Prendre el poder: es tracta d’això

  • «Quan s'acabe aquesta campanya i quan la sentència contra els presos es faça pública, el parlament, el govern i el país en conjunt es trobaran abocats a un nou torcebraç amb l'estat per al qual és molt important d'anar ben preparats»

VilaWeb

La victòria dels candidats de l’ANC a la Cambra de Comerç ha causat un autèntic terratrèmol en el món econòmic de Barcelona. Per la contundència del fet i perquè d’ara endavant l’independentisme no tan sols dirigirà una institució amb una gran projecció ciutadana sinó que, a través seu, participarà activament en la gestió de grans infrastructures com ara l’aeroport i el port i serà present en tota mena d’organismes oficials. Cal felicitar l’Assemblea Nacional i el Cercle Català de Negocis pel gran èxit de l’operació i desitjar que siguen capaços de fer de la Cambra un gran instrument al servei de l’economia catalana en general i del conjunt de la societat. I que la sàpiguen obrir a tothom.

La Cambra, fins ara, era un búnquer controlat pel gran poder financer de l’Íbex. Però amb les eleccions que unes quantes cambres van fer ahir entrem en una etapa nova que, tot siga dit, torna a posar en relleu la transcendència que ha tingut i tindrà la fugida de CaixaBank i el Banc de Sabadell. És evident que totes dues entitats han perdut ràpidament el paper de referència i institucional central, ara que per la voluntat política equivocada dels seus dirigents han esdevingut simplement dos bancs més, bescanviables amb qualssevol altres. I, en bona part per això, en la recomposició de l’espai de representació de l’economia catalana ja són elements negligibles. Hi seran sobrerepresentats, a la Cambra, gràcies a la compra de seients que les seues empreses van fer temps enrere, però no podran oposar-se a la presa de decisions, després d’una victòria tan rotunda dels empresaris independentistes.

L’ANC, amb aquesta campanya i amb les que impulsa també als col·legis professionals, ha obert una línia d’actuació encertadíssima, que apunta a una maduració de l’independentisme molt remarcable. S’ha entès que ara ja no n’hi ha prou de fer les manifestacions més magnífiques i de concentrar-se en el component polític del moviment. Ara cal bastir estructures de poder efectiu per a incidir de manera positiva en el dia a dia. Però també per a poder arrenglerar el país al costat del parlament i del govern quan la república proclamada el 2017 s’haja de fer efectiva. Fenòmens com ara la consolidació d’Òmnium com la societat cultural més important d’Europa o el creixement accelerat del sindicalisme propi van en aquesta línia, on permeteu-me que situe també els quasi quinze mil subscriptors que van fent d’aquest diari una referència com més va més sòlida i poderosa en el món de la comunicació.

La resistència i la resiliència que demostra el país és, doncs, digna del més gran elogi i suscita una confiança immensa. Un any i mig després del colp d’estat del 155, no tan sols veiem que l’estat espanyol no ha reeixit a limitar l’independentisme i a obligar-lo a recular, sinó que avança en tots els fronts on es proposa d’actuar. És veritat que la república no ha estat implantada i és veritat que el parlament no va restituir el president Puigdemont, com els ciutadans havien decidit el 21 de desembre de 2017. És veritat que els presos encara han de suportar humiliacions cada dia. És veritat que hi ha actuacions d’alguns departaments del govern que no s’entenen. Però també és veritat que l’independentisme ha madurat tant, s’ha fet de sobte tan gran, que no sembla tenir aturador quan decideix d’assolir un objectiu. I això val tant per a fer seua la Cambra de Comerç com per a guanyar per primera volta les eleccions espanyoles al Principat i esperem que el màxim nombre de batllies, o per a superar el 50% del vot popular a les europees, els objectius immediats de la campanya que comença precisament avui.

Quan s’acabe aquesta campanya i quan la sentència contra els presos es faça pública, el parlament, el govern i el país en conjunt es trobaran abocats a un nou torcebraç amb l’estat per al qual és molt important d’anar ben preparats. Hi ha coses, és clar, que van passar el 2017 i ara ja no passaran. El terrorisme informatiu que els bancs i institucions com la cambra van exercir contra la voluntat ciutadana ja serà ineficaç aquesta vegada. Però, així i tot, no en tindrem prou si no consolidem aquestes actituds de gestió del poder. Hem de saber bé quines eines tenim i com les podem emprar cada dia. I hem de deixar de tenir mentalitat subordinada, en la línia de la merescuda bufetada parlamentària que ha rebut Miquel Iceta. Sabem què varen fer ells, sabem que van posar tota la carn al foc per frenar la independència, fos com fos. Ara algunes graelles importants ja no tenen brasa i algunes les tenim preparades per a cuinar allò que considerem necessari, sense haver de demanar permís a ningú. Després d’un any i mig de sentir planys continus i d’haver de recordar obvietats davant la sensació d’impotència, veure que tornem a jugar a l’atac, ho de dir, reconforta molt. A mi em reconforta molt. Ni que siga per les cares d’astorament que comencen a veure’s entre els qui es pensaven que havien superat la situació i sobretot entre els qui es pensaven que serien sempre els amos del país.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
09.05.2019  ·  22:23

En pocs dies, Espanya ha perdut batalles importants. I el control d’institucions bàsiques, també. No s’ho pensaven. El millor, però, és que l’independentisme sembla que ha superat les pots i ha pres consciència de la seua força. I en menys d’un mes, noves eleccions. Cal aprofundir l’avantatge, ara que ens va bé.

Antoni Oller
Antoni Oller
09.05.2019  ·  22:46

YEEAAHH, ja en van tres (com a mínim), gràcies Vicent: “ … és veritat que el parlament no va restituir el president Puigdemont, com els ciutadans havien decidit el 21 de desembre de 2017”; gràcies per repetir-ho un cop més, i que no s’acabi aquí, s’ha d’anar repetint com una gota malaia (em sembla que l’expressió és incorrecta però tot-hom ho entén) perquè va ser una malifeta de dimensions faraòniques vist el que va anar passant a partir de llavors al llarg de tot el 2018. El 21 de gener no l’hem d’oblidar mai, l’hem d’estigmatitzar, que no es torni a repetir mai més, perquè va deixar un regust de NO-democràcia impregnant tot el nostre parlament de punta a punta, un desastre; si els ciutadans havíem votat molt majoritàriament el nostre President, com és que els altres suposats representants nostres ens prenien pel pito del sereno? Malament, molt malament per la imatge de la democràcia i per la imatge del nostre parlament en particular; i després encara hi ha qui s’escandalitza perquè fulano i sutano abandonen el parlament de Catalunya per anar a madriz. I segur que la CUP rebrà fins al carnet d’identitat si decideix no tornar-hi, … i encara no s’entén?.
Gràcies a Partal per remarcar sempre que pot les petites escletxes que se’ns obren a favor; però tenim molta feina, ens queden moltes coses per fer, i una d’elles és recuperar la credibilitat del parlament, ara mateix sota terra. Felicitats a ANC per les eleccions a la Cambra.

jaume vall
jaume vall
09.05.2019  ·  23:18

Tal com ja vaig dir ahir, aquest triomf electoral a la Cambra és més important del que aparentment pot semblar. Si es treballa en la línia del que suggereix l’editorial, a mig termini la projecció econòmica catalana i catalanista encara serà major. Res a objectar. Felicitats a ANC.

Ara bé, compte que cada vegada que hem cantat victòria, que hem dit que “ho teníem a tocar”, la frenada ha estat molt decepcionant. Hem guanyat una batalla, una altra, però les nostres forces són menors en termes demogràfics i de capacitat de coerció. Per tant, no tenim res assegurat. Com volem fer d’estat, que per definició és la estructura de la coerció, si no controlem les infraestructures bàsiques del l territori, ni la judicatura, ni la policia? Si només tenim diners, els que manen ens els prenen !!!
Si a més els dos generals tenen massa gelosia mútua, la tropa estarà desorientada, a part d’emprenyada. Si us plau, quan ens haguem de jugar les garrofes de veritat volem, NECESSITEM, nous líders que confiïn incondicionalment entre ells. Mentre arriba aquest moment, força a Puigdemont i a Junqueras.

M. Teresa Gisbert
M. Teresa Gisbert
09.05.2019  ·  23:25

En el tema dels bancs, voldria demanar-vos, si ens podeu informar dels veritables riscos de fer-se soci/client de les entitats cooperatives, tals com Caixa d’Enginyers, Caixa Guissona…
Gràcies per endavant.

Elisa Camps
Elisa Camps
09.05.2019  ·  23:37

Recordo que als anys de l’Assemblea de Catalunya ja es va intentar aplicar aquesta mateixa estrategia, ocupant, per exemple, les juntes dels col.legis professionals. Si mes no des del PSUC

Ricard Pintado
Ricard Pintado
09.05.2019  ·  23:50

No ens hem d’aturar aquí. Tenim líders a la presó, però cadasqun de nosaltres, encara que en la nostra mínima dimensió podem liderar el nostre empoderament polític, ja sigui parlant sense embuts a les xarxes, sortint al carrer a reclamar el que ens han pres i no deixar d’anar a votar quan toqui. La nostra suma, si persistim d’empeus, serà imbatible.

Enric Emo
Enric Emo
09.05.2019  ·  23:52

Sra Gisbert, Caixa Enginyers està ben gestionada. El Fons de Garantia de Dipòsits cobreix els dipòsits bancaris fins a 100.000 €, per tant foisn a aquesta quantitat no hauria de patir.

Hi ha una alternativa: treure els diners dels bancs espanyols i portar-los a entitats que operen a Espanya però que son estrangeres, per exemple al Deiutsch Bank. Aquest és un banc potent i molt sòlid. I d’aquesta manera també és dona un missatge als bancs contaris al país.

Victor Serra
Victor Serra
10.05.2019  ·  00:22

No puc estar més d’acord amb aquest editorial. Això sí que és començar a fer República i no la retòrica buida que hi havia fins no fa gaire. Moltes felicitats a l’ANC i al Cercle Català de Negocis.

Ramon Perera
Ramon Perera
10.05.2019  ·  00:38

A la meva manera de veure, l’editorial té un nucli molt clar. És aquesta frase: “I hem de deixar de tenir mentalitat subordinada”. Com que es tracta de canviar un tret social molt arrelat, això no es pot fer de cop i volta, sinó que s’ha d’anar avançant amb pasos acumulats, com els de guanyar les eleccions espanyoles o agafar el control de les cambres de comerç, fins que arribi un punt en que les coses es precipitin i el pas cap a la independència prengui la forma d’allau.

Aquest no és un fenòmen inhabitual sinó que es presenta en la gran majoria de canvis socials en profunditat i que està estudiat en la teoria matemàtica de les catàstrofes. Aquí la paraula ‘catàstrofe’ pren el seu significat etimològic: ‘posar de cap per avall’.

Llorenç Marquès
Llorenç Marquès
10.05.2019  ·  00:45

Ras i curt, es tracta de que qui ho han tingut sempre, perdin el poder, perdin el control del territori i perdin la obediència dels qui consideren vassalls, o be, no ho perdin i segueixi tot igual.

eva salas
eva salas
10.05.2019  ·  00:51

Maldaran des de l’ombra per arrabassar-vos el conquerit.

Us desitgem la millor de les sorts, empresaris indepes. Honestedat i savoir faire.

I pel demés, no haver investit Puigdemont no té ni tindrà perdó.
I molt menys encara, haver contribuït a la repressió contra Govern institucions i ciutadania, amics del 155.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
10.05.2019  ·  02:25

I ara, cal fer bugada a nivell de partits. Els independentistes, perquè encara contenen bosses autonomistes que ens frenen i que convé foragitar i que hagin de formar els seus propis partits i sotmetre’s a les urnes. Els espanyolistes, perquè han actuat d’una manera tan antidemocràtica, tan autoritària i tan cínica, que no té sentit que segueixin ocupant escons en el que se suposa que és un Parlament democràtic. No dic que no hi hagi de ser representada una determinada opinió, que quedi clar, però ho ha de ser per una altra gent, no podem seguir amb certs espectacles. I també calen canvis a la presidència del Parlament (el 30 de gener de 2018 no és admissible) i a almenys una Conselleria, la d’Interior (junt amb un replantejament del funcionament de Mossos, on una minoria ho ha trinxat tot). Si no fem tot això, seguirem tenint problemes.

jordi Rovira
jordi Rovira
10.05.2019  ·  06:54

El que va passant ens porta a una cruïlla ineludible. De fet, recordant les editorials d’aquest digital, ja se’ns deia que l’estat espanyol corria pendent avall i sense frens. Ara, estem situats al fons. I no hi han perspectives de remuntar; excepte atendre el discurs de la independència de Catalunya i la conformació d’un altre model d’estat per Espanya. Com molt bé il·lustren els articles del senyor Gouda, l’economia catalana camina seguint la seva senda de forma independent, si més no autónoma. I com tant bé indiquen les dades d’en Joe Brew, l’independentisme té un relat clar, ben diferenciat i cada volta més assentat. Un relat que no només resisteix, és que davant la descomposició del relat contrari, es torna sòlid en un moment confús. Una solidesa que, ben segur, no ha de passar desapercebuda per ningú.

Soledat Balaguer
Soledat Balaguer
10.05.2019  ·  09:02

Senyor Emo, he sentit a dir que, en certa manera, Caixa d’enginyers té alguna mena de relació amb el BBVA. Em pot confirmar o desmentir aquesta informació?
Sóc client de Triodos des que va obrir la primera oficina a Barcelona. Crec en la banca ètica, i sé que Caixa d’enginyers ofereix les garanties que vostè cita, però em queda aquest dubte del BBVA…

Pep Agulló
Pep Agulló
10.05.2019  ·  09:06

COMENCEM A PODER…

No menystinguem els avenços de l’independentisme amb el dubte de la por, d’aquesta “mentalitat subordinada” que diu Vicent. Hi ha prou indicis. És hora d’anar fent passos endavant. La resistència contra el feixisme és ara passar a l’ofensiva. I ho estem fent des de baix. A poc a poc però amb determinació de qui ens sabem que els hem guanyat un primer pols.

…AMB TOT EL LLAST

És cert que el partidisme malauradament es tornarà a manifestar en les eleccions vinents i que s’enfrontaran candidats independentistes. Que trist veure com s’utilitza (subtilment) el “valor” de ser pres polític a la presó per sobre de ser un exiliat polític. Aquí, encara, tenim una lluita pendent, la unitat, la pressió a les forces independentistes que encara actuen com a poders autonòmics. Toca feina.

L l i b e r t a t p r e s o s p o l í t i c s !!! L l i b e r t a t e x i l i a t s !!!

Albert Miret
Albert Miret
10.05.2019  ·  09:28

El que comença a passar és fantàstic. Van ser els carrers els que van connectar el motor d’arrancada de la República, i ara són els empresaris catalans els que opten directament per la independència. Així, de mica en mica s’anirà afegint tothom que estimi Catalunya, excepte els enemics que ens volen esclaus de cal veí. Ens falta per això recuperar la policia catalana que era ben nostra, i per una barbaritat del senyor Saura que ve de lluny, han reconquerit els guàrdies civils que va adoptar en aquell fatídic moment. Així estem amb aquesta part coixa de la nostra societat, que en lloc de ser una policia del poble com va ser creada és sovint una amenaça més, per desgràcia tan agressora com la guàrdia civil d’allà. El Conseller, que hauria de fer els passos precisos per resoldre el problema, o no n’és capaç o no se’l deixa fer-ho, però és evident, que el servei d’una policia educada, intel·ligent i protectora del poble com teníem ara no la tenim, i la necessitem per a tornar-nos a sentir un nou país democràtic i lliure, diferent del que porta una vida volent-nos sotmetre. Volem construir un nou país on no s’admeti la corrupció, on cap dels partits polítics, ni de dretes ni d’esquerres vagi en contra de la societat catalana, on el feixisme i el nazisme siguin extirpats de soca-rel, on la confiança torni a ser-ne un principi inalienable, on la prosperitat no estigui amenaçada constantment per un llast que no és nostre ni mai ens ha volgut al seu costat, sinó només sotmesos i espoliats.

PILAR MARIAS
PILAR MARIAS
10.05.2019  ·  09:43

Cal, actuar ràpid i sense massa publicitat, que no tinguin temps de reacció. Ens cal també, estar preparats amb força persones disposades per a passar a primera fila quan calgui, perquè en el moment que vulguin ELLS, tenen tot a les seves ordres, per anul.lar, empresonar, suspendre, etc.etc.

Josep Salart
Josep Salart
10.05.2019  ·  09:45

De les notícies bones que van sortint, m’agrada el comentari de la M. Teresa Gisbert preguntant pels seus diners.

Això vol dir que aquest tsunami de treure els diners de les entitats col.laboracionistes, també es va apropant i tots el que vagin en contra de la llibertat nostra, s’ho trobaran a la cara i els explotarà als morros.

Ens esperen bon dies per veure com s’ho faran per rebentar la bicicleta de la Cambra de Comerç, però, per cada intent d’ells, nosaltres mil a les seves empreses. Ja friso per actuar..

Personatges vulgars i traïdors com el President del Parlament o l’ Iceta, no són rés més que instruments amb potes al servei dels partits, no al servei del país. I així s’ho trobaran.

No hem de posposar aquesta gran arrossada dels 15.000 subscriptors fent-nos una gran abraçada.

JORDI PIGRAU
JORDI PIGRAU
10.05.2019  ·  10:24

Gràcies pel consell Sr Emo, jo ja fa temps que ho he fet;CaixaEnginyers i DeutscheBank

Magnífica la jugada de ANC i l’Elisenda

Umberto Ciotti
Umberto Ciotti
10.05.2019  ·  10:57

Soy italiano, vivo en Barcelona … Estoy muy orgulloso de Catalunya … El proceso para la independencia de Catalunya es el proceso puntero para derrotar al fascismo en toda Europa y crear una Europa nueva espacio de Libertad

Salvador Duran
Salvador Duran
10.05.2019  ·  12:12

Cal estar preparats per:
-la possibilitat que les grans empreses que ara tenen la representació per la quota que paguen poden deixar de participar. Això provocarà una crisi en el funcionament de la cambra.
-la possibilitat que es vulgui modificar l’estructura dels òrgans de les institucions on ara participa la Cambra per limitar la seva influència.

Més val no fer masses proclames independentistes i posar-se el dia a dia perquè la institució ens sigui útil per al progrés econòmic i social i influir en el teixit econòmic i institucional.

Montse Massot
Montse Massot
10.05.2019  ·  12:46

Veig comentaris força optimistes i m’alegro moltissim avui és un bon dia! Gràcies sr. Partal pel seu àrticle és molt aclaridor i felicitats a la ANC pel seu esforç i el resultat obtingut

Daniel Mir
Daniel Mir
10.05.2019  ·  13:01

Responent a M. Teresa Gisbert, jo he fet montets, per allò dels ous i les cistelles, i treballo amb la Caixa d’Enginyers, Arquia Banc (Caixa d’arquitectes) i segueixo treballant, des de fa molts anys, amb un banc català-italià que es diu FIBANC-Mediolanum. Va començar sent un banc totalment d’aquí (FIBANC) i després s’ha associat amb el banc italià Mediolanum amb projecció mondial. El recomano especialment per la seva excel·lent gestió i tracte. M’agraden molt la Caixa de Guissona i Triodes pero dissortadament no tenen (o no he trobat) sucursal a Tarragona.

Estic d’acord amb ella que seria molt interessant un estudi crític d’aquestes entitats cooperatives de crèdit, per treure moltes pors i malfiances que encara hi han i que frenen el canvi a bancs d’aquí.

Hem d’aconseguir que els bancs, com els carrers, siguin sempre nostres

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
10.05.2019  ·  13:39

Va molt bé l’optimisme de les pases endavant que es van guanyant.
Cal continuar, sense pausa, i amb els tempos adients per a anar teixint la independència final.
La perseverança és el 80% de l’èxit.

Però alhora hem de creure en nosaltres, en les nostres forces, lo suficient perquè no calgui demanar contínuament quines altres pases es faran o estan fent per a autoinjectar-nos moral. Si realment estem segurs de la nostra determinació, de la dels que estan tirant del carro ara, no cal destapar actuacions, siguem discrets però efectius.

No hem de telegrafiar el que tenim previst, no hem de vendre la pell de l’os abans de caçar-lo, si no que discretament el cacem. Com s’ha fet ara amb les Cambres de Comerç de Catalunya.

Els poders fàctics contra el nostre empresariat, representats per Caixabank, B. Sabadell, els altres bancs espanyolistes, Mercadona, etz., són molt importants i si haguessin previst el que ha passat, haguessin pressionat, i molt, els nostres empresaris.

Per cert, avís a pseudo-independentistes que se’ls omple la boca amb l’esment de “la esquerra” com a eina per a fer la independència, és una postura falsa o més aviat pro-espanya.
La independència de Catalunya és cosa de tots o no serà. I els nostres empresaris, generadors de feina i riquesa, amb el lògic motiu de fer beneficis per a la seva empresa, són imprescindibles, tant com els treballadors.

Unitat des de la esquerra a la dreta catalanes és el que ens cal. I alguns, com s’ha fet des de cert sectors d’ERC han intentat atacar aquesta dreta posant-li la etiqueta de l’antic autonomisme convergent, i ells, molt d’Esquerra de “boquilla” han esdevingut autonomistes.

Roser Caminals
Roser Caminals
10.05.2019  ·  15:18

Sr. Serra i Sra. Gispert:

Només una advertència pel que fa al Deutsche Bank. És molt potent però poc net, un dels pocs que ha fet tractes gens transparents amb Donald Trump quan altres bancs s’hi han negat.

Sergi Guitart
Sergi Guitart
10.05.2019  ·  15:49

No hi ha un plà sòlid eficaç i verídic, quan els empresaris i no empresaris s’adonin del que vol dir independència “a la brava” i em refereixo al pla DUI-2 unilateral de l’ANC em sembla que molta gent posarà el fre de mà… I els polítics seguirán divergents, sense estrategia acordada comuna… I així no farem mai res…

Cal picar pedra i assolir 3 milions de vots (aquesta era la tasca anc i politics “una majoria incontestable”) a unes autonòmiques i europees, i deixar de plorar per tot el que va passar i perquè els polítics van fer la llufarada més gran que s’ha vist al sud d’Europa en molt temps.. Acceptar responsabilitats, reconèixer errors, i rectificar és de savis, i després tot hauria d’anar millor si hi ha honestedat i serietat i vericitat que en el fons no n’hi ha… A dalt, a baix es una altre tema…

Pendre el poder sona fatal, el poder es guanya amb fair play i amb habilitat i honorabilitat, la comunitat internacional no funciona “prenent els poders”… Quina poca serietat… Ens volen fer viure en una gran pel·lícula… La República del 27O no tornarà mai, va ser un error fatal…

Si no ho vaig entendre malament a un dels mitjans les eleccions a les cambres de comerç van tenir un 4% de participació, el 96% del cens no van votar… Si això ea una victoria estem arreglats… VW no en diu res ni aclareix dafes a la seva noticia, només que hi van haver 17.224 vots… Potser no ho voleu dir?…

https://www.vilaweb.cat/noticies/la-candidatura-de-lanc-guanya-amb-molta-claredat-les-eleccions-a-la-cambra-de-comerc/

JORDI BALBASTRE
JORDI BALBASTRE
10.05.2019  ·  16:35

Gràcies per tan bon editorial. Demostra això la bona salut de l’independentisme deixant a fora els partits polítics, que caldrà alliçonar en el futur si no es posen en línia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes