Els militars espanyols val més que no ens parlen de valors…

«És increïble que en un moment tan greu com l'actual el govern espanyol es dedique a fer anuncis publicitaris en lloc de prendre les decisions sanitàries que caldria per a salvar les vides de la gent»

Vicent Partal
19.03.2020 - 20:50
Actualització: 19.03.2020 - 21:50
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les compareixences de premsa del govern espanyol són cada dia més indignants. En la d’ahir el protagonisme va ser del cap de l’estat major de la defensa, Miguel Ángel Villarroya. En aquella hora a Madrid ja moria per la Covid-19 una persona cada quinze minuts i, mentrestant, la compareixença de premsa oficial del govern espanyol, en compte d’ocupar-se del gravíssim problema sanitari que vivim, va esdevenir una apologia del militarisme, completament fora de lloc.

Villaroya és un català nascut al Montsià que mentre Franco agonitzava va decidir d’incorporar-se a l’exèrcit espanyol, concretament a l’acadèmia de l’aire. Una decisió que explica quina mena de persona és, especialment davant tots els qui encara podem recordar l’ambient que es vivia aquells anys i la imatge i la realitat d’aquell exèrcit. Amb els anys aquest general ha anat escalant fins que ara fa dos mesos el govern socialista el nomenà màxim responsable militar. I en virtut d’aquesta posició apareix en les conferències de premsa.

En la intervenció d’ahir, ho transcric de manera literal, Villaroya va dir, sense gens ni mica de vergonya, que la lluita contra el coronavirus ‘és una guerra de tots els espanyols’ i va arribar a afirmar: ‘Des de la meua experiència, en aquest moment de contesa bèl·lica, són molt importants els valors militars: disciplina, esperit de sacrifici i moral de victòria.’ Passe per alt la definició, més que desafortunada, de l’actual crisi sanitària com una guerra. No és cap guerra i enlloc del món tret d’Espanya els militars no apareixen al capdavant de la crisi. Però que avui un militar espanyol ens parle de valors crec que supera els límits d’allò que una societat sensata pot arribar a acceptar. Per molta paciència que tinguem.

Perquè l’exèrcit espanyol no és precisament cap institució modèlica. Fa poc vam veure com 29 generals, un almirall, 105 coronels, 15 tinents coronels, 12 comandants i 14 capitans fins i tot s’atrevien a signar un manifest per a defensar la figura de Franco i pronunciar-se contra l’exhumació d’aquell dictador. Cosa que, al capdavall, no confirma sinó allò que les dades electorals han posat en relleu: la correlació entre la presència d’instal·lacions militars i l’augment significatiu del vot a l’extrema dreta.

Però no es tracta d’una qüestió ideològica i prou. És que els militars espanyols no tenen precisament un full de serveis gaire digne per a presentar a la societat. Els seus submarins no suren. I les fragates s’enfonsen. I els vaixells que han de salvar pilots estavellats –que no se sap com és que en cauen tants– s’embarranquen. I els míssils dels seus avions es disparen sorprenentment a pocs metres de la frontera russa i posen en perill l’Estònia que en teoria volen defensar –defensar en canvi que no diga res sobre Catalunya, deixem-ho clar. Fins i tot s’han arribat a trobar en el vaixell almirall de l’armada 127 quilos de cocaïna! Hi ha 56 pilots de l’exèrcit de l’aire –precisament el que dirigeix Villaroya– investigats per una trama de factures falses. I els milers de milions que l’estat espanyol gasta en tropa i armament gairebé solament apareixen en titulars per a relatar com s’han llençat a les escombraries.

Com explica bé el tinent Luis Gonzalo Segura, aquesta gent és capaç de fer barbaritats tan grosses com malmetre un vaixell de setanta milions d’euros, convertit en ferralla per la negligència d’un comandament que el va fer encallar en un lloc on era evident que s’encallaria; o enviar un vaixell a recollir uns immigrants, en una acció propagandística, i adonar-se’n, una volta al port, que no podien entrar-hi perquè no n’havien pres les mides.

I tot això sense parlar encara de què ha representat aquesta gent històricament. L’exèrcit espanyol és un exèrcit que tan sols guanya contra la seua població. L’última victòria de què podria presumir és precisament la que va sostenir contra el poder legítim, entre el 1936 i el 1939. I val més que no ho facen, per favor. La resta és tot depriment o ridícul, com el sainet aquell de la invasió de l’illeta de Perejil el 2002. Resta per a la història la derrota de Sidi Ifni el 1958 contra el Marroc i la traïció al poble saharià, ja sota la direcció del corrupte Juan Carlos, com a darreres fites d’una història que és qualsevol cosa tret d’exemplar.

És veritat que, després d’això, i en el context de la integració a l’OTAN que precisament varen forçar els socialistes, l’exèrcit espanyol ha participat en operacions internacionals, en les quals s’ha volgut rentar la cara per fer veure que és allò que no és. No sé si en recordeu res de destacat, d’aquestes operacions, però si us preneu la molèstia de gratar un poc trobareu, per contra, relats ben poc edificants. Com els que descriu, per exemple, el llibre de L. Paul Bremer My year in Iraq (Simon & Schuster, 2006).

Bremer, que va ser nomenat per Bush administrador de l’Irac després de la invasió, no és que siga tampoc cap exemple de res. Ans al contrari. Però pel seu paper de governador de fet de l’Irac va poder copsar prou bé el paper que hi féu l’exèrcit espanyol. I va deixar escrites, a l’hora de retratar la participació espanyola en la batalla de Najaf, perles com aquesta: ‘La seua actuació és indignant […]. Es mantenen amagats dins els tancs sense fer res mentre els altres combaten […], no tenen cap mena de compromís.’

És increïble que en un moment tan greu com l’actual el govern espanyol es dedique a fer anuncis publicitaris en lloc de prendre les decisions sanitàries que caldria per a salvar les vides de la gent. I encara s’atreveixen a parlar de valors…

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Ramon Vidal
Ramon Vidal
19.03.2020  ·  22:20

Els militars com a ‘servidors públics’ haurien de vetllar pel conjunt del poble, no pas per cap interès particular de ningú.
El control polític del estament militar hauria de ser real i efectiu per a servir realment al be del poble.

Carles Balbastre
Carles Balbastre
19.03.2020  ·  22:22

Militars per resoldre una crisi sanitària i social. No sé a quin altre país podria passar això. La resoldrem malgrat aquesta gentussa. I, en acabat, haurem de distanciar-nos per sempre.

