Què proposa el programa electoral de Junts per a les eleccions catalanes?

VilaWeb
Arnau Lleonart
03.05.2024 - 21:06
Actualització: 03.05.2024 - 21:09

Junts proposa al seu programa electoral per a les eleccions de Catalunya de cancel·lar el deute públic de la Generalitat amb l’estat espanyol a compte de les inversions pressupostades i no executades i establir un mecanisme anual de compensació per a futurs exercicis. Respecte del procés d’independència, Carles Puigdemont es compromet a treballar per reunificar l’estratègia independentista, “que permeti de culminar amb èxit el procés iniciat col·lectivament l’octubre del 2017”. El programa electoral de Junts és explicat en tres documents diferents: un document marc, en què exposen les línies mestres de les polítiques que voldrien fer; un document amb les mesures que impulsarien durant els cent primers dies de govern; i el programa de govern, amb mesures concretes que Puigdemont voldria presentar en un ple d’investidura.

També en l’àmbit econòmic, volen mecanismes de negociació bilateral entre Catalunya i l’estat espanyol per a corregir el finançament i la fiscalitat “hostils amb Catalunya”, i proposen incentius tributaris, com ara rebaixes en l’IRPF i la bonificació del 99% de l’impost de successions per a cònjuges, descendents i ascendents.

El programa electoral de Junts també proposa mesures com ara la universalització i gratuïtat progressiva de l’educació de 0 anys a 3, independentment de la titularitat del centre, i recuperar la sisena hora als centres d’alta complexitat, però també estudiar-ne la implantació progressiva a la resta de centres educatius.

Proposen d’avançar cap a la fita que el 2% del pressupost de la Generalitat sigui dedicat a la cultura i de traslladar la Secretaria de Política Lingüística al Departament de la Presidència per fer-ne una qüestió transversal en tots els àmbits de govern.

Junts es compromet a exigir la delegació de totes les competències hídriques i a redactar, de manera urgent, un pla integral de modernització dels regadius. També proposen de simplificar els procediments administratius i la burocràcia per a engegar qualsevol projecte de producció d’energia renovable i les bonificacions fiscals per a qui faci instal·lacions d’aquesta mena.

En l’àmbit de la seguretat, proposen una nova llei del sistema de policia i es comprometen a exigir que els Mossos d’Esquadra siguin membres de ple dret en les institucions de seguretat pública europea i internacionals. D’una altra banda, diuen que impulsaran la transparència i la rendició de comptes dels serveis públics de seguretat.

A més, volen augmentar a 1.500 el nombre d’habitatges protegits per la Generalitat anualment i garantir que a les noves promocions d’habitatge de protecció oficial es reservi un 30% d’habitatges per a menors de 35 anys i un 10% per a més grans de 65. També diuen que oferiran incentius fiscals als propietaris d’habitatges que els lloguin a col·lectius vulnerables. En mobilitat, proposen la integració tarifària del transport públic de tot Catalunya i diuen que milloraran la multimodalitat i coordinaran més bé els transports locals i els interurbans.

En l’àmbit sanitari, prometen de reduir les llistes d’espera amb més recursos i una nova regulació “que afavorirà la salut, la recuperació de la qualitat de vida i la situació laboral de la persona pendent d’una prova o intervenció”. Volen reforçar el sistema de salut mental de Catalunya amb l’atenció primària a fi que, d’ací a una dècada, hi hagi un professional de la salut mental per cada 2.500 habitants. També diuen que asseguraran el compliment de la normativa per garantir la plena capacitació lingüística del personal sanitari i l’atenció en català, per la qual cosa volen fer un protocol per a prevenir les discriminacions per raó de llengua.

Proposen d’implantar una finestreta única de diferents administracions per a facilitar els tràmits d’ajudes socials i de treballar per reduir la bretxa digital. En polítiques d’immigració, Junts es compromet a aprovar una llei orgànica de traspàs integral de les competències en immigració que hauria de permetre, entre més qüestions, la negociació de quotes i l’atorgament dels permisos de feina i residència temporals i permanents. En la mateixa línia, diuen que crearan l’Agència Catalana d’Immigració per negociar bilateralment i gestionar tots aquests aspectes.

Podeu llegir-ne tot seguit el programa de govern íntegre:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any