14.03.2025 - 01:50
|
Actualització: 14.03.2025 - 21:13
La nit del 14 de desembre, Oriol Junqueras fou reelegit president d’ERC amb un 52,2% dels vots dels militants, deu punts més dels que va obtenir la candidatura encapçalada per Xavier Godàs. Després d’un llarg debat intern, caïnita i erosionador, el resultat de les eleccions era clar però, al mateix temps, retratava un partit dividit. Tres mesos més tard, Junqueras entoma la culminació de la segona part del congrés en el plenari que aquest cap de setmana es farà a Martorell (Baix Llobregat), on es farà el debat final de les ponències estratègica, política i organitzativa. Hi arriba sense una oposició interna amb prou força ni capacitat de mobilització perquè la seva direcció se’n pugui ressentir. Ben al contrari, els de Junqueras mirara d’aprofitar-lo per apel·lar a la cohesió i per girar full de les batalles internes que han aprofundit la crisi oberta per la davallada de tot un cicle electoral, incloent-hi la polèmica per les estructures B i el joc brut polític amb els cartells dels germans Maragall.
El principal sector que li hauria pogut fer oposició interna, Nova Esquerra Nacional, s’ha acabat acostant a la direcció uns dies abans del congrés. El sector de Godàs i Alba Camps va arribar a un acord per a retirar les esmenes que qüestionaven directament o indirecta el lideratge de Junqueras, i que haurien capitalitzat els titulars del debat intern del cap de setmana. Els sectors més crítics, Foc Nou i el Col·lectiu Primer d’Octubre, tampoc no han obtingut prou suports per a defensar en el plenari el seu projecte alternatiu. Tanmateix, Foc Nou ha aconseguit una transacció que empeny ERC a defensar el català com a única llengua oficial en una Catalunya independent. Paradoxalment, l’acostament de la direcció amb el sector anomenat rovirista, per la seva afinitat amb qui fou secretària general del partit, ha coincidit amb l’aparició de desavinences amb Àgora Republicana, el corrent que encapçala l’ex-diputat al congrés i conseller nacional Joan Tardà.
Malgrat l’entesa que molts donaven per feta entre Tardà i la direcció de Junqueras, a qui l’ex-cap de files a Madrid va donar suport en el congrés, Àgora Republicana no ha arribat a cap acord perquè la ponència estratègica consagri l’obertura del partit a sobiranistes no independentistes i en continuarà defensant la necessitat en el plenari. Cal tenir en compte que Tardà és també president de l’anomenada comissió de la veritat, que també presentarà les conclusions dels seus treballs sobre les estructures B davant els militants congregats a Martorell.
La direcció vol tancar políticament aquesta carpeta. Arxivar en el passat del partit el cas dels cartells i les estructures comunicatives paral·leles, que nega que encara existeixin. No obstant això, es preveu que tant el responsable de compliment com la comissió de garanties d’Esquerres continuïn investigant, perquè és a aquests òrgans a qui correspon determinar quines persones van ser responsables dels fets i sancionar-les, en cas que no hagin estripat el carnet del partit. La comissió que presideix Tardà només podrà emetre conclusions polítiques.
També farà la seva pròpia avaluació sobre les relacions amb els socialistes la comissió de seguiment de pactes. ERC no ha negociat el pressupost de Salvador Illa ni el de Pedro Sánchez, però aquestes darreres setmanes ha exhibit una entesa amb els socialistes amb la concreció d’uns quants acords de la comissió bilateral, la d’infraestructures i la d’afers econòmics i fiscals, encara que manté el focus en el compliment necessari de l’acord d’investidura sobre el finançament. Sigui com sigui, Illa necessitarà ERC quan passi el congrés perquè el parlament validi l’ampliació de crèdit de 4.000 milions d’euros que necessita per a operar en absència dels comptes, i no es preveu que el partit de Junqueras l’entorpeixi.
En els tres primers mesos d’aquesta nova etapa al capdavant del partit, Junqueras ha esquivat les acusacions de fer una purga que pronosticaven els més crítics, però ha acabat de situar persones de la seva màxima confiança a les cambres i n’ha agafat el comandament. Era un relleu lògic després d’haver guanyat el congrés, però que podia haver implicat un trencament definitiu amb el sector rovirista. No ha estat així. Malgrat la distància i les ferides obertes, no n’hi ha hagut, i tot apunta que l’entesa entre la direcció de Junqueras i Nova Esquerra Nacional acaba d’aplanar el camí, també, per a tot allò que vindrà després: la tercera part del congrés, amb la renovació de les direccions territorials.