La campanya destralera de Ciutadans: obsessió amb Puigdemont i nyaps amb intel·ligència artificial

VilaWeb

Redacció

18.04.2024 - 17:00
Actualització: 21.04.2024 - 11:35

El partit espanyolista Ciutadans ha recuperat la simbologia i l’agressivitat del 2017 per a la campanya de les eleccions a Catalunya del 12-M, en què es juga definitivament la supervivència orgànica i institucional després d’anys d’agonia. No ens ha d’estranyar, doncs, que rere aquesta estratègia –”sense complexos i sense tuteles”– hi hagi el portaveu de la formació, Jordi Cañas, que és conegut per la seva concepció pirotècnica de la política.

De fet, el cartell de les eleccions a Catalunya ja és una declaració d’intencions: en compte d’aparèixer-hi el candidat, Carlos Carrizosa, hi ha una imatge generada per intel·ligència artificial d’una encaixada de mans entre Carles Puigdemont i Pedro Sánchez, tot plegat, amb una estelada de fons i el lema: “Detén-los.” “Un cartell valent, clar, contundent i directe”, en paraules de Cañas. El que no ha explicat és que el partit ha optat per aquesta via –clarament enfocada a cridar l’atenció– perquè no hi ha diners per a fer grans invents de màrqueting.

El cartell té una segona versió, que només s’ha fet servir a les xarxes socials en format de mem, en què Puigdemont i Sánchez protagonitzen una escena molt més íntima i es fan un petó a la boca. “El petó de Judes”, va piular Ciutadans, concretament el 13 d’abril, el dia internacional del petó.

Ara, l’obsessió amb Puigdemont és tan exagerada que el partit espanyolista encara li ha dedicat una tercera il·lustració amb intel·ligència artificial, que forma part de l’espot electoral, en què apareix el president rere els barrots de la cel·la d’una presó. “Imatges generades per intel·ligència artificial”, es pot llegir al començament de l’espot.

Però la campanya no s’acaba amb les il·lustracions. Ciutadans també ha fet servir unes altres cartes habituals, com ara les ofensives legals en període electoral. Per una banda, ha intentat, sense sort, que Puigdemont no es pogués presentar com a candidat a les eleccions a Catalunya. I, per una altra banda, ha aconseguit que la Junta Electoral de Barcelona impedís que els professionals de TV3 i Catalunya Ràdio fessin servir les paraules “exili” i “exiliats” en referència als represaliats pel procés. Arran d’això, Carrizosa es va enganxar amb el presentador del Més 324, Xavier Graset, que li va explicar el significat real de la paraula exili.

A tot plegat cal afegir-hi una estratègia provocadora a les xarxes socials, en què recicla vídeos d’ex-dirigents del PSOE –com ara Felipe González, Alfonso Guerra i Juan Carlos Rodríguez Ibarra– en contra de l’amnistia, però també publica missatges i mems per atacar directament el PP, l’independentisme i comunicadors.

 

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem