El jutge de l’audiència espanyola Ismael Moreno Chamorro manté empresonats els dos joves titellaires acusats d’enaltir el terrorisme. Segons aquest jutge, l’obra ‘La bruja y don Cristóbal’, una sàtira política feta amb putxinel·lis, feia apologia del terrorisme.

Els dos titellaires són Alfonso Lázaro de la Fuente i Raúl Garcia Pérez, integrants de la companyia Títeres desde Abajo, fundada el 2012 a Granada.

Ahir els advocats de la defensa van fer pública una nota (pdf), en què s’informava que Alfonso Lázaro, de 29 anys, i fill de Granada, té una malformació congènita que li ha causat escoliosi. La Junta d’Andalusia li ha reconegut una discapacitat global del 74% i un grau de minusvalidesa del 75%. Segons la nota, ‘derivar una persona amb una embriopatia congènita tan greu a presó provisional i, en conseqüència, privar-lo de les atencions socials, sanitàries i familiars, implica un risc excessiu i inacceptable per al seu estat de salut’. Lázaro –que va estudiar a diverses escoles de Granada– és tècnic d’il·luminació. Milita al sindicat anarco-sindicalista CNT, que aquest cap de setmana va emetre un comunicat en què defensava els dos detinguts. Hi ha un detall que pot ser pertinent: la CNT ja fa temps que manté un conflicte obert amb El Corte Inglés de Granada. I el jutge que els ha enviats a la presó, Ismael Moreno, fa classes precisament a la Fundació Ramon Areces, d’El Corte Inglés. Fins a quin punt aquest detall pot haver influït en la decisió del jutge s’ha de veure.

L’altre titellaire, Raúl Garcia, de nom artístic ‘Raúl Griot’, té trenta-quatre anys i és l’ànima de la companyia. De formació autodidàctica, es guanya la vida fent de titellaire i guionista de les seves obres des de l’any 2006. També ha treballat d’actor, ja sia a Mèxic, per al Teatro Finiquito de Guadalajara, ja sia a l’estat espanyol. La història de la companyia, fundada a Granada el 2012, es troba a la pàgina web.

‘Se senten enganyats’
Amics i familiars dels titellaires empresonats se senten enganyats per l’Ajuntament de Madrid, segons que informa El Español. L’obra de teatre, que és per a adults, plena de sàtira política i humor negre, es va programar en horari infantil. ‘Ells no sabien que el públic serien nens’, ha declarat una amiga dels titellaires. De fet, segons la nota de la defensa, ‘abans de començar l’obra van avisar el públic que hi hauria escenes violentes, per si els espectadors creien que podia ser inconvenient per als fills’.  A la pàgina web de la companyia, l’obra ‘La Bruja y don Cristóbal’ no és a l’apartat de teatre infantil.  Va a banda. A més, aquesta mateixa obra s’havia representat setmanes enrere a la ciutat de Granada i no hi hagué cap mena d’incident ni de denúncia.

L’Ajuntament de Madrid
Però al programa de l’Ajuntament de Madrid l’obra es presentava ‘per a tots els públics’. No fou fins mitja hora abans de començar l’espectacle que es va anunciar que només era per a adults.

L’obra no és a internet
L’obra ‘La bruja y don Cristóbal’ no es pot veure sencera a internet. Només n’hi ha fragments de pocs segons, com ara aquest. Però l’obra sencera no s’hi pot trobar.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.