Puigdemont vol reunificar l’estratègia independentista

VilaWeb
Arnau Lleonart
26.04.2024 - 15:22
Actualització: 03.05.2024 - 11:38

Junts es compromet al seu programa electoral per a les eleccions de Catalunya de treballar per a reunificar l’estratègia independentista, “que permeti culminar amb èxit el procés iniciat col·lectivament l’octubre del 2017”. “Em comprometo, com una prioritat, a treballar per la reunificació de l’estratègia independentista. Perquè recuperem la conversa”, n’ha dit el candidat, Carles Puigdemont, en la presentació del programa.

Junts ha presentat les propostes en tres documents diferents: un document marc, en què exposen les línies mestres de les polítiques que voldrien fer; el programa de govern, amb mesures concretes que Puigdemont voldria presentar en un ple d’investidura; i un document amb les mesures que impulsarien durant els cent primers dies de govern. Junts exposa més les seves propostes sobre la independència al document marc, en què diuen: “La independència no és un objectiu, sinó que és l’eina que fa possible tenir el millor país, de progrés, de benestar i de qualitat de vida.”

Exposa que la repressió ha tingut efectes negatius, com ara la divisió interna, la desmobilització i la desconfiança, i diu que superar-ho és essencial per a poder guanyar. El document constata que l’estat espanyol ha estat incapaç de formular una alternativa atractiva i eficaç que pugui convèncer la majoria dels catalans. “Al contrari, en aquests anys ha accentuat els incompliments amb Catalunya i ha multiplicat els esforços per a enfortir el poder de Madrid. […] És el moment de recuperar la conversa entre els actors de l’independentisme, fer sentir la nostra veu amb la màxima potència i preparar-nos per a tots els escenaris.”

El document marc diu que els aprenentatges dels darrers anys els fan més forts i més preparats que mai: “No podem perdre l’oportunitat de recosir i impulsar la fase culminant del procés d’independència, i per això cal crear les condicions necessàries per a revitalitzar la unitat cívica.”

Durant la presentació del programa, Puigdemont hi ha insistit: “Si assumeixo la presidència i liderem aquest país, serà la meva responsabilitat intentar i aconseguir que hi hagi aquesta recuperació de la conversa. Aquesta tornada a la conversa entre tots plegats per crear aquestes condicions necessàries per a revitalitzar la unitat cívica d’aquest país.”

Més enllà del compromís de reunificar l’estratègia independentista, el programa no concreta quina proposta fa Junts per assolir la independència. Al programa de govern hi ha un preàmbul amb un repàs històric del catalanisme en què es parla del referèndum del 2017 –del qual es diu que “serà sempre la llavor de la reivindicació de qualsevol altre referèndum que es pugui arribar a celebrar en el futur”– i es diu que si mai s’ha pogut pactar un referèndum amb l’estat espanyol ha estat per manca de voluntat política a Madrid. “Llavors, com ara, existien impediments constitucionals per organitzar i celebrar aquesta mena de referèndums, però només calia recórrer a l’article 92 de la constitució per superar-los”, diu. Tanmateix, Junts no diu al programa que el seu objectiu sigui pactar un referèndum amb l’estat espanyol. A tot estirar, es podria interpretar de la frase “l’única manera de doblegar aquestes resistències és que el moviment independentista sigui fort i que, des d’aquesta fortalesa, pugui condicionar els partits i l’estat espanyol”, tot i que no és cap compromís o proposta explícita.

“Negociar, no dialogar, amb Madrid”, ha remarcat Puigdemont a la presentació del programa. “Una relació de tu a tu que pugui esprémer al màxim la situació que tenim en aquests moments de poder condicionar la política espanyola”, ha dit. Per fer-ho ha reivindicat que calia algú que tingués capacitat per a plantar-se davant Madrid, per a negociar amb força, per a condicionar pressuposts… “Crec que el paisatge és bastant clar sobre qui ho pot fer”, ha reblat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any