El país encara una setmana clau per a recuperar la normalitat

  • Pràcticament tot el país és en la fase 1 de desescalada, tret del Barcelonès, la majoria del Maresme, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental i el Baix Llobregat · Formentera continua avançant i ja és en la fase 2

VilaWeb
Redacció
17.05.2020 - 21:50
Actualització: 18.05.2020 - 07:14

El procés de desconfinament agafa velocitat de creuer i pràcticament el conjunt del país entra avui en la fase 1. Només les comarques del Barcelonès, el Maresme –tret dels municipis pertanyents a la regió de Girona–, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental i el Baix Llobregat resten amarrades a la fase 0, tot i que amb algunes mesures relaxades. En canvi, Formentera continua fent passes de gegant i entra a la fase 2.

Cal dir que l’acceleració s’emmarca en un context internacional de reobertura. Per exemple, avui Itàlia i Portugal fan també importants avenços per a recuperar la normalitat i reobriran els restaurants, les cafeteries i els bars aplicant mesures de distanciament social. A Itàlia es preveu que el 3 de juny es pugui viatjar en llibertat per tot l’estat.

Una setmana clau

Gairebé la totalitat del país encara una setmana clau en la lluita contra el coronavirus 2019. Així ho han fet saber per activa i per passiva els presidents Quim Torra, Ximo Puig i Francina Armengol, que han demanat a la ciutadania que no es confiï i extremi les precaucions per a evitar noves infeccions i un rebrot. Per això continuen recomanant el teletreball i evitar d’eixir al carrer tant com es pugui .

A més, tots tres han retret al govern espanyol la recentralització i l’ambivalència en la presa de decisions. Els presidents també han exigit a la Moncloa que aclareixi moltes de les incògnites que acompanyen el desconfinament, com ara, quan s’activarà el fons de 16.000 milions d’euros per fer front a les despeses de la Covid-19; si es flexibilitzaran els objectius de dèficit per impulsar l’economia; fins quan s’allargaran els ERTO o quines mesures es prendran per recuperar el turisme. Tanmateix, ahir Sánchez només es va posicionar sobre una cosa: l’obligatorietat d’ús de màscares en l’espai públic.

Vegeu en aquest mapa l’estat del desconfinament arreu del país:

El retorn de la vida social

Així doncs, uns nou milions de catalans gaudeixen avui dels avantatges de la fase 1, que permet la mobilitat dins la mateixa illa o regió-departament sanitari i les reunions d’un màxim de deu persones. També es reobren les terrasses dels bars a un 30% d’ocupació i es reactiven els serveis socials. A més, als municipis de menys de 10.000 habitants s’aboleixen les franges horàries, de manera que es pot passejar i fer esport de les 6 del matí a les 11 del vespre.

De fet, si l’evolució de la pandèmia és favorable com fins ara, és possible que dilluns vinent, 25 de maig, el conjunt del País Valencià, Mallorca, Menorca, Eivissa i les regions sanitàries del Pirineu-Alt Aran, Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre avancin fins a la fase dos. Ho han anunciat els respectius consellers de Salut.

Formentera continua al capdavant

Formentera continua essent la bola de vidre on es projecta el futur immediat del país. L’illa aprofundeix en la reobertura i els seus habitants podran fer reunions de quinze persones. A més, s’obriran amb certes limitacions els interiors dels restaurants i bars i les zones comunitàries dels hotels. Però això no és tot: els formenterencs es podran banyar sense problemes al mar i fer un ús lúdic de les platges. Resta pendent, tanmateix, la recuperació del turisme. Per això la presidenta Armengol ha demanat que els ERTO del sector s’allarguin més enllà del 30 de juny i una conferència de presidents exclusiva per a tractar ‘el rescat del turisme’.

Què és la fase 0,5?

L’altra cara de la moneda és Barcelona, la principal ciutat del país, que continuarà un pas enrere, si bé el govern espanyol ha acceptat de relaxar algunes restriccions. Per això es permetrà l’obertura de comerços sense cita prèvia, respectant un horari especial per a la gent gran. També es reactivaran els serveis socials i les tasques de desinfecció de centres educatius, es reobriran instal·lacions científiques i tècniques i es reprendran els préstecs a les biblioteques, les visites en museus i l’assistència a centres de culte amb una ocupació limitada al 30%. Aquesta fase 0,5 també preveu de reobrir sales de vetlla amb un màxim de deu persones i els centres esportius d’alt rendiment.

En aquesta mateixa situació es troba la capital espanyola, Madrid, i la seva regió. Tot i que allà el context polític és molt més crispat. El govern d’Isabel Díaz Ayuso s’ha enfrontat directament amb la Moncloa i ha instigat protestes en barris benestants contra el confinament. Així mateix, Díaz Ayuso ha amenaçat de portar Pedro Sánchez al Tribunal Suprem si continua impedint l’accés de la regió a la fase 1.

Reobertura polèmica de les llars d’infants a Andorra

En canvi, a Andorra, on el desconfinament fa setmanes que es va aplicant, avui reobren les llars d’infants comunals. El sector ha acordat una ràtio per aula de quatre infants, sempre que la superfície sigui de 20 metres quadrats. Si l’espai és superior, es podran utilitzar separacions de mobiliari per a encabir-n’hi més. A banda, els professionals hauran de portar màscara i la roba de la feina s’haurà de rentar cada dia a 60 graus. Quant a les llars privades només obrirà La Quitxalla (Encamp) perquè la resta considera que han estat discriminades pel govern i s’estimen més d’esperar fins al juny per reobrir.

Catalunya Nord no canvia de fase

Catalunya Nord continua en la mateixa fase de desconfinament que la setmana passada, de manera que no es poden fer desplaçaments que superin els cent quilòmetres llevat que es disposi d’una autorització per motius laborals o familiars d’urgència. També es permet de visitar persones grans amb mesures de precaució com la màscara i mantenint la distància de seguretat.

També s’aplica una reobertura gradual de les escoles ‒el retorn és limitat i voluntari‒ i es preveu la tornada a la feina de totes les empreses, botigues i negocis ‒tret de restaurants i cafeteries‒, tot i que el govern francès recomana que es mantingui el teletreball, especialment per a la població de risc, com la gent gran, les embarassades i els malalts crònics.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any