El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha destacat que l’acord per al retorn progressiu de l’aigua del Ter era un ‘pacte de país’ que recollia l’esperit de la Catalunya ‘que volem bastir’. Puigdemont, que ha presidit la signatura solemne de l’acord, ha destacat que avui era un dia històric perquè ‘de manera conjunta i solidària’ s’havia revertit el greuge que ha patit el Ter durant anys. El pacte preveu que l’any 2028 el transvasament cap a l’àrea metropolitana de Barcelona no superi el 30% del cabal del riu.

Puigdemont ha agraït a Àrea Metropolitana de Barcelona la coresponsabilització per a poder tancar el pacte. ‘Avui inaugurem una nova relació amb el Ter i també ensenyem quin model de Catalunya volem per al futur’, ha dit. I hi ha afegit: ‘Llarga vida al Ter!’

Dia històric perquè el Ter recuperi vida, acord de país i pacte marcat per la generositat i la solidaritat. Són qualificatius que s’han anat repetint durant les intervencions que han acompanyat l’acte de signatura de l’acord del Ter. L’escenari escollit, l’Auditori de Girona, no era banal. A pocs metres de la sala, el mateix riu s’ha convertit en el testimoni viu del compromís assolit per al progressiu retorn dels cabals.

El president de la Generalitat ha destacat la ‘feina rècord’ que ha fet la Taula del Ter per a lligar l’acord en tan sols vuit mesos. Carles Puigdemont ha recordat que el pacte recollia ‘la lluita’ de tots aquells que durant anys s’han esforçat a posar fi ‘al greuge’ que vivia el riu, ‘davant una generació que sovint veia amb massa indolència com el Ter s’escapava de les mans’.

Puigdemont també ha tingut unes paraules de record per a Francesc Ferrer i Gironès, qui va ser senador d’ERC, regidor de l’Ajuntament de Girona i ‘el veritable home del Ter’. ‘Ell va ser un dels qui va lluitar per posar en l’imaginari col·lectiu el patiment del riu’, ha dit.
 

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]