Què proposa el programa electoral d’ERC per a les eleccions catalanes?

VilaWeb
Arnau Lleonart
04.05.2024 - 22:29

ERC proposa al seu programa electoral per a les eleccions de Catalunya de pactar un referèndum d’independència amb el govern espanyol i una proposta de finançament singular que inclouria una transferència a l’estat espanyol com a quota de compensació dels serveis prestats, i una altra per a un fons de reequilibri territorial destinat a uns altres territoris amb menys capacitat econòmica, per a contribuir a l’equitat de manera transparent i, si fos el cas, acotada en el temps. Una proposta que, de fet, ja va defensar Pere Aragonès al Palau de la Generalitat.

El programa es divideix en sis grans blocs, que fan de paraigua de trenta-tres apartats de política sectorial i unes cinc-centes propostes. Cada apartat té una secció sobre què ha fet el govern d’Aragonès al respecte, una altra que diu què proposen per a aquesta legislatura i una tercera sobre què voldrien fer en una república independent. Per a arribar-hi, reivindiquen la proposta del govern de tancar un acord de la claredat i l’informe de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern sobre les vies jurídiques per a permetre un referèndum. I proposen: “El compromís d’Esquerra Republicana és treballar, en els espais de negociació, una proposta que reculli l’ampli consens social de Catalunya al voltant de l’exercici del dret a l’autodeterminació i construir un acord que estableixi el procediment perquè la ciutadania de Catalunya torni a votar sobre la independència del país.”

A banda, el programa d’Esquerra Republicana també situa com una prioritat “rellançar” la llengua i cultura catalanes. Proposen polítiques per a reforçar el català en l’àmbit digital i audiovisual, i es comprometen a consolidar la immersió lingüística, que defineixen com a model eficaç per a aprendre la llengua. Tanmateix, la proposta estrella és la creació d’un Departament de Política Lingüística que asseguri el foment del català en tots els àmbits. A més, ERC es compromet que la despesa cultural sigui el 2% del pressupost de la Generalitat, un camí que diuen que ja han començat a fer.

També té un capítol concret sobre la comunicació audiovisual, en què ERC es vanta d’avanços d’aquesta legislatura com ara l’engegada del nou canal infantil SX3, l’impuls de la plataforma 3Cat i la reobertura de la delegació de la CCMA a Catalunya Nord. Per a la nova legislatura, proposen d’accelerar la creació del Catalunya Media City a l’espai de les Tres Xemeneies i avançar amb la transformació digital de la CCMA amb una aportació de 1.347 milions d’euros fins el 2027. Aquests diners servirien per a continuar desenvolupant la plataforma 3Cat i augmentar la producció i distribució de continguts audiovisuals de qualitat en llengua catalana; especialment, infantils i juvenils.

Per garantir l’estat del benestar, proposen d’ampliar la gratuïtat a tot el primer cicle de l’educació infantil, garantir l’equitat territorial i de resultats al sistema de salut de Catalunya, desplegar la limitació dels preus dels lloguers i invertir almenys mil milions d’euros cada any en polítiques d’habitatge. En l’àmbit de la seguretat, proposen de desplegar la comissaria virtual dels Mossos d’Esquadra. És a dir, un servei digital per a acostar la feina de la policia als ciutadans i potenciar la lluita contra els delictes digitals. També proposen de continuar la feminització dels cossos de seguretat i emergències i adaptar el marc legal de seguretat per als desafiaments actuals.

En l’àmbit de la transició ecològica, diuen que treballaran per canviar el model energètic cap a un model “més just i verd”, amb un horitzó del 100% d’energia renovable, i amb la idea de tendir al residu zero i la mobilitat sostenible. També proposen de consolidar l’Energètica, la companyia energètica pública constituïda per la Generalitat durant aquesta legislatura i que actualment solament genera i subministra energia a edificis públics.

Proposen mesures econòmiques per a afavorir la reindustrialització amb llocs de feina estables i de qualitat, amb l’objectiu d’assolir un pes industrial del 25% del PIB català el 2030. En l’àmbit laboral, proposen de consolidar el marc català de relacions laborals, avançar cap a la setmana laboral de quatre dies i fixar un salari mínim de referència català; i en l’àmbit agrícola i ramader, es comprometen a impulsar una llei per la sobirania alimentària, a simplificar els tràmits administratius i a garantir preus justs per al sector primari.

El programa d’ERC també inclou mesures en l’àmbit del feminisme i drets LGBTI+, com ara desplegar una xarxa lila de país de prevenció de violències masclistes i aprovar una llei trans catalana i actualitzar la llei pels drets de les persones LGBTI+ amb l’objectiu d’eradicar la LGBTI-fòbia.

Per a la transparència i la lluita contra corrupció, proposen d’agilitzar l’administració pública, i per lluitar contra el desequilibri territorial, es comprometen que la primera llei a portar al parlament serà l’estatut dels municipis rurals. A més, diuen que arran de l’amenaça de l’extrema dreta, insten el conjunt de forces polítiques a fer de l’antifeixisme una lluita compartida en la defensa dels drets humans.

 

Podeu llegir-ne el programa íntegre:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any