La dona del Cèsar i la dimissió de Puigneró

  • Hi ha dues raons que converteixen la paella i la fotografia en un exemple social rebutjable: la solidaritat amb els ciutadans i l'exemplaritat de la classe política davant els electors

Vicent Partal
29.07.2021 - 21:50
Actualització: 29.07.2021 - 21:53
VilaWeb
Imatge extreta de l'Instragram de Pilar Rahola

La història ha arribat al nostre temps gràcies a Suetoni, però sobretot gràcies a Plutarc. Especialment, mitjançant aquest llibre tan fascinant que és Vides paral·leles –del qual hi ha una extraordinària versió en català, a càrrec de Carles Riba, publicada per la Casa dels Clàssics i que va inspirar els Homenots de Josep Pla. El llibre aplega una vintena de biografies, encarades, de grans personatges grecs i romans que per l’autor tenen semblances. Hi ha, per exemple, Demòstenes i Ciceró, o Teseu i Ròmul, o Alexandre i Cèsar.

Sobre Cèsar, Plutarc conta una història que s’ha fet universal. La dona del Cèsar, Pompeia, s’encarregava del ritual de la deessa Bona Dea, un ritual exclusivament femení, pel qual l’emperador havia cedit l’edifici de la Règia perquè fes de temple. Però a la cerimònia s’hi va esmunyir un home, Publi Clodi Pulcre, que sembla que estava obsessionat amb Pompeia i la volia seduir. Es va vestir de dona i, quan la cerimònia ja havia començat, va ser descobert i detingut, cosa que desfermà un autèntic escàndol. Va ser arrestat i jutjat, però com que tenia una família molt poderosa i popular no va ser condemnat, gràcies a uns suborns que van indignar molt especialment el pobre Ciceró. Acabat el judici, tot i que res no indicava que Pompeia estigués al corrent de les intencions de l’assaltant, Cèsar, molt probablement per no ofendre la família de Publi Clodi Pulcre, va decidir que es divorciava de Pompeia. Fou llavors quan pronuncià aquella frase famosa i estereotipada que diu que la dona del Cèsar ni tan sols pot estar sota sospita. “La dona del Cèsar a més d’ésser honrada ho ha de semblar”, és la versió popular amb què s’ha difós la frase.

Parlem d’una història de fa molts segles, de què només tenim versions parcials. La història en si, de fet, no és pas tan clara. Del meu punt de vista, és molt gros que Pompeia siga castigada en públic per una cosa que no ha fet i de la qual no tenia ni idea. I no m’ha agradat mai gens saber que Cèsar s’havia casat ràpidament amb una altra dona i, temps després, havia atorgat un càrrec de govern a Pulcre. Vist amb els ulls d’avui, més aviat sembla una mostra de despotisme masclista que no pas l’elogi de la virtut en què la tradició ha acabat convertint l’afer. Però, siga com siga, no és pas aquesta la discussió que m’interessa ara.

Perquè si porte a col·lació la dona del Cèsar és per a comentar la famosa fotografia de la paella organitzada per Pilar Rahola i que va comptar, per exemple, amb la presència del president Puigdemont i el vice-president Jordi Puigneró. Perquè quan vaig veure la fotografia, com supose que us va passar a molts, la primera cosa que em va venir al cap va ser que es trencava greument aquest element d’exemplaritat, que és el que ha restat inscrit en l’imaginari popular de l’episodi esmentat de l’emperador de Roma.

Aquestes darreres hores hi ha hagut un notable enrenou polític entorn de la fotografia i el dinar. Alguns han volgut cercar excuses per salvar la situació i hi ha hagut qui s’ha abocat furiosament a criticar els protagonistes, més enllà d’un límit raonable i tot. La baralla pública ha complicat el debat, com sempre, però jo crec que, comptat i debatut, és un fet que no té justificació possible. Sobretot, precisament, per aquesta exemplaritat que la història de Pompeia ha instal·lat en l’imaginari col·lectiu.

A parer meu, és secundari si, pel fet de ser a Catalunya Nord, complien les normes sanitàries locals. Perquè la fotografia, com és obvi, on ha tingut impacte és a la Catalunya Sud. No dic que el detall siga indiferent, però políticament és bastant igual. I no cal dir que trobe inacceptable servir-se de l’excusa que allò era un acte privat, com si els polítics poguessen desdoblar la seua personalitat i fer coses diferents com a ciutadans de les que fan com a polítics.

Crec que hi ha dues raons sobretot que converteixen el fet, la paella i la fotografia, en un exemple social rebutjable. El primer és la solidaritat amb els ciutadans; i el segon, l’exemplaritat de la classe política davant els electors. Perquè, veient la foto, què voleu que pense de la política una xiqueta de setze anys, per exemple, que voldria celebrar el seu aniversari amb vint amigues però no ho pot fer perquè ha de complir les normes covid? O què han de sentir els sanitaris que fa mesos i mesos que lluiten per a explicar als ciutadans que la distància física i el vaccí, ara per ara, són les mesures més efectives que tenim a l’abast. Però també, i sobretot, el vice-president del govern, no hauria de reprimir els seus capricis i les ganes de fer una paella amb els amics, per responsabilitat, si la paella es fa quan el govern envia missatges creixents d’alarma als ciutadans, en què s’insisteix en la necessitat de la distància física?

Tots sabem que en alguns països europeus, sobretot en aquell nord que sempre envegem retòricament, la paella, i la fotografia, hauria anat seguida de la dimissió del vice-president Puigneró, sense necessitat que ningú la demanàs. Per iniciativa pròpia. I parle específicament d’ell perquè, del grup, és la persona amb responsabilitats de govern, actualment. A tots ens sembla admirable, i un exemple a seguir, que la ministra sueca Mona Sahlin dimitesca per haver comprat dues xocolatines amb la targeta de crèdit del govern. O que el ministre de Salut del Regne Unit, Matt Hancock, dimitesca quan se sap que s’havia trobat amb la seua amant mentre promulgava normes de distància física que exigien de no mantenir contacte amb persones no convivents. Però ací, sembla, volem ser la Dinamarca del sud tan sols per a segons què.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
29.07.2021  ·  22:07

Doncs sí. És una badada grossa. I caldria que algú prenguera decisions d’aquelles que l’honorarien. I també que no es repetira l imatge. Fa mal efecte.

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
29.07.2021  ·  22:24

Doncs què vol que li digui, Sr. Partal… Jo hagués tractat altres temes més de fons a l’editorial d’avui. Per exemple, l’abstenció de PSC i Comuns als avals del ICF, després d’haver estat el PSC el 1r a portar-ho al Consell de Garanties Estatutàries i dir que si aquest ho aprovava hi donarien suport. O, un altre exemple, al serial de la bilateral estat-Generalitat i el xantatge que exerceix el P$OE. En fi… la premsa és lliure i els lectors també, alguns fins i tot amb criteri propi

Àlex Sánchez
Àlex Sánchez
29.07.2021  ·  22:30

Totalment si volem ser ètic i pulcres i fer que la democràcia gran ha de dimitir. Un polític no es un qualsevol. Ha de ser un exemple en tots els sentits inclús en la dimisió

Jaume Riu
Jaume Riu
29.07.2021  ·  22:33

Què voleu que us digui?
Al cap d’amunt de la piràmide de responsabilitats és on s’acumulen les incompetències i les badades més visibles segons el Principi de Peter, i jo reprobo sobretot Pilar Rahola per inventar aquests disbarats benintencionats, però és el seu estil i em sorprèn que li facin cas. No sé com es va fer la convocatòria, en quins termes.
Jo no hi hauria anat sense conèixer els detalls. Existeixen aquests “detalls”?
Em puc imaginar l’eufemisme: “en condicions de seguretat Covid”…

Rosa Gispert
Rosa Gispert
29.07.2021  ·  22:34

Ja ho vaig escriure ahir en algun lloc. En això de l’exemplaritat:
És pitjor la foto sense mascareta que el president de la Generalitat parlant en castellà als cònsuls?. És pitjor el dinar d’amics notables que les reverències del govern davant del rei?. És pitjor aquest dinar de 20 (a l’exterior, se suposa per la foto) que la festassa que va fer el PSOE al principi de la pandèmia?. I perquè tot això altre no ho critiquem amb la mateixa vehemència?.
A mi, sincerament, em sembla molt més greu tot lo altre, venint de representants i actes públics. Aquest dinar al cap i a la fi és un dinar privat en el que no representen a ningú.

Núria Coma
Núria Coma
29.07.2021  ·  22:37

Avui en total desacord amb l’editorial.
Si estan cumplint les normes del lloc on són res a dir i a sobre estan tots vacunats i revacunats, i amb PCR negatius per anar a “França”
Prefereixo veure aquesta foto, que el noi que heu tret per espantar als joves.
I l’exemplaritat dels polítics principalment s’ha de veure en la seva feina, i d’exemplars no en són gens.
Però amb el tema Covid ja sabem que no ens entenem. Ni per un moment vaig sentir ni pensar res negatiu en veure la foto, ans el contrari, vaig celebrar que s’ho estiguessin passant bé, cumplint les normes.
Per cert, ahir a la platja que vaig anar, no es podia parar la tovallola de gent que hi havia, és possible que hi hagués algun metge, polític, sanitari, policia, periodista???
Segurament si.

Xavier Massot
Xavier Massot
29.07.2021  ·  22:38

No sols Puigneró, o és que Puigdemont com a cap visible del Consell per la República no ha de donar exemple? És que són una espècie apart, amb privilegis especials, o sia una casta? I que em perdoni Rahola, alguns estem més que tips del seu afany de protagonisme, tant llesta que es creu i es podia estalviar de ficar la foto a les xarxes. Nivell….!

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
29.07.2021  ·  22:40

Penso que és una badada. Imperdonable. També m’hauria agradat que l’editorial d’avui anés per altres temes com els que suggereix Francesc Gilaberte.

Josep Constantí
Josep Constantí
29.07.2021  ·  22:55

Crec que no estem a un país normal, com Suècia, Dinamarca o Regne Unit. Tampoc em sembla admirable dimitir per dues xocolatines. Aquest cas (la foto) és més desafortunada però continuo recordant aquest país no normal on estem. Si ho fora, el Vicenç hagués plantejat la “grossa”: que dimiteixi també el MHPG Carles Puigdemont com president a l’exili. La dimissió del vice-president Jordi Puigneró de l’actual Generalitat no la veig rellevant donada la nostra actual situació, diguem “de mínims”. Ara, molts enemics encantats de la vida pel regal…

Pep Agulló
Pep Agulló
29.07.2021  ·  22:59

La irresponsabilitat és deixar-se fer la foto i de penjar-la a instagram. Sense foto no hi hauria editorial. Sense foto no hi hauria la dimensió política que li’n donem. No en sabríem els detalls, de la distància, de l’absėncia de mascareta, etc.

Després de la foto. el que vulgueu.. Mal exemple.

joan rovira
joan rovira
29.07.2021  ·  23:01

Sr. Vicent Partal, els clàssics també diuen això:

“Els desigs naturals tenen un terme, els que brollen d’una opinió falsa no coneixen aturador, car el fals manca de límit. Qui va per un camí troba un terme, el foraviament no té cap fita. Retreu-te, doncs, de tota cosa vana, i quan vulguis saber si el que desitges ve del natural, o de cobejança cega, mira si pot tenir algun límit. Si havent arribat lluny, encara li resta un més enllà, sàpigues que no és natural. Estigues bo.”

L. A. Séneca. “Lletres a Lucili”, Lletra XVI, Utilitat de la filosofia, p. 39, Fundació Bernat Metge, Trad.Dr. Carles Cardò.

Berta Carulla
Berta Carulla
29.07.2021  ·  23:09

Quin delit teniu alguns en veure’ns permanentment amb el morrió. Això sí que es trencar. El morrió, això sí que és seguidisme i borreguisme.

Aparentem, aparentem, que encara no hem rebut prou canya.
Aparentem fins a desconèixer-nos completament.

Per cert, sra.Rahola, per si ens llegeix: aquests país potser ja seríem lliures sense tanta bocamoll com vostè. Ens estressen i esgoten els seus egos públics. Si a sobre tingués tv i la veiés a la tv avui probablement m’hauria afiliat a Ciudadanos.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
29.07.2021  ·  23:14

Jo crec que quan es critica cal ser rigurós. És cert que la fotografia, a la que fa referència l’article, no és un bon exemple per a la ciutadania com tampoc ho va ser l’acumulació de polítics i polítiques abraçant-se amb amics, coneguts i saludats davant del Parlament especialment en la primera presa de posició del MHP Pere Aragonès. Ho feien davant dels periodistes i en directe per televisió. Curiós, d’aquella manca d’exemplarietat ningú en va parlar.

Ricard Portabella
Ricard Portabella
29.07.2021  ·  23:15

És evident que en matèria de dimissions (i el que això implica) som molt més a prop d’Espanya que de Dinamarca.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
29.07.2021  ·  23:16

Estic molt d’acord amb l’esperit de l’editorial. El principi de l’exemplaritat té nombroses llacunes en la nostra cultura d’arrels catòliques i superfície distreta. En alguns aspectes, molt semblant a la espanyola. “Aixequem-nos i …aneu-hi!!! diu l’acudit del rector.
Hem d’entendre, potser acabarem entenent algun dia, que forjar un estat -i una república lliure- precisa de molta exemplaritat de dirigents i líders; de menys contradiccions evidents entre el què es diu i el què es fa; de la creació d’un marc de confiança entre els que creuen per força i els que manen pels resultats de les urnes a partir de llistes tancades.
La manca d’exemplaritat és com aquelles màquines que enderroquen en tres hores una construcció que va ser bastida en tres anys.
Un editorial necessari. NO agradarà a tothom.

Monika Diethelm-Knoepfel
Monika Diethelm-Knoepfel
29.07.2021  ·  23:16

No estic d’acord. Sempre s’han de complir els regles del país on es troba la gent. Les regles de Suïssa estan molt menys durs que aquestes de Catalunya, no tenim toc de queda no prohibició de trobar-se amb en grups de més de 10 persones o de menjar a parcs etc. Però quan la meva filla serà a Catalunya la setmana que vé, haurà de complir tot les regles. A França, s’han de complir les regles franceses.

Marc Adell
Marc Adell
29.07.2021  ·  23:33

Totalment d’acord. Però els països llatins hem sigut tradicionalment països corruptes. No veig la manera de canviar aquestes dinàmiques, però m’encantaria. No m’hi sento còmode.

Carles Serra
Carles Serra
29.07.2021  ·  23:33

Gràcies Vicent per la teva aportació/anàlisi d’un a fer no encertat i menys amb la Rahola posant-ho a les xarxes; però també et faré la meva aportació el respecte; el ressò que ha tingut és per haver-hi en aquest dinar (paella) de germanor el President Puigdemont i una tal Cid dels franquistes Comuns han sucat pa.
Però si cal mirar tant de prim, com és que en el famós sopar de mobile que hi havia el franquista Borbó, així com la Colau i el de Pineda, no va haver-hi cap crítica en un sopar dintre d’un local tancat i desconec el fotimer de comensals, però Vicent , segur que 15 no, eran bastants més;
Si li doneu una ullada la informació que va fer el respecte Vilaweb , es veuen sopant a la mateixa taula, per cert molt ben parada, el Borbó la Colau i el de Pineda entre ells, només en aquesta taula com li faig esment hi havien uns 8 comensals, TOTS sense la masquereta i la resta de comensals que es veuen a la fotografia tampoc, l’únic que sí que la portava el pobre cambrer, aquest, el que servia els comensals, l’esclau del sistema.
Però en aquest sopar estava tot el sistema, tots els que l’apalancan.
Com li comento Vicent, en aquest cas el silenci total, cap crítica.
Podria posar com exemple moltes reunions/manifestacions que no portaven masqueretes ni la distància pertinent; l’altre dia a la manifestació del dia de la Pàtria Gallega hi havia en Junqueres, va apreciar si portava la masquereta? doncs miri la fotografia que va posar també Vilaweb per informar d’aquest acte; en fi Vicent.

Ester Rovira
Ester Rovira
29.07.2021  ·  23:35

Vosaltres creieu que cap de les 20 persones que hi eren no van pensar en les reaccions que la foto provocaria?. Segur que sí. Per tant el que em pregunto és per què s’ha volgut fer aquesta provocació, no em crec que ho van fer sense pensar, no de la gent que hi era

Xavier Batlle
Xavier Batlle
29.07.2021  ·  23:50

No és una manca d’exemplaritat. Es tracta de tractar als ciutadans com adults. Qui va a Catalunya Nord que segueixi les normes de la Catalunya Nord. O és que ja comencem amb el centralisme del principat?
Haver-se de posar la mascareta a CatNord perquè els els sud no ens sentim ofesos ho trobo una tonteria. Celebro que els comensals tinguin criteri i l’apliquin.

Mª Teresa Brasó
Mª Teresa Brasó
30.07.2021  ·  00:18

Trobo que aquestes polemiques a vegades van be per tapar algunes coses molt mes importants com ja diu algun comentari.
Tambe crec que no calia la foto , no se si la paella.

Carles Franco
Carles Franco
30.07.2021  ·  00:51

Podria ser que la paella s’hagués fet al Principat i que hi hauria assistit alguna persona més que no surt a la foto (un/a periodista?). I jo em pregunto per què ningú ho ha investigat i us empasseu el gripau de la Catalunya Nord?

Natàlia Garriga
Natàlia Garriga
30.07.2021  ·  01:01

Editorial totalment prescindible. Eren a l’estat francès i seguien les normes de l’estat francès. Quin és el problema?

Gerber van
Gerber van
30.07.2021  ·  01:15

No estic d’acord. Estem en una situació poc normal, precisament estem en guerra amb el país veí, on una part dels nostres representants polítics estan en exili. Els qui han de visitar els exiliats a França o Belgica s’han de comportar com estiguessin aquí a Catalunya? Això és ridícul!

Em va sorprendre, més aviat espantar, quant els conseller Argimon va fer un toc d’atenció a Puignero estant a França. El seu jurisdictió és Catalunya, no França ni Belgica. Nomès els estats totalitaris pensen que són els amos dels seus ciutadans i polítics i els diuen el què han de fer i com, independent on siguin.

I sobre l’exemplariat dels paísos d’Europa nord, l’editorial menciona alguns casos mentre és passen de molts més grossos que tampoc no tenen conseqüensies. L’uníca diferencia és que se sap disfressar-les millor.

Per acabarÑ: no ens hauríem de disparar al peu propi. Mentre nosaltres ens esbarallem sobre d’estar exemplar i tal, l’enemic riu de nosaltres i ens divideix encara més.

jaume vall
jaume vall
30.07.2021  ·  01:21

Avui podrem llegir les dues versions de comentaris. Els que disculpen el fet perquè “són dels nostres”, i per no donar el gust al rival polític d’assumir culpes; de l’altra banda, els que de grat, reclamaran unes responsabilitats que no demanarien en altres casos propis.
La meva opinió estaria en un punt indeterminat. Sempre reclamem “accountability” als nostres representants. Han de passar comptes del que han fet. Per tant, aquesta és una de les mostres que mostrarien el nivell d’exemplaritat que volen tenir els nostres polítics favorables a la república. Com ha de ser d’exigent qui té més poder, parafrasejant Spiderman.
D’altra banda, no és un fet menor que es complissin els protocols de l’estat francès en relació a la salut, i per tant, si no s’ha fet res de dolent, no cal dimitir.
I malgrat tot, i lamentant-ho, el polze ha d’anar cap avall.
El conseller hauria de dimitir per aquesta sombra de dubte sobre l’asimetria entre el que poden fer els representants i els representats. Una vegada dimitit, si realment s’han complert els protocols i no hi ha cap culpa, aquesta persona hauria de gaudir del dret de tornar a primera línia política, si és que la seva qualitat gestora i humana l’acompanya.
La seva figura guanyaria en noblesa, l’exemple per als qui vinguin més endavant, reclamaria més responsabilitat i transparència.
Valors republicans, no?

Antoni López
Antoni López
30.07.2021  ·  01:23

Que Deu ens envii molts problemes com aquestos i pocs dels altros.bona nit.

Xavier Colon
Xavier Colon
30.07.2021  ·  01:25

És aquella frase tan recorreguda: “Feu el que jo us digui, però no feu el que jo faci”. Vergonya de classe política que es passa les recomanacions pel folre, en comptes de donar exemple. Molt encertat, Vicent, allò de voler ser la Dinamarca del sud, però només per allò que ens convé personalment. I tot el que han dit fins ara no són altra cosa que excuses de mal pagador.

jordi reig
jordi reig
30.07.2021  ·  01:41

Per fi puc estar en desacord amb una de las seves editorials.
Persistir tant en la exempleritat de les accions dels nostres dirigents, incloses les activitats a nivell personal, sent a més en un altre pais amb altres mesures, em dona la sensació de que s’em tracta vom un idividuo molt basic, incapaç de discernir i tenir criteri propi.

Bonifacia Córdoba
Bonifacia Córdoba
30.07.2021  ·  02:59

Quina barbaritat. Penso con en Carles Serra.
Si Puignerò dimiteix és per no fer li mal a unes sigles no perque fes algo mal fet…
Sincerament, no vull formar part d’aquesta carnesseria. Bla bla bla bla
Si aquest és el nivell d’intolerancia i ens dobleguem per un plan fosc… no es pot aplicar donde fueres haz lo que vieres amb respecte.. on veieu el problema, en unes pors plandémiques? Dificil de justificar als covidians amaestrats??? Coi! què duro és esser personatge públic,.. tens que justificar teva vida privada quan n’has complert tots els protocols que et demanen on vas??… som la nostra propia tomba!!!
Mòlt independents volem ser.. aixì perdrem adeptes. A aquesta intolerància no li posseu frè?? Per desmotivar sempre som a temps.. Jo em retiro que això no és cap trinxera.. maremeva! Nem de guatemala a guatepeor…

Ed Garrido
Ed Garrido
30.07.2021  ·  03:08

Molt d acord amb el Sr Serra, 23.33h, perque no ens vam escandalitzar de veure al de Pineda sopant amb la Colau, el Rei i tota la colla? I es cert que qui hauria de dimitir es l Argimon, per no haver tancat bars i permetre festivals multitudinaris, la seva incompetencia es molt mes greu que la del Sr Puignero.

M.ROSA (anglès) SOLER
M.ROSA (anglès) SOLER
30.07.2021  ·  05:08

Totalment d’acord amb la Núria Coma

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
30.07.2021  ·  05:35

Em nego a llegir xorrades. Van bé per distraure al personal. El que hem de fer és començar com arreu: Desperta Catalunya! Rebutgem la manpulació descarada del capital per la pasta i la calma social.

Joan López
Joan López
30.07.2021  ·  05:44

Avui,no dic res,por un moment pensava que llegue la vanguardia.

Jordi Nogués
Jordi Nogués
30.07.2021  ·  06:16

Per primer cop i en molt de temps no estic gens d’acord amb vostè, Vicent i molt d’acord amb la colla de comentaristes que també són molt crítics em sembla que no és gens honest criticar la trobada de la Sra Rahola amb una serie de politics per fer una paella, per les següents raons 1. No tenim cap constància de com es van seure per menjar, estaven juntets o be distanciats? 2. El fet de no portar mascaretes per fer-se una foto,és una cosa molt habitual. 3,- Perque no es critica amb tanta força les abraçades dels politics devant el Palau de la Generalitat, o els sopars de la Colau amb el Borbó? Com ja han dit altres comentaristes, la paella va tenir lloc a França-mal ens pesi-on les normes sanitàries són diferents d’aqui; jo mateix viatjo sovint a França i us asseguro que entre aquest país i la colònia que som d’Espanya, no hi ha una ratlla, sino un autèntic mur de Berlin, en molts aspectes. Aqui ningú protesta per la imposició d’un estat policial que ens priva de tota mena de llibertats i arruina la nostra economia. A veure si algú, algun dia, s’atreveix a dir la veritat sobre tot el que hi ha darrera de tanta hipocresia….si el deixen!!

Toni Arregui
Toni Arregui
30.07.2021  ·  06:44

Doncs jo, ja em perdonaran, penso que ja som tots prou grans com per entendre que hores d’ara tots els presents són vaccinats i són a l’aire lliure. La xiqueta de 16 anys segur que també ho entén, això.

Miquel Gilibert
Miquel Gilibert
30.07.2021  ·  06:56

Ja fa molt de temps que molts diem que em aquest país, que tant es vol assemblar a la “Dinamarca” del Sud, brilla per la seva absència el concepte d'”accountability”. És a dir, de fer-se responsables davant els ciutadans de les accions que, com a persona pública, es prenen.

La paella és una anècdota menor, francament, perquè segurament tots estaven. vacunats. Però hi ha hagut mantes decisions des del 2017 (i abans, però és que crec que el 2017 marca el punt d’inflexió de la davallada imparable del nostre país- almenys de moment) que s’han pres sense que ningú assumís responsabilitats de res.

Per exemple, es varen aprovar les lleis de desconnexió, amb les quals podem o no estar d’acord. Però és evident que varen ser un dels pilars que va portar els polítics en actiu el 2017 al parlament. Aquestes mateixes lleis es varen ignorar sense embuts. I tots els actors segueixen en política. Un altre exemple: el president del parlament anterior (i ja veureu com també l’actual, temps al temps) es varen omplir la boca parlant de dignitat, etc. Però a les primeres de canvi acotaren el cap, sense que se’ls passés pel cap dimitir. Més exemples no tan gloriosos: recordeu el molt que va costar que Alfred Bosch deixés la conselleria d’exteriors després d’haver-se destapat l’encobriment de Carles Garcias ? O com els ex-presoners polítics es passegen amunt i avall sense reconèixer ni una sola falla en tot el que varen fer amb l’argument que han patit presó injusta (cosa que és certa, però que no t’eximeix de la teva responsabilitat quan no vares fer el que deies que faries). O un famós portaveu a Madrid que va dir que hi seria 18 mesos i prou i encara segueix, ben encaterinat- per cert- amb el PSOE ?

El problema que tenim, penso, és doble: d’una banda la classe política professional es creu, en realitat, 3 pams per sobre de la resta de mortals i consideren en el fons que la gent som una colla d’enzes, i de l’altra, com que encara que facin el que facin, la gent acaba tornant-los a votar, doncs fot-li que és de Sants. En bona part això es deu a la gent que va a parar a la política, al sistema de partits i de llistes tancades. Però això donaria per pàgines d’article.

Sovint es critica USA, per exemple, perquè un candidat a president no pugui presentar-s’hi (bé, poder pot, però no el votaria ni el tato) si l’enganxen fotent-li el salt a la dona. Ací ens ho mirem dient que són una colla de carques. No és això. Pensen- molt encertadament- que si tu tens una moralitat que et permet enganyar la teva dona, també, en un moment determinat, podràs tenir una doble moralitat pe enganyar el país. I això no és acceptable (és el mateix concepte pel qual et fan omplir un qüestionari dient que no hi vas a cometre actes terroristes: si dius que no i és que sí, pobre de tu, perquè et pot caure un pal tan gran per la mentida com per l’acte terrorista).

Segurament tenen raó, perquè tenim moltíssims exemples de facinerosos que han tingut capteniments privats molt lamentables i han acabat sent polítics en molts casos amb actuacions o maneres de fer ben lamentables. Des de l’emèrit fins a Mitterrand passant per Kohl.

I una nota final. Pilar Rahola és com el coriandre a Portugal: és a totes les amanides. No he trobat mai ningú que pogués ser especialista en física nuclear, en alta política i en assumptes del cor en cosa de 5 minuts (el rigor ja és una altra cosa). Sovint fa piulades i intervencions molt vehements i indignadíssimes, amb les quals segurament molts cops estaríem tots d’acord (especialment en calent i perquè en aquest país de peixos bullits, una mica de color no està malament). No és la primera vegada que l’enganxen en coses com aquesta (recordo un famós episodi quan era regidora i li volien posar una multa, o com ella i l’Angel Colom varen trinxar ERC en un determinat moment). Potser una mica menys de vehemència, més documentació i sobretot més humilitat. Que falta ens fa a tots en el temps que corre.

Ah, i jo estic al 100% d’acord amb que una ministressa dimiteixi per haver comprat una xocolatina amb la targeta de crèdit corporativa. La diferència entre nosaltres (i el país del costat on Cospedal no estava al corrent de res) i Dinamarca és la mateixa que hi ha entre els personatges de Torrente VI i els de Borgen. I això val tant per Espanya com per Catalunya (que per desgràcia cada cop se li assembla més)

baldo oliva
baldo oliva
30.07.2021  ·  07:06

Doncs perdoneu-me, però a mi em sembla un exemple per tot el contrari. Tots ells, per edat, segur que estan vaccinats, i per tant poden fer una reunió en condicions normals, i la fan al lloc on els hi es permés. El que hauriem de saber fer es retornar a aquesta normalitat. I els que haurien, no de dimitir, però si demanar disculpes, son aquells que no han sapigut fer-ho tant be com nord enllà, per que ara fossim igual de bé.

josep ortinez
josep ortinez
30.07.2021  ·  07:07

Quan el president Tarradelles va retornar de l’exili, entre d’altres coses va dir que ‘en política no s’ha de dimitir mai’.
Aquesta frase de qui era en aquell moment el gran tòtem va servir d’excusa perfecta a tota la muntanya de polítiquets mediocres que corrien aquell temps. I la tradiciò es va anar arrelant.

Oriol Quinquillà
Oriol Quinquillà
30.07.2021  ·  07:23

100% d’acord, no és admisible l’excusa des del meu punt de vista. Els responsables polítics s’ha de comportar de forma exemplar.

Alfons Tur
Alfons Tur
30.07.2021  ·  07:26

No hi estic gens d’acord amb l’editorial aquest cop. De debò que no hi havia res més important per tractar?
De debò que a la Catalunya Nord hem d’aplicar les normes d’una CA espanyola?
Creieu que no tenim altres temes de què preocupar-nos i ocupar-nos?

Teresa Pou
Teresa Pou
30.07.2021  ·  07:32

Vicent !!! Aiiii Vicent avui no , …..
!! Com diu la Núria Coma , no sabia a on posar la tovallola , no se si tots els de la platge estàvem vacunats i amb PCR negatius !!!
Au va sentit comú , o que els responsables de sanitat no s’han equivocat mai ???

Albert Miret
Albert Miret
30.07.2021  ·  07:32

En el país (per dir-ne d’alguna manera) més corrupte del món, retreure que uns polítics fora del país (per dir-ne d’alguna manera), en un país (França) on aquells dies no era obligatòria la mascareta, no la portaven posada, em sembla pur cinisme i recerca ridícula dels trespeus del gat. Sembla que no tinguem prou arguments per distreure’ns, com per exemple que la “justícia” d’aquest país (per dir-ne d’alguna manera) es permeti el luxe sense cap explicació d’arxivar la responsabilitat sobre un espionatge greu d’estat al “presidente” Rajoy i a la vice presidenta Cospedal (nom de ciclista) d’aquell nefast gobierno del desgobierno de ehhhhpaña.

Josep Maria Puig
Josep Maria Puig
30.07.2021  ·  07:35

Prefereixo recordar la Rahola de la finestreta de l’Avui.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
30.07.2021  ·  07:56

Quan veus les terrasses, fumant i cridant sense mascareta i a un metre, aixó es senzillament una collonada dels que permeten la barbarie als carrers. I molt catolicisme rastrer i moral stalinista. I a mes es legal a França, o sigui pur colauisme de la bruta Barcelona, un munt de bruticia, barbarie i molta més gent de la que ecologicament es obligat

Judith Albets
Judith Albets
30.07.2021  ·  08:11

Núria Coma, d’acord amb tu!

Miquel Costa
Miquel Costa
30.07.2021  ·  08:12

Vaja, ja no n’hi ha prou de respectar les normes? Aquesta editorial és tan injusta com allò que li feren a Pompeia.

Joan Deulofeu
Joan Deulofeu
30.07.2021  ·  08:14

Estic totalment d’acord amb vostè V Partal. Si volem anar endavant calen bons fonaments i evidentment els nostres representants son tant imperfectes com nosaltres. No però això hem de dir amen de tot el que fan.
Tant la companya com jo i a la vegada les nostres amistats i família hem ajustat les relacions i trobades en grups molt reduïts i controlats, tot i estar quasi tothom vacunat.
La prudència i la sensatesa crec que han de guiar els nostres actes i a certs nivells no solament no passa sinó que en fan publicitat.
Els tecs d’estiu de la Rahola no donen bons resultats.
Hem dol molt però els recrimino la seva actitud.

MONTSERRAT TREPAT
MONTSERRAT TREPAT
30.07.2021  ·  08:39

Quina editorial tan fluixa, en tots els aspectes. M’ha sorprès molt. Tant la tria del tema com la manera de tractar-lo. Les editorials, articles o entrevistes d’en Partal les trobo sempre molt interessants, argumentades i profundes. No ho acabo d’entendre.

Mercè Duran
Mercè Duran
30.07.2021  ·  08:40

Repeteixo el que vaig dir ahir: Alguns se l’agafen amb paper de fumar.
Au va, que és estiu i cal fer bullir l’olla….

Salvador Llopis
Salvador Llopis
30.07.2021  ·  08:41

A mi la foto no en va fer cap mal. Al contrari, la vaig trobar molt gratificant.
Què voleu que us digui; representa coses molt més importants que el detallet (gairebé moda) de donar o no exemple sobre el tema covid.

Ramon Caralt
Ramon Caralt
30.07.2021  ·  08:42

Ad maiorem Raholae gloriam

Daniel Farré
Daniel Farré
30.07.2021  ·  08:47

M’afegeixo a les reflexions que consideren que hi ha temes més importants per comentar i escarnir, molts i més greus, a la fi no deixa de ser un raser imposat per una llei, i com sabem ben relativa quan nomès per una línia de frontera pot ser diferent, potser que ens posem a ser sensibles més per objectius que no pas per normes o lleis.

Nuria Boniquet
Nuria Boniquet
30.07.2021  ·  08:48

Tots VACUNATS, tots amb PCR i COMPLINT LES NORMES DEL PAIS on es troben Quin és el problema ?? Enfin. El Sr Puigneró ja està bé on és, deixem-lo treballar, que falta ens fà

ALBERT FRAGO
ALBERT FRAGO
30.07.2021  ·  09:00

Al primer moment he cregut que el dinar s´havia fet a la Catalunya Sud. Si es varen complir els requisits exigits en el lloc on eren, no li veig el problema per enlloc. Realment sembla un cas de buscar-li 3 peus al gat. És ben veritat alló de que qualsevol cosa ben portada, pot donar molt de sí. Amb tot el respecte, sencillament no em sembla tema per una editorial, quan tenim molta altre feina per fer. Seguim.

Eulàlia Formentí
Eulàlia Formentí
30.07.2021  ·  09:04

Si s’ha de dimitir per aquest fet, realment imperdonable, qui tindríem en el govern, els que parlen castellà a les institucions, els que toleren que es turturi, els que blanquegen Vox i carreguen contra els independentistes … Parlo d’institucions catalanes.

Partal, crec aquest fet no mateix una editorial amb tantes referències filosòfiques

Albert Parés
Albert Parés
30.07.2021  ·  09:04

Quan vaig veure publicada la foto vaig haver de comprovar dues vegades que fos actual i que l’haguessin penjat els propis participants de la trobada. S’ha de ser irresponsable que en plena cinquena onada, on s’està desprogramant l’activitat no essencial, on les UCI estan plenes, on des del Departament de Salut no ens paren d’enviar missatges que reduïm la interacció social, te’n vagis a fer una paella amb més de 20 persones.

I com bé dius Vicent, que fos a Catalunya Nord on no hi ha la limitació de trobades a 10 persones no justifica res. Sent vicepresident del govern que ha aprovat aquesta normativa (i a més del mateix partit que el conseller de Salut) hauria de ser el primer a donar exemple i respectar aquestes limitacions. O és que només al creuar la frontera estatal no hi ha risc al fer trobades de més de 10 persones? Si tots féssim com ells i anéssim a la Catalunya Nord a fer les trobades de més de 10 persones serviria d’alguna cosa que a la Catalunya Sud hi hagués aquesta limitació?

I si s’ha de ser irresponsable per fer una trobada d’aquestes característiques amb la situació actual, s’ha de ser ben beneït per deixar-se fotografiar i penjar ells mateixos la foto a les xarxes sent membre del govern … Tant poca vista té el conseller Puigneró? Tant poca vista tenen la resta de participants de la trobada? La majoria de persones que surten a la foto els tenia per molt intel·ligents, i em sorprèn molt que ningú veiés que aquesta foto no era bona idea en un context de contagis i restriccions pels ciutadans?

Enric Plaza
Enric Plaza
30.07.2021  ·  09:10

Totalment en desacord. Una cosa ben feta a dreta llei, en aquest cas la francesa, no pot veure com un defecte de forma. Les campanyes dels rivals polítics són això campanyes, no han de guanyar perquè a primer cop d’ull sembli una cosa que no és.

Joaquin Farres
Joaquin Farres
30.07.2021  ·  09:11

A vegades volem ser mes papistes que el Papa, ahir em vaig trobar un amic pel carrer, jo anava sense mascareta i ell la portava per dessota de la boca, em va recriminar que no la portés tan sols per no anar tan “despullat” i donat exemple.
Recollons que re-papistes cesaris que sou!
Hi ha milers de nens morint-se de gana i uns fen paella i els altres criticant-ho i la de mes amunt comprant xocolatines amb targetes quasi-black i a Madrit (concepte iu) llençant els milions pels engonals…. p.ta ecscanya….

Amir Bhular
Amir Bhular
30.07.2021  ·  09:12

Estic esgarrifat de veure com aquesta noticia sense importància ha acabat sent portada i editorial de diaris i tv (tv3 no para de repetir-ho)…la veritat no ho entenc…Què es persegueix, on es vol arribar…? sembla planificat. Qui vol destruir a Puigneró? Perquè a la Rahola no és…

Marcel Estadella
Marcel Estadella
30.07.2021  ·  09:13

Algunes reflexions amb esperit crític en el sentit mes ampli
1 – no han fet res que no pugui fer (per exemple) un grup de ciutadans de Figueres si va a Banyuls
2 – de totes maneres, fa lleig predicar restriccions i aprofitar despres la norma francesa mes laxa
3 – els exemples abans esmentats del sopar del mobile o del sopar del PSOE donen que pensar
4 – la norma es diferent a l’estst francés pero tenen menys contagis. Potser que mirem l’important i ens apliquem el conte….
5 – si apliquessim el mateix principi de compliment extraterritorial de norma, tots els exiliats s’haurien de lliurar a la justícia espanyola inmediatament….

Son d’aquells cassos que et deixen pensatiu, pero que fan que no m’atreveixi a demanar dimissions. Tot i que una mica mes de capteniment dels responsables politics seria benéfic…pero no l’espero pas

Joan Cuscó
Joan Cuscó
30.07.2021  ·  09:15

D’acord, ha estat un error.
Però se n’ha fet un gra massa.
Es que finalment ja sembla que contra Puigdemont tot s’hi val.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
30.07.2021  ·  09:24

A mi el que no em sembla gaire ètic és presumir públicament de festes. La vanitat mai no mena a bon port. I la qüestió de la mascareta ha estat la trampa que ho ha fet palès.

Joan Sorolla
Joan Sorolla
30.07.2021  ·  09:25

Podem estar 500 persones en una platja, tots a tocar, amb gent fumant, cridant… i 20 persones no poden fer una paella a l’aire lliure en un estat on està permès? Una cosa és comentar la inoportunitat, l’altra insinuar dimissions. No cal regalar munició a l’enemic. Crec que l’editorial és desafortunat malgrat que intenta parlar de l’ètica dels servidors públics.

Carles Blas
Carles Blas
30.07.2021  ·  09:26

Estic d’acord amb la qüestió de l’exampleritat i que la foto és un símptoma que no ens podem refiar dels polítics (cada cop em sento més proper del pensament de Ramon Cotarelo). Si fan trucades tan òbvies com aquesta, perquè haig de creure que no faran igual quan la cosa va sèria?

Dit això, quan ho escric sóc al metro de Barcelona, amb una distància de seguretat igual a la de la foto. Si canviem no mascareta per espai tancat, no veig diferència en termes de seguretat. Les mesures de prevenció són necessàries però s’apliquen com si fóssim tots idiotes nens petits. I és clar els ‘adults’ que les imposen no se les creuen (com el càrrec públic de la sanitat anglesa que trencava el confinament per veure la núvia). I així passem de poder omplir una discoteca amb joves sense vaccinar a no poder dir vuit de la mateixa família en un domicili particular.

On és la parada del món, que em baixo a la pròxima!

Nina Santiago
Nina Santiago
30.07.2021  ·  09:28

No entenc la polèmica.
Si la Sra Rahola vol fer un dinar de germanor a la Cat nord perquè hi pugui assistir gent que aquí no podria em sembla perfecte.
Si aquí a l’exterior no cal portar mascareta i quasi tothom estem vacunats, on és el problema i la polèmica. Es que no estaven a l’exterior?
Estic d’acord amb un dels opinants.
Fer un treball tan detallat de la dona del Cèsar per una foto que estan, repeteixo, a l’exterior, per a mí no té cap sentit, criticar i criticar per criticar.

jordi Rovira
jordi Rovira
30.07.2021  ·  09:28

Molt pertinent l’observació crítica al respecte de la història que conta Plutarc sobre Cèsar. És cert, voler exemplificar qualsevol acció humana sempre té el concurs de quelcom que al final resulta poc clar. Seguint els clàssics, deu ser per això que els deus i el homes són en dos universos diferents. I seguint la mirada dels moderns d’avui, l’exemple el necessitem no pas en general; sinó donant per vàlid la diversitat dels anhels que puguin tenir els ciutadans, tots i cadascun des de la seva diferència. Una diferència que recull l’editorial quan parla de com ha de sobtar veure a uns que es troben, mentre altres no poden. Per això penso que hauria d’importar ben poc què fa el líder, i molt què fa la ciutadania. En una societat moderna, la societat civil té prou dinàmica i pols, com perquè els polítics només hi són per donar cos a la seva electa versió del model proposat de gestió. De tota la resta, vull dir d’allò tan estalinista del lideratge i del moviment social, de l’estil de vida, de la litúrgia dictada i obeïda, no cal ni parlar-ne. En vistes de tal simplificació esclaridora, hom pot entendre que un ministre suec, dimiteixi quan quelcom no li ha sortit bé perquè ho ha fet manifestament malament. Entre nosaltres no pot ser així, i de fet no ho és.
El tema doncs, no és menor, i es converteix en un bon tancament de setmana editorial. Cal que ens replantegem perquè volem els nostres líders, i cal que tinguem ben present el que tenim assolit ( o no ) com a col·lectivitat nacional. Efectivament, no hi ha societat civil sense una nació que es reconeix i es té present al darrera.
Sobre l’accident de la foto a la Catalunya Nord que resulta de sobirania francesa, doncs l’anècdota de la seva reunió. Que no és una anècdota; sinó un fet tristament extraordinari, per quant i com hem de seguir patint la repressió espanyola. I sobre l’accident de la discussió i linxament, el mal fat d’un país ( Espanya ) on els líders fan més teatre que no gestió. El gran teatre d’un poder que es fa veure, i que finalment no pot res. Que sobretot no pot millorar les condicions de vida dels seus conciutadans, i que no pot que ells les millorin, sense esdevenir un pal a la roda. Un veritable mal fat, del qual n’acabem participant nosaltres mateixos, quan ens fem nostre aquest joc sense sentit, aquest joc partidista, en aquesta litúrgia estalinista de lideratges que al final no són res. Així doncs, què és la senyora Rahola? Potser només la caricatura del seguidor, del fan indepe. Potser no sigui això…

Francesc Puertolas
Francesc Puertolas
30.07.2021  ·  09:53

Em sembla que a l’estiu estem tots una mica avorrits i els periodistes, fins i tot el meu admirat Vicent, se les veuen per trobar temes d’interès. En aquest cas, com s’ha dit als comentaris -aquesta vegada més suculents que l’editorial- la polèmica em sembla un tret al peu que qüestiona futilment l’honorabilitat del perseguit (no és per res que la trobada és a territori francès) mentre el perseguidor somriu satisfet a la gandula, veient com el seu aparell de repressió, que no fa vacances, va fent forat.

Lola Tomàs
Lola Tomàs
30.07.2021  ·  09:53

Ni em puc creure que una festa PARTICULAR, complint la normativa del territori on es celebra, i m’és igual que hi hagi polítics en actiu, generi un editorial i certs missatges de repulsa que llegeixo als comentaris.

Sincerament el que em ve al cap és COLLA DE BEATES! Au, apreneu a viure i a deixar viure.

I és clar que és important on se celebra la festa. Justament això ens evidencia l’arbitrarietat i l’aleatorietat de certes normatives. A l’Estat Espanyol i als Països Catalans del Sud és on hi ha hagut més restriccions i més normativa restreta durant la pandèmia. 40 anys de dictadura i d’aves maria calen fondo i queden tatuats a l’ànima. Ja es va veient com la gent assumeix restriccions, retallades de drets bàsics i privacions sense ni dir ni piu.

Jo me n’alegro que la gent gaudeixi de la vida. Això sí, en l’exercici de les seves funcions professionals espero responsabilitat i competència.

Ramon Sans
Ramon Sans
30.07.2021  ·  10:00

Estarán de acuerdo que deben cumplir las leyes y normas del estado donde están, no las normas del estado español , por leyes y normas vulneradas dimiten los políticos puestos como ejemplo de países nórdicos, luego el ejemplo no vale.

El ejemplo de Cesar ¿es aplicable? SI , pero para todo lo contrario para demostrar como el POSTUREO se carga derechos, honra , prestigio …. vamos …

Si vamos a la raiz del problema es que las NORMAS DE MADRID en la cabeza del director PREVALECEN sobre las normas de PARÍS ,y aplicamos las reglas de TWITER del postureo e indignación de influencers

Y entramos en otro jardín el que surge de comparar las fotos de JUNQUERAS , MARTA ROVIRA Y EL SÉQUITO DE ERC de hace pocos días ABRAZANDOSE y ¿reacción ? ninguna, los boots unionistas y algunos del país a esos líderes MANGA ANCHA …o ¿MANGA JUSTA? … en realidad no lo sé porque desconozco si cumplieron las normas del estado Suizo , quiero creer que SI, MANGA JUSTA .

¿Y PORQUE NADIE ANALIZA EL CASO MEDICAMENTE Y SI SE PRODUJERON CONTAGIOS ?????
Eso sería lo adecuado desde el punto de vista de un independentista que obedece POR IMPERATIVO LEGAL las normas de los estados español y francés … PERO NO SE HACE ASÍ.

En realidad las normas anti-covid de SPAIN son una mierda , y lo demuestran 2 datos:
– el nº de muertos por millon de habitantes que sufrimos en CAT
– que siendo el país de Europa con unos indices de vacunación más elevados somos los PEORES EN CASOS DE INCIDENCIA ACUMULADA EN 14 DÍAS

Ese análisis SUPÒNE ENFRENTARSE A ESPAÑA y lo facil es el POSTUREO …de las normas de PARÍS podría decir algo parecido …

Dejo enlace para comparar muertos /millón habitantes https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries
pueden calcular los de CAT +22.000 dividiendo por 7,5 (los millones) y tiemblen …

DICHO LO DICHO , me parece una MIERDA que no se revisen Y CRITIQUEN las normas SPAIN que nos llevan al abismo , en vez de pedir que se apliquen en el extranjero , entre otras cosas porque los indices de incidencia de la enfermedad cambian en el extranjero y por lo tanto NO hay ni motivo científico para aplicarlas…

CURIOSAMENTE yo creo CIENTÍFICAMENTE que todos deberíamos ir con KN95 Y LA GENTE DE RIESGO SUMAR UNA PANTALLA FACIAL (no me extiendo) .

REVISEMOS LAS NORMAS , NO POSTUREO. GRACIAS.

Imma Presseguer
Imma Presseguer
30.07.2021  ·  10:01

La societat està realment malalta. S’ha perdut el nord. No hi ha límits a l’intolerància i a les critiques partidistes. Avuí l’editorial d’aquest diari de referència per molts de nosaltres s’apunta aquest joc del tot si val. Que trist!

Octavi ENGUITA
Octavi ENGUITA
30.07.2021  ·  10:04

Per primera vegada no estic d’acord amb el Sr. PARTAL, si ells han respectat les normes del lloc on es va celebrar l’encontre simplement res a dir…

Un dia haurem de desenpallegar-nos de la tendencia de voler ser sempre mes “royalistes que le roi”

I amb tot el que han passat aquestes persones , ancara els hem de exigir mes que a la resta del personal…crec que no…

Daniel Mas
Daniel Mas
30.07.2021  ·  10:11

Benvolgut sr. Partal, ahir ho vaig escriure en la notícia pertinent, és un cas inexistent, com els del constitucional o tribunal de comptes. Tot i això, veig moralment més reprobable el fet de fer promoció d’aquesta fotografia en un article o notícia, quan qui ho fa ho considera un fet pervers, que no pas el fet que en l’esfera privada una persona faci una fotografia i la pengi en la seva xarxa social.

Joan Royo
Joan Royo
30.07.2021  ·  10:13

Avui no puc estar d’acord amb l’editorial. Hi ha un fet cabdal que el director minimitza, diu “és secundari si, pel fet de ser a Catalunya Nord, complien les normes sanitàries locals”. Secundari? No estic d’acord. No és secundari complir o no les normes, siguen locals o més generals. El fet és que celebraven aquella trobada respectant les normes. Res a criticar.

Victòria Peris
Victòria Peris
30.07.2021  ·  10:14

Vacunats + pcr negatiu + aire lliure+ 2minuts + Cat Nord—– cap problema
Dinars o sopars en interior de Restaurants si que és de risc.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
30.07.2021  ·  10:21

Crec que la paraula és “honesta”. Totalment d’acord.

Anna Riera
Anna Riera
30.07.2021  ·  10:50

Fa lleig i sens dubte no es la millor manera de fer , uns pel broc gros. altres , ja sabem.

Jordi Tubella
Jordi Tubella
30.07.2021  ·  10:51

Mal enguanyat editorial. Quina pena m’ha fet haver-lo llegit i constatar que el Sr. Partal havia d’arribar a la categoria de la premsa rosa. És que no m’ho puc creure.

Quin problema hi ha en un dinar privat de 20 amics en unes condicions que legalment són correctes? D’acord que la majoria són polítics en actiu. Tanmateix no era cap acte públic.

I ja ho veus. La meitat dels comentaris a favor i l’altra meitat en contra. Un tema menor que només serveix per distreure el personal i posar-nos pedres a les rodes.

Vergonya!

Llienç Serrahima
Llienç Serrahima
30.07.2021  ·  10:55

El mal exemple de la foto existeix. Però fer un editorial donant a aquesta foto la importància d’un espècie de paradigma del mal exemple em sembla fora de mida.

Júlia Laforga
Júlia Laforga
30.07.2021  ·  10:59

Quina editorial.
Cada dia el nivell és més i més ensopit.

Vigileu, si us plau

Frederic Varela
Frederic Varela
30.07.2021  ·  11:03

Llegint molts dels comentaris s’entendrà fàcilment perquè Catalunya mai serà la Suïssa o la Dinamarca del sud. Com a bons llatins d’arrel catòlica, l’ètica i la moral si ens convé l’estirem com un xiclet per justificar qualsevol actitud. I al cap i a la fi els polítics no són pitjors ni millors que la societat a la qual representen, en tot cas els defectes d’aquesta societat es fan més visibles.

Francesc Villagrasa
Francesc Villagrasa
30.07.2021  ·  11:04

Perdoneu, però a mi em sembla una mostra més de la actitud irresponsable de fer-se veure de la senyora Rahola que no sap calcular els seus límits. Recordo els seus bons articles periodístics de fa anys!

Miquel Urquizu
Miquel Urquizu
30.07.2021  ·  11:04

M’afegeixo als comentaris crítics amb l’editorial, avui hauria segut un bon dia per corregir la relliscada amb el conseller Giró de fa uns dies quan li va retreure que no tenia inconvenient en avalar el Barça i li feia por avalar els presos polítics.

Maria C. Colomer
Maria C. Colomer
30.07.2021  ·  11:16

Tenim dos dits de front. A qui molesta la foto? i la trobada? Dons a qui vol burjar sobre tot el que facin els polítics i institucions catalanes. Fixeu- vos amb qui parla: els de sempre!
Tot aquestes aparences i subtil.ltats, deixemles per quan tinguem feta la feina grossa i bruta. Hi ha molt altres temes i en sou un mestre.

Joan Andreu Juan
Joan Andreu Juan
30.07.2021  ·  11:16

Totalment d’acord amb tu, Vicent.
Mira que fa temps que llegesc aquest diari, doncs encara és el dia que no em vegi reflectit, molt especialment als editorials.

Ferran Revilla
Ferran Revilla
30.07.2021  ·  11:31

La paella i la fotografia, en sí mateixos, podrien tenir moltes interpretacions possibles. Per exemple, haurien pogut ser part d’una campanya política per demanar un canvi d’estratègia en les restriccions COVID. La combinació de Vaccí, tests a tothom i actes només a l’exterior és una estratègia vàlida que no és tant costosa per la societat com la distància física …seria difícil d’explicar que un membre del govern hi prengué part, però hi podria haver motius.

La resposta que han donat els implicats, però, deixa clar que no hi ha més que la ja tan habitual hipocresia dels governants amb els seus privilegis. Que dicten a tothom què podem i què no podem fer, sabent que ells s’ho podran saltar tot quan els vingui de gust. Que les normes que dicten per tothom no apliquen a ells.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
30.07.2021  ·  11:33

Sincerament si tenim present la crisi sanitaria que vivim aquesta foto no hauria d´haver estat publicada, però ja que s´ha fet no fer difusió ja que fa malt d´ulls en plena COVID

Joan Serramia
Joan Serramia
30.07.2021  ·  11:34

Partal, cada dia et costa mas dissimular…
Deuen pagar molt bé…

Josep Castellsagué
Josep Castellsagué
30.07.2021  ·  11:38

Completament d’acord Partal!
No es pot ni silenciar ni disculpar una cosa així. Per coherència. Peti qui peti. Vilaweb no és el Full Dominical.

Enric Emo
Enric Emo
30.07.2021  ·  11:44

M’agradaria que un viròleg ens expliqués quin risc hi ha en fer-se una fotografia -uns segons- a l’aire lliure. De debó que no en fem un gra massa?

Victoria Pedrola
Victoria Pedrola
30.07.2021  ·  11:48

Massa científics de prestigi, discrepen de com es tracta el tema pandèmia i vacunacions.
Llibertat d’acció de totes les persones. Segons criteri i formació.
Massa borregos ancara manipulats per tants mitjans de desinformacio i ignorants d’informacions científiques de relleu,però esclar, cal capar-ho tot no fos. cas que ens culturizessim de debo
Discrepo totalment de l’editorial.

Lluis Sitjas
Lluis Sitjas
30.07.2021  ·  11:57

Espero altres coses de l.editorial.

M Sonsoles Caro
M Sonsoles Caro
30.07.2021  ·  12:05

Sr. Partal, l’admiro profundament i el llegeixo amb fruïció sempre. No em perdo cap de les seves editorials, però la d’avui… ho sento però no n’estic gens d’acord. No perquè no pensi que es podien haver evitat publicar la fotografia i la conseqüent polèmica -segurament volguda-, sinó perquè no crec necessari fer un gra massa de tot plegat. Creu necesar-hi flagelar-nos d’aquesta manera? Com diuen uns quants subscriptors de procedència europea, quan estàs en un altre país, s’han de complir amb les normes d’aquest país. I sobretot, no li sembla que no cal donar peixet a aquesta part independentista que estara tant satisfeta amb el seu editorial?

Sylvain Manyach
Sylvain Manyach
30.07.2021  ·  12:05

No estic d’acord. Quan vas a un païs, vice président o no, les normatives son sempre d’aquest pais, ras i curt

Josep Maria Casals
Josep Maria Casals
30.07.2021  ·  12:13

Si al lloc estava permès per la normativa, doncs ho estava, i no hi ha res a dir. No m’agrada el talibanisme, ni l’integrisme ni la inquisició.

Núria Nadal
Núria Nadal
30.07.2021  ·  12:39

Tot plegat l’enrenou de la fotografia em sembla un pim-pam-pum per amagar problemes molt mes grans .
No caiguem en la exemplaritat del cop al pit.
Ja som grans,i si els petits ens pregunten els hi donem l’explicació que creiem convenient.
Per evaluar als politics hi han les urnes….encara !!

Josep Jallé
Josep Jallé
30.07.2021  ·  12:42

Al meu parer, benvolgudes i benvolguts, ens distraiem massa en aquestes coses de l’entorn mediàtic i immediat i anem poc als fons de la traça que ens pugui portar a viure lliurement en una república pròpia. Donem facilitats a l’enemic i al col·laborador intern de l’enemic (al segle passat dit quinta columnista). Tot bastant penós.
Ah! i la meva solidaritat per a la mestra Mariona Reig. Si, ja se que no fa al cas a l’article d’avui, però a mi si que m’ho fa sentir, per comparació amb la paellada, perquè crec que estem davant d’una repressió sense cap mena de límit, mentre ens anem distraient …

Imma Ramisa
Imma Ramisa
30.07.2021  ·  12:51

Quina editorial més penosa. Totalment en desacord! Els de la foto varen complir les normes de França. Que hi pinta l’Argimon opinant al país veí. Que es preocupi de Catalunya que ja te prou feina (mira que se’n veu de gent molt junta sense mascareta).

Rafael Benavent
Rafael Benavent
30.07.2021  ·  13:24

Quatre, discutint:
1- … “No, perquè la cosa fou així i aixi….”
2-… “Tens raó.”
3-… “No, no la té, perquè fou aixana i aixana…”
2-… “Tens raó.”
4-… “Que aquest té raó i l’altre te raó….? No potser que els dos tinguen raó!”
2-… “També té vosté raó!”

David Badia
David Badia
30.07.2021  ·  13:39

En sembla que aquesta vegada el seu editorial Sr, Partal ha pixat fora de tes

enric llopis
enric llopis
30.07.2021  ·  13:44

Totalment d’acord amb l’editorial. No m’importa si estaven en territori de França. El que si m’importa és que demostrin aquest sentit de casta mentre el poble fa esforços per superar la pandèmia. La senyora Rahola ha perdut els papers i també tota la gent que li aplaudeix les gracietes. Així no farem pais, cal generositat i humilitat.

Daniel Mir
Daniel Mir
30.07.2021  ·  13:44

El que em sembla admirable es que una editorial anodina, com aquesta, hagi generat un centenar de comentaris, quan d’altres, de més calat, només n’hagin generat una vintena. Es que no tenim altra feina a fer? Doncs au, a fer-la

Anna Maria Benaiges
Anna Maria Benaiges
30.07.2021  ·  14:16

És exagerada la reacció a una foto penjada a les xarxes socials amb mal criteri, al meu entendre, per la responsabilitat social de molts dels allà congregats. Però, estaven a l’aire lliure i en un altre estat. No heu vist l’interior de restaurants amb la gent sense mascareta i de la qual no saps res sobre la seva situació covid? O a les platges, com ja s’ha dit a bastament. No en fem un gra massa.

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
30.07.2021  ·  14:35

¡Buffff! Tot plegat quines misèries.

Anton Boqué
Anton Boqué
30.07.2021  ·  14:59

Sóc nou però durarè poc si perdem el temps en aquestes coses, no nos podem distreure en aixó , avui tocava l abstenció del PSC i COMUNS, i la reunió, a tot cas, dels Presidents autonòmics, inclús el basc…

Partal avui decepció .

Roser Caminals
Roser Caminals
30.07.2021  ·  15:12

No sé si mai serem Dinamarca però sempre serem el sud.
Altres haurien de dimitir per ofenses més greus.

Mariona Martínez
Mariona Martínez
30.07.2021  ·  17:08

Quin tip de mascaretes, distanciament entre els amics i toc de queda! Tips de repressió!!
Sembla que els polítics també n’estan tips, però continuen amb les mesures repressives perquè, de ben segur, creuen que aquesta manera de fer és la que els donarà vots. En el meu cas ja els han perdut!

Jordi Camprubí
Jordi Camprubí
30.07.2021  ·  17:25

Quan vaig veure la foto que havia penjat a Twitter la mateixa Rahola em vaig permetre fer un comentari en la línia d’aquest editorial, doncs bé els fans de la senyora Rahola menys bonic em van dir de tot vaig comprovar que hi ha un radicalisme malaltís d’alguns dels seus seguidors.

Maria Rosa Biadiu
Maria Rosa Biadiu
30.07.2021  ·  17:27

D’acord amb en Xavier Batlle. “Much to do about nothing”. O com diem a casa meva: Cada Terra fa s’ha guerra. La miopia espiritual és una mala consellera .

Pere Vallverdú
Pere Vallverdú
30.07.2021  ·  18:17

Vull expressar la meva admiració personal per tot el que esteu dient i fent. Penso que normalment esteu encertant en les opinions de forma admirable.
Si que voldria incidir en que sempre hem de demanar als polítics una correcció d’acord a la conseqüència que té la seva decisió i la intencionalitat que manifesta.
Per tant, penso que en el moment que vivim demanar la dimissió per una fotografia es una exageració ja que vivim un moment on els polítics estan cometen errors gravíssims i no dimiteix ningú.
Crec que al conseller se li ha demanat molt per tant poc.

Joan Barrera
Joan Barrera
30.07.2021  ·  18:53

Coses com aquestes son les que fan desmobilitzar a la gent. Potser perquè ells mateixos així ho volen, qui sap. El que sí tinc clar que sí comences adjuntar peces tenim molts interrogants sobre la verdadera fiabilitat de tota aquesta colla.
Personalment dono tot el procés mort i enterrat al menys sota la batuta d’aquesta colla. Aviam quan en Puigdemont i la resta puguin tornar a Catalunya el temps de vida que li queda al Consell per La República. Es d’esperar que quan tanquin la Casa de La República el Consell hi anirà al darrere , aleshores tindrem l’ultima escena del procés acabada i podrem baixar el teló.

Santi Martí
Santi Martí
30.07.2021  ·  19:54

Què voleu que us diga. I si la mascareta i la distància social només fos una excusa per tindre’ns subjugats als poders que no veiem? I si només fossin excuses per a limitar el dret de protesta i reunió?
Acabo de viatjar amb avió i les mesures de protecció, com ara la mascareta, només s’aplicaven a la segona classe. Els de primera podien anar tot el viatge sense mascareta. Estic parlant del trajecte Madrid – Mèxic DF.
Davant de tot això i escoltant altres veus científiques que diuen que hi ha mesures que no serveixen de prevenció del virus….. No ho sé, tot plegat em fan venir molts dubtes.
Salut i República!

teresa labourdette
teresa labourdette
30.07.2021  ·  23:14

No, Vicent, no estic gens d’acord amb aquest editorial. Com diu algú, és voler ser més papista que el papa. Segur que ahir hi havia molts altres temes per tractar.

Esther Miquel
Esther Miquel
30.07.2021  ·  23:51

Crec que no es tracta tant de complir o incomplir una norma com d’enviar un missatge.
En aquests moments més val enviar-ne un de prudència.
No hi van pensar prou, imagino.

Miren Karmele Pastor
Miren Karmele Pastor
31.07.2021  ·  03:56

El dinar va ser a França, país que no et permet entrar sensa complir mesures molt estrictes- tinc França davant dels nasos, a l’altre costat del riu- peró en té mesures ben diferents a les de Catalunya i em feu pensar, tan el editorial com molts comentaris, que ben poca confiança teniu amb els vaccinats i amb els vaccins. Dimissions per aquest dinar…? Tant de bo no hi haguesin raons molt més greus per demanar-la a tants d’altres….!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any