[GUIA] Tot allò que heu de saber sobre les fases 0,5, 1 i 2 del desconfinament

  • Totes les dades sobre el Principat, el País Valencià, les Illes, Andorra, la Franja i Catalunya Nord i què es pot fer als territoris que han entrat a la fase 1

VilaWeb
Redacció
15.05.2020 - 19:30
Actualització: 18.05.2020 - 09:32

Després de més de seixanta dies de confinament, bona part del país accelera el procés per recuperar a poc a poc la normalitat.

Pel que fa als territoris sota administració espanyola avancen a l’anomenada fase 1 a partir del 18 de maig, sis regions sanitàries del Principat —Pirineu-Alt Aran, Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre, Catalunya Central, Girona i Lleida, a més del Garraf i l’Alt Penedès—, tots els departaments sanitaris del País Valencià, el conjunt de la Franja de Ponent i les illes de Mallorca, Menorca i Eivissa. Per la seva banda, Formentera accedeix a la fase 2.

A més, els territoris que romanen a la fase 0 (Barcelona Ciutat, Barcelonès Nord, el Maresme –tret dels municipis pertanyents a la regió de Girona–, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Baix Llobregat i el Barcelonès Sud) tindran un relaxament de les mesures. Es permetrà l’obertura de comerços sense cita prèvia, respectant un horari especial per a la gent gran. També la reactivació dels serveis socials i les tasques de desinfecció de centres educatius, i la reobertura d’instal·lacions científiques i tècniques, així com els préstecs de llibres a les biblioteques, visites en museus i assistència a centres de culte amb un aforament limitat al 30% en ambdós casos i la reobertura de sales de vetlla fins a deu persones, llocs de culte i centres esportius d’alt rendiment.

Pel que fa al territori sota administració francesa Catalunya Nord també ha avançat cap al desconfinament perquè ha quedat enquadrada en l’anomenada zona verda, la part de l’estat que ha estat menys afectada pel coronavirus 2019 i que pot començar a afluixar el confinament iniciat el 17 de març. Finalment, Andorra es manté en la fase de desconfinament del 17 d’abril.

Heus ací el mapa de les fases al país.

Què canvia amb la fase 1?

Un dels principals canvis és que es permet la mobilitat dins la mateixa illa o regió-departament sanitari, tot i que es mantenen les franges horàries en els municipis de més de 10.000 habitants. Es permeten les reunions de deu persones com a màxim —en domicilis i espais públics, mantenint una distància de dos metres— i es reobren les terrasses, els hotels, els museus i els comerços d’un màxim de 400 metres quadrats, a més dels llocs de culte, amb el 30% d’ocupació. A més, es reactivaran progressivament els serveis socials amb una atenció prioritària als col·lectius més desfavorits. Les administracions continuen recomanant el teletreball si és possible. S’hi incorporen permisos de caça i pesca.

Desplaçaments dins la regió sanitària

Els ciutadans que visquin en una illa o regió sanitària en la fase 1 es podran moure per tot aquell territori i podran anar a la segona residència, sempre que sigui dins la mateixa regió. En el cas del País Valencià es podran desplaçar dins la província. A més, en els desplaçaments en els vehicles privats hi podran viatjar, sense màscares i ocupant tots els seients, els residents d’un mateix domicili. El transport públic urbà i interurbà recuperarà una oferta de servei entre el 80% i el 100%. Pel que fa a la mobilitat amb bus i tren de mitjana distància i llarga, es mantindrà l’oferta del 30% del servei i els combois.

A les Illes Balears, es recuperen els serveis mínims de dos vols diaris entre les illes —els aparells disposaran d’una ocupació del 50%— i es reprèn el transport marítim de passatgers i vehicles amb el continent. De totes maneres, qualsevol viatge haurà d’estar justificat per retorn a primera residència, per causa laboral, motius mèdics o pel fet de tenir cura d’una persona dependent.

Reunions de deu persones com a màxim

Es preveu el contacte social en grups de deu persones no vulnerables ni amb malalties prèvies, en domicilis, associacions, seus socials i espais públics. Han de mantenir una distància mínima de dos metres entre elles o, per contra, haver habilitat barreres físiques que impedeixin el traspàs del virus. En queden exemptes les unitats familiars que convisquin i que siguin superiors a deu persones.

Terrasses amb un 50% de la capacitat

Els bars i restaurants podran obrir les terrasses amb un 50% de la capacitat i, a cada taula, hi podran seure, com a màxim, deu persones. No es podran utilitzar productes d’autoservei com ara les setrilleres, i es desaconsella l’ús de cartes, que s’hauran de substituir per cartells o pissarres. Els locals podran tenir els lavabos oberts, però només hi podrà accedir una persona cada vegada i s’hauran de desinfectar, com a mínim, sis vegades el dia.

Reobertura de comerços

Poden reobrir els establiments de comerç al detall i de serveis que tinguin una superfície útil d’exposició i venda de fins a 400 metres quadrats, tret dels que formin part d’un centre comercial i no tinguin una entrada directa des de l’exterior. Els establiments que obrin hauran de reduir la capacitat al 30%, incloent-hi els treballadors, i garantir la distància mínima de dos metres entre clients.

Als locals on no es pugui garantir aquesta distància mínima només es permetrà l’accés d’un client. A més, han d’establir un horari d’atenció prioritària per a majors de 65 anys. Els establiments hauran de tenir en un lloc visible la cabuda màxima i vetllar perquè es compleixi la distància de seguretat.

Reobertura de centres educatius

Els centres educatius i les universitats podran obrir per desinfectar-los, condicionar-los i fer-hi funcions administratives, com la preinscripció escolar. Serà responsabilitat de cada director determinar el personal docent i auxiliar necessari per a fer aquestes tasques. L’ordre estableix que caldrà mantenir la distància física de dos metres i també s’haurà de limitar tant com es pugui l’ús i circulació de documents en paper.

Formentera: fase 2

Es reveu que hi hagi contacte social en grups més amplis, per a persones no vulnerables ni amb malalties prèvies. Es permetran els viatges a segones residències sempre que siguin dins la mateixa província. Es podran fer casaments amb un nombre limitat d’assistents, i les vetlles per a difunts es podran fer amb un nombre menys limitat de familiars. Un familiar podrà visitar persones amb discapacitat a residències i en habitatges tutelats.

Pel que fa a l’àmbit educatiu, obriran els cursos d’infantil a sis anys per a les famílies que acreditin que els pares han de fer tots dos feina presencial sense possibilitat de flexibilització, i sempre limitant l’aforament a l’aula. D’una altra banda, i amb caràcter voluntari, els cursos de 4t d’ESO, 2n de batxillerat i 2n de cicles de grau mitjà i superior començaran amb una divisió dels grups de més de quinze estudiants al 50% per a assistència alterna o en semigrups paral·lels. També es permetrà l’obertura dels centres d’Educació Especial i l’assistència dels alumnes serà voluntària.

Els seminaris científics es podran fer si apleguen menys de cinquanta participants i s’obriran al públic els museus de ciència i tecnologia amb les mateixes normes imposades a la resta de museus i centres culturals. Els llocs de culte religiós podran obrir amb la meitat de l’aforament.

Es preveu l’obertura dels centres comercials, amb la prohibició de fer ús de les zones comunes i recreatives, amb un aforament limitat del 40%. També és previst de reobrir els centres educatius i de formació, com ara acadèmies i autoescoles, amb les mesures d’higiene i de seguretat corresponents.

En hoteleria, es podrà consumir dins el local amb servei a taula però amb una garantia de separació entre clients, amb una limitació d’un terç de l’aforament. Als hotels, les zones comunes podran obrir però només amb un terç de l’espai ocupat. I es podrà reprendre la caça i la pesca esportiva.

Els cinemes, teatres i auditoris amb butaca pre-assignada podran reobrir amb una limitació d’un terç de l’aforament, de la mateixa manera i amb les mateixes condicions que els monuments i altres equipaments culturals. Les sales d’exposicions i de conferències, també, amb un terç de l’aforament i els espectacles culturals en llocs tancats es podran fer si apleguen menys de cinquanta persones; i, en els espais oberts, menys de quatre-centes.

En esports, es preveu la represa dels campionats professionals amb partits a porta tancada o amb limitació d’aforament, i es podran retransmetre. També es podran fer activitats i espectacles esportius a l’aire lliure amb limitacions, i es podran obrir les instal·lacions esportives en espais tancats i sense públic sempre que sigui per practicar esports sense contacte.

Quines àrees queden fora de la fase 1?

Al Principat restaran encara en la Fase 0, sotmeses per tant a les restriccions vigents fins ara, les regions sanitàries de:

Barcelona Ciutat
Àmbit Metropolità de Barcelona Nord
(Barcelonès Nord, el Maresme –tret dels pertanyents a la regió de Girona–, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental) 
Àmbit Metropolità de Barcelona Sud
(el Baix Llobregat i el Barcelonès Sud)

Què canvia amb la nova fase a Catalunya Nord?

Pel que fa al desconfinament a Catalunya Nord, no es podran fer desplaçaments que superin els cent quilòmetres llevat que es disposi d’una autorització per motius laborals o familiars d’urgència, però sí que es permetrà de visitar persones grans amb mesures de precaució, com la màscara i mantenint la distància. A més, dins el radi de cent quilòmetres del lloc on s’ha estat durant els dos mesos de confinament es permetrà la mobilitat de les persones.

També hi haurà una reobertura gradual de les escoles —el retorn serà limitat i voluntari— i es preveu la tornada a la feina de totes les empreses, botigues i negocis –tret de restaurants i cafeteries–, tot i que el govern francès recomana que es mantingui el teletreball, especialment per a la població de risc, com la gent gran, les dones embarassades i els malalts crònics. Es reobriran les biblioteques i els centres de culte, les reunions familiars es limitaran a deu persones, es podrà fer esport a l’aire lliure de manera individual i s’obligarà a utilitzar la màscara en el transport públic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor