El govern instal·larà una dessalinitzadora al port de Barcelona per si empitjora la sequera

  • Entrarà en funcionament en cas d'arribar a emergència II, una situació que no es preveu abans de l'octubre · També se n'instal·laran dotze més al nord de la Costa Brava

VilaWeb
ACN
18.04.2024 - 12:10
Actualització: 18.04.2024 - 13:01

El govern instal·larà una dessalinitzadora flotant al port de Barcelona que entrarà en funcionament en cas que el sistema Ter-Llobregat entri en emergència II per sequera, una situació que no es preveu per abans del pròxim octubre. Així ho ha aprovat la Comissió Interdepartamental de Sequera (CIS) amb l’objectiu de garantir el subministrament d’aigua a Barcelona i la seva àrea metropolitana en els mesos vinents sense necessitat d’aplicar noves restriccions. A més, s’instal·laran dotze dessalinitzadores mòbils al nord de la Costa Brava per a donar servei als municipis de la conca de la Muga. “Estabilitzem la situació de la sequera tot i que l’aigua continua sense caure del cel”, ha dit el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, que ha explicat que amb aquesta solució es renuncia a portar aigua amb vaixells.

La dessalinitzadora flotant del Port de Barcelona generarà 14 hm³ anuals, l’equivalent al 6% del consum de l’àrea metropolitana de Barcelona. Aquest tipus d’instal·lacions són embarcacions equipades amb els elements i la tecnologia necessàries per dur a terme un procés de dessalinització per osmosi inversa. El Port de Barcelona ja disposa de les instal·lacions preparades i també s’ha acordat el punt on s’ubicarà la dessalinitzadora i la connexió de la canonada de transport de l’aigua. L’aigua que es produeixi s’enviarà a un dipòsit intermedi que actualment s’està condicionant i que estarà operatiu al juny. Des d’aquest dipòsit, l’aigua s’incorporarà a la xarxa de distribució.

El volum d’aigua que es podrà incorporar a la xarxa diàriament és superior al que s’hagués aportat al sistema a través del transport en vaixells que s’havia estudiat inicialment, i que finalment s’ha descartat. La dessalinitzadora flotant produeix uns 40.000 m³/dia, mentre que els vaixells poden transportar al dia 25.000 m³ de mitjana. “La quantitat d’aigua que aconseguirem és molt superior, però també és molt més barata”, ha dit Mascort.

El cost de producció de l’aigua a través d’una dessalinitzadora flotant és molt més econòmic, gairebé la meitat, del que costaria si arribés a través d’embarcacions. Així el cost se situarà al voltant dels 6 €/m³, mentre que amb vaixells s’eleva fins als 10 €/m³. Aquest cost serà assumit per la Generalitat i no es revertirà a la factura de l’aigua.

El govern ha optat per aquesta alternativa per evitar també possibles contratemps i endarreriments que s’haguessin pogut produir amb l’ús de vaixells.

Dotze dessalinitzadores a la Costa Brava

El conseller Mascort ha explicat que les dotze dessalinitzadores que s’instal·laran al nord de la Costa Brava les compraran a parts iguals el govern i el Consorci d’aigües Costa Brava. Quatre s’instal·laran a Roses, quatre a les instal·lacions de l’ETAP Empuriabrava i quatre més a la platja d’Empuriabrava. Donaran servei a Roses, Cadaqués, Llançà, Roses, Castelló d’Empúries —que inclou Empuriabrava—, Mancomunitat de Pau, Palau-Saverdera, Vilajuïga, Garriguella, Pedret i Marzà, el Port de la Selva i Selva de Mar.

“Assegurem el subministrament per a tots els usos i tota la població, però al mateix temps escoltem les demandes dels pagesos de la Muga de no fer més pous en aquella zona, que podien portar a la salinització dels aqüífers”, ha dit. Les quatre de Roses i les quatre de l’ETAP Empuriabrava entrar en funcionament al juny, i les altres quatre després de l’estiu.

Les 12 dessalinitzadores mòbils tindran un cost aproximat de 10 milions d’euros i es preveu que cadascuna d’elles produeixi 1.000 m³ al dia, una producció que cobrirà aproximadament el 35% de la demanda d’aigua de la zona d’abastament de la Costa Brava Nord del Consorci d’aigües Costa Brava Girona (CACBG), l’ens encarregat de la gestió del servei d’aigua a bona part de la Costa Brava.

La resta de zones dels municipis de la Costa Brava, els de la zona centre i sud, tenen garantit el servei. Els municipis de la Costa Brava Centre s’abasteixen de la unitat Baix Ter, és a dir, de l’aigua provinent dels embassaments de Sau i Susqueda, i els municipis de la Costa Brava Sud, s’abasteixen de l’aigua provinent de la ITAM Tordera i l’ETAP Palafolls.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any