‘Estàs a favor de canviar la monarquia per una república com a forma d’estat? En cas afirmatiu, estàs a favor d’obrir processos constituents per a decidir quin tipus de república?’ Aquesta és la doble pregunta que hauran de respondre avui els alumnes i professors de la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Universitat Miguel Hernández. La consulta l’han impulsada plataformes d’alumnes, professors i treballadors dels centres, que s’han adherit a una iniciativa.

La consulta consta de dues preguntes i tres possibilitats de resposta. Preguntaran a la comunitat universitària (1) “Estàs a favor de canviar la monarquia per una república com a forma d’estat?” i (2) “En cas afirmatiu, estàs favor de l’obertura d’un procés constituent per decidir quin tipus de república?”. Els participants poden respondre “Sí”, “No” o “No contesta”.

L’objectiu de la consulta és presentar les dades del conjunt de les universitats públiques i, a partir d’ací, reclamar un referèndum real a Espanya, segons que informen els membres de la plataforma que impulsa la votació als tres campus de la UPV.

Per a participar-hi, cal cercar el bot a Telegram –ConsultamodelestatalaUPVbot– i verificar la identitat amb el correu electrònic de la UPV. D’aquesta manera, es crea un cens i s’impedeix de votar dues vegades. El Col·lectiu d’Estudiants per la República i l’Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM), n’auditaran els resultats.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb