La tertúlia proscrita

Què proposa el programa electoral de la CUP per a les eleccions catalanes?

VilaWeb
Arnau Lleonart
04.05.2024 - 22:29

El programa de la CUP per a les eleccions de Catalunya proposa en quatre blocs mesures contra la crisi climàtica, de fiscalitat, d’ordenació del territori i mobilitat, socials, culturals, feministes i sobre la independència. Exposen que som davant una emergència climàtica, social i nacional, davant la qual el partit de Laia Estrada proposa de “passar a l’acció” amb un pla que han anomenat “Nova Economia Catalana”, basada en les necessitats dels treballadors, que prioritzi la transició ecosocial, centrada en la planificació democràtica de les necessitats del país, que treballi pel repartiment de la riquesa i el control públic dels sectors estratègics, i prioritzi la qualitat de la feina.

El programa electoral de la CUP proposa d’aturar macroprojectes, com ara l’ampliació de l’aeroport de Barcelona, el quart cinturó o ronda Nord i el Hard Rock, però també de frenar el procés de renovació del contracte del Circuit de Catalunya per a fer-hi la Fórmula 1 i de presentar una moratòria per a l’ampliació d’infrastructures portuàries, aèries i xarxes de carreteres i destinar tot el pressupost possible a millorar la xarxa de transport públic de totes les comarques, que volen que siguin totes connectades entre si i que no depenguin de la radialitat de les àrees metropolitanes ni dels límits provincials.

Defensen una gestió 100% pública, democràtica i transparent de tot el cicle de l’aigua. Per això, proposen de recuperar el control de la gestió de l’aigua en alta, de totes les infrastructures de sanejament d’aigües i crear una oficina per a fomentar els processos de remunicipalització de la gestió de l’abastiment d’aigua. També volen que l’empresa energètica pública sigui “una alternativa real que produeixi, transporti i comercialitzi l’energia” i desenvolupar el projecte per a ocupar amb plaques fotovoltaiques tota la AP-7. A més, la CUP vol promoure la desnuclearització dels Països Catalans i una transició cap a les energies renovables.

Per planificar l’economia i atacar la inflació –que diuen que no respon exclusivament a cicles econòmics i polítiques monetàries, sinó a l’interès d’augmentar els marges de benefici–, proposen de crear una distribuïdora pública que garanteixi un preu just tant pel treball dels productors i la resta de treballadors de la cadena de valor com per l’adquisició del producte final. També proposen de crear una xarxa catalana de supermercats de titularitat majoritàriament pública i definir una cistella de productes de la compra necessaris i establir-hi uns preus assequibles en relació amb la renda de la població, que no podria ser més d’un 15% de la renda mitjana.

També proposen una banca pública que financi “aquells sectors que des de l’administració pública es considerin estratègics per al bé comú, encara que impliqui una rendibilitat de la inversió a llarg termini” i que, per tant, poden tenir problemes per a trobar finançament privat. Ara ja existeix l’Institut Català de Finances, que diuen que pot ser un punt de partida, però caldria que aconseguís una fitxa bancària que li permetés de generar crèdit sense haver de cercar finançament privat als mercats financers. També proposen una constructora pública, una empresa pública de telecomunicacions i una farmacèutica pública. Encara en l’àmbit econòmic, proposen una reindustrialització en què s’arribi al 3% del PIB, amb un model d’indústria diversificada, amb participació dels treballadors, perspectiva feminista, que opti pel desenvolupament tecnològic i amb una perspectiva ecològica i respectuosa socialment i fiscalment.

En fiscalitat, proposen d’eliminar el topall conjunt renda-patrimoni de l’impost de patrimoni, mantenir l’impost de successions i revisar l’IVA perquè sigui molt baix als productes bàsics i essencials i pugi progressivament als béns prescindibles, i acabi essent molt alt en els productes de luxe. També volen crear un impost temporal a les grans fortunes per a pagar la despesa pública de la covid-19, que després es pogués consolidar, i un augment progressiu a l’IRPF. A banda, la CUP vol modificar el cànon de l’aigua perquè incorpori un tram específic per al consum turístic i de segona residència que, “en cap cas, hauria de ser inferior al triple del cost del m³ que a la població resident”.

En l’àmbit social, es comprometen a fer efectiva una renda bàsica universal que garanteixi l’ingrés mínim del 60% de la renda mitjana de la població; crear un Departament d’Habitatge amb un pressupost d’un 1,5% del PIB perquè pugui fer polítiques amb impacte real; impulsar una llei catalana de lloguer; prohibir la concessió de llicències d’habitatge d’ús turístic fins que no s’hagin cobert les necessitats de la població en matèria d’habitatge; i expropiar 35.000 pisos en mans de grans tenidors, que diuen que són els que es van ser rescatats amb diners públics el 2012.

Per promoure la llengua catalana, proposen de derogar la llei que introdueix el castellà com a llengua vehicular a l’escola, crear un Departament de Llengua amb un pressupost del 0,5% del pressupost total de la Generalitat, introduir clàusules lingüístiques en contractacions i subvencions, i promoure l’aprenentatge del català en horari laboral i pagat per l’empresa.

Per fer la independència, proposen la desobediència de la Generalitat a l’hora de fer polítiques socials i climàtiques que l’estat espanyol no permeti i promoure la mobilització sostinguda als carrers. “Cal reconstruir un moviment popular per la independència”, diuen, i volen fer-ho de bracet del municipalisme i amb l’impuls de l’Assemblea de Càrrecs Electes dels Països Catalans.

 

Podeu llegir-ne el programa íntegre:

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any