La candidatura de l’ANC guanya amb molta claredat les eleccions a la Cambra de Comerç

  • Els empresaris deixen clar el seu suport a la independència, amb un resultat espectacular

VilaWeb
Redacció
09.05.2019 - 00:09
Actualització: 09.05.2019 - 10:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La candidatura Cambres: Eines de País, promoguda per l’ANC, el Centre Català de Negocis, Sobirania i Justícia i la Fundació Catalunya Estat, ha guanyat amb molta claredat les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona.

Segons les dades provisionals del Departament d’Empresa, la candidatura Cambres: Eines de País ha aconseguit 32 cadires de les 40 que s’elegien, un resultat espectacular que deixa ben clara la posició dels empresaris. La candidatura d’Enric Crous, l’oficialista i continuista de Carles Tusquets, i la del grup de dones empresàries 50/50, s’han repartit set cadires. N’hi ha una que encara no ha estat adjudicada. Les dades oficials definitives es faran saber abans de tres dies i la votació per a elegir el nou president serà el 7 de juny.

Els vencedors ho han celebrat amb crits d’independència:

A banda aquestes 40 cadires, n’hi ha 20 més que no es trien per votació. D’aquestes, 14 les compren grans empreses (CaixaBank, Criteria Caixa, Naturgy, Abertis, Aguas de Barcelona, Banc Sabadell, Banco Mediolanum, Indra, Deloitte, PwC, Hotels Catalonia, Damm, el RACC i Magma Disseny) i les altres 6 se les reparteixen les patronals Foment i PIMEC. En total, d’aquests vots els 3 de PIMEC poden unir-se al bloc renovador, però la majora dels altres 17 s’oposaran al canvi, potser amb la l’excepció del RACC, que semblava pròxim a la candidatura de Crous. Amb tot, si sumem aquestes cadires a les 3 de Carles Tusquets, obtenen tan sols 20 representants, i la majoria són 30. Així, doncs, Cambres: Eines de País es troba en disposició de formar una majoria independentista sòlida a la Cambra de Comerç.

Vots a revisar

Els resultats encara no són definitius, perquè la Cambra de Barcelona ha detectat vots que no han estat degudament acreditats i que s’han de revisar; en total, n’hi ha 956 dels 17.224 emesos, és a dir, un 6% del total. En veient el resultat tan clar obtingut per la candidatura Cambres: Eines de País, no sembla que aquesta revisió pugui afectar el resultat final.

El paper de les cambres

Les cambres són institucions públiques que tenen l’objectiu de defensar els interessos generals de les empreses, a més d’enfortir el teixit econòmic, fomentar l’ocupació i ajudar a la promoció internacional.

El caràcter representatiu fa que siguin presents a desenes de consells, consorcis i entitats de tota mena, com ara les fires, les autoritats portuàries i aeroportuàries, La Caixa, el Consorci de la Zona Franca, les universitats, els consorcis de turisme, la comissió mixta de transferències d’administració entre la Generalitat i l’estat espanyol, etc.

La Cambra de Barcelona té un pressupost de vora vint milions d’euros i la resta també tenen un gran pes en els àmbits geogràfics respectius. Com explica Jordi Domingo, candidat de Cambres: Eines de País, les cambres permeten que les grans empreses de l’Íbex i del BOE controlin i representin en exclusiva el ‘món empresarial català’. Fins ara.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes