Què proposa el programa electoral del PP per a les eleccions catalanes?

VilaWeb
Clara Ardévol Mallol
04.05.2024 - 22:29

El programa electoral del PP per a les eleccions de Catalunya proposa unes quantes mesures sobre la reducció general d’imposts i la supressió de l’impost de successions, l’ampliació de l’oferta de pisos de compra i de lloguer, l’augment i enfortiment dels cossos policíacs i la defensa de projectes com ara el Hard Rock, entre més qüestions.

Sobre imposts, el partit d’Alejandro Fernández defensa una reducció de tots els trams de l’IRPF i la supressió de l’impost de successions. “És la ciutadania i no l’administració qui ha de decidir què fer amb la majoria dels seus diners”, diu el programa. Sobre la quota d’autònoms, proposen una tarifa zero per a nous autònoms durant dos anys.

Sobre l’habitatge, consideren que cal ampliar potentment l’oferta de pisos de compra i de lloguer i defensen la construcció de 50.000 pisos de lloguer social sobre sòl públic. També volen “avalar els joves i facilitar-los l’accés al lloguer i la hipoteca” i donar incentius fiscals per a l’aflorament d’habitatges buits. A més, proposen canvis legals per a endurir les penes per ocupació i poder expulsar els ocupes en un sol dia.

Respecte de la pagesia, defensen de posar fi a “una burocràcia infinita i uns reglaments ideològics pensats des dels despatxos”. “Volem una transició verda gradual, realista i dirigida pels mateixos agricultors i ramaders”, diu el programa. També proposen d’enfortir els serveis públics a les capitals de comarca, millorar les infrastructures i la descentralització d’organismes de la Generalitat per a revertir el despoblament i equilibrar territorialment Catalunya.

Sobre polítiques d’igualtat, demanen de ser contundents en la inspecció laboral per a assegurar que no hi hagi discriminació laboral o salarial cap a les dones ni es penalitzi el fet de tenir fills. Sobre les agressions sexuals, parlen d’enfortir la presència policíaca i la vigilància amb càmeres. També proposen de garantir l’educació gratuïta de 0 anys a 3 i bonificar el 100% del tram autonòmic de l’IRPF durant tres anys per a les dones que tinguin un segon fill.

Sobre seguretat en general, proposen d’augmentar el nombre de policies i mossos, i la col·laboració entre tots els cossos. També volen endurir el codi penal espanyol per augmentar les penes pels delictes de furts, sobretot de dispositius electrònics, amb penes d’un any de presó a tres, i també el càstig penal i econòmic per estafa. Respecte de la multireincidència, expliquen que en els casos de ciutadans amb nacionalitat espanyola volen que n’augmenti notablement la pena i multa i que els ciutadans estrangers multireincidents siguin expulsats.

Sobre la sequera, donen suport a la proposta dels Col·legis d’Enginyers per a una interconnexió immediata entre el sobrant d’aigua del Consorci d’Aigua Tarragona i la del sistema Ter-Llobregat. L’objectiu, diuen, és tenir les infrastructures preparades per a fer extraccions esporàdiques en casos de sequera. També opten per una inversió cofinançada de mil milions d’euros durant els cinc anys vinents per a modernitzar i tecnificar tot el sistema de reg agrícola. A més, proposen d’accelerar la construcció de les dues dessalinitzadores i de la potabilitzadora previstes d’ençà de l’any 2008.

Sobre llengua i independència, defensen que el català ha de “tornar a ser un patrimoni despolititzat”. “La pitjor manera de promocionar el català és convertir-lo en la llengua del poder i en la llengua dels independentistes”, diu el programa. També parlen de tancar “les ambaixades independentistes i les guinguetes del procés”.

De projectes com ara el Hard Rock, el PP diu que “la política catalana fa més d’una dècada que diu no a tot”. El partit és a favor de projectes com aquest i defensa “inversions que portin prosperitat, inversions i llocs de feina per als nostres conciutadans”.

D’educació, defensen “la plena llibertat de les famílies per a elegir el model educatiu dels seus fills” i diuen que tots els models han de ser finançats per garantir la lliure elecció d’escola i model. Defensen una educació trilingüe i també són partidaris de posar fi a la jornada reduïda escolar a l’ESO i de restringir l’ús del mòbil dins les escoles. També volen que el mestre sigui reconegut com a autoritat i que l’educació de 0 anys a 3 sigui de franc per a totes les famílies.

Sobre el turisme, se’n declaren obertament partidaris, “com a font de riquesa i prosperitat per als catalans”. Parlen d’enfortir i diversificar el turisme per potenciar el turisme natural, cultural, gastronòmic, esportiu, etc., i d’acompanyar el sector turístic en la promoció exterior i amb les infrastructures necessàries per garantir-ne la competitivitat.

Podeu llegir-ne una part tot seguit:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any