Joan Llurba
Joan Llurba
19.03.2020  ·  22:27

No sóc militarista ni m’agrada que aquest cap de l’exèrcit de l’aire ens intenti donar lliçons sobre quins valors són importants en la lluita contra l’expansió del coronavirus. Dit això, no li acabo de trobar sentit a gran part d’aquesta editorial. No em sembla veraç afirmar que en cap altre país s’hagi dit que la lluita contra el coronavirus és una “guerra”, o que a Espanya és on els militars estan tenint un paper més rellevant. També em sembla tendenciós intentar mostrar l’exèrcit espanyol com si tingués les mans més brutes de sang que el de la majoria de països que ens envolten.”Que un militar espanyol ens parli de valors…”. No em sembla que els militars espanyols estiguin menys en situació de parlar que els d’altres països. El retoc final dient que van ser uns covards a l’Iraq… en fi, prou lamentable va ser aquella intervenció militar com per haver de buscar la vergonya en el fet que no sortissin dels tancs. Centrem-nos una mica en fiscalitzar la gestió del virus (ús de l’exèrcit inclòs) i no tant en el mantra de l’Espanya malvada i antidemocràtica en un món pacífic on els països es mouen pels drets humans i no pels propis interessos.

Eduard Portella
Eduard Portella
19.03.2020  ·  22:31

Gràcies per la reflexió i l’article.
Situació indignant, i article que ens arriba al final d’un dia (un dia més) ple de despropòssits i situacions indecents. Quan començarem a dir-ne “comportaments criminals”?
Eduard Portella

carme vilella
carme vilella
19.03.2020  ·  22:33

Estem en uns moment molt difícils i per afegit en hi posen l’exèrcit , però cal que tots ens recolzem mútuament, costarà, perquè tot es porta molt malament i la Generalitat , com sempre no pot fer res, però d’una cosa estic segura, ara augmentaran i molt els independentistes, i no per motius polítics, sino perquè tots volem que les decisions es prenguin prop de casa no a kilòmetres de distancia, Costarà. Hem superat moments molt difícils abans d’ara i estic segura que si em 300 anys no han pogut fer-nos oblidar que som catalans, tot i que s’ha provat de moltes maneres, ara un virus, per molt fort que sigui tampoc podrá amb la nostra voluntad. Units i tots a lluitar contra aquest mal bitxo.

Josep Usó
Josep Usó
19.03.2020  ·  22:42

L’exèrcit espanyol no sembla haver canviat gaire des que jo hi vaig fer el servei militat, a la dècada dels vuitanta del segle passat. I llavors ja era un desastre absolut. Però plantejar una lluita contra un virus infecciós com una guerra per a lluitar amb vehicles militars és digne de Gila. O de Benny Hill, que també retratava molt bé un cert tipus de militar. Crec que el virus s’empassarà el govern de Sánchez més prompte que tard.

joan rovira
joan rovira
19.03.2020  ·  22:43

Les diferents crosses del sistema estan obsoletes a ull tant internacional com d’una majoria de la societat catalana; però molta gent hi viu d’aquest cadàver fossilitzat.

La coincidència d’un canvi de paradigma econòmic mundial, de final dels estats colonials i duna nova percepció individual hauria de servir per a despertar i reaccionar.

Si no l’enterrem, cosa que no vàrem fer el 1976, les autoritats internacionals, en conxorxa amb els intermediaris locals, substituiran una corona per qualsevol bijuteria importada.

Tinc confiança que la nova generació, no idiotitzada ni venuda, sabrà reaccionar davant d’aquesta oportunitat, que passa només de tant en tant, de lluitar per viure la vida en plena llibertat.

Jaume Bosch
Jaume Bosch
19.03.2020  ·  23:09

Em va tocar fer la puta mili l’any 1982 a Ceuta, no sé si aquest generalet estaria disposat a sentir tot lo que podria explicar-li d’aquells 14 mesos.
Borratxos amb pistola, ganduls, ineptes, incompetents , covards i puteros que si repassem la història no tan sols no han guanyat una sola guerra, ni tan sols una batalla, tret de quan han envestit població civil.

I sí, todo por la Pa..sta!

jaume vall
jaume vall
19.03.2020  ·  23:24

Es tan difícil d’entendre ?

CADA SOCIETAT, PASSAT UN TEMPS PRUDENCIAL, POSEM UNA GENERACIO, DUES, MÀXIM, TE EL GOVERN I L’ADMINISTRACIÓ, I ELS DIRIGENTS, I EL RÈGIM QUE ES MEREIX !!!!!

Si els espanyols mereixen uns líders autoritaris, incompetents, orgullosos , nosaltres ens mereixem uns líders més solvents, i més covards, més empàtics i més estètics.

Som com som. Si davant d’una realitat, no la volem afrontar, i la disfressem amb paraules, tenim el destí que ens mereixem.

Més val saber-ho i dir-ho. I no enganyar-nos.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
19.03.2020  ·  23:32

Imagino que en Vicens Partal s’ha documentat i que tot el que diu en el seu article sobre l’exèrcit espanyol és cert. És tan depriment que més val que ens ho prenguem a conya. Malauradament, la imatge dels militars fumigant l’aeroport de Barcelona serà l’únic que retindran les retines de molts. Quins herois! -Exlamaran- Quin bé que fan- afegiran. And the rest is silence…

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
19.03.2020  ·  23:37

Els militars a la Història d’Espanya han fet més mal que ve. Fixeu-vos en aquest article d’Agustí Colomines https://www.elnacional.cat/ca/opinio/agusti-colomines-militarisme-viral_482073_102.html
Encara que a Joan Llurba li sembli que a tot arreu és igual, jo discrepo de la seva opinió i estic en la línia de Vicent Partal. Ja m’agradaria que no fos així, però no podem pas enganyar-nos.

Jordi Caldentey
Jordi Caldentey
19.03.2020  ·  23:40

L’ultranacionalisme espanyol, amb el coronavirus, hi cerca una ocasió per a provar d’adoctrinar-nos i, alhora, exhibir múscul i recordar-nos, amb el desplegament del seu exèrcit pels nostres carrers, ‘quién coñyo manda aquí”.

Gemma R.
Gemma R.
19.03.2020  ·  23:45

El maltractador mai tindrà res més al cap que pegar la dona perquè no creu. Perquè no ho ha fet com ell volia, perquè no ha dit el que esperava, perquè no l´ha recolzat en una reunió d´amics, o perquè l´ha deixat en evidència … (vegi´s l´enrenou a les xarxes perquè el President Torra ha explicat a la BBC que el gobierno no tanca Madrid ni permet tancar Catalunya, i que ell no ho pot fer perquè li han pres les competències). Ténen un clar problema amb les mides. … i no només les de les fragates.. Que algú els hi faci una donació d´intel.ligència ja si us plau, o la cosa es posarà lletja, Madrid ja està a punt del colapse, i ells encara amb les batalletes de soldadets de plom. Estic molt indignada, molt.

