Quines polítiques climàtiques proposen els partits que es presenten a les eleccions de Catalunya?

  • La millora en la xarxa de distribució de l'aigua i l'impuls de les energies renovables són elements comuns a tots els programes electorals

VilaWeb
Arnau Lleonart
08.05.2024 - 21:40
Actualització: 09.05.2024 - 09:03

El baròmetre d’opinió política del CEO de començament d’any va mostrar que, per primera vegada, el canvi climàtic i la sequera eren considerats el problema més important pels catalans. Les poques pluges i els estius sufocants d’aquests darrers anys han mostrat que l’emergència climàtica va de debò, i han fet que tots els partits donin importància a les polítiques climàtiques i de gestió de l’aigua als seus programes electorals. A continuació, us oferim les propostes de cada partit sobre l’ecologisme per a les eleccions de Catalunya.

PSC vol destinar 3.500 milions d’euros contra la sequera en el primer consell executiu

El PSC proposa un “nou acord verd” amb mesures de suport a l’economia verda, blava i circular. També prometen de fer una llei sobre la qualitat de l’aire, una de residus i economia circular i una d’embalatges. A més, es comprometen a implantar 715 aerogeneradors i 14.000 hectàrees de plaques fotovoltaiques per a produir 12.000MW amb energies renovables el 2030 i assolir el 50% del consum total.

Sobre la gestió de l’aigua, el partit de Salvador Illa es compromet que el primer decret del seu govern serà per a fer front a la sequera i inclourà 3.500 milions d’euros per a les instal·lacions necessàries. També es comprometen a gastar 3.500 milions d’euros més fins el 2030 amb inversions del cicle de l’aigua perquè els habitants de les demarcacions de Barcelona i Girona “no depenguin de l’aigua de pluja”. També volen aprofitar els fons Next Generation per a millorar els sistemes de reg i millorar les xarxes de distribució per a reduir les pèrdues d’aigua.

ERC proposa un cànon per a compensar les zones on s’instal·lin parcs eòlics i fotovoltaics

ERC vol impulsar “una nova cultura de l’aigua” que prepari el país per ser capaç de viure amb poca aigua, amb inversions en el tractament de l’aigua, com ara, la depuració, la regeneració, la reutilització i la potabilització, i també d’estalvi i eficiència. Ho exemplifiquen amb les dessaladores previstes a la Tordera i el Foix, amb l’objectiu d’arribar a 130hm³ d’aigua regenerada cada any. D’altra banda, s’oposen al transvasament de l’Ebre i es comprometen a revisar i revertir els Acords del Ter tenint en compte les darreres inversions a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Proposen una llei de qualitat atmosfèrica, la implementació de zones de baixes emissions a tots els municipis de més de 20.000 habitants i un paquet d’imposts a les emissions portuàries dels grans vaixells i en les activitats econòmiques que generen gasos d’efecte hivernacle. El partit de Pere Aragonès també vol oferir 350 milions d’euros en una línia d’ajuts per a l’autoconsum i proposa un cànon per als parcs eòlics i fotovoltaics de potències superiors a 5MW en sòl rústic o no urbanitzable per a revertir una part dels beneficis econòmics generats en les zones on s’instal·lin.

Junts vol fer la conselleria de Transició Energètica

El partit de Carles Puigdemont es compromet a reclamar les competències totals sobre energia i a fomentar la mobilitat amb vehicles elèctrics i la substitució de les calderes de gas i gasoil. Diu que simplificaran els procediments administratius per posar en marxa “qualsevol projecte de renovables” basat en la confiança i la responsabilitat. “Farem inspeccions a posteriori“, diu el programa electoral. Junts es compromet a fer de l’energia un eix fonamental del govern i, en aquesta línia, diuen que crearan una conselleria específica de Transició Energètica. També diuen que promouran “la màxima generació renovable als edificis públics i a l’espai públic, prioritzant la generació sobre els criteris estètics no objectivats i incentivant la inversió privada en renovable i en eficiència al mateix territori municipal”.

Junts també reclama les competències hídriques plenes en tot l’àmbit territorial de Catalunya i es compromet a accelerar les mesures urgents previstes a la llei de sequera i a fer un pla integral de modernització dels regadius per a fer-los més eficients. A més, diuen que incorporaran noves fonts de subministrament al cicle de l’aigua i augmentaran la capacitat de les que ja existeixen.

La CUP vol instal·lar plaques solars a tota la AP-7

La CUP ha volgut imprimir un caràcter ecologista a la seva candidatura i enceta el programa electoral amb les polítiques ecologistes. Proposen d’aturar macroprojectes com l’ampliació de l’aeroport de Barcelona, el quart cinturó (o ronda Nord) i el Hard Rock, però també volen frenar el procés de renovació del contracte del Circuit de Catalunya per a fer-hi la Fórmula 1 i presentar una moratòria per a l’ampliació d’infrastructures portuàries, aèries i xarxes de carreteres i destinar tot el pressupost possible a millorar la xarxa de transport públic de les comarques, que volen que siguin totes connectades entre si i que no depenguin de la radialitat de les àrees metropolitanes ni dels límits provincials. També volen que l’empresa energètica pública sigui “una alternativa real que produeixi, transporti i comercialitzi l’energia” i desenvolupar el projecte per a ocupar amb plaques fotovoltaiques tota la AP-7. A més, la CUP vol promoure la desnuclearització dels Països Catalans i una transició cap a les energies renovables.

Defensen una gestió 100% pública, democràtica i transparent de tot el cicle de l’aigua. Per això, proposen de recuperar el control de la gestió de l’aigua en alta, de totes les infrastructures de sanejament d’aigües i crear una oficina per a fomentar els processos de remunicipalització de la gestió de l’abastiment d’aigua. Volen que l’aigua es destini a activitats essencials i, per tant, es limiti al turisme i es prohibeixi el reg als camps de golf amb aigua de pou, de riu, regenerada o de potabilització de dessalinitzadores públiques, i la generació de neu artificial amb aigua potable. A més, la candidatura de Laia Estrada vol modificar el cànon de l’aigua perquè incorpori un tram específic per al consum turístic i de segona residència que, “en cap cas, no hauria de ser inferior al triple del cost del metre cúbic de la població resident”.

Els Comuns volen accelerar els permisos de les renovables de menys de 5MW

El partit de Jéssica Albiach proposa de fer una llei de benestar de generacions futures, que vetlli perquè tots els organismes tinguin en compte l’impacte a llarg termini de les seves polítiques. Volen crear una vice-presidència d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica i aprovar un decret òmnibus per a derogar o esmenar normativa “que ens perpetua en un sistema energètic fòssil o que bloca el desenvolupament de l’acció climàtica”. Es comprometen a accelerar la implantació d’energies renovables amb propostes, com ara, multiplicar per deu la capacitat de l’energètica pública catalana destinant-hi mil milions d’euros amb l’objectiu de garantir la demanda d’energia renovable a tots els edificis i equipaments públics. També volen accelerar els permisos per a implantar projectes de generació de renovables de menys de 5MW, distribuïts per tot el país, crear un fons de compensació als territoris on s’instal·lin infrastructures d’energia renovable i establir que els projectes de renovables de grans fons quedin aprovats amb la condició suspensiva de complir, com a mínim, un 30% de participació municipal i ampliar la participació dels ens comarcals.

En l’àmbit hídric, els Comuns proposen de promoure la gestió pública i democràtica de tot el cicle integral de l’aigua. També volen que, de manera immediata, s’aprovi una moratòria que prohibeixi temporalment la construcció de piscines privades fins que s’hagi analitzat quins límits cal posar-hi tenint en compte la capacitat hídrica de Catalunya. Proposen de millorar el pla de sequera i incorporar la suficiència hídrica en els plans de desenvolupament econòmic i urbanístic. “Exemple: si tenim en compte la necessitat d’aigua, ja s’hauria descartat el Hard Rock”, diuen. També volen que la Generalitat es posicioni contra l’ampliació de l’aeroport de Barcelona i fer un pla de tancament de les centrals nuclears, juntament amb l’estat espanyol.

Ciutadans vol mantenir obertes les centrals nuclears fins que hi hagi alternatives vàlides

“Garantirem la continuïtat de les centrals nuclears fins que existeixi una alternativa eficaç a l’actual contribució majoritària a la producció d’energia elèctrica de Catalunya”, diu el programa de Ciutadans, que, tot i això, es compromet a promoure alternatives laborals als pobles i comarques de la rodalia de les centrals nuclears catalanes. El partit de Carlos Carrizosa també diu que impulsarà l’energia eòlica terrestre i marina i la resta de renovables i que n’eliminaran els obstacles administratius.

També diuen que prepararan la xarxa elèctrica principal i els ramals secundaris per a la mobilitat elèctrica, i que fomentaran el servei de carregadors de vehicles elèctrics a tot arreu que assegurin que l’estona per a fer provisió sigui raonable.

El PP vol dur el sobrant d’aigua de la demarcació de Tarragona al sistema Ter-Llobregat

El PP reivindica la proposta contra la sequera dels Col·legis d’Enginyers per a una interconnexió immediata entre el sobrant d’aigua del Consorci d’Aigües de Tarragona i la del sistema Ter-Llobregat. L’objectiu, diuen, és tenir les infrastructures preparades per a fer extraccions esporàdiques en casos de sequera. També opten per una inversió cofinançada de mil milions d’euros durant els cinc anys vinents per a modernitzar i tecnificar tot el sistema de reg agrícola.

A més, el partit d’Alejandro Fernández proposa d’accelerar la construcció de les dues dessalinitzadores i de la potabilitzadora previstes d’ençà de l’any 2008.

Alhora vol una transició a activitats econòmiques que tinguin en compte el clima actual

El partit de Clara Ponsatí i Jordi Graupera proposa un pla urgent d’implantació d’energies renovables, desenvolupar un mecanisme d’autorització accelerat per als projectes d’energia solar amb bateries i promocionar l’autoproducció industrial i les cases d’energia solar. També volen fer una diagnosi rigorosa sobre les activitats econòmiques que el canvi climàtic fa inviables i afavorir la transició a activitats que aprofitin els “avantatges competitius climàtics” i generin valor amb menys dependència d’aigua.

Alhora vol fer una gestió sostenible dels recursos hídrics, accelerar el pla per a eliminar fuites a la xarxa hídrica i invertir en fonts alternatives i mecanismes d’emergència. Proposen mesures de reducció del consum i l’ús d’aigua regenerada tant a les cases com a la indústria i l’agricultura. A més, demanen d’incentivar l’ús circular entre empreses de residus industrials i de consum, i afavorir la implantació de sistemes d’envasos reutilitzables. Es posicionen en contra de “la deriva cap al monocultiu turístic” i critiquen projectes com el Hard Rock i els Jocs Olímpics d’hivern.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any