanyola també vol evitar la votació a Horta.

9.40 – Els ciutadans impedeixen l’entrada de la policia espanyola al CEIP Ramon Llull.

9.39 – El ministeri d’Interior espanyol assegura que l’actuació policíaca és ‘metòdica’ i és per fer complir la llei de manera ‘ordenada.’

9.37 – Diversos col·legis no poden obrir perquè hi ha dificultats de xarxa.

9.36 – Els bombers es presenten a Sant Vicenç dels Horts per a protegir les urnes i les butlletes. El col·legi Sant Jordi encara no ha obert.

9.30 – Tallen internet a Amposta perquè no es pugui votar telemàticament.

9.30 – La policia espanyola no troba les urnes a Sant Julià de Ramis.

9.27 – Imatges dels agents quan han rebentat la porta.

9.26 – Les conseqüències de l’assalt de la policia espanyola i la Guàrdia Civil.

https://twitter.com/Berlustinho/status/914390179070308352

9.23 – La CNN emet en directe l’assalt de la policia espanyola i la Guàrdia Civil a Sant Julià de Ramis.

9.20 – La policia espanyola rebenta la porta del col·legi de Sant Julià de Ramis. L’ocupen davant la mirada de tota la premsa internacional. La gent crida votarem i canten ‘L’Estaca’

9.19 – La policia espanyola es presenta als col·legis electorals on han de votar Puigdemont, Junqueras, Forcadell i Mas.

9.17 – Malgrat les operacions de la policia espanyola, els catalans poden votar a la majoria de col·legis. 

9.15 – Els votants aplaudeixen la retirada dels Mossos a Terrassa.

9.13 – La policia espanyola també es presenta al col·legi electoral de Sabadell on ha de votar la president del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell.

9.12 – La gent aparta els antiavalots espanyols de l’IES Jaume Balmes i el col·legi obre. La gent crida: ‘Votarem.’

9.09 – Imatges dels antiavalots espanyols carregant contra els concentrats que defensen el col·legi electoral de Sant Julià de Ramis.

9.08 – La policia espanyola es presenta a Sant Julià de Ramis, on votarà Carles Puigdemont. S’han presentat cinquanta agents.

9.05 – Més imatges del CEIP Ramon Llull de Barcelona. El col·legi obre la porta als votants i la tanca per a protegir-los.

https://twitter.com/AltoyClaro1/status/914380314004398080

9.03 – El ministeri de l’Interior espanyol acusa els Mossos de no complir les ordres del TSJC.

9.00 – Obren els col·legis electorals.

8.58 – La policia espanyola ha segrestat les urnes al CEIP Tibidabo (Nou Barris). Els agents han rebentat la porta i han empès a les persones concentrades.

8.57 – La policia espanyola intenta entrar a l’IES Jaume Balmes de Barcelona. Els agents porten passamuntanyes.

8.56 – Cues llargues als altres col·legis de Barcelona.

8.55 – Els antiavalots espanyols empenyen els concentrats davant del CEIP Ramon Llull. La gent crida ‘som gent de pau’.

8.52 – El president de la Generalitat, Carles Puigdemont: ‘Tothom que vulgui votar ho podrà fer. Feu el que us convenci més: totes les opcions són igual de legítimes. Fem-ho amb civisme sempre!’

8.47 – Antiavalots de la policia espanyola també s’han presentat a l’IES Jaume Balmes de Barcelona (carrer de Pau Claris 121). Han empès a ciutadans que estaven concentrats davant del col·legi.

8.46 – Vídeo dels antiavalots espanyols al CEIP Ramon Llull.

8.40 – Més imatges dels desplegament dels antiavalots de la policia espanyola al CEIP Ramon Llull.

8.38 – La gent resisteix al xou propagandístic al CEIP Ramon Llull de Barcelona.

8.32 – El govern espanyol assegura que el referèndum està desarticulat després del canvi de les normes quaranta-cinc minuts abans de l’obertura dels col·legis.

8.31 – Imatge de la policia espanyola al CEIP Ramon Llull. 

8.30 – Els Mossos fan un cordó a un punt de votació de Les. Hi ha gent a dins, però no deixen entrar a ningú més. Passa quelcom similar en un col·legi de Sant Joan Despí.

8.27 – La policia espanyola es presenta al CEIP Ramon Llull de Barcelona. La gent no els deixa passar. Hi ha una trentena d’agents.

8.21 – Cues llargues mitja hora abans de l’obertura dels col·legis.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia d'Albert Salamé
Fotografia Albert Salamé

8.13 – Els Mossos reben clavells a Vic després de presentar-se a un col·legi electoral

8.10 – Es comencen a constituir les meses electorals a tot el Principat.

8.08 – El portaveu anuncia una segona compareixença a les deu per a valorar l’obertura dels col·legis electorals. Acaba el discurs agraint els voluntaris ‘que estan fent possible la jornada, han estat dies difícils.’

8.06 – Turull diu que en alguns llocs s’haurà de votar sense sobre, però afirma que l’urna translúcida garanteix el dret del vot secret. ‘Hi ha butlletes a tots els col·legis, però si algú porta la butlleta impresa de casa d’acord amb l’original, també podrà votar’, assegura.

8.00 – El portaveu del govern, Jordi Turull, assegura que el govern espanyol ha fet tot el possible per evitar el referèndum: ‘El govern, malgrat l’estat d’excepció, està en condicions que podrem celebrar el referèndum d’autodeterminació.’ Anuncia el cens universal perquè els electors que es trobin els col·legis tancats. Es faran les comprovacions pertinents perquè no hi hagi vots dobles. ‘Això alentirà el procés, però permetrà votar a tothom’, afirma.

7.59 – Riuada de gent a Horta per poder votar.

7.55 – La jutgessa degana de Barcelona impedeix utilitzar la sala de premsa  de la Ciutat de la Justícia durant l’1-O.

7.54 – El portaveu del govern, Jordi Turull, i el conseller d’Afers Estrangers, Raül Romeva, faran una conferència de premsa a les vuit.

7.53 – Arriben les urnes a l’Escola Industrial, uns dels principals punts de votació de Catalunya.

7.50 – Riuada de gent a Lesseps esperant per votar.

7.48 – A Sant Vicenç dels Horts canvien el punt de votació del Centre Cívic El Turó per l’escola Sant Jordi.

7.46 – Centenars de persones defensen les urnes a Torroella de Montgri a crits de votarem.

7.44 – La mesa on votarà Carles Puigdemont ja té urna.

7.42 – L’entrada de les urnes als col·legis provoca moments emocionants. La gent les fent el passadís i aplaudint.

7.37 – Més imatges de les urnes.

7.32 – Els Mossos s’han presentat a diversos col·legis, com el de Sils, i han dit a la gent concentrada que es quedaran tot el dia a l’exterior.

7.30 – Al col·legi electoral de Sant Vicent dels Horts on votarà el vice-president de la Generalitat, Oriol Junqueras, tenia el pany ple de silicona a primera hora del matí.

7.27 – Cues llargues a molts punts de votació de Catalunya de gent que vol votar a primera hora.

7.26 – Matí mogut al port de Barcelona. Uns dos-cents vehicles de la policia espanyola i la Guàrdia Civil han abandonat el recinte.

7.23 – Els diaris de Madrid parlen de desafiament a la democràcia i rebel·lió catalana.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

7.21 –  El regidor de Capgirem Vic Joan Coma, investigat per sedició per l’audiència espanyola, afirma que ‘avui és el dia de la truita.’

7.15 – El secretari general de Podem, Albano-Dante Fachin, es troba a Breda en un col·legi electoral. Entrevistat per RAC-1, assegura que ‘després d’avui Catalunya no tornarà a ser la mateixa.’ I afirma que s’ha emocionat quan ha vist les urnes entrar al col·legi electoral. ‘No cal ser independentista per emocionar-se’, diu. No ha volgut revelar el seu vot, però afirma que després de votar es desplaçarà a la seu de Podem a Barcelona per fer seguiment de la jornada electoral. ‘Serà terriblement difícil ignorar el que diguin els catalans si avui el protagonista és la gent i no la repressió. De totes maneres, si el protagonista és la Guàrdia Civil, aquest poble també respondrà’, ha afegit.

7.15 – Un helicòpter de la policia espanyola sobrevola l’àrea de Barcelona amb un potent focus de llum.

7.14 – Els veïns de Sant Julià de Ramis es concentren al pavelló on votarà el president i bloquen l’entrada amb un tractor

7.08 – La policia municipal de l’Hospitalet de Llobregat ha segrestat urnes a l’exterior del col·legi electoral de Can Serra. Segons un testimoni entrevistat a RAC-1, la policia ha segrestat unes quatre urnes quan es treien d’un cotxe. Abans d’emportar-se-les, la gent concentrada ha trucat els Mossos, però no s’han presentat. Finalment, els agents han marxat amb les urnes.

7.00 – A Organyà el batlle s’ha negat a última hora cedir l’ajuntament com a punt de votació. Els ciutadans han trobat un local privat alternatiu.

6.50 – Van arribant urnes i paperetes als col·legis electorals, enmig dels aplaudiments dels concentrats. També agents dels Mossos es van presentant en els locals.

6.40 – El compte de Twitter oficial del referèndum demana de no fer difusió de les fotografies de les urnes que ja hagin arribat als col·legis electorals.

06.30 – Una gentada protegeix els col·legis arreu de Catalunya per votar en el referèndum. Vegeu-ne les fotografies

06.27 – Urnes i clavells als Serveis Educatius de Terrassa. Fotografia: Albert Castellet

06.20 – Concentració a l’Escola Bac de Roda, Barcelona.

06.17 – La consigna de les entitats és la resistència pacífica de la ciutadania per evitar que els cossos policíacs s’emportin les urnes i les butlletes. A les nou del matí obriran els col·legis electorals.

06.00 – Milers de persones defensen els col·legis electorals a aquesta hora. Els Mossos d’Esquadra tenen l’ordre de desallotjar i precintar els punts de votació, però la mobilització de la ciutadania podria impedir-ho. Mentrestant, una vuitantena de vehicles de la Guàrdia Civil han sortit del port de Barcelona.

————————————————————————————————————————-

Milers i milers de persones han defensat les urnes del referèndum aquesta nit, vigília del primer d’octubre. En la major part dels col·legis electorals on votaran avui els ciutadans del Principat s’han organitzat activitats de tots tipus per evitar el precinte ordenat per les autoritats espanyoles i permetre la constitució de les meses electorals.

El president de la Generalitat Carles Puigdemont s’ha acostat a saludar les persones que estaven ocupant el col·legi on estudien les seves filles per donar-los les gràcies. Puigdemont ha dit a les persones que hi eren reunides que s’havia acostat només a dir bona nit i que estava emocionat de veure-hi tanta gent.

També la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha visitat el seu col·legi electoral a Sabadell, a l’escola Nostra Llar, on oficialment se celebra la festa d’inici de curs fins el moment de posar les urnes.

Els Mossos d’Esquadra han fet saber que es presentaran a tots els llocs de votació a les sis del matí amb la intenció d’aixecar acta de que estan ocupats i han deixat entendre que no faran res si hi ha gent dins els locals.

Aquest dissabte la delegació del govern espanyol a Catalunya ha afirmat que els Mossos d’Esquadra han precintat 1.300 col·legis electorals i que només n’hi havia 163 d’ocupats. Els Mossos han negat haver precintat cap local i no han ofert cap dada. En tot cas, aquesta nit el volum d’ocupacions ha augmentat a diferents indrets del país, així com el nombre d’activitats programades. A banda, els pagesos s’han afegit a la protesta bloquejant amb els seus tractors els accessos a nombrosos col·legis arreu del país.

A les comarques gironines capitals de comarca com La Bisbal o Figueres, han vist com els veïns del poble s’han mobilitzat per evitar el precinte dels Mossos. En concret a la capital del Baix Empordà s’han ocupat els sis col·legis que hi ha. De fet, la decisió s’ha pres entre les diferents entitats del poble durant la tarda. A Figueres, tot i que no tots els col·legis han obert, sí que se n’han ocupat nou. Altres poblacions gironines que han vist com els veïns es mobilitzaven ha estat Torroella de Montgrí (Baix Empordà) o Salt (Gironès). Els Mossos, com ja van fer aquest divendres, han passat pels diferents col·legis ocupats per interessar-se per les activitats que s’hi faran i advertir els veïns que hauran de desallotjar-lo abans de les 6 del matí de diumenge.

Una situació similar es viu a les comarques de Tarragona. L’institut Pons d’Icart de Tarragona i l’escola Teresa Miquel de Reus són dos dels nous centres que estan oberts des d’aquest dissabte al vespre. Una cinquantena de persones passaran la nit al centre tarragoní, on expliquen que han tingut “l’oportunitat d’entrar” després de trobar l’edifici “obert” i han decidit que era “un molt bon moment per preparar una gran festa de tardor”. “Hem entrat per garantir el referèndum”, ha explicat Santi Fortuny, que es quedarà a dormir al Pons d’Icart. Els Mossos d’Esquadra encara no han passat a fer cap advertiment en aquest espai i els concentrats han explicat que estan “preparats” perquè “vinguin i aclareixin tots els dubtes que tinguin” i que els rebran amb una actitud pacífica.

L’escola Teresa Miquel de Reus, on un grup acampava des de divendres a la tarda, també està oberta des d’aquest dissabte al vespre. A la capital del Baix Camp, ja són sis els col·legis oberts i es dormirà en nou dels tretze que hi ha en total.

I a Ponent i a l’Alt Pirineu, pagesos i ramaders de diversos municipis han aparcat els seus tractors al voltant dels col·legis electorals on s’han de fer les votacions per al referèndum d’autodeterminació. Han respost així a la crida de l’Assemblea Pagesa que va demanar-ho per tal de protegir i defensar els punts de votació davant els possibles tancaments per part de la policia. L’acció també es porta a terme per tal de mostrar el suport de la pagesia al referèndum de l’1-O i rebutjar totes les actuacions que ha dut a terme l’estat espanyol per frenar-lo.

A Barbens, al Pla d’Urgell, més d’una vintena de tractors acompanyats de molts veïns de la vila han recorregut a dos quarts de nou del vespre diversos carrers i places fent sonar els clàxons. Després han aparcat a les immediacions de l’Ajuntament, que és on s’han de fer les votacions aquest diumenge.

Els pagesos també han respost a la crida a les comarques centrals. A Osona, els tractors s’han col·locat a punts estratègics a l’entorn de diversos col·legis electorals per impedir l’accés de vehicles policials. En són exemples els tractors que s’han situat a davant d’alguns col·legis electorals a Vic, com ara el del Palau Bojons o el de l’edifici el Sucre.

Pel que fa a les activitats que s’han desenvolupat al llarg del dissabte, han tingut un caràcter marcadament cultural. A banda de tallers artístics o xerrades, també hi ha hagut concerts improvisats d’artistes destacats com Mishima, que han fet un petit tour per diversos col·legis electorals de Barcelona. Altres conjunts com La Iaia, o cantautors com Quimi Portet, han ofert també concerts a col·legis electorals ocupats.

A les vuit del matí els consellers Turull i Romeva faran una conferència de premsa on molt probablement explicaran novetats que haurien de permetre i facilitar el vot de tot l’electorat, amb independència del que hagi passat durant la nit amb el possible precinte de centres.

Els col·legis electorals arreu del Principat és previst que obrin a les nou de la nit i continuïn oberts fins les vuit del vespre, tot i que el govern preveu la possibilitat d’allargar l’horari de votació si fos necessari.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any