JOSEP MARIA OLLE
JOSEP MARIA OLLE
19.03.2020  ·  23:52

Crec que avui no es gens encertat desmitificar una gent “los militares de España”, quan una majoria per no dir tota les persones q estem en aquesta lectura diària de l’editorial ho coneixem massa bé .
El problema es que la resta del nostre pais, i del veí espanyol, desconeixen totes les grans barbaritats que, Vicent Partal, ens apuntés. I en cap moment et llegiran aquestes barbaritats. I a sobre tenim la mes gran botiflera, la Sra Colau, que li don taba i vol que es quedin a fer coses a la Fira.
Aquí per lo que sigui, no hem sapigut que aquest militars no entressin a la nostra Catalunya, com si ho ha aconseguit els dirigents del Bascos. Aquí per mes que ens queixem ens ho tenim que menja enmig les mongetes, com una cansalada dolenta, i no poder evitar-ho .
Em pregunto, que no tenim per que ens segueixin humiliant una vegada rera l’altra, despreciant tot lo català?
Com sempre els, Salvador Illa ens humilia contínuament, i ara amb captació de potencials metges de 6 curs amb la pasta que ens foten a casa nostre. Els fets humiliants, son un rera l’altre, i aquesta Espanya difunta que tots desitgem, tal com ens va anuncia en A. Deulofeu, que serà el 2029, mai arriba.
No en sabem prou?
Som incompetents en tot lo que es política ?
Perquè si son quatre tenim vuit idees diferents?
Que tenim que fer?
Deixem de queixarnos?
O la la comoditat de sempre, ens va dir ja en Companys, cada qual la caseta i el seu hortet!
Crec que anem malament !
Estaria content que en donguessin ànims o solucions, per veure llum, que avui , com en V Partal ens ha ofuscat en begenades que treuen enlloc!

Joan Rius
Joan Rius
20.03.2020  ·  00:01

L’exhibició d’avui a l’aeroport és profundament ridícula i preocupant: son uns dels símptomes de la corrupció crònica i irreversible de l’estat de dret al reino de España.
Mentrestant, sembla que a Europa li interessa més gestionar el credit (calculadament i perversa assignat) que la deriva feixista d’Espanya i altres estats nació com Hongria, Polònia i potser Itàlia. Malauradament, és fàcil poder constatar l’oblit dels valors que van inspirar la fundació de la unió, consensuats en acabada la segona guerra mundial. Si l’Estat actua de facto com una dictadura – on no hi ha separació de poders – i Europa consent veurem com el projecte desapareix i deixa de ser un referent mundial.

Joan Benet
Joan Benet
20.03.2020  ·  01:07

Ja veus… Al final l’autoritarisme ha vingut de la mà dels “Si tu no hi vas, ells tornen…”
ERC, aquesta és una taca que no marxarà per molt fort que fregueu…

Francesc Rosés
Francesc Rosés
20.03.2020  ·  06:11

@joan llurba Que no t’agradi no vol dir que no sigui veritat tot el que diu en Partal. Jo et faria aquesta reflexió, si tot el que esmenta en Partal és cert (que ho és perquè tots ho recordem), no és clar que no tenen bagatge per donar lliçons de moralitat a ningú?

Per altra banda, no veig que cap de les teves afirmacions vingui recolzada ni en la memòria col·lectiva (tothom recorda el fracàs dels submarins, les condemnes per corrupció, Perejil…) ni per cap exemple que les recolzi. Qui deixa de covards els militars espanyols és en Paul Bremer i en Partal en fa una cita textual. Per quina raó ho crítiques? Posa un exemple contrastat del valor de l’exèrcit espanyol. En Partal diu que només han guanyat batalles contra els propis espanyols. Si creus que menteix o que va errat, posa un exemple que desmenteix aquesta afirmació.

Em penso que el teu comentari necessita una bona revisió si vols tirar per terra l’editorial d’en Partal.

(Perdoneu, però algú ho havia de dir)

Carlos Griell
Carlos Griell
20.03.2020  ·  06:23

Estiu del 70, Regimiento de Cazadores de Montaña nº4 a Berga. Un sol i una calor que estavellava les pedres. El polvorí plé de municions, unes d’exercici, altres reals. I ens diuen que tenim exercici de tir, que es feia desde un camp a la vora de la carretera cap a una montanya, plena de romani i ginesta. Jo era “cabo” duia un pelotó i disparava una metralladora, pero en certa forma (potser pels estudis, potser perque el tinent coronel era de Sort) era la ma dreta del capità, que m’havia posat a organitzar la descàrrega de les municions. I veig obusos (una mena de bales de canó que exploten al tocar el terre) en caixes que deien “incendiario” en lletres grosses, per comptes de “ejercicio” com deien normalment, “Mi capitán, nos han puesto munición incendiaria en el camión, estamos en verano y está todo muy seco”. “Cabo, regrese a su puesto, coja la ametralladora y preparese para el ejercicio. Y cuando regresemos al cuartel, pasará Vd. a prevención por listo”. Mitja hora després, estavem tots apagant el foc. “La unidad de Cazadores de Montaña de Berga ayuda a los bomberos en su lucha contra el fuego declarado hace unas horas en un monte, y que ya amenaza algunas viviendas” van titular els diaris, quan l’incendi feia dos dies que durava… son històries de la mili, es clar, i suposo que tots en tenim.

Albert Miret
Albert Miret
20.03.2020  ·  07:28

Sembla evident, que si els quedés una mínima vergonya, un exèrcit que només ha guanyat guerres contra el seu poble, no s’hauria de treure ni ensenyar enlloc. Però és clar, una ètnia que històricament ha basat la seva relació amb el poble en la força, seria encara més ridícula sense una màquina per acollonir a tots els ciutadans. I així, rebenten un any darrere l’altre els pressupostos de tot un país pobre, que ja és el més endeutat del món. Un dia d’aquests es col·lapsarà tota la sanitat de Catalunya, perquè durant anys han estat retallant -per la puta enveja dels incapaços-, els pressuposts d’un servei públic dels més avançats d’Europa, per poder mantenir un caríssim elenc de figurants armats, que en lloc de defensar un poble, defensen una oligarquia que ha impedit històricament el progrés d’aquest trist i demencial país. Només ens cal observar, que tenint un corrupte fill d’un altre corrupte putero i tractant d’armes, com a amo i senyor d’aquest exèrcit, el megapressupost que dilapiden un any darrere l’altre, és sistemàticament filtrat pels reials entrecuixos.

Carles Farre
Carles Farre
20.03.2020  ·  08:18

Be, val mes que facin aquestes tasques que no d’altres no?, ja que els em de mantenir igualment…
Salut..

Antoni Gavarró
Antoni Gavarró
20.03.2020  ·  08:27

Felicitats per l’Editorial, senyor Partal, perquè ja era hora de trencar un tabú que expressa els aspectes claudicants de la nostra cultura política i que ens cal airejar i esbandir per conquerir la plenitud de totes les llibertats. Sí, el tabú general que a part de fer-ne humor negre escarnint especialment els “chusqueros”, decreta que políticament més val no ficar-se amb l’exèrcit directament perquè no tenim cap capacitat d’arranjar-ne res i en canvi és un poder que més val tenir dins de la seva tradicional cultura mandrosa, abúlica i maldestre: que no surtin de les casernes. I sí, ara el govern usurpador de les esperances progressistes el treu a passejar – banderes i himnes desplegades- demostrant una enorme imperícia. El passeig d’un exèrcit a qui van derrotar els insubmisos, victòria mai prou ben valorada i explotada políticament, i que ha fracassat en el seu objectiu d’aconseguir de ser respectat moralment per la població, com no podia ser d’altra manera sense una depuració de tots els crims del franquisme. Fracàs que explica la seva deriva doble, per una banda renunciar a aquest respecte que no es pot mai aconseguir en cap règim colonial tirànic per més edulcorat que s’abilli, per més que l’exhibeixin els suposats renovadors de l’estat, i per més pressupost que s’hi destini; i per una altra banda i per compensar la doble derrota, en fer pinya sense cap discreció amb les altres oligarquies també d’arrel africanista que aglutina la monarquia des de fa ja molts anys en un trajecte involutiu sense aturador i incorregible. Justament ara, quan les costures del règim s’estan estripant davant dels nostres ulls, és el moment de no oblidar aquest tema militar, és el moment de trencar el tabú català pretensiosament pacifista i despullar el nucli dur del mal govern espanyol que ara uns suposats socialistes capitanegen. Felicitats i preparem-nos per la ritual resposta imperial.

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
20.03.2020  ·  08:42

Sr. Carles Farre: Ben a l’inrevés del que Vós dieu, jo el que vull és que no surtin mai de les casernes vestits amb uniforme, amb cap uniforme (tampoc aquest blanc d’astronauta que fan servir per fumigar l’aeroport). Que surtin vestis de paisà, sense armes, sense anar en grup, només per gastar-se els diners que els paguem per no fer res.

Josu Elorduy
Josu Elorduy
20.03.2020  ·  08:43

Covid19 Firmes. Eeeis
Chlfgggssf todos los bichos perfectamente ordenados que ni con “tiralineas” oye.
Un dos, un dos. … A desfilar al “paso de la oca”. Es que, es que, .. no puedo evitar el escalofrío patriótico. Hasta el “coletas” ha descubierto la bondad, la generosidad del ejército. Y, esto hablando de “la clase obrera” así, a pelo, como no recuerdo haberle oido nunca. Todo el poder a los soviets. La Ada, siempre la Ada, que parece perejil (por lo de estar en todas las salsas), le ha puesto color, textura, contexto en definitiva:
El ejercito “español”, mucho español, como no podia ser de otra manera, le va aconstruir un albergue de emergencia para los “sin techo”. Aghhh que se me sale el corazón y soy mayor …
Los de siempre, quieren eliminar los recuerdos del franquismo. Qué error!
Uff estamos a menos 20 coronas viruses de rectificar y volver a poner, a quiénes dieron lo mejor de si mismos, por la “madre patria”, patria eterna de todos los españoles, para hacerla eso Una, Grande, Libre!!!
Dónde sino? En Espagña, En la españa que no se pone el sol. Están dando una lección a todo el mundo: Cómo se combate al bicho? Pues con las “fuerzas armadas” joder … Así vigilantes, con todas las medallas, no de la virgen, no (ahora somos laicos). Medallas digo, por los “servicios prestados”.
Y en esto, nos quieren recordar submarinos que no flotan, fragatas que se hunden solas, alijos de drogas entre milquis, corruptelas varias por ahí… Bueno, bueno, bueno. Todo falsedad, pura falsedad. Gila, por favor resucita, pon las cosas en su sitio.

Carles Serra
Carles Serra
20.03.2020  ·  08:48

Vicent, per més que te’s ganyiptis denunciant l’exercit espanyol, el problema real són els polítics que no han fet quasi res per fer en valors democràtics (dic quasi per que el Serra, el seu temps ministre de defensa, va intentar fer reestructuracions) però ja veus Vicent, quin nivell de polítics tenim, la Colau, ep!!! revolucionària i d’esquerres, molt agraïda perquè l’exèrcit està a Catalunya; També cal recordar que Espanya governa un govern progressista i d’esquerres PSO€-UP ( Unidos Podem seguir xupa’m del sistema ) que nega una comissió el lladrone del cap de l’exèrcit el Felipe Vl.
Els d’ER debant d’aquest despropòsit a on estan? en Rufian fent bocanadas per Madriz, però després pactant amb l’opressor.
Ja no parlem a Catalunya, que tant ER i PDCAT no han tingut cap problema amb pactar amb el inconfusible i el rei del cinisme Iceta (els palanganeros del P

Eugeni Cruset
Eugeni Cruset
20.03.2020  ·  08:57

Molt bon editorial el d’avui. Ho diu una persona què en cas de que Catalunya esdevingui independent no voldria que tinguéssim exèrcit.

Esteve Freixa Baqué
Esteve Freixa Baqué
20.03.2020  ·  09:05

Vicent : Sense voler ni de lluny contradir el que dius respecte als militars espanyols, permete’m just indicar-te que, aquí a França, en Macron, en la seva recent al·locució a la tele, també va declarar solemnement que estavem en guerra contra el coronavirus. I ho va voler fer comprendre tan bé als francesos (que no s’havien fins llavors mostrat particularment disciplinats a l’hora d’acatar les consignes) que ho va repetir exactament 5 vegades al llarg del seu discurs. I tota la premsa va recollir aquesta afirmació: estem en guerra.
I també ha desplegat l’exèrcit. Pero no pas per a patrullar, sino per a servir. Concretament, instal·lant hospitals de campanya, mobilitzant els metges i infermers militars, dedicant avions i helicòpters militars per a traslladar malats greus de regions on els hospitals estan col·lapsats vers regions on encara hi ha llits de reanimació disponibles, etc., la qual cosa em sembla pertinent i coherent : si estem en guerra, utilitzem la medicina militar. Ja sé que aixo no te res a veure amb el que està passant a Espanya. Pero és just per a dir que d’altres paisos també han utilitzat el concepte d’estar en guerra i han mobilitzat l’exercit. No ho trobo pas criticable en si mateix. Tot depen de amb quins proposits i finalitats…

Pep Agulló
Pep Agulló
20.03.2020  ·  09:14

ELS SEUS VALORS INDIGNES

És evident, però no els diguem inútils, ni gastem més ironia de la seva ineptitud, és una forma de blanqueig a la seva existència paràsita. L’exèrcit és una màquina de matar preparada, en el cas espanyol, per preservar els privilegis de la corona i aquestes 400 famílies de què parlem. L’OTAN els hi oficialitza el seu neofranquisme indissimulat.

En Vicent ha quedat curt pel que fa als “valors” que hi podem trobar. A banda del malbaratament de quantitat ingents de diners públics, el nivell de corrupció general manifestat inclús per alguns militars, l’alt percentatge de violència cap a les dones (hi ha algunes estadístiques), el menyspreu ostentós cap a la ciutadania, la seva nul·la aportació a la societat davant catàstrofes, l’odi cap a la nostra identitat i la d’altres pobles ibèrics, la demofòbia provocadora que exhibeixen contra les institucions,… D’aquests valors els en sobren…

Alfons Nadal
Alfons Nadal
20.03.2020  ·  09:15

Jo també vaig quedar escandalitzat, no només per la propaganda sinó per la contrainformació: davant del tuit viral del exercit posant a tot drap la musica ñ va dir que es va fer viral dos soldats ajudant una àvia (no vam veure imatge), i així tota l’estona. Gosant dir que erem en guerra? I això aprofitant PB de tv3 sense que es fes cap comentari.

enric llopis
enric llopis
20.03.2020  ·  09:18

No calen tantes paraules. Vivim en un estat feixista tutelat per un exèrcit feixista. Un règim i uns politics hereus de Franco al servei de grans families i monopolis econòmics. “A mí me habla en español” i a baixar-se els pantalons.

Marià Puig
Marià Puig
20.03.2020  ·  09:19

En poques paraules : De porc i de senyor, se’n ha de venir de mena. Per desgràcia nostra, l’exercit es VOX amb uniforme i armas. Espanta molt que no hi ha ningú que els hi planti cara. Ni EU ni Gobierno ni mitjans de comunicació estatals. Em fan mes por que el Covid-19 per que son impredecibles i no hi ha vacuna per frenar-los. Ah, i no els importa embrutar-se les mans de sang i morts, mes aviat tot el contrari els fa sentirse que han aconseguit el seu destí. Estic molt emprenyat.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
20.03.2020  ·  09:44

No he entès el posicionament del Sr. Llurba i la crítica a l’editorial.

Es declara no militarista però renta la cara de l’exèrcit del regne d’espanya dient “i els altres també”.
Com ha dit altre subscriptor, tot el que ha exposat en Partal és verificable, el Sr. Llurba no aporta més que el que ell pensa, respectable en una democràcia, però, i jo també puc opinar, buit de contingut.

Els que hem fet la mili sabem de quin peu calça el 95% dels militars espanyols i la seva capacitat d’estar en un món professionalitzat, baixa molt baixa, l’exèrcit és per ells una forma senzilla de viure i no pensar, però que els dona a si mateixos sensació de ser algú.

Jo no em declaro no militarista, doncs en aquest món, malauradament, la convivència amb certs veïns seria difícil si no tens capacitat de defensa.
Si que crec que qui vol estar a l’exèrcit, com qui vol ser policía, hauria de superar un test de personalitat i motivacions, no com passa ara que qualsevol pot ser oficial sense csp filtratge de personalitat.

Tornant a l’editorial, l’exèrcit espanyol, del regne d’espanya, fa segles que no guanya més que contra els seus ciutadans.
No vull que hi hagi cap guerra per demostrar res, ans al contrari, com amb les assegurances, millor pagar i que no calgui emprar-les, perquè si cal vol dir que algo ens va malament. Però pagar una bona assegurança amb professionals competents, no xusqueros.

Però les proves demostren, i en Partal relata uns quants casos, que l’exèrcit del regne d’espanya està perquè la monarquia i els poders fàctics econòmics es garanteixin el seu estatus i continuar dominant per la força, i amb la força quan els ha convingut, la població i els seus recursos econòmics, res més han fet els militars en els darrers 400 anys (no vull tirar enrera més).
I això ens està costant molts diners a tots, diners que podrien haver tingut un millor destí social i d’infraestructures només gestionant el pou sense fons que és l’actual exèrcit.

Albert Ventura
Albert Ventura
20.03.2020  ·  09:45

De fet l’exercit espanyol no guanya una guerra contra un exercit organitzat d’un altre pais des del segle XVIII. Fins i tot la Guerra del Frances la va guanyar l’exercit anglo portugues del General Wellington ajudat, aixo si, per les guerrilles populars. Si haguessim hagut de refiar-nos de l’exercit espanyol i del Borbo de torn estariem aqui tots parlant la langue de la Republique i pagant els impostos a Paris. I potser estariem millor que ara, la veritat.

Juan Antonio Grau
Juan Antonio Grau
20.03.2020  ·  09:46

Hem de oartir de la base que la pandèmia, no es una GUERRA, senyors. Es un problema de salut pública que per resoldre’l cal fer servir eines de la ciencia mèdica: aillaments, farmacs, vacunes, tractaments diversos i mitjans preventius múltiples i no pas: pistoles, metrelladores, bombes ni estratègies militars. Fora en tot cas indicat un ERTE a les forces armades i replantejar si cal gastar un euro més en aquesta institució. De pas si fem desapareixer l’exercit amb el mateix tret materem un altre pardal…el seu cap major…! , ja sabeu!

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
20.03.2020  ·  09:47

L’exèrcit a Itàlia no surt enlloc, si no ès per servir a la ciutadania.
Munten hospitals de campanya, ajuden a tranportar malalts, 50 metges militars i molts infermers militars estan prestant servei en els hospitals més col.lapsats.
I, com crec que heu vist, amb les camionetes porten els morts als crematoris d’altres provincies, durant la nit, intentant fer el minim de soroll possible, per respecte a tots els familiars que no poden acomiadar-los com cal.
Fins i tot, les regions del Sud han demanat que hi vagin, perqué l’ajut que donen és fonamental, i allà l’onada encara no ha arribat.

Josep Canals
Josep Canals
20.03.2020  ·  09:49

Potser no he llegit l’article amb prou deteniment però hi ha un episodi que mai es va investigar abastament, em refereixo el YAK-42, copio el que posa la Wikipèdia. “La tragedia estuvo salpicada de diversas polémicas. La primera se debió a la mala identificación de los cuerpos, que en algunos casos no fueron entregados a las familias correctamente o incluso los restos de diversas personas aparecieron mezclados en un mismo féretro; las identificaciones de los cuerpos se realizaron en Turquía y en muy poco tiempo, lo que se demostró como el origen de los errores. La segunda gran polémica se debió al mal estado del avión, circunstancia de la que ya habían advertido en numerosas ocasiones los militares a sus mandos, a pesar de lo cual el avión realizó el vuelo con el fatal desenlace. El día 28 de mayo de 2018 Turquía informa al gobierno español que han encontrado una pierna de un fallecido.”

Enriqueta Pons
Enriqueta Pons
20.03.2020  ·  09:53

Les reflexions que fa l’Esteve són correctes i apreciades. La gran diferència és que l’exèrcit francès estima el seu poble, i cap francès ha sospitat que l’exèrcit estigui en contra la població, castigada per un ésser desconegut. A França no es lluita a favor de la República F., es lluita contra una malatia. Cosa que no passa amb l’exèrcit espanyol que odia als “catalans”. No cal anar a recordar la guerra civil del 36-39 i potsguerra (els seus fills i nets estan ara en primera fila política espanyola, ben adoctrinats). Recordem l’any passat durant el judici contra els dirigents catalans. Només s’ha fet cas a l’acusació presentada per la guardia nacional i guàrdia civil, com si es tractés de “veritats infalibles” Paraules com “voltaren” “passiu-ho bé” i detergents, han estat acceptats com “insults d’odi” sobre un cos que estima un drap, dita bandera.
Quan vaig sentir que enviaven l’exèrcit espanyol vaig tenir por. És impossible que l’exèrcit faci algun esforç per alleugerar la pandèmia. Es comença per no escoltar ni demanar a experts sanitaris, van sobrats en guerres. A continuació un gran requisament de material sanitari cap a Madrid (si toca algun tros de plàstic que faci de guant o davantal encara els aplaudirem l’acció); continua… desinfecció de l’aeroport de Barcelona, desprès de fer-ho en altres aeroports més petis i més importants (no fos que tanquessin un moment Catalunya, que no volen de cap manera fer-nos aquesta demanda col·lectiva). Un cop ben net i polit l’aeroport (quina por, alguna cosa havia de passar) apareix a mitja nit un vehicle molt estrany, amenaçador de paraula (no de probes materials); però l’exèrcit on era en aquell moment?
Us enrecordeu la setmana passada en la manifestació de policies nacionals demanant equiparament de sous amb els de la policia catalana, amb signes franquistes de la postguerra més dura i un d’ells dient, alto y claro, “Vaig a tener guerra???” Tot calculat.
Que Deu, que a vegades existeix, ens agafi confesats.

Lluis Molist
Lluis Molist
20.03.2020  ·  10:01

Refermo lo que diu en Jaume Bosch. Son escoria. Comencant per el seu cap, i acaban amb la puta cabra. Tots al mateix nivell.

Lluïsa Miret
Lluïsa Miret
20.03.2020  ·  10:05

Molt d’acord amb l’editorial, jo tampoc entenc quin paper fa l’exèrcit en aquest moment fent proclames i volent protagonitzar la resolució d’una pandèmia. Els que ajuden de debó son els sanitaris i els que els organitzen, i els discursos militars, reials i dels desorganitzadors només fan nosa i emprenyen, de debó!!!

Eduard Samarra
Eduard Samarra
20.03.2020  ·  10:12

L’únic amb què no puc estar d’acord és l’esmente de la metàfora de la guerra contra el virus, atès que és la metàfora fundacional de l’ésser humà actual i el marc mental que hi ha al darrera és doncs l’origen últim de tots els mals del món. Al cap i a la fi, l’ecocidi que pateix la Terra no és més que un producte de la mentalitat bèl·lica de l’ésser humà, que “lluita” contra les forces de la natura per sotmetre-la i controlar-ne els seus “perversos” efectes.

Com deia el gran George Carlin “quan no envaïm una nació sobirana, o li calem foc des de l’aire – que és més divertit – declarem la guerra a quelcom aquí, a Amèrica. A qualsevol cosa que no ens agrada de nosaltres mateixos li hem de declarar la guerra. Mai hi fem res al respecte, només l’hi declarem la guerra. És la única metàfora que tenim al nostre discurs públic per a solucionar un problema: la guerra contra la pobresa, la guerra contra el crim, la guerra contra els residus, la guerra contra el càncer, la guerra contra les drogues…”

https://www.youtube.com/watch?v=lncLOEqc9Rw

Dit això, i seguint el fil d’alguns comentaris crítics, crec que tots els fets presentats a l’editorial són fàcilment comprovables i que la comparació amb d’altres països és tan odiosa que no caldria ni fer-la. Si bé és cert que la institució militar en general no és la que ha d’alliçonar sobre valors, en el cas espanyol és obvi que és sui generis perquè 1) no s’ha democratitzat, amb tot el que això comporta 2) té massa pes en la gestió de l’Estat (article 2). El diccionari, que ens brinda paraules com la basarda, la indignació, l’aberració, l’atrocitat, la vergonya, inclús fa curt.

Jo, però, insistiré amb el meu “rollo” de cada dia; el comentari de la Gemma R em va semblar molt encertat i deliciosament ben escrit, en comparteixo plenament el sentiment, però ja no em fa vibrar. Ho feia fa potser 3 anys. Per això trobo molt intrigant que estiguem còmodament instal·lats al putaespanyisme de tota la vida. Si això serà una nova espurna que ens ajuda a recuperar forces i cohesionar-nos o si és simplement una nova versió del pujolisme, el temps dirà.

Josep Salart
Josep Salart
20.03.2020  ·  10:17

L’exèrcit espanyol no es rés més que una altre excusa dels amos de l’Ibex per robar els diners dels contribuent. Fabricació, compravenda d’armes, comissions, estructures vàries, etc.

Robar i robar és l’objectiu d’aquests privilegiats, a costa dels treballadors basicament catalans (donat que allà només jauen, beuen i dormen).

A casa nostre m’agradaría veure desplegat l’exercit d’Israel, col.laborant, ajudant i ensenyant al nostre futur exèrcit defensiu, de com hem d’actuar, quan siguem un estat lliure i independent, dels multíssim atacs que tindrem, tant des de dins com des d’allà d’això, d’aquesta p.. m..da d’assassins espanyols.

XAVIER UTRILLA
XAVIER UTRILLA
20.03.2020  ·  10:26

Em sembla molt encertat el comentari d’en Esteve Freixa Baqué, no com a contrapunt de l’editorial, sino com a complement.
Com no hi ha cap país civilitzat comparable a Espanya, amb el seu exèrcit passa igual. Son un retrat esperpèntic del país que “defensen”. Queda molt curt el director, però amb només una pinzellada hi ha prou per argumentar l’opiniò de que els seus “valors”, per a ells…
Que s’en vagin!! (President, podría trucar al seu homòleg Urkullu per que ens els tregui de sobra?)

Pere Grau
Pere Grau
20.03.2020  ·  10:26

M’estalvio de picar la cresta al Sr. Llurba, perquè ja ho han fet un parell dels comentaristes. Un dels dies més feliços de la meva idea va ser un dia de setembre del 1953 quan vaig sortir de la caserna per no tornar a entrar-hi mai més.

Dit això, vull afegir que una Catalunya independent no pot prescindir de tenir un exèrcit propi. Perquè el món és com és i no com el voldríem. Però un exèrcit català ha de ser molt diferent de com és fins ara l’espanyol. Reduit, eficient, i (com l’alemany) al servei del Parlament català. Però tan lluny encara no hi som…

Josep Ramon Alonso
Josep Ramon Alonso
20.03.2020  ·  11:04

No ve massa amb l’editorial d’avui però la connotació de que a la Xina tot ho fa l’exèrcit els deu de tenir neguitosos per que ells no porten cap iniciativa com voldrien, m’han passat aquesta reflexió pel whassapp que penso que pot ser molt verídica.

¿Que pasó con China?

¿Fortuito o planificado?

En los últimos días, China rompió muchos récords, ganaron absolutamente todo, $20 mil millones en las primeras noticias y compraron alrededor del 30% de las acciones de compañías que pertenecen a Occidente en China.

Xi Jinping ha superado a los europeos y a los demócratas estadounidenses inteligentes. Jugó un juego maravilloso frente a los ojos del mundo entero.

Debido a la situación en Wuhan, la moneda china comenzó a devaluar, pero el banco central chino no tomó ninguna medida para detener este colapso.

También hubo muchos rumores de que China ni siquiera tenía máscaras suficientes para combatir el coronavirus. Estos rumores y la declaración de Xi Jinping de que está lista para proteger a los residentes de Wuhan bloqueando las fronteras ha llevado a una fuerte caída en los precios de las acciones (44%) en La tecnología china y la industria química.

Los tiburones financieros comenzaron a vender todas las acciones chinas, pero nadie quería comprarlas y se devaluaron por completo.

Xi Jinping hizo un gran movimiento en este momento, esperando una semana entera y sonriendo en las conferencias de prensa como si nada especial hubiera sucedido.

Y cuando el precio cayó por debajo del límite permitido, Ordenó comprar TODAS LAS ACCIONES de europeos y estadounidenses a la vez Luego, los «tiburones financieros» se dieron cuenta de que habían sido engañados y llevados a la bancarrota. Pero ya era demasiado tarde, porque todas las acciones habían pasado a manos de China, que en este momento no sólo ganó $ 2000 mil millones, sino qué gracias al simulacro, vuelve a convertirse en el accionista mayoritario de las empresas construidas por europeos y estadounidenses.

Ahora las acciones son de sus empresas y se han convertido en propietarios de la industria pesada de la que dependen la UE, América y el mundo entero.

A partir de ahora, China fijará el precio y los ingresos de sus compañías no saldrán de las fronteras chinas, sino que se quedan en casa y mantienen todas las reservas de oro chinas.

Por lo tanto, los «tiburones financieros» estadounidenses y europeos demostraron ser estúpidos y en pocos minutos los chinos recolectaron la mayoría de sus acciones, que ahora producen miles de millones de dólares en ganancias!

¡No se recuerda un movimiento tan brillante en la historia del mercado de valores!

¡JAQUE MATE!

Cuando hago la pregunta ¿Fortuito o planificado? lo hago con mucha seriedad; No sólo es una jugada maestra, sino una forma no convencional de hacer una guerra, dónde hay un virtual y absoluto ganador, China.

En el pasado se hicieron dos guerras mundiales para reflotar la economía en medio de una profunda depresión económica, hoy China hizo algo mucho más novedoso. Es una guerra económica no convencional, que inclinó la balanza comercial de su lado, justo en el momento en que China estaba siendo objeto de presiones y medidas económicas por parte de Europa y EEUU.

Esto me pone a pensar; y no puedo sacarme de la cabeza la relación que existe entre el virus que se les escapó de un laboratorio y esta jugada maestra que los convirtió en los accionistas mayoritarios de las empresas de Europeos y Americanos en China.

Preguntas:

¿Porque el banco central de China no hizo nada para evitar el desplome de su moneda?

¿Porque el gobierno Chino no hizo nada para evitar la caida de las acciones en la bolsa?

¿Que sabían ellos que los demás ignoraban o no vieron venir?

China paso de ser una víctima a ser el abanderado económico en medio de una crisis mundial, producto de la pandemia del corona virus que surgió en Wuhan, China, que hoy se ha exparcido por el mundo entero.

Hay varios escenarios posibles: uno de ellos es que el presidente Chino se aprovechó de un hecho fortuito y tomó ventaja haciendo esta jugada brillante, otro escenario posible es que ese virus haya sido programado por otros para ser liberado en China, a fin de detener el inminente crecimiento económico del gigante Asiático, y como dicen en mi país; el tiro les salió por la culata, porque el gobierno Chino lo vio venir y tomó ventaja sobre ellos, usando el mal que le querían hacer para sacar provecho de ello como lo ha hecho, o podría haber otro escenario mucho más macabro; uno en el que fue el mismo gobierno Chino quién desarrolló este virus, y luego permitió que se saliera del laboratorio, para crear esta pandemia, para luego tomar ventaja como lo ha hecho en el plano económico, y asi vengarse de sus competidores de siempre, Europa y EEUU, lo cierto de todo esto es que China salió ganando en esta jugada, ¿Claro que pagó un precio en vidas, pero en cuál guerra no se paga un precio en vidas?.

Sea cual sea el escenario que está detrás de todo esto, a mi no me parece fortuito sino programado, obviamente ninguna de las partes lo admitirá, pero de seguro el dios de este siglo jugó un papel determinante en lo que está pasando a nivel mundial hoy, por supuesto me refiero al “Amor al dinero, raíz de todos los males de nuestra sociedad”

Algo que demostrará que esto fue planificado y ejecutado magistralmente por intereses económicos, es que en las próximas días empezarán a aparecer las vacunas por todas partes, y el corona virus pasará a la historia como lo hicieron sus antecesores, miembros de la misma familia, hasta la próxima jugada económica que ponga en peligro nuevamente la vida de los seres humanos, quiénes en este juego sólo son visto por estos sicópatas como daño colateral.

Ciertamente vivimos una hora gris en la humanidad, el mundo no está en buenas manos, los políticos del mundo, por supuesto; con excepciones contadas, se han convertido en el peor virus de la humanidad.

Miguel Angel León R.

Gerard Palacín
Gerard Palacín
20.03.2020  ·  11:11

Ens parlen de la Transició del 78 amb presència -armada- de militars en la sala on es prenien decisions. Ara, no puc entendre perquè en aquest conjunt de persones que “dirigeixen” la guerra contra el virus, hi ha militars. Què cony hi fan plantats al darrere dels que tenen responsabilitats sanitàries? S’ha tornat boig en Sánchez? I encara entenc menys què hi fa la ministra de la guerra -presumpte traficant d’armes-. Sánchez i el seu govern ens prenen per imbècils? Saben que són responsables dels molts morts que es produeixen cada dia, i els milers que es produiran en un futur immediat?
Per favor Sánchez, retiri aquests militars de la pantalla i deixi a cadascú la seva responsabilitat. I deixi de dir això del tracte igualitari, cosa que mai ha fet. O és que tancar l’aeroport de Balears i els ports marítims i no fer-ho de Catalunya és igualitari? Tan acollonit està per la corona i la dreta corrupta?

Agnès Buscart
Agnès Buscart
20.03.2020  ·  11:35

Al final tindran raó, el que s’està muntant és una guerra…

LLIBERTAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Joan Royo
Joan Royo
20.03.2020  ·  12:14

La corrupció del règim espanyol és general i arriba a tots els estaments. Els que vam fer la mili sabem que era vox populi el fet que quan un sergent tenia al seu càrrec la cuina de la caserna per un mes, aprofitava per a traure un sobresou molt substanciós. Efectivament el “noble ejército” espanyol només guanya guerres contra la pròpia i indefensa població.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
20.03.2020  ·  13:22

Qui l’ha vist i qui la veu a Ada Colau.

De demanar que es tanquin ens CIES a colaborar amb l’exèrcit espanyol facilitant-los els edificis de la fira per crear un camp de concentreció pels sense-sostre.

No diuen que tots els hotels de Barcelona estan buis? Perquè hen del tancar a aquesta pobre gent en un camp de concentració?

Colau està passant de cínica a criminal.

Roser Caminals
Roser Caminals
20.03.2020  ·  15:38

L’exèrcit espanyol és corrupte, com la resta de les institucions, i superbi perquè històricament està acostumat a usurpar funcions polítiques. No és l’exèrcit d’un país democràtic.

Dit aixó, en Villaroya no és l’únic a fer servir la metàfora de la guerra. Que jo sàpiga, ho han fet com a mínim l’Angela Merkel i el Trump, que és un indedent però no pot veure els militars. La “guerra” contra el virus, en aquests casos, no s’entèn com a Espanya, com una excusa per enviar l’exèrcit als carrers per raons més polítiques que sanitàries. S’entèn com a una crisi mundial que obliga els sectors públic i privat a la superproducció de defenses contra el virus, des de màscares fins a vacunes.
Quan va esclatar la segona guerra mundial, els EUA no estaven preparats, però en Roosevelt va posar la industria i el negoci a treballar a contra rellotge. La fàbricació d’avions funcionava nit i dia. És en aquest sentit no militarista que es pot dir que estem en guerra.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
20.03.2020  ·  16:16

Mireu, jo penso que hem de deixar de sorprendre’ns de la criminalitat de totes les forces de l’estat i la incompetència del govern. Hem de buscar coses que tinguin alguna mena d’efectivitat.

La Colau, que és del seu rotllo, que demani a l’exèrcit que faci tasques socials, com diu la M Angels Fita que fan a Itàlia.
Portar menjar a la gent gran, transport sanitari, habilitar centres per fer triatge de malalts, etc.

L’altra cosa que crec que hauríem de procurar és posar en contradicció a tots aquells fanàtics de la pàtria i el gobierno espanyols i els seus partits polítics. Què s’adonin de la mena de comportament que tenen respecte de la gent. Què fan per la gent i què fan pels interessos econòmics dels poderosos. Socialistes, Comuns, no teniu res a dir?.

jordi Rovira
jordi Rovira
20.03.2020  ·  16:39

Em sembla molt apropiada la referència al paper d’un exèrcit que apareix sempre com un agent a l’avantguarda del nacionalisme espanyol més dur e intransigent; mentre li costa tant mostrar-se com un servidor públic. Aquesta és constant en la història moderna d’Espanya; ajuntar exèrcit amb repressió interna; mentre afegeix un i altre desastre sumats en campanyes bèl·liques que sempre amaguen una animadversió popular ben guanyada a pols en empreses sense cap valor positivable i molt de sofriment patit. Suposo que aquesta és una distinció clara entre el paper de l’exèrcit francès o l’espanyol per posar una comparativa a concurs. I és aquest el sentit del seu ús, i “dels contres” que desperta. I per això la reacció que tant bé ens exposen dels líders polítics del País Basc, com el comentari adient davant unes tasques que podria fer qualsevol altre cos, potser més especialitzat en la neteja i la desinfecció. Una nova expressió de com nosaltres des de Catalunya estem vivint amb menys intensitat el desastrós buit de poder d’un nacionalisme espanyol que no toba el to ni amb diapasó. Quelcom que explicaria el perquè de la sonora cassolada al Borbó: simplement ens costa d’entendre certes reaccions polítiques que apareixen sempre allunyades de l’eficàcia i de la competència.

Joaquim ramirez
Joaquim ramirez
20.03.2020  ·  19:19

A mes del que menciona el Sr Partal, cal parlar de la conducta militar indiividual.

Molts dels que han fet el servei militar en acabar, i haver estat destinats al servei de un comandament, surten amb un Master de
• Canviar bolquers de nens
• Rentar vidres
• Fer compres
• Fregar els terres
• Cuidar mainada
• Etc etc

Quan un servidor de la seguretat de la gent, com un militar o pitjor … un Guardia Civil que es la seva escomesa concreta, violen en grup a una indefensa noia, El seu cos respectiu al minut “0” ha de fer-los un consell disciplinari.. la expulsió del cos immediata i personalització com acusació en el judici civil.

Portem 40 anys de la mort del militar assassí Francisco, i encara no s’ha aconseguit – fora de Ministres femenines – que en els cossos militars les dones es sentin protegides dins del cos… si no que encara no n’he vist cap que hagi arribat a oficials majors o generals. Es potser, que son unes incompetents..?. i de Ministra ja no ho son d’incompetents ?

Per acabar… els pares no anaven a les reunions de oficials – i se de que parlo – perquè el “Soberano” i no era el “preparao”… corria mes del compte.

Al general Vilarroya jo li diria que a mes de esperit de sacrifici i moral de Victoria el que li falta esmentar es l’HONOR. Un militar honrós no va per els carrers violant noies o assetjant a les companyes de unitat.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes