President Torra: això dels Mossos és intolerable

«Que tingueu les mans lligades en aquest afer, que el Departament d'Interior les tinga lligades, no és cap consol per a ningú i no ho és especialment per als joves i les famílies involucrades en aquesta repressió»

Vicent Partal
02.08.2019 - 17:17
Actualització: 02.08.2019 - 19:17
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

  • [Hi ha lectors que em fan veure que tal i com està escrit aquest editorial no queda clar que hi ha unitats de Mossos que estan creant una causa contra el moviment independentista amb detencions arbitràries. Em sembla una crítica encertada, que assumisc. No ho he fet bé, així que rectifique en públic.]

 

Aquestes últimes hores, els Mossos d’Esquadra, actuant com a policia judicial, han detingut sis persones i han cridat a declarar unes altres tres, acusant-les d’haver participat en diverses manifestacions a Barcelona després del 21D, com ara durant les visites del rei d’Espanya i del president del seu govern. També despús-ahir dues persones més varen ser condemnades a un any i un any i mig de presó per haver participat en una manifestació contra la detenció i l’ingrés a presó a Alemanya del president Carles Puigdemont.

L’explicació segons la qual aquesta actuació es fa en el marc de l’actuació dels Mossos com a policia judicial, i per tant no pas a les ordres del govern i el conseller sinó a les ordres del tribunal, ja la conec. Però a la vista de la desproporció de les actuacions dels agents i de l’abast de l’operació en marxa, crec que he de dir-vos, president Torra, que no és suficient escudar-se en aquest tecnicisme, certament important. No és suficient políticament parlant.

Que tingueu les mans lligades en aquest afer, que el Departament d’Interior les tinga lligades, no és cap consol per a ningú i no ho és especialment per als joves i les famílies involucrades en aquesta repressió –i m’agradaria que, sobre això, us llegíreu amb atenció l’entrevista que vàrem publicar ahir a Laia Roca i Lluís Mollón, dos veïns de l’Hospitalet de Llobregat acusats d’aldarulls en la manifestació del 25 de març de 2018, convocada contra la detenció a Alemanya del president Puigdemont. Contra ells tan sols hi ha la paraula de dos policies de paisà, que els varen detenir lluny del lloc on van passar els fets. No hi ha cap prova gràfica ni documental ni ningú que els identificara en el lloc on van passar els presumptes aldarulls. I, tanmateix, han estat condemnats a un any i a un any i mig de presó. Insistesc: per protestar al carrer per la detenció del president Puigdemont.

És evident que no és fàcil respondre a una situació com aquesta. No crec que vós ho tingueu fàcil. Esteu obligats a defensar el cos dels Mossos d’Esquadra i el compliment de les seues funcions, fins i tot quan no esteu a favor de les conseqüències d’aquestes funcions. Però no penseu, president, que de la mateixa manera que esteu obligats a defensar els funcionaris del vostre govern, també esteu obligats a defensar els ciutadans del país?

Jo no sé exactament què es pot fer ni tinc cap proposta. Però sé que això és intolerable. Que és intolerable que, constantment, la policia catalana detinga ciutadans que exerceixen el seu dret legítim de protesta i els porte a uns tribunals que sabeu, per experiència pròpia, que són qualsevol cosa tret de neutrals. No sé què podeu fer, però esperaria com a mínim que alçàreu la veu de manera incansable, cada vegada, per denunciar la situació que vivim. Que us posàreu al capdavant de la protesta i de la lluita contra la repressió. Fa dos dies, els Mossos varen provocar els manifestants que eren a la porta de la Ciutat de la Justícia de l’Hospitalet, entre els quals el diputat de la CUP Carles Riera. Em demane si haurien fet igual si a la porta de la Ciutat de la Justícia, protestant també, hi hagués hagut el president de la Generalitat.

Em direu que manifestar-vos i ser al costat dels represaliats no és pas la tasca d’un president. Però vós, que vàreu acceptar de ser president en un moment en què tanta gent no s’atrevia a fer-ho, sabeu perfectament que no sou pas un president més, com els altres. Us ha tocat de ser president en un moment d’una repressió desbocada, que apunta precisament la gent més propera a vós i que té la intenció de frenar el projecte que compartiu, el de la independència. Allò que estigueu obligats a fer legalment és una cosa. Però políticament podeu fer molt més que no feu, no en tinc cap dubte. Podeu agafar la bandera de la lluita contra la repressió i capgirar, amb el vostre exemple, l’agressió contra els ciutadans en una denúncia. Amb la vostra presència al carrer al seu costat, amb les vostres paraules denunciant amb contundència tots i cadascun dels casos que passen i també, ni que siga fins a un cert punt, amb les vostres ordres. Els Mossos han d’obeir els jutges, però poden limitar-se a obeir-los o extralimitar-se. I el matís depèn molt de les ordres que reben, de l’atmosfera social en què es mouen, de la sensació que tinguen de fer-ho bé o malament.

En això, en crear aquesta atmosfera, la vostra participació és essencial. Quan va ser el moment, vàreu ser molt atent amb persones com Tamara Carrasco i Adrià Carrasco. Però avui hi ha noves Tamares i Adrians que reclamen que els rebeu a palau, que aparegueu al seu costat donant-los suport, que acudiu a la comissaria i al tribunal a mostrar la vostra solidaritat o que parleu amb el conseller Buch per reclamar-li contenció, que no arriba a ser, ni tan sols, reclamar-li desobediència.

Això que passa aquestes darreres hores, president Torra, és intolerable. I el govern, un govern independentista com el que vós presidiu, no pot restar impotent davant una agressió d’aquest volum. Si administrativament esteu lligats de mans, políticament no ho esteu pas. Teniu la vostra veu i el vostre dret de ser al carrer al costat de la ciutadania. I les mateixes detencions, les mateixes, tindrien tot un altre caire si la vostra prioritat fos deixar clar en tot moment, en directe i sense intermediaris, la solidaritat amb els detinguts i la denúncia de l’autoritarisme judicial espanyol, d’aquest autoritarisme espanyol que també patiu. Però, president, no pot ser que no passe res.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Gabriel Vives
Gabriel Vives
01.08.2019  ·  22:26

Vaig llegir fa molt que a les creuades, els guerrers embarcaven en vaixells molt malmesos que podien naufragar, i que es clar, que se veien malament. Crec que el rei Ricard cor de Lleó va embarcar a una nau bastant malmesa, i els seus consellers li van aconsellar que ho fes en una altra. Els va contestar, que si volia donar valentia als soldats, havia d’anar amb ells.
Molt encertat text de suport, coratge i ajuda, als que denuncien les injustícies i són empresonats per denunciar-les, i que necessiten tot el suport de les persones honestes i justes, de tot el poble, i especialment dels líders o governants.
Cap llei podrà res contra tot un poble.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
01.08.2019  ·  22:50

Em solidaritzo totalment amb aquest editorial. Cal que el President i els Mossos es posin al costat de la gent.

carme vilella
carme vilella
01.08.2019  ·  22:53

Estem en un moment de màxima repressió, crec que el president Torra hauria de dir alguna cosa pero ,els partits independentistes haurien d’estar al seu costat i no intentan buscar lloc per estar preparats per unes noves eleccions.
Els catalans, al llarg de la història sempre ens hem perdut per falta d’unitat i ara anem pel mateix camí.
Dissortadament tenim l’enemic dintre mateix dels nostres moviment i en els propis mossos, crec que els polítics haurien de intentar veure l’enemic real.
Tots volen dirigir la república, segons els seus punt de vista,( dreta, esquerra, centra), Senyors, o be es posen d’acord o el que dirigirem, entre tots serà la davallada cap el final d’un somni.

Pepi Borrego
Pepi Borrego
01.08.2019  ·  22:55

Ens volen immobilitzats, aquestes sentències són de càstig, no només per ells sinó per tots nosaltres, podia haver estat jo que també hi era. Ens volen atemorits, tenen dissenyada una estratègia que no és nova, és la que fan servir les dictadures. No caiguem en la trampa. Molts ànims!

Llorenç Marquès
Llorenç Marquès
01.08.2019  ·  23:06

Per tenir Mossos que actuen igual que la PN i la GC, no calia tenir Mossos, quant llegeixes que n’hi han pagats per Madrid per espiar al mateix cos de Mossos, quant escoltes dir a un Mosso….”La república no existe..idiota”, o altres coses per l’estil, es que el ex consellers Saura i Espadaler varen obrir massa las portes d’entrada al cos, per no fer una policia nova i nostre, si no simplement un canvi de uniforme. Com es pot solucionar això Sr. Buch?

Dolors Riera
Dolors Riera
01.08.2019  ·  23:10

Estic d’acord amb el que dieu. Anem rebent clatallades i sembla que no passi res.Si no ens espavilem perdrem tots els drets que tant costa aconseguí

Mª Teresa Brasó
Mª Teresa Brasó
01.08.2019  ·  23:12

Vagi per endevant tot el meu suport al President Torra, amb tot trobo molt encertada l,editorial, no se com s,ha de fer pero els politics i la gent en general ens estem prenen la repressio amb molta tranquilitat. Ens hi estem acostuman? Seria terrible.
Una pregunta al mon politic, que ha callat, li semblan be les multes al President?

Victor Serra
Victor Serra
01.08.2019  ·  23:15

Està bé exigir al President que faci alguna cosa, però s’ha d’exigir també a molta més gent. Començant per tots els partits que es considerin demòcrates. Contra l’Estat repressor hi hauriem de ser tots, inclòs el PSC, malgrat la seva deriva dels darrers anys. Sino, no ens en sortirem. La dreta ocupa poder i el fa servir. Li hem de prendre aquest poder, ara ja és molt urgent.

Nuria Boniquet
Nuria Boniquet
01.08.2019  ·  23:26

Tota la raó !!

Francesc Espinar
Francesc Espinar
01.08.2019  ·  23:32

No es el govern de la Generalitat, es el govern col.laboracionista de Vichy.

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
01.08.2019  ·  23:34

Es vergonyós aquesta sensació, i per a dir-ho clarament “evidència” punyent i desvergonyida, d’algunes de les nostres institucions que es comporten indecentment actuant com si els seus interessos estessin per damunt dels de la nació catalana. Ja seria hora que des del govern es dones un bon cop de puny damunt de la taula per acabar d’una vegada per totes amb aquest xantatge que des d’algun partit es fa contra la unitat i eficàcia del govern de Catalunya amb l’excusa de la instrumentalització del respecte i la solidaritat ambels PRESOS POLITICS, dels quals es serveix la mala llet ñola per incordiar, amenaçar i intentar desmoralitzar els catalans.
Jo crec que podría ser úti que de de VilaWeb hi hagués una entrada o es podés signar aquest clam del Sr . Partal al President, i es recollíssin totes les signatures per enviar-les a la Generalitat.

Imma Gassó
Imma Gassó
01.08.2019  ·  23:38

Moltes gràcies per l’editorial Vicent.

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
01.08.2019  ·  23:50

Totalment d’acord amb l’editorial.

Encarnació Parets
Encarnació Parets
01.08.2019  ·  23:51

Ben vist Director, els valencianets del nord creien tenir la clau de la cleda i ara van esparverats. Els catalanets del sud fa massa que sabem el pinso que ens donen. En som prou a la Granja per fer un Orwell, diga el que diga el CEO! Prou de servilisme, si us plau.

Xavier Fabregat
Xavier Fabregat
01.08.2019  ·  23:53

Estic totalment d’acord en que el senyor Torra tindria que posar la brama al cel en defensa dels ciutadans, però no sols ell, al seu costat hauria d’estar la segona autoritat de Catalunya el senyor Torrent i el senyor Buch i el senyor Costa el senyor Aragones i també el senyor Albert Rierra.
I que pete per a allà on pete. O es que els ciutadans ens hem quedad sols demanant la llibertat ? I els senyors de l’ANC on son ? I altres organitzacions, on son ? Tots muts i a la gavia ? Aixì anem molt “torts”, com diem per aquí abaix.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
01.08.2019  ·  23:57

Estic d’acord en que aquesta situació és intolerablebi ja fa masses dies que ho diem. Però tampoc veig la sortida.
El que està clar és que el govern de la Generalitat és un govern titella, no només el seu President.
Com en el cas de la intervenció econòmica, els polítics fallen en no dir clarament el que està passant: que és el govern de Madrid a través de l’aparell judicial qui de veritat mana a Catalunya. I tot el “govern efectiu” està al seu servei, per por, perquè són uns infiltrats o per voler donar una falsa sensació de seguretat a la gent. El President Torra també és un hostatge. De Madrid i del propi govern. Que no pugui controlar el que passa al govern no és només un impediment administratiu, com diu Partal, és un impediment polític, per què el president està sol.
L’única sortida que veig és que parli clar, per molt que els socis de govern se li tirin a sobre i aprofitin per voler forçar eleccions. Al cap i a la fi tots ells estan fent el mateix paperot i en són co-responsables.

Potser la veritat la trobarem al darrer llibre del MH President Puigdemont?

joan rovira
joan rovira
01.08.2019  ·  23:57

Cal posar en relleu que estem presos i ens estan genocidant un a un, cada dia de l’any, durant tres-cents cinc anys.

Tots tenim un personatge públic diferent; però els que vivim en aquest país compartim, amb l’única finalitat de fiscalitzar el nostre treball, la presó colonial.

Emmarcada per la repressió política, judicial, policial, militar, administraiva forana a les nostres lleis i costums amb una llengua i una cultura mil•lenària que la volen anorrear cada dia de l’any, durant tres-cents cinc anys.

Per això, cal ser aliats i no rivals! Res de mirar a l’altiplà! I junts farem que brilli el que som: un poble independent i lliure! Com els de l’entorn civilitzat; ni més ni menys!

JORDI PIGRAU
JORDI PIGRAU
02.08.2019  ·  00:08

Tens tota la raó, amic Vicent. Es intolerable que el Govern jugui contra el poble d’aquesta manera. I posats ja a criticar, potser que la Sra Paluzie restructuri tota l’acció del 11-S perqué
s’enfronta a un fracàs total amb ‘Manis Kumbaiá’

Srs, per reinstaurar la democràcia a Ukraïna(amb un govern titella del Kremlin) van ser necessaris 5 mesos a la Pça Maiden i no sé quants morts els darrers dies

Antoni López
Antoni López
02.08.2019  ·  01:45

Per a ser President de la Generalitat no n’hi ha prou en ser intel·ligent i una bona persona, i molt menys en situacions com la que vivim, tant estrafalaries.

Josep Usó
Josep Usó
02.08.2019  ·  05:51

Cal no oblidar que l’estat natural de Castella és la monarquia absoluta. Ara, en diríem feixisme monolític i intolerant. I Espanya és el nom comercial de Castella.

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
02.08.2019  ·  06:14

D’acord amb l’editorial. Salut.

Josep Segura
Josep Segura
02.08.2019  ·  06:45

Parafrasejant les paraules del nostre director Partal abans de l’1-O, “sense Mossos no hi ha independència”, entre altres condicions. Doncs bé, sembla ser que ens comencem a adonar (ja era hora!) que no tan sols no els tenim a favor, sino que juguen al camp de l’adversari repressor. No sé si només amb accions”polítiques” n’hi haurà prou.

Roser Giner
Roser Giner
02.08.2019  ·  07:22

Una nova editorial Vicent clara i rotunda. Pocs mitjans (TV3 on ets ? ), VIla Web sí, van donar ressó a aquesta esperpèntica, injusta i vergonyosa situació que es va viure el 31/7. Com en els temps mes foscos del franquisme. La vostra entrevista a la Laia i en Lluís és de lectura obligatòria per a tothom perque reflecteix exactment el moment repressiu en que ens trobem i tanta gent anònima està patint. Ni tan sols els partits, dits independedentistes, se’n fan ressó. Es té la sensació que hi han represaliats de matrícula i després els suspesos i aprovats per poc. Estem entrant en una espiral perillosa si es comença a encausar per pertinença a organitzacions criminals i/o es deixen a mossos a actuar com ho estan fent, i no s’hi val l’excusa de policia judicial, perque en molts casos no és així. Ens diuen que apretem i a continuació ens trenquen la nostra vida familiar, professional i lliure. President, consellers, i si feu un cop de timó d’una vegada per totes ?

Pepita Carlos
Pepita Carlos
02.08.2019  ·  07:33

Totalment d’acord amb el Sr. Partal.
Peró cal replentejar-nos si val la pena tenir els mossos, si actuen contra nosaltres i ha sobre els paguem amb els nostres impostos.
CORNUTS I PAGAR EL BEURE

Dolors Senserrich
Dolors Senserrich
02.08.2019  ·  07:48

I, sobretot, si a la Ciutat de la Justícia hi hagués hagut un grup de fatxes manifestant-se, en comptes d’un grup de catalans independentistes, els Mossos no solament no els haurien provocat, sinó que els haurien defensat. Aquesta és la punyetera realitat del nostre país.

sergi gonzalez
sergi gonzalez
02.08.2019  ·  07:56

Afegiria a l exigència d investigació interna i depuració d aquells elements que han actuat com a talps pagats o no per l exterior. No poden seguir formant part quintacolumnistes que a més prevariquen.
Per a quan explicacions i expulsions?

Albert Miret
Albert Miret
02.08.2019  ·  07:59

Davant de fets com aquests, potser caldrà començar a assumir que hem fet tard per enèsima vegada. L’ocupació de l’enemic no és un fet natural, sinó un fet completament artificial i estudiat minuciosament. Des de fa tres-cents anys ha estat continua i nosaltres els catalans l’hem anat permetent. S’ha anat infiltrant “sin que se note el cuidado”, tant en l’àmbit institucional com en l’àmbit personal i familiar i sovint ha estat aplaudit per nosaltres, contents de ser tan generosos. Un enemic té escrit amb foc a l’ADN la dominació, no pas la cooperació ni l’enteniment d’altres idees, ni molt menys cap canvi, i per això no deixa de sorprendre’ns la sistemàtica reacció violenta de persones que consideràvem nostres i que hem situat a dalt de tot, que amb una mínima pressió, resulta que no ho són. Són els que anomenem botiflers, i el cert és que no ho són ben bé, ja que només han fet una regressió al seu origen. En realitat, pas a pas, resulta que lo del Conseller Saura d’infiltrar els Mossos amb una entrada massiva d’enemics, no va ser un fet momentani, sinó que ha estat una tècnica constant i progressiva fins que han dominat tot el cos, i que tots hem anat acceptant mentre hem continuat ferventment en la processió del lliri a la mà. Exclamar-nos ara perquè ens ho han pres tot, no serveix de gran cosa. Hi ha fins i tot Consellers del nostre Govern que estan jugant a la contra, mentre nosaltres ens planyem cada dia, però ni ens plantegem seriosament deixar de treballar per a l’enemic cada dia de les nostres vides i fer una vaga general indefinida com faria com a mínim qualsevol altra societat oprimida i amenaçada de mort del món. Preferim deixar-nos caure un darrere l’altre amb la vana esperança que a nosaltres no ens tocarà i amb un argument absurd per la seva inoperància del que ja no hauríem d’esperar-ne res ni un moment més: Són cruels i tirans, sí, i volen abolir-nos del món, també. És així, i cal estar-ne segurs i actuar contundentment si realment volem arribar a ser lliures. Si no és així, deixem de fer el panoli.

Cristina Saez
Cristina Saez
02.08.2019  ·  08:05

Sembla que el President Torra estigui cansat de ser president o de la patuleia de sàtrapes i traïdors que l’envolten.

Ell no és polític.

I sí, s’hauria de creure que ÉS el President d’un país i lligar curt a personatges com Aragonès i Buch.

El poble que l’ha recolzat és qui ho pateix.

GABRIEL MIR
GABRIEL MIR
02.08.2019  ·  08:16

Prohibit manifestar-se al carrer.
Després serà prohibit opinar públicament.
Gràcies per l’editorial.

Maria del Mar Serra
Maria del Mar Serra
02.08.2019  ·  08:28

Totalment d’acord. El president Torra té les mans molt lligades però podria haver donat mostres de suport. Mínim unes declaracions.
El que no tinc gens clar és qui pot marcar la frontera entre els límits i els extralímits a Mossos. Hi ha massa de tot allà dins! Hi faria falta una bona mà d’expedients!

Pep Agulló
Pep Agulló
02.08.2019  ·  09:01

NO FEM NORMAL EL ZEL REPRESSIU DELS MOSSOS

L’editorial té un format de carta adreçada al President Torra com màxima autoritat del país. La defensa dels ciutadans del país és tasca fonamental de la Generalitat. La contradicció entre un govern autonòmic segrestat pel 155 i una majoria parlamentària independentista fa difícil de resoldre la dependència jeràrquica dels mossos. Políticament no hi hauria d’haver dubte.

L’obediència dels mossos és la línia vermella que separa una legalitat espanyola de la democràtica catalana. Obediència o desobediència. La carta d’en Vicent és prou comprensiva de la difícil situació repressiva del país. Però a la vegada amb una contundent elegància apel·la a la defensa de la ciutadania.

Que la repressió no se’ns faci una crosta suportable.

L l i b e r t a t p r e s o s p o l í t i c s !!! L l i b e r t a t e x i l i a t s !!!

Rafael Benavent
Rafael Benavent
02.08.2019  ·  09:26

Situació delicada. La repressió va sent insoportable i inabastable cada día que pasa más. No té assessors que acompanyen el President?

Josep Salart
Josep Salart
02.08.2019  ·  09:32

A l’editorial li veig un punt de sutilesa cap a presionar al President Torra. Potser alguns comentaris estan més ben enfocats, en el sentit de que es un tema a solucionar per part de tot el Govern.
És a dir, sembla que, per tots els costats, es vol remar cap a unes noves eleccions autonómiques i així asaltar el poder per part de partits mooolt poc independentistes i acabar amb el moviment de llibertat liderat des de Waterloo o de la Crida, com es vulgui dir.

Allò de qui vigila al vigilant, a vegades se’m fa palpable. Retorno a la lectura del comentari d’en Pep Agulló a l’editorial d’ahir. Ep, i potser vaig errat.¡¡

Mai m’han caigut be ni he felicitat per rés als Mossos, i sempre he estat pensant precisament amb el que comenta l’Albert Miret. L’inepta i pocavergonya de l’ex-conseller Saura va ser el causant de l’infiltració d’espanyols, avui situats a llocs clau. Saura, ladona i tota la tribu del tripartit, fins i tot el cambrer de la Costa Brava, avui entrevistat, senyor Puigcercós. Quina peça¡¡¡

JOSEP OLIVERAS
JOSEP OLIVERAS
02.08.2019  ·  09:52

Si ben aviat podem asolir la independencia, ens caldrá reflexionar sobre que hem fem dels MOSSOS, realment el seu comportament es el que ens mereixem amb les circunstancies actuals, hem de fer una neteja ben feta dels que no estan per el que s’ha d’estar, depurar caps que en l’actualitat manen davant dels MOSSOS i dirigits per MADRID , hem d’eliminar el cos i deixar-lo només testimonial, o que hem de fer, perque avui día ja es veu quin es el seu taranna i aixó no ens u podem permetre.

Tomàs Reyner
Tomàs Reyner
02.08.2019  ·  10:05

Problema molt delicat. Cal trobar un equilibri.
Molt d’acord en el que diu l’Anna Casacuberta. Jo també em solidaritzo totalment amb aquest editorial. Cal que el President i els Mossos es posin al costat de la gent

Elisabet Linares
Elisabet Linares
02.08.2019  ·  10:08

Se m’ha posat la pell de gallina, llegint aquest article. No crec que es pugui dir més alt ni més clar. Totalment d’acord, Vicent Partal. A veure, ara, si els mossos continuaran sent com la PN O GC, o es moderaran com les persones

Carles Lladó
Carles Lladó
02.08.2019  ·  10:23

Sí! I potser això:
@QuimTorraiPla. Tots els exguàrdiacivils i expolicies estatals, infaustament incorporats als Mossos d’Esquadra durant el pujolisme i hostils a la Generalitat i a Catalunya, haurien de ser expedientats per excessos i expulsats del cos al cap de dues o tres reincidències.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
02.08.2019  ·  10:34

Havia entès que els agents acusadors de Laia i Lluís eren guàrdia urbana però tant se val. Una policia democràtica ha de servir el ciutadà i ser fidel al país i no ficar més zel del precís acatant objectius espuris i repressius o alçant falsos testimonis. Massa cossos policial tallats a més pel mateix patró del grisos i els socials als que cap transició va passar comptes ni depurar, ans pel contrari, va condecorar. Un canvi de color no fa una policia democràtica, ni un canvi de cos o de nomenclatura. El problema de fons és el de sempre: un estat supremacista castellà imposa son model uniforme a tothom. Crèiem que era cosa de Franco però els seus epígons no volen canviar.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
02.08.2019  ·  10:47

Confio en el president Torra però l’estat espanyol va començar fa tres segles un procés d’aniquilació genocida de Catalunya.
Ara, España sap que té l’oportunitat de fer-nos més mal que mai..
Torra ho tindrà molt difícil perquè el rei, els militars, FAES , PP, socialistes com Iceta, Borrell i molts altres saben millor que nosaltres que tenen una oportunitat d’or d’aniquilar qualsevol vestigi de la Catalunya històrica que tenia les seves lleis i els seus governants.

Molts dels nostres, veïns i coneguts, ja desconfien dels independentistes. Van veient que els del 155 potser tenien raó quan els deien que la llibertat era una cosa IMPOSSIBLE.

Repeteixo que el president Torra, (també Puigdemont i Jonqueras) faran allò que creguin que han de fer per la nostra castigada Nació.
Però no veig quines coses poden fer sense ser cruelment castigats.

No puc dir allò de ‘tot està perdut’.
Però la situació és extrema tot i els votants del primer d’octubre. I la repressió ara ja és sistemàtica.

Eduard Gracia
Eduard Gracia
02.08.2019  ·  10:55

Aquest editorial és un cas clar de per què estic cada cop més en desacord amb la línia editorial del Vilaweb. El problema que planteja és ben real: els mossos estan fent de policia judicial per a executar unes ordres judicials esbiaixades, injustes I que no ens agraden, i en alguns casos sembla clar que també ho fan de grat. Escriure un editorial culpant-ne específicament el President Torra (però no el vicepresident Aragonès, com si ERC no hi tingués res a veure) sense ser capaç de proposal ni una sola linia d’acció possible (per ben petita que fos) per a que el President Torra pugui actuar en resposta a aquest problema del que el culpeu tant obertament, això és demagògia – pel mateix preu se’l podría acusar del canvi climàtic o de la caiguda de la borsa. Precisament el President Torra ha estat el més crític, repetides vegades, amb les actuacions desproporcionades dels mossos, mentre el seu vicepresident I tants d’altres miraven a un altre costat, i probablement el recent canvi a la cúpula dels mossos (que aquest editorial inexplicablement no esmenta per res) hagi estat precisament un intento de resoldre aquest problema – que és molt complexe, perquè els mossos no tenen més remei que executar les ordres dels jutges, i que ho facin amb més o menys entusiasme té a veure amb les seves preferències personals i amb l’ambient general que es respiri al cos, una cosa que no es canvia d’avui per demà (molt encertat el comentari d’un altre lector que diu que la majoria dels mossos de perfil “unionista” van entrar-hi durant el tripartit – això, per cert, tampoc no ho esmenta pas l’editorial d’avui).

Compareu ara el to d’aquest editorial que esmenta tan clarament al President Torra (que és de JxC) per a criticar-lo amb l’article equidistant de l’Andreu Barnils (que avui precisament contesta molt encertadament en Jordi Sánchez) indicant que creia que tots els presos estaven pressionant els seus partits per a negociar l’indult quan tota l’evidència (incloent l’abstenció innecessària i gratuïta d’ERC a l’última votació d’investidura) indica que aquest no és el cas pel que fa a JxC, i crec que tindreu la imatge complerta: quan es pot criticar JxC es fa sense contemplacions, quan és ERC s’hi passa més de puntetes o es culpen els polítics en general.

Per tot el respecte i l’admiració que mereix Vilaweb, per tots els anys que ens ha donat informació objectiva i amb una perspectiva força més internacional que altres mitjans sobiranistes, m’agradaria fer un prec per a que tornessim a l’objectivitat. No sé si la veritat ens farà lliures, però sense ella no anirem mai enlloc.

Nacís Sabaté
Nacís Sabaté
02.08.2019  ·  11:09

Sembla bastant evident que continuem sota un 155 encobert, amb el beneplàcit dels nostres polítics que es dediquen a poca cosa més que a cobrar cada final de mes. Fa l’efecte que tot està parlat i pactat perquè tots plegats portin l’independentisme pel camí del pedregar.

Bonifacia Córdoba
Bonifacia Córdoba
02.08.2019  ·  11:58

Pobre Quim Torra!!! N’estic d’acord amb la contundent carta al President però n’estic al costat dels encausats sr. Partal i ara mateix tenim que donar-nos mutuo suport perque avui és un, demà son dos i poc a poc tots dins la red de mentides i farses, estem a la reserva per properes ocasions amb sentencies pioneres.. el President s’enfronta amb el rostre visible per la desobediència i al voltant tot son llops amb zel… pero está be comunicar-li allò que és evident i ens reafirma en la lluita contra la repressió vers el poble català.. en realitat tots en tenim que estar units perque a tots ens afecta menys als butiflors

MARIA PALAU
MARIA PALAU
02.08.2019  ·  12:17

Excel.lent editorial.

Jordi Schiaffino
Jordi Schiaffino
02.08.2019  ·  12:20

Be, sembla que seré la ovella negre o quasi. La majoria de vegades estic totalment d´acord amb el Sr. Partal i els seus punyents editorials, però aquest cop no i ho sento. Per descomptat aquesta es la meva opinió i no faré allò de dir: els catalans creiem …. (el que sigui, generalitzant) o altres expressions similars. Com dic es la meva opinió i puc estar equivocat però dic el que penso. Obvio dir que no tinc ni família ni amics al cos dels Mossos.
El Sr. Partal sembla que oblida que precisament si fan servir els Mossos com a policia judicial en totes les feines ingrates es precisament per aixo, per que caiguem en la trampa de anar-los criticant i posant en el mateix sac que altres cosos policials propis del Estat espanyol. D´aquesta manera anirem creant una animadversió cap ells constant. Em consta que hi ha mossos que son unionistes, molts de la època en que els catalans no volíem ser mossos i es van fitxar guàrdies civils i policies nacionals, i que mols de aquests gaudeixen aixafant i maltractant independentistes, però també que n´hi ha molts que son patriotes i fer aquestes coses els hi fa mal. Pero son policia judicial i no hi ha mes remei que aguantar o estar disposats a deixar els cos.
Per altra banda, demanar al President Torra que vagi a les manifestacions al costat, molt cops, d´aquells que el hi agrada enviar als Presidents a “la paperera de la historia” em sembla massa. Primer per que el xiularien mes a ell que aquells contra els quals es manifesten. I dic xiular per ser moderat. Segon per que no estic d´acord amb certs actes de protesta violents i maldestres que tan sols fan que propiciar la repressió, i aixo si que no ho dic jo sol, d´altres mes entesos ho han dit. Es a dir no estic d´acord en que el meu President es faci còmplice de certes actuacions violentes. Aixi de clar.

josep soler
josep soler
02.08.2019  ·  12:33

Pel que serveix, potser ja ha arribat l’hora de posar un forrellat a la portà del Parlament. Els diners, El Mossos i TV3 estan a la pràctica sota el 155. Qualsevol llei del parlament que vagi més enllà d’apovar la quantitat de rotlles de paper higiènic que cal posar als serveis públics, és suspesa pels comissaris polítics del TC.
A banda dels sous dels diputats, Per què volem el Parlament?

Josep Albà
Josep Albà
02.08.2019  ·  12:44

Sé que no és gens correcte escriure aquí havent llegit només el títol de l’editorial.

Però en descàrrec meu, aquest editorial, aquest títol, aquest motiu i aquest contingut s’han repetit ja masses vegades.

No és intolerable només això dels Mossos: són intolerables els Mossos i, sobretot, és intolerable el Govern de la Generalitat. Sencer. No només Buch, a qui ja coneixem molt bé des de fa molts mesos i que ell sol desqualifica tota -TOTA- l’acció d’aquest Govern (suposant que hi hagués alguna acció, a part de fomentar la repressió).

És intolerable un President de la Generalitat mentider, submís i incapaç de complir la seva pròpia paraula d’intervenir als Mossos si no es posava remei a les seves accions des de dins.

És intolerable aquest Govern de titelles i es intolerable que els vots independentistes que van guanyar el 21-D s’utilitzin per intentar destruir l’independentisme.

Prou, prou, PROU!!!

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
02.08.2019  ·  13:24

D’acord amb Eduard Garcia.
A les enquestes tornen a donar ERC el partit guanyador, i això passa amb l’ajuda de tots els mitjans, començant per TV3 i acabant….. ai las! per Vilaweb.

Lluïsa Miret
Lluïsa Miret
02.08.2019  ·  13:44

Després de llegir l’editorial tres vegades, jo tampoc sé què pot fer el President. Com tampoc sé què podem fer nosaltres , quina acció es podria fer que realment signifiqués alguna cosa. Estaria bé tal com recomana en Vicent que defensés més a la gent i a la llibertat d’expressió , que em sembla que ja fa tant com pot.

Jose antonio Planell
Jose antonio Planell
02.08.2019  ·  14:56

Gracies al tripartit de infausta memoria, dins dels mossos hi ha GC i PN a dojo.
Fins que no els fotem fora estarem ajupits.
Aquesta gentusa nomes son aqui perque cobreven mes que en els seus cossos, sel’s en refot Catalunya i els catalans i la nistra cultura.
Al pitu carrer amb ells, i si csl a HOSTIES, colla de fills de puta.

XAVIER UTRILLA
XAVIER UTRILLA
02.08.2019  ·  15:40

Si bé és cert que hem de denunciar constantment la repressió, d’acord amb l’editorial per tant, no comparteixo del tot les formes. M’explico: el President ha de representar al poble i donar-l’hi soport? Sí. Te el President el recolzament necessari per fer alguna cosa efectiva? No. Desde el minut zero, com a president accidental representant del President legítim Puigdemont, no és que no tingui els soports que caldríen, és que està envoltat de gent en contra. Reclamar-l’hi a ell que faci alguna cosa, be, és el President, però és com reclamar que ho faci jo (de fet trobo a faltar que l’editorial no m’ho reclami a mi, a nosaltres, a tots). El no assenyalar els directament responsables de la situació, desde Saura fins a Buch, el no anar a la rel del problema, el no mencionar la propera farsa judicial contra setanta? membres del cos de mossos desde el major mateix… No em sembla un article massa elaborat (però, be, estem de vacances…). Diu el director que no te la solució. Cert, en la situació actual no n’hi ha. No és pessimisme, a l’inrevés, veig l’oportunitat de fer net, de veure les coses clares i evitar, del tot, reproduir el sistema espanyol en la Catalunya independent, que aconseguirem segur.
Imprescindible: assimilar, interioritzar, tenir el convenciment indubtable, que el que comenta l’Albert Miret, és la realitat. A partir d’aquí anem fent. L’enemic és l’enemic, així se’l ha de reconèixer i combatre en tots els àmbits, a l’invasor se’l ha d’expulsar, pura lògica. I com a cops i a trets no volem/podem, cal intel·ligència. I d’això en tenim. L’aplicarem?

Gemma R.
Gemma R.
02.08.2019  ·  16:24

Estic completament d’ acord amb l’ editorial, però si bé és cert que l’ actitut dels Mossos canviaria molt depenent de les circumstàncies polítiques i l’ actitud de les institucions, el poder polític del President, sería molt més gran si en comptes de deixar-lo sol en les reivindicacions desapareixent sovint del focus de la repressió, hi hagués unitat fèrria entre els partits en aquests sentit, i es poséssin rere el President per donar-li força als seus actes. Un sol home, no podrà amb tot, per més President que sigui, si els altres están massa ocupats donant-se punyalades entre sí.

Jordi Casafont
Jordi Casafont
02.08.2019  ·  17:22

Molts mossos són uns venuts i xivatos de PN i GCV de policía catalana res de res pagats fondos reservats

Agustí Fresquet
Agustí Fresquet
02.08.2019  ·  17:23

Estic plenament d’acord amb tu, Xavier Fabregat, ningú fa res ni diu res perquè em sembla que hem començat a estar atemorits, o cansats, que ve a ser igual, perquè el resultat ve a ser el mateix.

Francesc Fortian
Francesc Fortian
02.08.2019  ·  18:08

Cada vegada s’embolica més la troca, ara resulta que ni els Mossos son de fiar!
Es pot saber en quin cony de Matrix ens trobem?
Sentint-ho molt, cada vegada veig més incompetència amb les nostres autoritats, així que només ens queda la força del poble! Però de veritat som un poble disposat a la lluita per les seves llibertats històriques?
Ens falta un lideratge fort i decidit a trencar la baralla per portar-nos a algo més que ha manifestacions festives, i sobretot pacífiques i submises.
Pit i collons!
O sinó, millor deixar-ho corre, que es lo que acabarem fent si seguim així.

Berta Carulla
Berta Carulla
02.08.2019  ·  19:55

Sabotegem l’Estat, cada peu i cada grapa que tingui a casa nostra. Fem-ho i deixem de plorar.
Que preguin els seus governants per poder asseure’s a la taula de negociació.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
02.08.2019  ·  22:10

Reconec no creure en Torra, per la senzilla raó que diu moltes coses però llavors la Generalitat continua essent la del 155, especialment Interior sota el Conseller Buch, un Conseller que hauria d’haver dimitit ja fa almenys un any però que sembla una pila Duracell. Quan van nomenar Torra, no s’hauria d’haver nomenat Torra, s’haurien d’haver convocat eleccions. I ara tots des del carrer estem demanant eleccions, i des de la Generalitat se’ns diu que eleccions, de cap manera! I mentrestant tot segueix podrint-se. A Madrid estaran contents.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes