La pluja de milions que ja sabem tots que no caurà

  • Des que es va aprovar l'actual constitució espanyola cap any, mai, Catalunya no ha rebut els diners que li tocaven

Vicent Partal
25.11.2020 - 21:50
Actualització: 26.11.2020 - 12:35
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

M’he posat a escriure aquest editorial d’avui després d’estar-me un parell d’hores repassant dades. De promeses incomplertes. Pluges de milions repetides any rere any des de fa dècades, seguint sempre el mateix ritual. Convergència i Unió, amb Felipe González o José María Aznar, fins i tot amb Mariano Rajoy; o Esquerra Republicana, amb José Luis Rodríguez Zapatero o ara amb Pedro Sánchez, tanquen un acord que qualificaran d’històric pel pressupost estatal. I això es transforma en titulars invariablement optimistes. Convergència i Unió o Esquerra Republicana fan aleshores conferències de premsa explicant-nos que gràcies al seu gran poder negociador i a la seua habilitat política, enguany, finalment, s’ha pogut aconseguir un canvi espectacular que, ara de debò, aportarà uns beneficis extraordinaris per al conjunt de la població catalana, beneficis que justifiquen de sobres l’estabilitat que aquest seu vot aporta al govern que mana a Madrid. I ens diuen que deixarem enrere per sempre més la incapacitat de fer complir allò que de justícia ens correspon. Pluja de milions!, correrà a titular aleshores de manera entusiàstica la premsa amiga. I invariablement les tertúlies de ràdios i televisió i els articles d’opinió començaran la campanya per a vendre el producte al possible votant. Els titulars, com més grossos millor i les conferències de premsa, com més grandiloqüents millor. Els somriures, com més cofois millor. Que l’altre partit ja intentarà xafar la guitarra dient que tot plegat és una vergonya, però amb la poca credibilitat que li dóna haver fet ell allò mateix, abans.

Tots sabem, i els qui han signat l’acord ho saben millor que ningú, que les inversions no arribaran mai, però l’espectacle és la cosa que sembla que els importa. Perquè en el fons el resultat real, les inversions promeses, importa poc. Importa molt la visualització de qui s’afirma com el vot útil, com l’interlocutor a Madrid, que és –això ho han repetit fins i tot ara– on es juguen les garrofes i on hi ha el poder real. O importa la indignació teatral dels qui no han pactat i miren de rascar quatre vots amb el risc de ser presentats com una mena de malvats que voldrien matar de gana el país. I és aleshores que apareix sempre, de manera invariable, la frase màgica: cal gestionar el “mentrestant” –”mentre no arribem a allà on tots sabeu que hem d’arribar”, la independència o la justícia social o el que vulguen dir segons el moment. Per a mi aquest és el moment més interessant de tots, permeteu-me la frivolitat. Perquè encara avui, després de tants anys, em sorprèn de veure la poca consistència de la gent en qui hem dipositat la governació dels afers públics. Gent que té, per l’amor de Déu!, les hemeroteques i les videoteques plenes de declaracions dient que mai, mai, mai, de sobte els veus que són capaços de pactar allò que siga. I no contents encara, ho defensen a mort, això, fins i tot quan els poses els seus vídeos davant la cara, fins i tot quan els ensenyes què deien fa a penes quatre dies.

He dit que tots sabem que les inversions no arribaran mai. Però no ho sabem perquè tinguem cap bola de vidre i la capacitat de preveure el futur. Ho sabem, exactament, perquè això no ha passat mai, ni una sola vegada. I aquesta és una dada tan rotunda que no admet cap discussió, referendada com és per tot d’estudis i llibres, per dades: des que es va aprovar l’actual constitució espanyola, cap any, mai, Catalunya (i això val exactament igual per al País Valencià i les Illes) no ha rebut els diners que li correspondrien en justícia, però és que ni tan sols ha rebut la inversió pressupostada, votada i feta llei. Ni un sol any. I això malgrat que en gairebé tots aquests anys o Convergència i Unió o Esquerra Republicana han votat el pressupost al govern espanyol de torn –amb l’única excepció notable i consistent, significativa, que han estat precisament aquests darrers anys, pel procés d’independència.

Ja entenc que, després de tants anys de peix al cove, avui hi haja una part de la classe política catalana a la qual li parega factible de continuar la pràctica del pacte a Madrid. I és evident que si bé el flip-flop d’Esquerra té unes dimensions descomunals, absolutament estratosfèriques, no són tan sols ells i els del PDECat els disposats a la maniobra. Que fins i tot també aquella part de Junts tan lligada a les velles tradicions convergents se sentiria còmoda pactant a Madrid, si pogués i els seus vots servissen de res.

Passa, però, que el país ha canviat. I com a novetat important hi ha un sector de població, probablement molts de vosaltres, amb una exigència nacional i amb una exigència envers el comportament de la classe política, distinta, nova, molt més consistent i sòlida, filla del big bang de l’octubre del 2017. Som gent que ens mirem tota aquesta gesticulació amb un enorme escepticisme que voreja la indignació. I a tota aquesta gent vendre-li una altra aixecada de camisa ja costa tant que és gairebé impossible, per no dir que ho és del tot. I passa també que en el retorn a la vella política que, sense cap escrúpol ni vergonya, duu a terme una part de l’independentisme, el càlcul necessari i imprescindible, i enormement arriscat, és que aquesta gent, vosaltres, jo, mai no farà res i aguantarem pacientment qualsevol barrabassada. Supose que els més derrotistes preferiran creure que passarà exactament això, però jo, si compta gens la meua opinió, no crec que siga gens probable. El temps ho dirà, doncs.

 

PS. Avui publiquem aquesta entrevista d’Andreu Barnils amb la consellera Dolors Bassa que us recomane molt intensament que llegiu: “És dolorós pensar que tornes a entrar a la presó”. I també us recomane molt que seguiu en aquest article la polèmica sobre la glotofòbia que s’ha desfermat a l’estat francès i que avui sembla que es traduirà en l’aprovació d’un projecte de llei que prohibeix la discriminació per raó de l’accent de cadascú, una polèmica que té l’epicentre precisament en el nostre país, arran de la procedència catalana del primer ministre actual.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
JESUS CASTELLS
JESUS CASTELLS
25.11.2020  ·  22:11

Decepcionant l’actitut d’aquest partit i especialment amb la represio que vivim el mon independentista, Incomprenssible

jaume vall
jaume vall
25.11.2020  ·  22:12

Si els que es deixen ensarronar, són els més votats, voldrà dir que el nivell d’espanyolització de la societat catalana és més alt del que ens pensàvem. Falta de la mínima exigència per part dels votants, falta de la mínima responsabilitat per part dels votats.
Serà que al final, cada societat té els dirigents que es mereix?
Ah, no, a vegades es tracta de mala sort ……..!!!!!!!!

Josep Salart
Josep Salart
25.11.2020  ·  22:15

Doncs potser que Vilaweb fes una entrevista al President Puigdemont a veure si te les coses mès clares que ERC, el PDCAT i la Dolors Bassa.

A vegades crec que Vilaweb predica al desert: el 99,9% dels comentaristes no volen saber rés d’ ERC. Això o anem tots equivocats i sóm uns irreverents.

Vicent Ferrer
Vicent Ferrer
25.11.2020  ·  22:20

No pare de pensar en una desafortunada frase on es parlava de “monedas de plata”

Josep Usó
Josep Usó
25.11.2020  ·  22:21

A aquestes alçades, crec que tothom sabem de quin peu calcen els uns i els altres. I poca importància negociadora deu tindre un partit amb el seu president a presó impartint instruccions als seus. De l’autonomia no es pot esperar res. Com d’aquells pressuposts que figura que ja han aprovat a Europa i ja veurem si arriben alguna vegada. I en quines condicions. En els darrers anys, només ha obtingut resultats l’exili.

Monika Diethelm-Knoepfel
Monika Diethelm-Knoepfel
25.11.2020  ·  22:21

Recordo molt bé la Marta Rovira dient que Espanya mai compleixi les seves promeses…

Joan Benet
Joan Benet
25.11.2020  ·  22:26

Obrem en conseqüència doncs…
Res m’agradaria més que veure’ls-hi la cara desencaixada de pànic el dia següent a les eleccions…
Però passarà? No ho crec pas…
Aquí mateix, quan surten noves opcions a qui votar, la gent només parla de no dividir el vot… Doncs no el dividim: ni un vot per aquests barruts que pacten amb espanyols

Joan Guasch
Joan Guasch
25.11.2020  ·  22:28

Abans de llegir aquest editorial, parlàvem amb un amic precisament d’això, de la camama anual dels pressupostos i de l’ensarronada anual que representen per als catalans. Penso que ja ningú no se’ls creu, als nostres representants, i estic convençut que molta gent pensa que necessitarien un escarment, és a dir, deixar-los de votar. És clar, pensar que qui tindria la Generalitat seria el bloc unionista posa els pels de punta perquè amb quatre dies tindríem el poc que resta de país desballestat. L’alternativa serien els partits independentistes que encara no tenen representació, posem Primàries com a més ben posicionat, però, ara com ara, la por a llençar el vot em temo que ens farà repetir els errors de sempre, i quatre anys més de gestoria i camama.

Joan Guasch

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
25.11.2020  ·  22:29

Molt d’acord amb el Sr. Salart.
Però ja veig que VilaWeb segueix jugant a l’equidistant neutralitat (o potser no és ni tant equidistant ni tant neutral). S’entossudeix a equiparar ERC i CiU amb JxCat, en fí…
Per cert, tota aquesta pluja de diners, què la veurem, al gener o al desembre? O potser està condicionada a que el 14F es pugui formar un tripartit? De moment l’espoli continua i continuarà fins que no fotem el camp !!*!!

Albert Ventura
Albert Ventura
25.11.2020  ·  22:30

No es pensara que ho fan gratis, oi?.

Victòria Peris
Victòria Peris
25.11.2020  ·  22:31

Espero que tinguem prou força per fer fora aquests polítics que ja no representen els que volem la independència ara.

Lluís Casas
Lluís Casas
25.11.2020  ·  22:40

Ja un dit castellá que diu ” ha otro perro con ese hueso” si amb 42 anys de constitució mai em rebut les cantitats que pertocan, qui es pot creure que en propers presupostos aquesta vegada arribarán, en una crisi com la que estem passant, i no estem en el pic de la crisi, una cosa vui deixar clara, no penso votar a cap partit sigui català o espanyol, jo el únic camí que beig per Catalunya es la DUI, pero els catalans no podem esperar res de aquets xixarelos que es fan pasar per representants nostres, la DUI la podía haber declarat el president Torra, però, ell va demostrar ser un gestor més que un president polític, era i va ser un gestor perquè cuan el van fer fora ni el seu mateix partit el va defensar, vaja pandilla de farsants, ells si que están montats en el euro I pasan de les penas dels que creuen els seus fidels i adictes votants.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
25.11.2020  ·  22:46

Farem la independència malgrat els nostres polítics.
Però hem de trobar la fórmula electoral que permeti posar al davant gent ferma i decidida, i una constant renovació de càrrecs.
A hores d’ara es produeix un bloqueig sistemàtic per part dels partits, en especial ER, de qualsevol proposta que suposi llistes o estratègies unitàries. És per això que Primàries ha quedat arraconada i Junts no acaba d’enlairar-se.
Crec que la via més factible seria la de Primàries. Caldria revisar-la i impulsar-la.

Victor Serra
Victor Serra
25.11.2020  ·  22:53

Tots sabem que passarà el que dius. La qüestió és quin seguiment en fem i què fem quan passi. El poder i les garrofes són a Madrid. No ens agrada gens, però no serveix de res negar l’evidència.
El pitjor de tot és que pactant , (una misèria pel que ens deuen) passarà el que tu dius, Vicent. Però si no es pacta, tampoc serem independents la setmana vinent i la situació no serà millor. Simplement el PSEO pactarà amb Ciudadanos, o elGobierno es quedarà sense pressupostos. Aqursta és la realitat fins que no poguem recaptar els nostres impostos, almenys com els bascos i navarresos. Una situació prèvia necessaria per ser independents.

Josep Gualló
Josep Gualló
25.11.2020  ·  23:02

DEL PEIX AL COVE, AL PET AL COVE

La frase l’he manllevat de un comentarista del qual (em sap greu) no recordo el nom. Però això és el que ha passat.

No negaré que la política de convergència no era precisament per tirar coets. però l’etern intent, mai aconseguit, de derrotar a convergència en unes eleccions autonòmiques, ha portat a esquerra a un grau de paroxisme i d’obsessió malaltissa de guanyar a qualsevol preu, que els ha deixat a tots incapacitats per tenir ni un mínim de senderi. No en queda ni tant sols un de recuperable.

Ahir el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, el senyor Canadell, va fer uns retrets duríssims a ERC perquè justifiquen el seu vot als pressupostos de Sánchez amb un reguitzell de mentides vergonyoses.

Canadell va guanyar l’any passat les eleccions a la cambra, gracies a l’extraordinària campanya feta per l’assemblea. I ara l’assemblea està tant lligada a esquerra que la única diferencia que hi ha, es que els uns son un partit, i els altres una entitat.

Encara que ens rodi el cap hem de tenir una cosa molt clara: la única opció que ens pot portar a la independència és l’equip de l’exili liderat per el MHP Puigdemont. És així. Que ningú en tingui cap dubte.

Umberto Ciotti
Umberto Ciotti
25.11.2020  ·  23:03

ER es expresión de la misma podredumbre criminal que la España franquista

Prefieren ver Catalunya hundida que libre de sus garras y perderla..

“Te maté porque eres mia”.

—————————————-

Es la verdad : es solo haciendo las cosas bien y más bien solo haciendo las cosas cada vez mejor que podemos ganar con soltura y con clase a todo lo que nos interpone delante…

Os revelare’ una anécdota… un conocimiento que había adquirido preparando las asignaturas y dando los exámenes universitarios de matemáticas y física …

Pues, dicho que Italia el máximo de la votación es 30 y que la suficiencia es 18… había entendido que el empeño de estudio que se necesitaba para pasar del 18 al 30 era menor de lo que se necesitaba para pasar de 0 a 18…

Esto para deciros que ya que nos hemos preparado para llegar a solucionar algo en modo de obtener la suficiencia tanto vale entonces empeñarnos todavía un poco más para llegar a obtener algo muy brillante…

Esta España que nos niega la Libertad es una España de gente que no sabe empeñarse para obtener y construir cosas bonitas… Es una España de gente mediocre y mezquina… Y peor que esto es una España degenerada en lo más bajo que hay que es la criminalidad… Es un país monstruoso sin inteligencia… Un país que está acabado que piensa solucionar la falta de inteligencia con la suciedad mental y la maldad… Es un país de gente, que a diferencia de todas las personas normales que disfrutan y aprenden estando en contacto con personas bellas e inteligentes, que odian a todos los que los superan… Y a vosotros Catalanes os odian porque sois mejores que ellos, porque sabéis hacer las cosas mejor que ellos… Así que la única cosa que tienen para ser superiores a vosotros es machacaros, con la maldad…

Lo penoso es la ignorancia de esta izquierda española que no es capaz de hacer las cosas mejor que la putrefacta derecha franquista…Y entonces igual que la derecha franquista quiere mantener bajo sus pies a Catalunya.

Ineptos, incapaces, obtusos e ignorantes, están dispuestos a destrozarlo todo y arrastrar toda Catalunya y España juntas a la ruina para mandar ellos, que son pura chusma, encima de personas incomparableente más preparados, más capaces, más inteligentes, mucho más adecuados a guiar toda una sociedad.

Lo penoso es la ignorancia de los dirigentes políticos de ER que no han entendido nada y para ganar y gobernar Catalunya están dispuestos a traicionar su pueblo y entregarlo a la España inmunda.

Una España que dando cada uno de nosotros lo mejor que podemos, podemos ganar con extrema facilidad… Podemos hacerlo… Es más fácil de lo que pensamos.
—————————————-
Esta es la consigna que hay que hacer circular:

ABATEMOS EL RÉGIMEN CRIMINAL DE ESTOS
SUCIOS CERDOS IBÉRICOS PESTE PORCINA DE TODA CIVILIZACIÓN HUMANA

Oriol Roig
Oriol Roig
25.11.2020  ·  23:04

Al que parlen de “divisió del vot” a causa de tenir més opcions, els recomano que llegeixin l’entrevista a en Xavier Mora al VW de dimecres (https://www.vilaweb.cat/noticies/xavier-mora-suissa-ha-trobat-la-solucio). Les circumscripcions catalanes són prou grans perquè la representació sigui prou proporcional. I sí, que el vot a Primàries, Pirates o la llista dels represaliats pot restar algun escó als partits majoritaris, però això és precisament el que es mereixen per ser tan rucs i no posar-se d’acord en anar tots a l’una. Primer aconseguim la República, i després ja decidirem de quin color la pintem!

joan guinarda
joan guinarda
25.11.2020  ·  23:05

Com s’ho fan els d’Euskalerria? El PNB diu que sí -al que sigui que demani el gobierno- però s’ha de pagar tant…i el gobierno paga! I no crec que els hagin enganyat moltes vegades, veient com estan! I ara s’hi suma Bildu! A canvi de què? El què hagin pactat ho aconseguiran…
Igual que nosaltres, vaja!
ERC no crec que ho faci perquè sí, a part dels vots alguna cosa més hauran pactat…

Antoni Morell
Antoni Morell
25.11.2020  ·  23:06

Segons el Diccionari Manual de la Llengua Catalana, Larousse Editorial. 2007.
MAGARRUFA: Mostra exagerada d’admiració i d’adulació que es fa per aconseguir el favor d’algú.
PABORDE: l’administrador d’una catedral o d’un monestir encarregat d’administrar un grup de béns i propietats.
Tenim una llengua tant rica, que podem aprofitar-la de moltes maneres, com:
No sabem que deu aMAGAR_RUFIAN, per acordar amb el PABL_Orde del Mon_acat…O?!

Francesc Rosés
Francesc Rosés
25.11.2020  ·  23:08

En Partal ens diu “Passa, però, que el país ha canviat”. Ja m’agradaria però no ho tinc tan clar. Totes les enquestes diuen que ERC guanyarà folgadament les properes (o no) eleccions autonòmiques (lamentablement “autonòmiques”) i JxC passa de ser la primera força independentista (la segona al Parlament, ara, després de C’s (gràcies, ERC)) a la tercera al parlament per sota del PSC.

Ho acabarem veient a les eleccions, però pintar, no pinta bé.

Antoni Soler
Antoni Soler
25.11.2020  ·  23:16

Com Esau ,es venen l ‘ independència per un plat de llenties

teresa labourdette
teresa labourdette
25.11.2020  ·  23:26

O són tontos, o se’l fan o es pensen que nosaltres ho som. No hi ha remei.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
25.11.2020  ·  23:27

Ens prenen per rucs i la veritat, senyor Partal, és que molts ho semblen. Com es pot creure res del que prometen, si no ho compleixen mai?.

Tampoc ningú a ER s’ho creu, però s’han quedat sense discurs i sense excuses per poder dissimular el fracàs de la seva estratègia bonista. I els seus votants són com les ànimes del purgatori que s’hi queden per què no tenen on anar i s’empassen el que els diuen per no sentir-se tant desgraciats.

Aquest és el drama de la política catalana, que la majoria hi són per les prebendes i per anar fent la viu viu. I els que no eren així, ara estan a la presó o a l’exili i uns quants, molt pocs, intentant mantenir la lluita i la dignitat en mig de tanta mediocritat.

Secundí Mollà
Secundí Mollà
25.11.2020  ·  23:29
Joan Mollà
Joan Mollà
25.11.2020  ·  23:30

Sembla clar que ERC deu tenir fet un pacte amb PSOE que, si es porten bé i s’obliden de la independència, els afavoriran, faran el possible perquè guanyin al febrer i a més, en poc temps, els presos al carrer, amb el seu cap de files inclòs.
Ja veurem què de tot això acabaran complint, suposo que res. En tot cas, una de les normes bàsiques de l’estratègia de la lluita és no obeir les ordres del líder empresonat. I menys si a causa d’això enganyes i vens tot un País.
Ara, tinguem-ho clar. Per aquells que sempre critiquen l’equidistància de l’editorialista: l’altre gran partit independentista no està lliure de culpa. No idealitzem ningú. No siguem infantils amb històries de bons i dolents, d’indis i americans. Al MHP Torra el van abandonar uns i altres. I de pactes vergonyants en van fer uns i altres. El que cal és una regeneració dels partits actuals, del seu codi ètic, de les seves normes de funcionament. No n’hi ha prou de canviar de nom. Cal crear partits o similars que funcionin de baix a dalt, que els polítics s’hi dediquin durant un temps limitat i després retornin a les seves tasques professionals. Que en les eleccions no s’hi juguin el seu sou. I que estiguin disposats a tot pel País.
Mireu, si voleu, la iniciativa a escons.cat. Interessant. Però això vol temps i paciència. Però tingueu clar que les eleccions de febrer no ens resoldran res.

Carme Vilaró
Carme Vilaró
25.11.2020  ·  23:30

La injustícia, la maldat, la befa, la ignomínia, el menyspreu de l’Estat espanyol envers la nació catalana fa impossible d’empassar-se la merda de pacte per aprovar els pressupostos que ens volen colar.
Fa ràbia que mentre hi ha presó, exili, represàlies… mentre ens ofeguen la llengua i la cultura… mentre ens ‘han destrossat el sistema sanitari’… hi hagi qui ens vulgui fer combregar amb rodes de molí.
Els catalans que fan això són com ‘ells’ o pitjor.
Quin fàstic!

Marcel Estadella
Marcel Estadella
25.11.2020  ·  23:34

Un partit més a afegir a la llista dels que ja se que no votare. I esperem que no es faci mes llarga encara

Manel Macià
Manel Macià
25.11.2020  ·  23:39

Jo encara no sé qui votaré. Però segur que cap que prometi pluja de milions o un escarrensit peix al cove

PERE SIO
PERE SIO
25.11.2020  ·  23:40

Del cervell i la capacitat negociadora de Gabriel Rufián, un pot esperar-ho tot, però de ben segur res de bo.
El seu darrer gran èxit, gestionant el mentrestant. ha estat escoltar com Pedro Sánchez, el gran mentider, li prometia que ens pagarà una petita part dels deutes que té pendents.
Promesa que ja sabem sempre com acaba, es parla i surt sempre que el Govern necessita els vots, però després s’oblida ràpidament, com ho demostra la llarga història.
I amb aquest gran compromís de pagar el que ens deuen, Pere Aragonés, ja ha trobat l’excusa perfecta que cercava des de feia setmanes, per poder votar els pressupostos de Pedro Sánchez. Però té la poca vergonya de dir, que ha aconseguit el millor acord econòmic i que Catalunya tindrà el millor pressupost de la seva història.
Jo recomano a ERC que per millorar la pràctica de la política de peix al cove que ara tant els agrada, es fusionin amb el PDCAT, l’antiga Convergència, que són els que tenen una molt llarga experiència i sempre se’n pot aprendre. Política que com s’ha vist tants grans resultats i èxits ens ha donat.
Però la realitat de Catalunya tristament seguirà sent la mateixa: seguirem amb la pressió fiscal més alta d’Espanya; amb el gran dèficit fiscal de 16.000 milions anuals; amb uns serveis bàsics infrafinançats; amb uns diners d’Europa per a fer front a la pandèmia, que seràn administrats i repartits, com li doni la gana a Pedro Sánchez; amb més de 2.300 milions destinats a millorar l’armament espanyol, en plena pandèmia per un Estat en fallida econòmica; i naturalment, ERC com a bons republicans que diuen que són, apujaran la dotació econòmica de la corrupta Casa Reial perquè, el pobret Rei i la seva família, puguin arribar a final de mes.
ERC amb la seva votació a uns pressupostos de l’Estat, que ens reprimeix i ens ofega, demostra que ara ja es ven gratuïtament. I amb els seus discursos el que intenta és enganyar i justificar-se davant dels seus fidels i anestesiats votants. que pel que sembla darrerament tot s’ho empassen.
Ja no es pot caure més baix.

Gemma R.
Gemma R.
25.11.2020  ·  23:42

Que Catalunya segueixi sotmesa a un Estat a qui sempre ha tingut en contra, és culpa dels àvis, besàvis i rebesàvis polítics de tots aquests que tenim ara aquí al davant. Aquests catalans q avui, ahir i abans d’ ahir es menjàven els polítics compromesos amb el país i la seva gent, apartant-los de la manera més bruta, o venent-los per 4 rals. Aquests que avui tenim la desgràcia de veure cada día i a tothora a les TV, ràdios, diaris i xarxes, aquests abans no es vèien tant, però hi eren i fèien el mateix però sense focus. Aquest tipus de català, també està en la població. Sempre ho explico, Hi ha 2 tipus de catalans ( no compto els espanyolistes com a catalans, parlo dels q la seva nació és Catalunya no España), els q estimen el país per damunt de tot, i els q estimen el seu petit i reduit espai de confort. Els primers han fet i fan grans coses, perquè per ells sobreviure per viure és fer-ho amb la nació. Per la resta mentre ells no hagin d’ arriscar res de res, tot és molt bonic, però no els demanis que lluitin per res i menys si s’ allarga en el temps la lluita, que de seguida es cansen, i per no reconèixer aquesta mísera manera d’ entendre la vida, el seu cap els fa la gran jugada mestre. De cop veuen Espanya menys dolenta, “tampoc estàvem tant malament”, de cop totes les reivindicacions potser no eren per tant, i tant els ajuda el seu caparrot, tant insisteix que fins i tot un día es lleven i comencen a veure els espanyols magnífics, amigables, ” estupendos”. I com per art de màgia busquen la manera de no patir, de desconèixer el que ens segueixen fent, el que fan cada vegada amb més brutalitat. Res, ells han decidit que no, que mira poses el cap sóta l’ ala i segur que tot torna a una certa normalitat, encara que a hores d’ ara ja sapiguem que no l’ hem tingut mai aquesta normalitat. Ens van donar una treba de 25 anys per a ser creíbles a Europa i poder infiltrar-se en tots els llocs de poder a la UE, però així que van tenir la red teixida, com les aranyes, ja van tornar a l’ ” a por ellos”. I això es materializà amb la sentència de l’ Estatut i fins avui i més enllà. Ja han tornat a desenfundar, i sabem del cert per experiència històrica q no pararan. Que tornem a ser allà mateix: O ells o nosaltres. Però aquest catalanets tòtils, per a mí insoportables, tant o més que els que ens volen mal i no dissimulen, també sempre actúen igual. Res és casualitat. Aquests es déixen capitenejar pels polítics més petits, per aquelles capelletes que compten sous i anys que els queden per jubilar-se. I un cop més els tenim fent els putxinel.lis dels pressupostos. Pujol tenía excusa, ell va creure en el federalisme i va treballar sempre en aquesta direcció. Així com quan va veure que era vía morta ho va dir clarament, tot i sabent ( perquè els coneixia molt bé) els costos personals que això tindria. Però els rufians, tardans i rovires??? A l’ Aragonès ja no el compto pobret, perquè està tant cofoi amb la seva vice-presidència que sempre em sembla q està a un pas de posar-se a cantar i ballar quan agafa el micro i el faristol com a President en funcions. I Juntsxcat està noquejada, amb com incapacita la unilateralitat la posició tant espanyolista d’ ER. Tant, que ha tornat a deixar que els calvets de torn li guardin l’ espai a Pdcat, i tornin a ser els q marquen el pas, perquè la inhabilitació de Laura Borrás si guanya, està cantada. Només heu de veure la 0 campanya que fa el President Puigdemont per aquest espai. I ja no queda tant de temps. En fi, que la única cosa que és diferent de sempre abans, és que els que no volem permetre que ens tornin a aixefar del tot i aquesta vegada per sempre amb la globalizació, podem fer campanya nosaltres mateixos gràcies a les xarxes. I que qui no sap avui és perquè no vol. Per tant crec que Catalunya serà el que ella vulgui. I si em pregunten què crec que voldrà és ser un Estat. Això voldrà. Però tindrem feina amb la totilada. Molts ténen poder mediàtic. I aquest ja no és el quart poder, és el primer. Com entenc a Espriu a vegades!

Lluí Mor
Lluí Mor
25.11.2020  ·  23:43

Senyor Partal, en el darrer paragraf “passa, però, que el pais ha canviat….” no estic d’acord amb voste. I sap perquè no hi estic d’acord?…donç perquè si el pais hagués canviat, els polítics també canviarien d’actitud i, no és així, fan com sempre com molt bé voste ha explicat. I si ens tornen a vendre un peix pudent, és perquè molta gent el compra perquè és un bon remei per la manca d’atreviment i coratge. M’ha padrina sempre deia, “si vols està bé amb tots has de ser ceg, sord i mut”, i els catalans en sabem molt d’això. I els polítics ho saben més que nosaltres, en viuen.

Jordi Camprubí
Jordi Camprubí
25.11.2020  ·  23:43

Després de llegir el llibre del President Puigdemont/Xevi Xirgo ja no em sorprèn res d’ERC. La independència està ben morta i enterrada. Continuarem gestionant les engrunes que ens arribin del govern espanyol i seguirem sent una autonomia més.

Cristina Moscardó
Cristina Moscardó
25.11.2020  ·  23:47

És tanta la indignació que sento que ja no m’ hi cap. Al menys els bascs saben negociar, però és grotesc com des de Catalunya es regala a Madrid una estabilitat quan podria ser la clau de volta per fer Espanya ingovernable. No ens mereixem tanta mediocritat. És insofrible veure com ens prenen el pèl i la dignitat i ens venen sense escrúpols quan el poble havíem arribat tan lluny.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
25.11.2020  ·  23:53

Bravo Partal!! D’acord amb la diagnosi del mal, molt evident per altre banda, i d’acord amb el pronostic!

A aquestes alçades de la pelicula voler vendre’ns una noiva versió del peix al cove, és tan ingenu com arriscat, moltíssim!
Ingenu (i l’aternativa és molta mala fe!) perquè els fets són contundents: les promeses no s’han complert mai, MAI!, cosa que de fet és molt forta, fortíssima. Ni quan hi havia diners a dojo (“España va bien”) i l’especulació era un gran tsunami a tots nivells, i els fons europeus de euros arribaven generosament i magnànima, ni quan, obviament, hi ha hagut crisi econòmica. Mai és mai. I ara no és precisament el millor moment de abundància de diners, ni molt menys, immersos com estem en una crisi sanitària i econòmica de primera magnitud.

I arriscat, molt. Perquè després del que ha passat aquests darrers anys cada cop som més els que no estem disposats a tolerar una altre serie de enganys i preses de pel. I no ens quedarem plegats de braços, que tothom ho tingui clar! Què pretenen els que pacten i/o volen pactar amb el “gobierno” més progre de la història? Que la independència ja no és necessària o que no corre gaire pressa? Ho pretenen quan el que veiem cada dia al carrer ens diu a crits que la independència és més necessària i urgent que mai? No sé quants som els que no acceptarem més enganyifes, però sospito que som molts, i cada dia serem més. AVIS PER A NAVEGANTS!!!

I encara que el peix al cove acabi governant de nou la Generalitat, que sàpiguem que s’acosta el temps en que no en deixarem passar ni una. Com és inevitable per altre part.

Soledat Balaguer
Soledat Balaguer
26.11.2020  ·  00:06

Efectivament, hi ha dues coses que són incomprensibles.
1. Que ERC cregui realment que allò que han pactat es complirà (allò de la reunió cada 4 mesos per comprovar l’acompliment del pacte és insuperable. Què faran quan constatin l’incompliment? Una roda de premsa per protestar?)
2. Que cap ciutadà es pensi que aquesta vegada sí. I en conseqüència pensi que cal votar ERC. Partit, per cert, que no parla en absolut d’amnistia o referèndum pactat, que seria el mínim. De la DI, o del mandat de l’1O, sembla que ningú no en parla, per cert.
I, amb una dotzena llarga de partidets i agrupacions decidits a dividir el vot independentista, començo a albirar la terrible perspectiva de tenir a Iceta com a president de la Generalitat i a Carrizosa de president del parlament.
Arribats a aquest punt, agafo un mapamundi i començo a pensar en si m’exilio a Vanatu.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
26.11.2020  ·  00:13

Rufian i la seua colla d'”avalentadors”:

M’ha recordat aquelles cabotades del PePe’s balenzianos quan aconseguien una almoina de llurs amos de Màdrix.

Tot fent creure als seus votants balenzianos que els PePerets de Màdrix depenien d’ells.

El President de la cambra de Comerç de BCN, Joan Canadell ho ha reblat amb una piulada:

“Hem passat del “peix al cove” al “pet al cove”. Catalunya té un dèficit d’infraestructures acumulat de 45.000 M€ segons estudi
@cambrabcn
i 28.000 només dels darrers 10 anys segons
@FomentTreball
2300 milions son engrunes davant el dèficit fiscal de 16.000 M€. Prou enganys! ”

PS-1: “avalentador” o en la forma col·loquial parlada “avalentaor” és un terme subdialectal que és el personatge que agafa la verga del bou i l’hi introdueix dins la vagina a la vaca quan el mascle no encerta l’entrada del cau. Doncs en això s’ha convertit Esquerda Recautxutada de Cacofònia.
Vaja, que ni els partits més españolistes hi n’arriben a menys.

Compromís i el PNV sense tanta parafernàlia i proclama “independentista” n’han tret més profit comparatiu.

PS-2: Adéu Tardà, Rufian, Vilalta, Aragonès, Sol, Sabrià, Rovira, J.M. Mainat, T. Soler, Sans, Junqueres, Vergés,….i tota la companyia de teatre bufa.

Josep Blesa (València)

Anna Linares
Anna Linares
26.11.2020  ·  00:27

La gent no mereixem que ens prenguin el pel d’aquesta manera, a sobre a TV3 al programa Mes 3/24 fent propaganda descarada l’Eduar Voltes i la Lola García d’ER, ja no tenim ni mitjans catalans que siguin imparcials i ja ni parlo del Telenotícies, el MHP Puigdemont l’han fer desaparèixer del mapa!
Vergonya!

Ramon Perera
Ramon Perera
26.11.2020  ·  00:41

– Les idees “ja sé a qui no votaré” o bé “no aniré a votar”, etc no serveixen, ja que el sistema polític que tenim és el que és i el sistema de partits també és el que és.

– La independència no té per que dependre d’unes eleccions. La prova és que lo que ens va portar al referèndum de l’u d’octubre de 2017 fou l’aparició de l’ANC.

Enric Maçana
Enric Maçana
26.11.2020  ·  01:56

Com no em crec que els dirigents d’ERC ignorin que España, un cop mes, incomplirà els acords, dedueixo que els dirigents d’ERC en treuen un profit que compensa el ridicul i la vergonya que els espera.
Sr. Partal, pot esbrinar quin es el benefici que els col.laboracionistes amb el colonialisme español esperen obtenir a cambi de la seva traició?
Ens ho pot comunicar?

Jordi Parera
Jordi Parera
26.11.2020  ·  03:16

vull recordar una cosa que Aragones passa per alt amb un deficit fiscal anual de 16000 M euros diu que si es compleix la pluja de milions de 2300 M catalunya rebra per sobre del que li toca per població i PIB?! a sobre regala aquest titular mentider a barons i afins?

Salvador Molins
Salvador Molins
26.11.2020  ·  05:33

Disculpeu, sóc un pesat i repeteixo sempre el mateix, els dos darrers dies no vaig poder entrar el meu comentari i per això vaig desfasat. El millor homenatge a Montserrat Carulla és continuar la seva i nostra lluita. Avui veiem cruament com ERC ens fa desaprofitar una ocasió més de desballestar l’enemic que ens sotmet i roba contínuament. Si es desaprofiten les eleccions del 14-F per a la Independencia haurem d’esmerçar tot el nostre esforç creatiu en desenvolupar la xarxa territorial bàsica de la República, ja que aleshores el partidisme anirà a mig gas o ralentí total en la tasca rupturista. Podríem intentar in extremis, les properes setmanes, una mena de Consulta republicana sobre els partits republicans que votarem el 14-F? Si en fóssim capaços ens demostraríem que tenim iniciativa republicana per sobre d’anar donant voltes entorn les etzagallades dels nostres partits. Tan de bo Puigdemont fós ben clar en la seva aposta i comptés o col’laborés amb primáries i altres independentistes, unilaterals, octubristes, …

Enganxo ací el meu comentari de fa dos dies:

URGEIX abans del gener: Congrés General dels catalans independentistes, dels unilaterals i dels octubristes!

Congrés General dels catalans independentistes: ‘El Mandat del 1r d’octubre per les eleccions del 14-F del 2021.

Als comentaris a l’Editorial de Vilaweb, també als d’abans d’ahir concretament*, s’esmenta la necessitat d’un Congrés dels catalans, dels que vam votar el 1r d’octubre de 2017, conscients, responsables i conseqüents, fidels a l’anhel secular de milions de dones i homes al llarg de la nostra història, catalans que donem per vàlid aquell Referèndum que vam decidir entre Poble i President que fos vinculant, convençuts que vam votar i vam guanyar i que aquesta decisió, votada per la majoria dels que hi vam participar, en un tant per cent de participació equiparable a moltes eleccions i referèndums d’arreu del món, comporta intrínsecament un Mandat i l’exigència de donar-li compliment.

Aquest Congrés que ja s’hauria d’haver fet fa mesos o potser fins i tot un o dos anys enrere, quan els Partits polítics van fer palesa la seva incapacitat o manca de voluntat per assolir una unitat estratègica de mínims, ara és més urgent que mai perquè encara tindríem opció de fer-lo el proper 10 o 15 de desembre, de forma telemàtica, potser també en forma d’enquesta, per tres motius bàsics, el primer motiu per causa de la Pandèmia que ens aconsella no fer-el presencial, el segon motiu per la urgència i el tercer motiu per qüestió de la naturalesa del mateix que es podria concentrar en poques qüestions a decidir i dos, tres o quatre punts a concretar, davant la posició desitjablement unànime dels votants lleials al 1r d’octubre del 2017, que vulguin participar-hi.

L’esbós d’idea està llançada. Qui podria promocionar-la? Vilaweb, potser? Caldria sumar-hi altres mitjans com La República, L’Unilateral, Nació Digital, El Nacional.Cat, El Punt Avui, l’Ara, la Vanguardia, …? Potser és demanar massa?

Qúestions:

1a – Podríem presentar-nos a les eleccions del 14-F tots junts els independentistes? : Sí o No.

2a – En cas de no ser possible anar junts, podríem fer un pacte d’unitat estratègica sols en els temes clarament referits a la Independència? Creiem que hauria de ser: Sí o No.

3a – Quin gest de corresponsabilitat haurien de fer els partits grans, Junts, ERC, CUP, per facilitar l’entrada dels partits polítics petits? La Independència de Catalunya mereix aquest esforç.

4a – Grau d’implicació dels congressistes? …

5a – Compromís explícit presencial de fer costat al nou MHP en cas de superar el 50+1 %, el dia després. Per completar la DUI. Acte o concentració, plantada de pressió permanent. Tots a la plaça de St. Jaume, …

6a – Com publicar els resultats?

7a – … altres opcions …

Punts a concretar:

1r – Reafirmar el 1r d’octubre

2n – Acceptar el Mandat: Edificar la Incipient República Catalana Independent

3r – Completar la DUI catalana -amb anologia a la DUI de Kossovo). Preparar i executar tot el que va mancar aquell 27 i 28 d’octubre del 2017 per poder-la fer efectiva, màxim en una legislatura de quatre anys.

4t – Promoure un Gran pacte de País per Assegurar el Present i el Futur de la Llengua, a tres bandes i una concreció comuna: 1a poble parlant, 2a professionals de la llengua, 3a polítics i institucions, 4a concretar mancances, estratègies per pal·liar-les i disposició a cobrir-les entre tots els catalans.

5è – …

6è – Quan fer el següent congrés, entre tots els independentistes, octubristes, unilaterals o simplement catalans per a la Independència.

7è – Estem preparats per fer un petit i virtual congrés així, es podria improvisar? Ens hem d’organitzar i reforçar per fer coses així lleials al 1r d’octubre?

Nota final:

El que fan l’ANC, Procés Constituent o Entesa i Waterloo, i **http://www.escons.cat, … ens pot agradar més o menys, però no podem dir que dormen, perquè no ho fan, allà on ells no arribin potser hi haurem de desenvolupar noves eines. Tampoc veig que l’ANC és com ERC, no pas la de Berga.

Núria Castells
Núria Castells
26.11.2020  ·  05:49

1.- En Vicent diu que el país ha canviat. Jo només puc parlar de la meva experiència: la gent que m’envolta està molt més polititzada que fa anys. Més informada, més crítica, més al corrent de com funciona “la política”. I alguns d’ells, més implicats. En partits o en entitats. Si això és extensiu a tot el país, no ho sé. Però diria que és possible que sí, en certa mesura.
2.- Catalunya ha sofert una sacsejada monumental i el món polític encara s’està refent i re-posicionant. A tots els partits independentistes hi ha polítics que voldrien tornar al mode de funcionament anterior. I altres, que no. Parlo de cúpules i sottogovernos. Els votants són un altre tema.
El “canvi” d’ERC ha estat espectacular i no hi ha qui els reconegui. I l’esmicolament del PDeCat era inevitable i s’ha produït. Marxen els més “convergents” -en general- i es queda, a Junts, una barreja que no sabem con cristal·litzarà. Els dos candidats a cap de llista són, aparentment, la plasmació del nou i el tradicional. I veig que pesos pesants del partit s’alineen amb l’aspirant més conservador. Waterloo, què pensa? Ja s’anirà veient. També és veritat que la candidata més “renovadora” té sobre el cap l’espasa de Dàmocles de la inhabilitació. Carta que Espanya jugarà, sens dubte. I fins a quin punt un partit en construcció pot arriscar-se a quedar sense cap de llista poc abans de les eleccions? Això és seriós. I dins de Junts, deu jugar en contra de Laura Borràs que, d’altra banda, no té “experiència de govern”… Però Calvet no em sembla un bon candidat i crec que atraurà menys vots. Tot això afavoreix ERC que, a més, crec que podrà comptar amb Junqueras de cap de llista -via indult.
Altres opcions, de moment, són massa minoritàries per decidir res. De moment, dic.
3.- L’electorat del meu entorn està bàsicament fastiguejat. Decebut dels polítics i dividit entre els que pensen abstenir-se i els que votaran amb una pinça al nas per evitar, sobre tot, de cedir la Generalitat a un poder “constitucionalista”. Això exclou els fervorosos seguidors de qualsevol de les dues forces, aquells que votaran cegament, sense crítica. I que tracten de defensar el seu partit-fetitxe evitant de mirar els fets i excusant tot el que calgui. També en conec, però menys.
i 4.- Vist aquest panorama, penso que les eleccions no ens arreglaran gran cosa, perquè el mal que ha posat en evidència la sacsejada és profund i no s’arregla en dos dies. Massa anys de Règim del 78 i de submissió. Massa mals hàbits. (Benvinguda la sacsejada, però, ja que la independència no ha pogut ser!!) En aquesta tessitura, crec que ara cal intentar “salvar” la Generalitat; no cedir-la a l’unionisme ni a mixtures suspectes. I poca cosa més podem fer. (La regeneració política -imprescindible- portarà temps. I vull confiar que l’emprendrem. Potser passarà per l’emergència de noves forces i nous líders; potser serà una barreja de nous i dels més vàlids dels anteriors. Però crec que és feliçment inevitable).

Dues coses més:
– La sacsejada ens ha enfrontat amb la dura realitat. I un dels aspectes, molt rellevant, és que la mediocritat de gran part de la nostra classe
política ha quedat al descobert. La COVID ho ha acabat de rematar. Veig que la gent se n’adona i ho comenta. El mantra que “nosaltres ho
faríem millor que Madrid” ja no tindrà la mateixa credibilitat. Espero. Això també ens farà més exigents. Veure les coses tal com són és
imprescindible sempre.
– Darrerament, i veient el desgavell, hi ha un pensament que m’atabala: “Que no sigui que, mentre no aconseguim fer un estat, ens quedem
SENSE NACIÓ”. La fragilitat del català és un senyal incontestable. Que els successius governs no hi hagin fet més, és una cosa que caldrà
analitzar a fons i dir ben alt. Per a obligar-los a canviar les coses. Que ara ja ningú no pot negar que no anem bé. I no quedar-nos “sense nació”
és bàsic.

Joan López
Joan López
26.11.2020  ·  06:04

Bè dia dia es veu mes clar al que fà erc(cupula),rufian al capdavant I la resta controlan la CCMA,I portan a catalunya cap un altre autonomia,com han venut a tot al poble que va rebra garrotades al 1-0.
Quin fàstic de governants,com es pot anar units amb aquets???
Vergonya cuand surt a diari el sr.aragones per tv3 sonrien,ara entenc qui va ser el judas al dia que es va proclamar l’independencia. Quina colla

Miquel Gilibert
Miquel Gilibert
26.11.2020  ·  06:05

Vagi d’entrada que mentre hi hagi la classe política actual amb els seus dirigents i quadres intermedis, res no canviarà. Com dic sempre, cal una nova generació. O això o- ara sí- encarar la definitiva dissolució nacional. Dades com el només 20% d’adolescents (que seran adults en 10 anys, no ho oblideu) que parlen català de forma habitual mostren que probablement anem cap aquí.

Sento dir-ho però ni que demà deixessin anar els presoners polítics, amb Junqueras el primer, i tornar els exiliats, amb el MHP al capdavant, res no canviaria. Ans al contrari, perquè si d’alguna cosa els ha servit la presó és per dir-los que més val no fer soroll perquè sinó t’escarmenten. I així es comportarien.

Puc assegurar perquè hi era que, contràriament al que molta gent diu, ERC era un partit netament independentista els anys del procés. L’ànsia d’independència hi era i les bases empenyien, com a tot el moviment. El que va succeir és precisament això: arran de la violència de l’1O i de la rendició de la cúpula, en bona part- crec- per la responsabilitat compartida amb el PDECat d’aleshores de no haver fet- ni tenir intenció de fer perquè ingènuament pensaven que negociarien o jugaven al joc de la gallina irresponsablement- cap estructura d’estat, el partit es va girar com un mitjó.

Encara recordo la conferència nacional del 2018 on- per a estupor de la majoria- varen canviar coses com ara la DUI o bona part de la retòrica independentista. Per tant, no esperem que la fi de la repressió als dirigents porti cap enlloc, si mai es produeix, ja que és immensament rendible per Espanya, d’altra banda.

És per aquest motiu que dono la classe política actual, i la nostra generació de retruc, per amortitzada i crec que el que ens hem de concentrar és, com en el cas dels nostres pares, en preservar la nació pels propers que, espero, ho provaran amb més fortuna.

És un diagnòstic tremendament pessimista, ho sé, però només una valoració realista de la situació pot conduir a solucions. És com quan et diagnostiquen una malaltia greu: si saps que la tens pots posar fil a l’agulla. La nostra nació té una malaltia greu, i no té amics que la consolin (vist el paper galdós de la pretesa Europa de la llibertat).

Explico tot això per a indicar que el comportament de la classe dirigent catalana actual amb la negociació és consubstancial als vicis dels darrers 40 anys de règim, a la por inoculada arran dels darrers esdeveniments, als odis fraticides i estúpids entre partits a què he fet mantes vegades referència, i a llur poca traça.

El més semblant que mai hem tingut a brokers de poder a l’estil CSU (i encara el varen engalipar un munt de cops i varen deixar escapar oportunitats històriques com el concert) va ser el tàndem Roca/Pujol, o Pujol/Duran, si ho preferiu. Per amorals que ens semblin. Recordeu que l’aeroport del Prat, els Mossos, TV3 i una pila més de coses més o menys importants són fruit de la puta i la Ramoneta Convergent. De Montilla i el tripartit només s’aconseguí el “traspàs” de rodalies i la llei de la Dependència a la qual varen renunciar a presentar recurs d’inconstitucionalitat i que han acabat pagant les CCAA quan era obligació de l’estat.

Era un moment històric en què CiU feia de PNB i en què a Madrid els tractaven com els catalans de “La Escopeta Nacional”, ensabonant-los per tot arreu i en el fons donant-los un 20% del que demanaven, si arribava, però alguna cosa queia. Més que res perquè amb ETA fent estralls, no es podien permetre un segon front i sempre quedava bé dir allò de “amb aquests, que no són violents, podem parlar de tot, fins i tot d’independència, i a sobre els donem diners perquè són partits d’estat”. Això servia per apaivagar la política catalana, inflar l’ego i les carteres dels susdits Pujol/Roca/Duran (i alguns altres com els ulls grossos a l’inefable Millet), i assegurar els successius governs espanyols. A canvi de quatre engrunes.

És interessant constatar, però, que a la realitat, fins i tot els anys de plom d’ETA, el PNB anava fent caixa sense que ningú, ni al racó més rònec d’Extremadura, gosés dir ni una sola paraula contra els bascos.

I aquí crec que rau el problema: Castella sempre ha considerat, pel motiu que sigui, que hi ha dues perifèries: la natural (que eren els seus ports naturals de sortida cap a l’atlàntic, el Cantàbric o Biscaia), i la mediterrània, que sempre han sentit com a impostada, sempre han mirat amb malfiança i sempre han intentat neutralitzar. És la “levantinos os puede la estética” de l’imbècil de l’Unamuno.

Per molt que en llocs com el País Valencià (i les Illes en bona part: només 2.9% dels joves d’Eivissa parlen català), se’ls hagi sotmès totalment, se’ls hagi llevat l’ànima i se’ls hagi degradat a una sucursal per pobres de Madrid.

El País Basc “són dels seus”, i això es nota i es veu en els pactes que fa el PNB: concrets, que es compleixen sempre i que impliquen, en general, una quantitat enorme de diners. L’arc mediterrani, per contra, s’ha de mantenir a ratlla i, a ser possible, no complir les promeses fetes. Fins i tot quan el darrer nen d’Esterri d’Àneu hagi oblidat el català, continuarà la malfiança. I si, per casualitat, algun any complissin les promeses, qualsevol alcalde del poble més rònec d’Extremadura s’exclamaria- ara sí- contra la insolidaritat, la riquesa excessiva i el favoritisme envers els catalans. Per això els pactes que signen els nostres caducats dirigents són vaporosos, no se’n fa el seguiment o directament no es compleixen. I tots saben que és així.

Fins que una nova generació de dirigents no interioritzi això, superi les estúpides lluites entre partits, faci realment estructures d’estat i lideri la gent estant disposada a entomar la repressió que li caurà (i el mateix pels catalans que necessàriament hauran de patir les conseqüències de la repressió), continuarem igual.

Mentrestant, jo crec que els podrien donar suport directament, sense demanar res a canvi. Almenys preservarien la dignitat de no haver estat enganyats un cop més. I no intentarien aixecar-me un cop més la camisa, cosa que em fa molta ràbia. Però no poden perquè crec que encara es pensen que la gent es llepa el dit i es creu totes les proclames grandiloqüents que deixen anar en rodes de premsa inútils. Que vagin amb compte el 14F

JORDI PIGRAU
JORDI PIGRAU
26.11.2020  ·  06:32

M’uneixo a l’iniciativa de Salvador Molins

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
26.11.2020  ·  06:32

Que els dirigents d´ERC s´han venut ho tenim clar. El que molts encara dubten, és amb els mitjans. Vilaweb cada dia subratllant ERC o afins i amagant al MHP PUigdemont. Cal plantejar-se la permanència d´un mitjà venut.

jordi Rovira
jordi Rovira
26.11.2020  ·  06:53

I torna sense ser això, companys! L’editorial només diu i corrobora amb una investigació de dues hores a les hemeroteques, que mai des del 1978, cap govern espanyol de torn ha complert amb la seva part de l’acord pres. I ho rebla afirmant que això passa a Catalunya, València i les Illes.
També diu que els polítics catalans a qui els toca per torns ser la part negociadora, sempre actuen de la mateixa manera: intentar treure pit de la seva habilitat política i negociadora. Així doncs, tots ells han estat tan bons negociadors com es vulgui, però també tots ells han comprovat que amb l’estat espanyol les negociacions sempre són per a no ser complertes. Quelcom semblant recordava una anterior editorial al respecte de les negociacions d’adhesió espanyoles a la UE. La política com exercici de resolució negociada dels problemes és impossible amb Espanya. I així tornem a la roda del hàmster engabiat.
Simplement que ho tinguem clar.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
26.11.2020  ·  06:56

Com sempre: “cornuts i pagant el beure”.

Pepita Carlos
Pepita Carlos
26.11.2020  ·  07:41

Jo no pensava no anar a votar però estic pensant si votar a la CUP, soposo que si tingues més vots per poder decidir, faria alguna altre cosa que no farant els altres partits de peix al cova, però si no tenen el suficients, hauran de quedar al marge com sempre.

Adrià Arboix
Adrià Arboix
26.11.2020  ·  07:47

Decepcionant.

Carme Garcia
Carme Garcia
26.11.2020  ·  08:08

Sr. Josep Guallo, la frase ” hem passat del peix al cove al pet al cove” la ,dit el President de la Cambra Canadell, que si es presentes per alguna llista, crec que arrasaria.
Al meu parer l’únic que ER en treura d’aquesta baixada de pantalons, és el indult, que el concediran la setmana abans de les eleccions, per donar un cop fort a la campanya de ER i fer l’empenta que necessita per guanyar-les, fa temps que es comenta que Junqueres farà campanya des de fora de la presó .
Els que diuen que no votaran , o que votaran amb una pinça al nas, fan que començi a pensar

Santiago Bosch
Santiago Bosch
26.11.2020  ·  08:10

La culpa és nostra i només nostra, perquè votem qui votem segons simpaties històriques, seguint el que ens diuen en campanya, sense posar atenció en els programes que presenten i no retent-los comptes dels incompliments. Sobre tot d’això darrer i d’això se’n aprofiten, perquè saben que facin el què facin, enganyin com enganyin, traeixin com sigui, patim amnèsia narcòtica quan ens tornen a enviar cants de sirena, demanant-nos el vot. I piquem !
Desitjo amb vehemència que que siguem més exigents i que qui votem noti el nostre alè al clatell.
Qui la fa, la paga !

Albert Miret
Albert Miret
26.11.2020  ·  08:19

Es deuen estar petant de riure quan veuen al Rufián i l’Aragonès corrent cap a Barcelona a donar la bona nova com si fossin nens, als quals el Rei mag els ha acceptat la carta de l’any passat. Tots ho sabem, menys ells -pobres il·lusos- que els han tornat a enredar, ja que s’estava negociant una quantitat molt superior , sabent que tampoc arribaria. La Moncloa-k està espoliant Catalunya des de fa molts anys, i, com diu molt bé en Vicent, mai des de la Constitució han pagat el que havien acordat. Quan a Catalunya ja tothom rondi la misèria, ens recordarem molt de vosaltres i de tot el que heu fet. Esperem que no continuareu perquè ja no tindreu escons al Parlament.

Núria Coma
Núria Coma
26.11.2020  ·  08:33

Tothom té clar que els milions no arribaran. Que serà una altra traïció.
I és aquesta la qüestió?
En absolut. Tant se val si arriben O no, en tot cas seria una ínfima part del què ja és nostre.
Quan reclames per una multa que no és teva, i et donen la raó i té la treuen, no t’han donat res.
Per desgràcia ara ja és impepinablement cert, que qui atura la independència no és Vox, ni PP, ni PSOE, ara és ERC, que per molt menys de 30 monedes de plata, traeix al poble de Catalunya pel seu interès. Pacta d’amagat b l’Estat, pel seu partit, aixampla la base, per la seva volguda hegemonia, parla en castellà, per regalar-ne a Madrid.
No hi ha prou llàgrimes ni ràbia, pel mal que ens ha fet, amb total premeditació.
Vaig comentar una anècdota que vaig viure el dia dels cims per la república, aquí a Vilaweb. Ja aleshores un capo d’ERC va dir que s’havia de gestionar la derrota , pq havíem perdut, quan ho havíem guanyat tot.
I des d’aquell dia ho han complert ens han portat a la derrota que només ells veien com a tal.
Però la responsabilitat al final és dels seus votants. Obriu els ulls siusplau

Bernat Garrigos
Bernat Garrigos
26.11.2020  ·  08:43

ERC no només està fent propaganda de la seva posició, està fent propaganda del mateix PSOE, ens l’està intentant vendre, com si ara tot hagués canviat, ara si, ara son diferents. Quina vergonya. Quins pocavergonyes els que han decidit a ERC idolatrar el PSOE aixi.

josep ortinez
josep ortinez
26.11.2020  ·  08:56

Aixõ despres de l’exit tan gran que ha tingut la taula de negociació que els va servir d’excusa per.justificar la investidura de Pedro Sanchez.
Resultat Zero.
I ja no se’n recorda nongù.
Dons ara a repetir la jugada.
Bravo Aragonés! Bravo Rufian!

A veure si algùn dia canvieu el guió.
Es que també voleu una porta giratooria?

Joan Deulofeu
Joan Deulofeu
26.11.2020  ·  08:56

Vistos els escrits precedents, ja no cal afegir res més.
Gràcies Vicent per la teva pulcra editorial. Ho volia dir.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
26.11.2020  ·  09:00

Recomano fer entrevistes a gent de Primàries i de Directe 68. Si fins i tot JxC és dubte, potser valdrà la pena saber què proposen aquests altres dos partits. Ah, i ERC té de independentista el que jo de moniato, així que valdrà la pena posar-la d’un lloc a on li pertoca ser per mèrits propis: amb l’unionisme. En tot cas, que ningú voti per correu.

Pep Agulló
Pep Agulló
26.11.2020  ·  09:14

¿ ELS VOTS PER A LA INDEPENDÈNCIA SÓN ELS VOTS DE LA FAM, DIRAN ALGUNS “INDEPENDENTISTES” ?

Aquest gallet del “congreso” que es declara no-independentista (que digui espanyolista directament) i que milita en un partit que se’n vanta de ser-ho, va perbocar que la campanya de les eleccions seria bruta. I tant.

Per aquests “independentistes”, fugir de tot allò que ens acostava a la lluita de l’1-O ha sigut la seva obsessió malaltissa. Partidisme del punyalet. Però ara es tracta d’anar més enllà, d’aquí el terme brut pren sentit, buscant els vots esbombant qualsevol possibilitat de reprendre la lluita per la República.

¿Com? Doncs primant l’eix social contraposant-lo a l’eix nacional. Tornant a la falsedat històrica d’una vella demagògia de l’esquerra espanyola. L’aprovació dels pressupostos de Sánchez, inversions que no arribaran mai a Catalunya, es vendran com a vots útils per a la ciutadania catalana, mentre que l’independentisme combatiu serien els vots de la fam. ¿Algú s’ho empassarà?

Ho veurem bramar als “rufians” en la campanya… Espero veure aquest canvi de la gent que parla Vicent en els propers resultats.

PS. Gemma R. Un comentari tan llarg sense punt i a part, per mi és illegible.

Josep Sivillà
Josep Sivillà
26.11.2020  ·  09:16

Es una vergonya aquesta aprovació dels pressupostos i estar content amb aquesta promesa dels 2.300 milions. Suposo que només es justifica que saben que igualment anirem a votar, i que tant sols hi ha 3 partits per fer-ho. I, finalment els votarem.
Jo no votaré cap dels dos grans. I a veure com evoluciona aquestes cndidatures dels represaliats o altres. Poden ser una forma molt potent de manifestar la nostra protesta a aquests grans partits que prioritzen el partit abans que a Catalunya.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
26.11.2020  ·  09:27

Encara veig que algú insinua de no votar per castigar els partits SA. Ja ho he dit altres vegades, sería un gravíssim error que, per absentisme, posem la Generalitat 4 anys en mans d’Iceta i Carrizosa.

Votar s’ha de votar sempre, el que no s’ha de votar en aquestes properes eleccions és a ERConvergent, que des del gener de 2018, 30-G Roger Torrent, ens ha donat mostres dels seus descarats incompliments, o que te a madrid de representant un espanyolista disfressat de català, en Rufián.

Jo, ex-votant d’ERC, votaré al partit del MHP Carles Puigdemont, al qual espanya més ataca i vol ocultar a la opinió pública, si fa no fa el mateix que fa TV3 fent sortir a bombo i plateret als d’ERConvergent, entre ells al Rufián donant la ma a Pedro Sànchez, cosa que em provoca rebuig.
JxCat s’ha deslliurat dels convergents autonomistes que encara tenia dins i que han quedat al PdCAT o han marxat al PNC. Aquests dos partits, otrora atacats per una ER que ara els còpia, no desentonarien gens ni mica coaligats amb ERConvergent.
Aquell votant d’ER que vulgui votar altra cosa, tindrà alternatives com Primàries o Demòcrates d’Antoni Cartellà. El que no han de fer, si es consideren independentistes, és votar ERConvergent fins que es deslliurin d’aquesta cúpula autonomista que teneb ara, fins que es deslliurin d’en Rufián.

Tornant al tema pressupostos, és molt cínic veure a l’Aragonès sortint a TV3 cantant les excel·lències dels millions que ens vindran ara, més que mai a ka història, quan ell sap que espanya no ha complert mai, ni tant sols el que ja figura al pressupost, i quan espanya està més endeutada que mai com per poder ni tan sols intentar complir. L’Aragonès ens està enganyant amb un cinisme que fa feredat. Espero del seny de la gent que no caigui en el parany.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
26.11.2020  ·  09:37

Avui no calen subterfugis, indirectes, excuses, pretexts. Avui cal dir-ho clar, amb totes les lletres, ERC ens està prenent el pel. Ho torno a dir perquè quedi clar, ERC ens està traint. Ja n’hi ha prou, els votants d’aquest partit -no els de carnet- no se senten representats pel suport que donen els republicans al govern que encara ara ens reprimeix i, atenció, no cal repassar cap dada, ja ho sabem que no pagaran. Què ens passa?, el gruix dels catalans que volem la independència, la immensa majoria -no els militants amb carnet (que són minoria)-, els que sortim l’11 de setembre o anem a caminar per les carreteres del país per la llibertat del presos polítics, volem dues coses tan clares i tan precises com unitat i trencament. Si no som capaços d’anar junts en aquest tram de la història, no podrem ser independents, és impossible. El trencament, si volem marxar d’Espanya, és inevitable, perquè? Doncs per construir un nou país. Com farem aquest camí? Hi ha vàries maneres però l’estat espanyol només ens deixa una, l’enfrontament. Tardà, Rufián, Aragonés, Vilalta, Cebrià, Torrent, … sou uns estafadors.

Joan Aguilà
Joan Aguilà
26.11.2020  ·  09:53

Ahir vaig escoltar Pere Aragonés dient que per primer cop Catalunya rebria més diners dels que aportava (per uns dos mil i escaig milions de més que possiblement mai arribaran)
Està negant el dèficit fiscal anual d’uns 16.000 M€ del qual ell mateix s’ha queixat molt cops?
Això és gravíssim.

Llorenç Marquès
Llorenç Marquès
26.11.2020  ·  09:53

Ja m’ho miro tot des de dalt el “galliner”, es tot un gran joc d’ous, i tinc molt clar que cap polític professional ens portarà la independència cap ni un.

Veig com la gent es baralla per la política de forma molt efusiva, molt partidista, si tota aquesta energia la guardessin per formar un estat major o plana major i un cos de defensa nacional, que provoques als qui ara ens tenen el peu al coll, de segur tot començaria a canviar, sens cap dubte no seria un camí de roses ni res fàcil, però ja només contemplo una possible independència a traves de una revolució del poble, salvant distancies i temps, com la de Cuba per fer fora Batista, doncs no crec que a traves dels polítics, arribem a res, car amb l’excepció del MHP Quim Torra, -que no es polític professional-, no tenen el tremp i l’estratègia de soldat, ens cal gent com el MHP Francesc Macià, i com no hi son per pors i comoditats, ja m’ho miro tot a la distancia……esperant el moment que totes las campanes repiquin a somatent….

En quant a ERC, ho te tot lligat, ells autonomistes disfraçàts d’independentistes, per conservar vots, però cada vegada més venguts al opressor invasor, això si, per els més unilateralístes te a Demòcrates dins seu, de Castellà, que prediquen allò que ja saben el seu soci o amo no farà mai…..m’agrada lo que diu el Sr. Castellà de Demòcrates, però es un vot perdut o llençat, es un vot per ERc…no ens enganyem com ells enganyen al poble.

Carles Serra
Carles Serra
26.11.2020  ·  09:56

Apreciat Vicent, seguir comentant els despropòsits d’aquest d’ER alçades d’ara és comentar Lerrux i botifler.
Crec jo que només ens queda fer tot lo que estigui a les nostres mans/entorn, com ja a suggerit algun subscriptor de Vilawed, que votar ERC es seguir espoliats, seguir apalanca’n el sistema franquista espaÑol i ja que dir dels presos i exiliats, menys en mossèn, que segons es veu ja li està bé
Això d’ER es vomitabla

Rosa Maria Jordà
Rosa Maria Jordà
26.11.2020  ·  09:59

Ells tambe o saben que no i haura cap pluja de millons.( son els nostres diners) que trist.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
26.11.2020  ·  10:04

No entenc això de “l’equidistància”. En l ‘article d’en Vicens es catrega contra uns i contra els altres, tot i que per motiis diferents. Ara bé, si per ací no som capaços de posar-nos d’acord, digueu-me què cal esperar del conjunt de la ciutadania. En fi, alguns seguim en positiu. Però cal algú que ens empenyi fora del desert.

RAMON CARTRÓ
RAMON CARTRÓ
26.11.2020  ·  10:45

Es molt i molt decebedora la situació. Molt d’acord amb l’editorial, però matisaria una questiö, em sembla tremendament injust ficar al mateix sac a ERC, PdCAT i a JxCat. Els dos primers encantats amb la reedició pujoliana del peix al cove, algun dia potser ens assabantarem del perquè del canvi radical dels republicans en l’àmbit nacional, ara només ho podem intuir, però si es cert que hi ha un sector de JxCAt que sembla estigui en la mateixa línia caldrà veure en la votació de les primaries quina força te, si Laura Borràs obté, per exemple, el 70% i Calvet el 30%, no hi ha res a dir, està clar que es el que vol la majoria. Altre cosa seria un 52-48 i ja no parlem si guanya Calvet. Per tant dir que JxCat fa el mateix que ERC no es veritat, al menys no es veritat ara mateix. Es cert que l’estat espanyol es carregarà Borràs, però a la seva llista hi haurà gent afí a ella i a la seva manera de pensar.

Un tema extremadament preocupant es que els republicans han aconseguit fer-se amb el domini dels mitjans de comunicació catalans, i estan aconseguint que gent de certa edat i no gaire polititzada els hi compri el relat. Quatre anys de’un govern d’aquest tipus seria la mort de l’independentisme, s’aniria diluint com un terrós de sucre, no se’n parlaria practicament, ho veig a venir. De fet, ERC ja no diu mai la paraula “independencia”, com a molt parla de república, que es molt mes ambigua i es pot referir a diverses coses; sense anar mes lluny el piulet de Junqueras referint-se a Montserrat Carulla parlava d’una “dona, catalana i feminista” quan ella s’havia definit com “dona, catalana i independentista”. I per aquí van els trets, es molt clar, desgraciadament.

Nina Santiago
Nina Santiago
26.11.2020  ·  11:47

Els votants d’esquerres no volsn veure la realitat per la campanya ferotge que s’ha fet sempre amb Convergència i amb els successors.
No haurà cap acord en cap taula de diàleg, ho fan suposo que de cara a la galeria i el que està demostrat és que no saben negociar, són covards i la por no els deixa ser bons negociadors.
Ho he dit mil vegades els llestos com sempre són els bascs, aquests si que en saben, però enlloc d’aprendre i ser seriosos agrada més el ridicul del Sr Rufian.
Quan a Juntsxcat malauradament no tenim tampoc representants que estiguin a l’alçada.

Eduard Muntada
Eduard Muntada
26.11.2020  ·  12:15

Després de llegir els 54 comentaris que em precedeixen i entre altres apreciacions i qualificatius [ alguns –per cert– ben poc llausangers amb VilaWeb i el seu director / editorialista ] relatius a ERC, hom en troba la majoria que, en lògica conseqüència, semblen deduir que els desgraciats VOTANTS d’ERC son o bé imbècils o bé gent frustrada pel fet de no haver mai aconseguit saber qui foren llurs pares.

Sento una gran compassió personal per aquests darrers que, gaudint a l’ensems del privilegi de la dita imbecil·litat, aniran a votar a ERC tot esperant vanament que això els doni una idea (ni que sigui una mica meretriu) d’aquella paternitat.

Agnès Buscart
Agnès Buscart
26.11.2020  ·  12:43

Pot ser el preu a un indult?

LLIBERTAT!!!!!!

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
26.11.2020  ·  12:46

“Dime de qué blasonas y te diré de qué careces”. Ho dic així, en castellà, per tal que des d’ERC s’entengui bé. Com que la convERCgència ja controla el pseudogovern de la microGeneralitat, i també la Corporació (abans)Catalana de Mitjans Audiovisuals (ai, TV3, qui t’ha vist i qui et veu!), i la resta de mitjans de comunicació, i el Tsunami i fins i tot l’ANC, ia només els resten per desitjar els cordons de la bossa (que ara, més que mai, controla només el Gobierno des de Madrid). Per això proven de convèncer l’electorat que els dos mil i escaig milions (que de ben segur que mai no arribaran) són un gran triomf que hem de premiar votant-los a ells. Ens amaguen que, si els votem, acostem Miquel Iceta a la presidència del que el 155 n’ha deixat de la microGeneralitat. Iceta, i no pas Junqueras, encara que oportunament el deixin sortir de Lledoners, car continuarà inhabilitat.

Ara s’ha iniciat amb moltes presses el procediment per llevar la immunitat als europarlamentaris Puigdemont, Comín i Ponsatí. Oportunament el telenotícies de TV3 en va informar amb un generós metratge pel discurs en català de la eurodiputada irlandesa Clare Daly, i uns pocs segons dels discursos de Comín i Ponsatí. Però TV3 va amagar la intervenció del Molt Honorable President Puigdemont, en no esmentar-la, ni reproduïr-ne cap imatge. Ni tan sols es va emetre una foto fixa del MHP Puigdemont . V E R G O N Y A !!! Aquesta invisibilització de PUIGDEMONT és una més de les eines de convERCgència per imposar-se a les eleccions del 14 de febrer.

No ho permetrem!! És clar que tothom, a Espanya, va contra Puigdemont i la resta d’exiliats. El temen perquè és ell qui els ha causat una vegada i una altra derrotes judicials doloroses. L’odien perquè no veuen manera d’enxampar-lo i portar-lo emmanillat a Madrid. Per això, com que les maldestres peticions d’extradició pels exòtics delictes de rebelió i subversió no tenen gaire futur Pirineus enllà, darrerament miren d’afegir-hi inventades malversacions, que podrien tenir més recorregut a Europa. De fet, això desautoritza al Suprem, ja que Llarena va refusar, orgullosament, l’oferiment de Schlesswig-Holstein de considerar l’extradició de Puigdemont únicament per aquest supòsit.

Però a Catalunya també són molts els qui volen Puigdemont neutralitzat. Per començar, els partits d’obediència madrilenya (Vox, PP, PSOE, Podemos-Comuns). Però també els partits del “catalanisme d’ordre”: PdCat, PNC, Units per Avançar, la nova Lliga, els masistes i altres restes disperses dels successius naufragis de CiU. I, és clar, també els nominalment republicans i antigament independentistes de convERCgència, que són conscients que únicament Puigdemont pot impedir el seu somni d’arribar (per fi!!) a la Presidència de la Generalitat, sense adonar-se que la seva victòria encimbellaria Iceta, no Junqueras.

Impedim que se’n surtin !! El 14 de febrer VOTEM TOTS LA CANDIDATURA DEL MHP PUIGDEMONT!!!

J. Eduardo Polío
J. Eduardo Polío
26.11.2020  ·  12:48

Abans de votar, caldrà fer molta atenció a que pensen fer els partits vers el català,. Exemple d’avui al CCCB: una empleada diu que “esto es EspaÑa, i per tant, no pensa aprendre el català. Els treballadors de centres culturals a Catalunya, tenen que saber català o, només en la intimitat?

Maria Villarroya
Maria Villarroya
26.11.2020  ·  12:52

Jo crec que ara els catalans de cor (de cor vull dir els que veiem clarament que se’ns està desfent la nació i ens dol profundament) estem en aquella fase del dol que es té molta ràbia i es vol engegar tot a pastar fang). Què hagués estat de nosaltres si després de la guerra civil els nostres pares/avis haguessin renunciat a seguir lluitant? Per començar molts de nosaltres ja no seriem aquí.
Res de deixar de votar….estic veient que entre els comentaris també hi ha molts dubtes sobre JxC….jo també en tinc molts..i tant!!..ara bé….a qui volen silenciar per terra mar i aire i amb tots els mitjans disponibles? Al MHP Puigdemont…doncs vinga donem una altra oportunitat.
A més….sigueu sincers…no us agradaria veure la cara de l’Aragonés…Rufian…i Cia…. que farien en veure la victòria del MHP?
Per ser lliures no necessitem a ER ….necessitem que els seus votants que canviïn en votar.

Jaume Riu
Jaume Riu
26.11.2020  ·  13:16

PRESSUPOST MAI MÉS
Hi ha algun economista viu?
Hi ha algun gestor competent?
Algú sap com s’ha de fer allò que fins ara tots en diuen pressupost?
El motiu més determinant que justifica ser un estat independent en forma de república, és precisament poder fer de forma competent la gestió econòmica de Catalunya.
La gestió econòmica per satisfer les necessitats i les expectatives de la població no té res a veure amb la història nefasta del pressupost que aproven els governs.
Aquesta forma de pressuposts no l’hem d’admetre mai mes.
Governar bé és molt senzill, però és ben bé a l’inrevés de com s’ha fet fins ara. El més important NO ÉS la majoria política necessària, sinó que s’emprenguin quatre fases inèdites en els governs que coneixem:
1. Anàlisi i declaració dels RECURSOS econòmics generats i disponibles.
2. Debat al Parlament i declaració del consens de les PRIORITATS aprovades.
3. Declaració dels OBJECTIUS econòmics necessaris per satisfer les necessitats i les expectatives de la població.
4. Projecte d’INDICADORS que es faran servir per detectar les desviacions que es produeixin, per tal de prendre decisions de gestió de forma immediata quan la tendència es desvia dels objectius.
Aquest punt 4 és el que correspon a la gestió de govern. Res més.
Al govern NO li demanarem que aprovi un pressupost, sinó que gestioni les desviacions.
Em fa vergonya que el govern es pensi que governa bé i, a sobre, que uns altres d’ERC es pensin que col·laboren en el bon govern perquè li riuen la gràcia d’inventar una xifra ridícula de pocs milions d’euros que ningú comprovarà ni si són justos, ni si s’inverteixen quan cal i allà on cal.

Asun Tejero
Asun Tejero
26.11.2020  ·  13:18

Doncs si tan fàcil era aconseguir tot això, I era el que volien, perquè punyetes hem estat marejant la perdiu 10 anys????. Que els hi diem al nostre jovent???? Perquè hem rebut tantes hosties????? Perquè hi ha més de 3000 represaliats????. Perquè hem perdut hores de feina i son?????. Perquè punyetes ens han enganyat, el que era alcalde del meu poble en Jordi Solé, el Sr. Junqueras al casino dient que ens donaria la independència???. No hagués estat més fàcil dir-nos: volem cuatre xavos de Madrid, que no ens els donarán, i sobretot, sobretot, volem: poder, cadiretes i sous. I es greu molt greu, perquè la gent, els importem, res. I la gent els tornarà a votar, i no recordarem, que 1/octubre, vàrem guanyar, nosaltres el poble, i vàrem rebre hosties moltes hosties i varen perdre ulls, testicles, i s’han destrossat vides de persones (7 locos deia aquell desgraciat) i ells continuarán vivint de la bicoca i no pagaran per els seus actes. Doncs anirà a votar sa tia.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
26.11.2020  ·  14:26

El partit que ara recolza al PSOE sap molt bé que aconseguirà molts vots de la gent indecisa o poc polititzada.
És una restratègia intel·ligent a curt plaç però deixa Catalunya mal ferida i anorreada.

Maria Cinta Comet
Maria Cinta Comet
26.11.2020  ·  15:48

Uff… 77 comentaris!!!

Ahir per la mort de la Sra. Montserat Carulla sols 28.

Bé la política econòmica pesa més que la cultura!!!

L’acord econòmic d’ER (ara ja ha perdut la C) no pot tapar les accions, discursos, acostaments… a postures i partits que no són independentistes (ja que la independència s’ha perdut pel camí que estan fent).

Si és una estratègia per aconseguir més votants (com he llegit en alguns comentaris) no sé pas si és una bona estratègia. Penso tot el contrari.

Si amb les promeses de Sanchez-Iglesias espern omplir la caixa de Catalunya, podria molt bé succeir que no arribi res o molt menys del promés. Amb clàusula de compliment inclosa i tot.

MAI cap gobierno de Ñ ens ha fet arribar totalment allò promés, pressupostat, concedit…. (diguem-ne com vulguem).

Sanchez ja té el que volia: Pressupostos nous!

I ER i Catalunya no deurem veure ni un ral (o ben pocs).

Esquerra heu fet mal negoci i els presos i preses segueixen sense llibertat.
La situació dels exiliats i les exiliades tampoc millora.
Les més de dues mil vuit-centes persones pendents de judicis segueixen igual.

I la REPRESSIÓ des de Ñ no cesa.

No sé de què podeu/ podem lluir!

ramon Feixas
ramon Feixas
26.11.2020  ·  16:01

Pensar que el govern de Madrid complirà, és ésser una mica inconscient com diu l’editorial. Em sembla que permetre l’aprovació de pressuposts pe part d’un partit independentista, nos és confiara amb el PSOE. Es donar-los una oportunitat més, ja que en aquests moments hi ha cap dels camins que estigui a prop de la llibertat. Però tots ells han de seguir paral·lelament endavant per conjuntar més tard si es vol de veritat. Pensar que és confiança al PSOE és normal que es vegi incompatible el que és complementari. Si ERC ho fa per confiança al PSOE malament. Si ho fa per com a necessitat del poble és adequat., tot i els previsibles incompliments que caldrà anara-los responent posant a l’estenedor.

Carles Viñals
Carles Viñals
26.11.2020  ·  17:06

Als qui voleu la independència, us diré quatre coses que espero que interioritzeu i no oblideu.

1.- ESTEM SOLS. Tenim un “govern” que no ens representa, no ens escolta i a més, ens va a la contra. El partit que tots sabem, (no sé si també el Sr. Partal perquè mai no ho diu), controla, a més del “govern”, TOTS els mitjans, des de TV3 fins l’últim pamflet, digital o de paper, d’on la nostra causa ha estat esborrada i la nostra veu no pot sentir-se.

2.- Per allò que més volgueu, desperteu !!! No seguiu parlant del partit que tots sabem, com d’un conjunt de gent equivocada, que no s’adona del que fa ni on ens du. Ni s’equivoquen, ni són cecs; fan exactament el que volen fer i saben molt bé on volen anar. TRAÏDORS a la confiança i a les il.lusions en ells dipositades són, en aquest aspecte, PITJORS que el PSC que, si més no, fa quaranta anys que no ens enganya. Qui segueixi votant-los, doncs, no serà tampoc un pobre enganyat, sinó algú que compra i FA SEVA la claudicació del “seus”. Jo anomeno aquest capteniment indigne i covard, (el partit per davant de la pàtria), “idolatría de partit.”

3.- Som només ELS QUE SOM i, siguem els que siguem, tenim dues obligacions ineludibles si volem seguir mirant-nos a l’espill sense avergonyir-nos. La primera, VOTAR. Si el Parlament de Catalunya ha de caure en mans dels seus enemics, que sigui si més no després d’haver lluitat; no pas lliurant-lo amb l’abstenció. La segona, votar (si abans aquesta miserable Europa no l’ha lliurat a Espanya), per Carles Puigdemont.

Potser no guanyarem (de moment), però allunyarem de nosaltres la vergonya d’haver contribuit per activa o per passiva a recompensar la traïció amb la victòria.

Lluïsa Miret
Lluïsa Miret
26.11.2020  ·  17:39

Si Vicent, d’acord amb l’editorial, molt. L’hem vist tantes vegades aquest “numeret”, que ja no escandalitza, el trobes ridícul.
Ahir escoltava a Otegui que ho plantejava com “la possibilitat” perquè deixar que PP , Vox i Ciutadans no deixessin aprovar els pressupostos, seria pitjor. Gràcies.

david graupere
david graupere
26.11.2020  ·  17:41

(((Germà Bel))) Vida & Economia! & Tap-Gen Gest d’aclucar l’ull
@gebelque
·
5 h
Mereix debat social seré perquè 2.200 milions de despesa estat a CAT a final de 2018 no eren bons, i 2.300 amb crisi COVID a final de 2020 són bons

(Pd: SVP, abstenir-se ximples que piulen que sense suport a pressupostos, això igual a 0, perquè això JA ERA 2.200 milions sense suport

Salut Carbonell
Salut Carbonell
26.11.2020  ·  18:48

Enric Maçana a les 01.56 posa qüestions precises de les que m’agradaria obtenir una resposta. I en Miquel Gilibert a les 06.05 d’una clarividència que agraiexo…… encara que m’obstino a no resignar-me.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
26.11.2020  ·  19:18

El numeret es munta tots els anys amb el mateix resultat cicater. És el que tenen els règims colonials i els sistemes de partits cipais. La metro¡òpolis, Madrid per ser més precisos ara i ací, és més que una aspiradora de buidar països, començant pel seu. És una sangonera.

Jordi Quinquillà
Jordi Quinquillà
26.11.2020  ·  20:50

Això es el que passa quan les coses es fan a mitges. Les Independencies les fan els valents, els que no tenen por de l’enemic i estan de veritat disposats a lluitar per alliberar el seu poble. Coratge, valentia, etc és el que falta, son tots una colla de cobarts i es venen per quatre rals. Una pena.

Joan Puyo
Joan Puyo
26.11.2020  ·  22:41

Tal com deia Junqueras quan no estava sotmès al xantatge de la presó, “negociar amb l’estat espanyol no té sentit, perquè no es de fiar” perquè “no compleix mai”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes