Fes-te subscriptor de VilaWeb

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros el mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n'hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots? Fes-te'n subscriptor ací.

Respon JOAN LLORET:

La panxa ens fa soroll, fonamentalment, perquè els intestins són una víscera buida no rígida (com una canonada) d’uns deu metres de llargària i que ocupa una gran part de la regió abdominal. A més d’això, hi afegim que per aquesta canonada passen diàriament molts líquids i sòlids dels aliments que ingerim i que generen moviments i la formació de gasos.

Tot i que la normalitat és això, caldrà vigilar la presència d’un excés de sonoritat (per flatulència extrema causada per diversos problemes intestinals) o inclús la disminució o absència de sorolls abdominals que podria ser degut a una afectació greu d’aquesta canonada buida.

Per això és important no consumir en excés aliments com llegums i hortalisses (coliflor, cogombre, llentilles o ceba), fruites com la pera o les prunes, productes lactis com la llet o formatges, i també productes com el pa o cereals que porten gra sencer com el blat o el ségol. També vigilarem els líquids que porten molt de gas.

Podeu llegir més Perquès en la web de Mètode.

Joan Lloret és pediatra i col·laborador científic a l’Institut d’Història de la Medicina i de la Ciència de la Universitat de València.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.