Què proposa el programa electoral dels Comuns per a les eleccions catalanes?

  • Consulteu ací les propostes de Comuns Sumar sobre habitatge, educació, sanitat i economia

VilaWeb
Arnau Lleonart
04.05.2024 - 22:29

El programa electoral dels Comuns Sumar per a les eleccions de Catalunya se centra, sobretot, en polítiques socials d’habitatge, educació i sanitat; de reindustrialització; de mobilitat sostenible i de mesures contra la sequera. La candidatura de Jéssica Albiach proposa, també, un “nou catalanisme”, que diu que ha de ser “obert i integrador de la diversitat”, popular i europeista, i que s’ha d’implicar “en la transformació del model d’estat [espanyol], amb l’horitzó de la república plurinacional i federal”.

Proposen de donar un nou impuls a la taula de diàleg amb el govern espanyol, i una taula de diàleg de forces catalanes per a “generar un nou clima social que superi els blocs, respectuós amb la pluralitat catalana, que generi espais d’entesa i unes institucions que s’adrecin al conjunt de la ciutadania”. Critiquen que Catalunya sigui l’únic territori en què s’aplica un estatut que no ha estat votat pel seu parlament i els seus ciutadans, i proposen un referèndum sobre “l’acord polític al qual s’arribi en les negociacions”.

Aquest referèndum s’hauria d’acordar, primer, entre el conjunt de forces catalanistes amb una llei sobre el procediment, les condicions, les majories qualificades i la interpretació de qualsevol consulta popular per via de referèndum sobre la modificació de l’estatus polític de Catalunya i de les comunitats de l’estat espanyol. “El tracta d’aplicar, adaptant-los a la nostra realitat, els principis de la llei de la claredat del Canadà”, diuen.

A banda, posen sobre la taula una llei orgànica –que, per tant, s’hauria de presentar al congrés espanyol– de millora de l’autogovern i de reconeixement del caràcter plurinacional, pluricultural i plurilingüístic de l’estat espanyol. Aquesta llei hauria de servir per a reconèixer Catalunya com a nació i recuperar aspectes de l’autogovern que figuraven a l’estatut del 2006 i que la sentència del Tribunal Constitucional espanyol va dir que s’havien de regular en l’àmbit de l’estat. També proposen de fer una llei electoral catalana que doti Catalunya d’un sistema electoral més proporcional i d’una junta electoral pròpia.

En l’àmbit social, proposen de construir més habitatge públic i crear una immobiliària pública que gestioni tant el parc públic d’habitatge de la Generalitat, com el parc privat que aconsegueixi de tenir en la seva cartera de gestió per a facilitar lloguers a preus assequibles. També proposen crear un cos d’inspectors que puguin sancionar qui incompleixi la llei de l’habitatge i regular els lloguers de temporada perquè no puguin escapar de la regulació.

A més, proposen mesures per a avançar cap a la gratuïtat total del menjador escolar, començant pels centres públics de zones d’alta complexitat i màxima i el finançament del 50% en la resta de centres públics el curs 2025-2026; i la gratuïtat total a partir del curs 2028-2029. Els Comuns també proposen mesures per a substituir progressivament la xarxa d’escoles concertades per públiques i “garantir, mantenir i defensar el model d’immersió lingüística”.

Demanen que el 25% del pressupost de Salut es destini a l’atenció primària i garantir que un pacient pugui tenir visita presencial al cap de menys de 48 hores d’haver-la demanada, reduir per sota dels 3 mesos l’espera de totes les intervencions quirúrgiques i a menys de 3 setmanes les consultes per a un especialista i les proves no urgents. També proposen d’augmentar els professionals de salut mental a l’atenció primària pública fins a arribar a una ràtio de 18 psicòlegs de capçalera per cada 100.000 habitants, i estendre el programa de psicòleg de franc sense haver demanat hora per a menors de 22 anys a totes les ciutats de més de 50.000 habitants.

En economia, es mostren a favor d’un nou sistema de finançament propi en què l’Agència Tributària de Catalunya recapti el 100% dels imposts, en consorci amb la hisenda espanyola, i que el parlament pugui establir imposts o modificar els actuals, però sense permetre el dúmping fiscal en comparació amb unes altres comunitats autònomes. Proposen un pla de reindustrialització que inclou la creació d’un Banc Català d’Inversió i d’un fons d’inversió públic de 800 milions d’euros per a la reindustrialització que eviti la deslocalització d’empreses. A més, el pla vol aconseguir que a cada vegueria hi hagi almenys un 20% d’ocupació en indústria.

A més, volen accelerar la implantació d’energies renovables amb propostes com ara multiplicar per deu la capacitat de l’energètica pública catalana destinant-hi mil milions d’euros amb l’objectiu de garantir la demanda d’energia renovable a tots els edificis i equipaments públics. També volen accelerar els permisos per a implantar projectes de generació de renovables de menys de 5 MW, distribuïts per tot el país.

El programa inclou mesures de limitació del turisme i de diversificació de l’economia per a reduir la dependència del sector turístic, especialment en aquelles zones que ho són més. Volen reduir a tres anys el termini d’anul·lació de llicències de pisos turístics a les zones establertes per la Generalitat i limitar els creuers, tal com es va fer a les Illes. En el cas del port de Barcelona, proposen un màxim de tres vaixells el dia i de 200.000 creueristes el mes. També volen que la Generalitat es posicioni contra l’ampliació de l’aeroport de Barcelona.

 

Podeu llegir-ne el programa de govern íntegre:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any