15.03.2025 - 12:18
|
Actualització: 15.03.2025 - 14:22
ERC ha començat aquest matí el plenari de la segona part del congrés a Martorell. La direcció d’Oriol Junqueras ha arribat a les votacions finals de les ponències política, de reforma dels estatuts i estratègica només amb deu esmenes vives, i després que propostes que qüestionaven el lideratge de Junqueras fossin retirades, tal com va explicar VilaWeb. “Les candidatures, en aquest moment, són història”, ha defensat el portaveu adjunt i vice-secretari general de comunicació, Isaac Albert, en un intent de passar pàgina definitivament de l’enfrontament intern. Ho exemplificat amb les dades de les escasses esmenes que s’acabaran de debatre durant aquest cap de setmana. No obstant això, la direcció ha transaccionat amb els sectors Nova Esquerra Nacional, Foc Nou i Àgora Republicana la regulació i el reconeixement dels corrents interns, que fins ara no existia als estatuts. NEN sospesarà si es constitueix com a tal, segons fonts de l’antiga candidatura, però podria acabar no fent-ho.
Si el resultat de les eleccions internes del desembre, en què la candidatura de Junqueras va guanyar amb el 52,2%, deixava la imatge d’un partit dividit pel que fa al lideratge, la nova cúpula ha plantejat aquest congrés com un intent per sortir-ne reforçada i deixar enrere les lluites internes. L’objectiu, en paraules d’Albert, és aquest: “deixar de parlar de nosaltres i parlar del país i de la seva gent”. Després d’aquest congrés, i de la renovació de les direccions territorials que es produirà després, el principal repte d’Esquerra serà intentar revertir el cicle de davallada electoral que ha viscut en les properes eleccions municipals, el 2027.
Godàs: “No som en el moment del 14 de desembre”
El que va ser candidat a la presidència del partit de Nova Esquerra Nacional, Xavier Godàs, ha assegurat que van retirar les esmenes que qüestionaven el lideratge de Junqueras per evitar un “enfrontament innecessari”. NEN proposava reformar els estatuts per a restringir la limitació de dotze anys de mandat i fer inviable la compatibilitat entre els dos màxims càrrecs orgànics del partit i candidatures i càrrecs institucionals. “Podríem haver adoptat l’actitud de tensionar un congrés”, ha assenyalat. Però NEN va optar finalment per arribar a un acord amb la direcció abans del plenari.
Godàs ha assenyalat que el debat que s’ha produït sobre les esmenes que van retirar ha estat “viciat per raons personals” i ha assegurat que mantindran els seus postulats en la sessió específica que la direcció s’ha avingut a fer sobre el model organitzatiu del partit que es farà més endavant, al marge del congrés. Godàs també ha admès la capacitat de mobilització que ha tingut la direcció en les assemblees territorials on s’han debatut en primer terme les esmenes, i les dificultats que els crítics han tingut per fer-hi participar els seus afins. “No som en el moment del 14 de desembre”, ha reconegut, assenyalant la complexitat per mobilitzar els vots obtinguts en les eleccions internes, on van aglutinar el 42,2% de suports dels afiliats. Godàs ha sentenciat que són ells els que més han contribuït a recosir el partit amb els fets.
Foc Nou, per la seva banda, ha subratllat que la direcció té “el deure de recosir Esquerra i d’integrar-hi totes les sensibilitats”. “La ciutadania valorarà si connectem amb els seus anhels o no”, han apuntat, en referència al fet que la principal prova de foc que haurà d’entomar la direcció d’ara endavant seran les pròximes eleccions.
Aprovada la ponència política: llengua i antifeixisme
Segons fonts presents al congrés, l’informe de la presidència s’ha aprovat amb 644 vots a favor, 29 en contra i 139 en blanc. La ponència política també ha tirat endavant amb un suport majoritari de 692 vots favorables, 24 de contraris i 55 en blanc. Es van inscriure al congrés uns 1.500 militants, segons que ha informat el partit. La ponència política inclou una transacció amb Foc Nou que sosté que caldrà que la llengua catalana –com a llengua pròpia– sigui l’única llengua oficial i esdevingui la llengua comuna als Països Catalans, la vehicular a totes les administracions, en l’educació, la salut, la justícia, la cultura i la resta d’àmbits, garantint també els drets i deures de tota la ciutadania, i igualment amb l’occità a l’Aran. Fruit d’un altre acord amb NEN i altres esmenants, el partit també refusa arribar a pactes que afavoreixin que l’extrema dreta assoleixi cotes de poder polític.
La ponència política ha tingut 867 esmenes de militants, però 133 es van incorporar directament al text inicial i 427 més es van pactar amb els seus promotors. Només cinc han arribat vives al plenari. Les tres que hi havia sobre la reducció de la jornada laboral s’han acordat amb una esmena in voce per consolidar la defensa de 35 hores setmanals i l’objectiu de transitar cap a les 32 hores. Segons que han informat els representants de la comissió redactora de la ponència, han estat tombades dues altres propostes sobre el decreixement energètic.
Si el resultat de les eleccions internes del desembre, en què la candidatura de Junqueras va guanyar amb el 52,2%, deixava la imatge d’un partit dividit pel que fa al lideratge, la nova cúpula ha plantejat aquest congrés com un intent per sortir-ne reforçada i deixar enrere les lluites internes. L’objectiu, en paraules d’Isaac Albert, és aquest: “deixar de parlar de nosaltres i parlar del país i de la seva gent”. Després d’aquest congrés, i de la renovació de les direccions territorials que es produirà després, el principal repte del partit serà intentar revertir el cicle de davallada electoral.
L’ex-secretària general d’ERC Marta Rovira no ha assistit al congrés, però sí que ho han fet l’ex-president de la Generalitat Pere Aragonès i els ex-presidents del Parlament de Catalunya Carme Forcadell i Ernest Benach, tots trens afins al sector rovirista.