Què proposa el programa electoral d’Alhora per a les eleccions catalanes?

VilaWeb
Clara Ardévol Mallol
03.05.2024 - 10:00
Actualització: 03.05.2024 - 12:07

El programa electoral d’Alhora per a les eleccions de Catalunya proposa unes quantes mesures sobre aquests eixos: un pla de xoc pel català, una economia allunyada del monocultiu turístic, una opció per les renovables, una nova llei electoral i un procés cap a la independència que impliqui la renovació de lideratges.

La mesura principal del pla de xoc pel català és la doble xarxa educativa. “Defensem un model de doble xarxa escolar que estengui i garanteixi el dret d’una educació 100% en català, sense distincions d’origen o situació econòmica, i faci avançar el català a l’escola no immersiva actual”, diu el programa. El partit pretén passar, d’entrada, a un 30% d’escola immersiva, i introduir, a l’escola no immersiva, una avaluació externa del nivell de català. En cas de no superar-la, caldrà canviar el pla lingüístic. L’objectiu és garantir una escola immersiva on n’hi hagi demanda i alhora treballar les dificultats en contexts d’alta complexitat per fer-hi avançar el català amb mesures específiques.

El partit de Clara Ponsatí i Jordi Graupera també proposa d’invertir mil milions d’euros en un pla d’ensenyament de català per a adults i formar cinc mil nous professors de català aquests deu anys vinents. Respecte dels servidors públics, volen auditar i reformar el sistema d’acreditacions de català i garantir que els certificats siguin reals i substituir l’obtenció automàtica del C1 al final de la secundària per unes altres proves. A més, proposen que la contractació pública tingui la política lingüística de l’empresa com a requisit.

Sobre el procés d’independència, expliquen que cal preparar-la mitjançant contactes oberts amb els governs de l’exterior i parlen de tenir present quins treballadors públics hauran de dirigir el procés i de l’ordre públic com a pilar fonamental. “El territori ja s’ha controlat: hi viu la població. La cosa difícil és arrabassar-lo, amb policia o amb exèrcit, cosa complicadíssima i improbable pels costos que implica. Però el govern ha de preveure la possibilitat d’una escalada d’amenaces i petits focus de violència, i anticipar tots els escenaris i actuar amb adaptabilitat”, diu el programa. També parlen d’una mobilització popular multitudinària, entre 200.000 persones i 300.000, que permeti de resistir prou temps per a negociar reconeixements.

A més, proposen de fer una auditoria de la Generalitat a la recerca del talent per fer “el tomb governamental que obeeixi el mandat popular”, sobretot en els àmbits de la judicatura, les infrastructures, la comunicació, les relacions internacionals i l’ordre públic. El partit parla de renovar lideratges, que “no siguin responsables de la rendició del 2017”, tinguin una vida professional solvent fora de la política i siguin desacomplexadament nacionalistes.

Sobre l’educació, entre més propostes, parlen de reformar el màster de professorat, establir una carrera professional per als directors i mecanismes d’avaluació en què els equips directius rendeixin comptes amb avaluacions externes. Proposen una avaluació general del sistema feta per una agència independent, periòdica i pública.

D’economia, demanen d’aturar “la deriva cap al monocultiu turístic” i critiquen projectes com ara el Hard Rock i els Jocs Olímpics d’Hivern. “Cal deixar d’afavorir els sectors que viuen de la precarietat salarial, importen mà d’obra barata en les pitjors condicions possibles, malmeten la terra i devaluen el teixit productiu”, diu el programa. Per això proposen de ser més restrictius en les llicències d’habitatges d’ús turístic, endurir les condicions per a la renovació d’aquests permisos i augmentar substancialment la taxa turística.

També proposen que les inversions públiques, els subsidis i la fiscalitat destinats a donar suport a l’economia del coneixement vagin alhora, desplegar la legislació que impulsi les interaccions entre la inversió privada i pública en recerca i desenvolupament, eliminar barreres al finançament privat de la recerca universitària i reformar el finançament i govern de les universitats. Sobre emprenedoria, parlen d’incentivar la creació d’empreses mitjançant mesures com ara que l’IDESCAT faci públiques, per a cada municipi, les dades de permisos d’obres o aprovacions o denegacions d’activitat per evitar que les administracions actuïn amb opacitat com a barreres a l’activitat emprenedora.

Sobre el transport, proposen que la Generalitat assumeixi la titularitat completa de les infrastructures ferroviàries, la creació de la targeta única integrada per a tot Catalunya, amb l’eliminació del sistema de zones, i una xarxa extensa de carrils bici connectats entre ciutats i zones rurals, entre més qüestions.

Sobre l’habitatge, proposen una reforma de la llei del 30% d’habitatge de protecció oficial per a garantir suport financer als promotors i convertir aquests habitatges en propietat pública una vegada acabats. També volen donar suport a propietaris per a rehabilitar edificis antics a canvi de lloguer regulat, potenciar l’habitatge de protecció oficial i aplicar penalitzacions en l’impost de transmissions patrimonials en les compravendes de no residents de menys de dos anys a les zones d’alta pressió especulativa.

També proposen un pla urgent d’implantació d’energies renovables, desenvolupar un mecanisme d’autorització accelerat per als projectes d’energia solar amb bateries, promocional l’autoproducció industrial i a les cases, fer una diagnosi rigorosa sobre les activitats econòmiques que el canvi climàtic fa inviables, accelerar el pla per a eliminar fuites a la xarxa hídrica i invertir en fonts alternatives i mecanismes d’emergència.

A més, volen impulsar una nova llei electoral que inclogui llistes obertes en què els ciutadans triïn lliurement els candidats i votin nominalment cada persona, amb una representació per districtes i no pas per províncies. Cada elector emetria un vot nominal per un candidat a diputat de districte i també votaria un dels partits, que no necessàriament hauria de ser el del candidat en qüestió.

Podeu llegir-ne el programa íntegre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any