Què proposa el programa electoral de Ciutadans per a les eleccions catalanes?

VilaWeb
Arnau Lleonart
03.05.2024 - 16:35

Ciutadans proposa al seu programa electoral per a les eleccions de Catalunya cent onze mesures que se centren, sobretot, en la persecució de l’independentisme i la llengua, la rebaixa d’imposts, les infrastructures, les escoles concertades i les polítiques de seguretat. El programa de Ciutadans promet que s’oposaran a l’amnistia i que promouran, “per tots els mitjans jurídics al nostre abast”, que els polítics condemnats o a l’exili no puguin presentar-se a les eleccions ni ocupar càrrecs públics. A més, prometen que suprimiran els aforaments del president de la Generalitat, els membres del govern i els diputats, i la pensió vitalícia dels ex-presidents. A més, diuen que impediran les portes giratòries entre la política i les empreses.

Un altre punt del programa del partit de Carlos Carrizosa és la promesa d’obligar els funcionaris a “denunciar les conductes contràries a la constitució [espanyola] i a l’honradesa en l’exercici de les potestats públiques”. També prometen una retallada significativa en l’administració, tant reduint el nombre de departaments, alts càrrecs i assessors, com tancant les oficines d’Acció Exterior i el Diplocat i “les guinguetes polítiques creades per promoure i mantenir el procés”.

“Català i espanyol seran, sense reserves, llengües pròpies i cooficials a Catalunya a tots els efectes. Cap dels dos idiomes tindrà primacia sobre l’altre”, prometen. Per arribar-hi, proposen una llei d’usos de les llengües de Catalunya, derogar totes les normes “que cerquen desincentivar o prohibir l’ús de l’espanyol”, eliminar els requisits lingüístics per a aconseguir una plaça a la funció pública o suprimir “les multes lingüístiques” i tornar els diners a qui n’hagi rebut. També diuen que volen declarar Sant Jordi com “la festa cívica i institucional de Catalunya” i prometen que fomentaran les cases regionals espanyoles que hi ha a Catalunya. A més, diuen: “TV3 i Catalunya Ràdio tindran programació en català i en espanyol com un reflex fidel del bilingüisme de la societat catalana.”

Prometen que “s’acabarà l’adoctrinament lingüístic a les escoles i universitats” i que implantaran un model d’escola trilingüe, amb el castellà, el català i l’anglès com a llengües vehiculars “en igualtat de condicions”. “Farem efectiu el dret de les famílies d’elegir l’educació dels seus fills, renovarem i donarem estabilitat als concerts vigents i garantirem la gratuïtat de l’educació concertada. Estendrem els concerts al batxillerat i a la formació professional”, prometen.

Diuen que abaixaran l’IRPF “per a la classe mitjana i treballadora”, que eliminaran l’impost de successions “que afecta els patrimonis més modests” i que eliminaran “els quinze impostos propis que estan mal regulats i no encaixen bé amb la resta del sistema tributari”. També diuen que simplificaran el sistema tributari a les empreses petites i els autònoms i els tràmits administratius en general: “Garantirem que cap persona hagi d’aportar cap paper que ja hagi presentat abans a qualsevol administració.”

Es mostren a favor de l’ampliació de l’aeroport de Barcelona, la construcció del Hard Rock Cafè i infrastructures com ara el corredor mediterrani, la línia 9 del metro de Barcelona i la ronda nord del Vallès. En l’àmbit social, diuen que promouran una llei de drets per a les persones amb discapacitat i una llei de mesures per a garantir la dignitat i els drets de la gent gran. També diuen que milloraran el finançament universitari i promouran una baixada del preu dels graus. A més, diu que faran de l’atenció primària el centre funcional del sistema sanitari públic, que tots els ciutadans tindran prop de casa un CAP amb tots els serveis necessaris i que tindran cita mèdica 48 hores després d’haver-la demanada.

Sobre la seguretat, el programa electoral de Ciutadans diu que impulsaran una reforma del codi penal espanyol perquè els delinqüents multireincidents compleixin “penes proporcionals al mal enorme que causen a la ciutadania”, tot i que el parlament no té competències per a regular el codi penal espanyol. “Si són estrangers, al final de les condemnes seran deportats”, afegeixen. Prometen que reforçaran els mecanismes de coordinació i col·laboració amb la policia espanyola i la Guàrdia Civil, i que revisaran el desplegament territorial dels Mossos d’Esquadra “per garantir que respon a criteris objectius de seguretat, eficàcia i eficiència”.

“Despolititzarem els comandaments directius dels Mossos d’Esquadra per tallar de soca-rel qualsevol pretensió de convertir-la en una policia al servei dels interessos del separatisme”, diu el programa de Ciutadans, i remarca: “Despolititzarem la Divisió d’Assumptes Interns per a garantir-ne l’actuació imparcial. Dissenyarem un procediment d’instrucció dels expedients sancionadors que garanteixi el dret legítim a la seva defensa dels agents encausats i un sistema de recursos a la decisió que prengui la divisió. Tancarem els expedients oberts als agents per motius polítics.”

Podeu llegir-ne el programa íntegre:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any