[VÍDEO] L’addicció a les drogues d’Herrero encén la incriminació contra Laura Borràs

  • Barrientos impedeix que Elbal demani a Isaías Herrero pel seu historial com a politoxicoman i el seu pacte de darrera hora amb la fiscalia

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
20.02.2023 - 12:45
Actualització: 20.02.2023 - 19:42

La condició d’addicte a les drogues d’Isaías Herrero ha marcat el tram final de la seva declaració explosiva avui al TSJC com a acusat en el judici contra Laura Borràs, en què s’ha confirmat el seu pacte amb la fiscalia i ha acabat incriminant-la en les suposades irregularitats de contractació quan era presidenta de la Institució de les Lletres Catalanes. L’origen de la causa contra Borràs és (aparentment) fortuït: amb la Generalitat acabada d’intervenir pel 155, el 6 de novembre de 2017, els Mossos d’Esquadra intercepten una conversa d’Isaías Herrero amb un amic seu perquè l’investigaven per un cas de tràfic de drogues. En aquella conversa, Herrero deia, en castellà: “Jo amb la Borràs, amb la cap, facturo uns trapis per allà… serà fotut si la Borràs deixa de ser directora.” I sobre això, Herrero ha dit que es referia a la facturació dels contractes presumptament fragmentats amb què cobrava pels serveis que se li adjudicaven. Per aquell cas de tràfic de drogues fou condemnat a cinc anys de presó, i avui ha dit: Vaig acceptar la responsabilitat de la meva condemna de la mateixa manera que accepto avui els fets pels quals ara se’m jutja.”

Ho ha dit en l’interrogatori amb la seva advocada, Marina Roig. No ho ha volgut dir abans, quan l’advocada de Laura Borràs, Isabel Elbal, ho ha provat. Herrero, després d’haver respost a la fiscalia i haver incriminat Borràs, s’ha negat a respondre a Elbal, que ha mirat de deixar dites totes les preguntes que volia fer a Herrero. El president del tribunal, Jesús María Barrientos, ho ha acceptat, però tot seguit, a mesura que sentia les preguntes, ha anat interrompent-la; l’advocada li demanava pel pacte amb la fiscalia, pel fet d’haver canviat abruptament d’estratègia tres anys després d’haver treballat braç a braç amb la defensa de Borràs, i també li demanava per la seva condició de politoxicòman. 

Barrientos no ho ha permès, perquè deia que eren extraprocessals, que no tenien cap mena d’interès per a esclarir els fets. En canvi, Elbal i Gonzalo Boye provaven de qüestionar la credibilitat del testimoni d’Herrero. 

Vet ací les preguntes vetades per Barrientos:

—Vau contractar dos pèrits per a fer una pericial sobre els contractes que hi ha al procediment? Uns pèrits que actuaven sota la persona jurídica o entitat Evidentia? Vau acordar que el pagament dels pèrits…
—Us prego que focalitzeu les preguntes en els fets que es ventilen aquí, no en conductes o episodis extraprocessals que no aporten res al descobriment de la veritat.
—Tan sols és per qüestionar la credibilitat, cosa que tinc dret de fer, en el sentit que aquell informe pericial contractat per l’acusat arribava a conclusions diferents de les que ell ha dit avui.
—Senyora lletrada, formuleu preguntes referides als fets pels quals ha estat interrogat l’acusat i sobre els quals ha contestat, en els termes que hem escoltat.

Elbal ha protestat, i ha continuat així:

—Formulo protesta respectuosa. Digueu-me, per què heu canviat la línia de defensa? Heu pactat una rebaixa de pena amb la fiscalia per mitjà de la seva representació en canvi d’assumir els fets i incriminar la senyora Laura Borràs tres anys després d’haver mantingut una línia de defensa diferent?
—Senyora lletrada, si aquesta és la línia de l’interrogatori, no li’n serà admesa cap més.
—És la darrera que faig sobre la seva credibilitat.
—És que no li és admesa ni donada l’oportunitat perquè deixeu a l’aire aquest tipus d’interrogants, que no aporten res al judici i resulten estèrils. Necessiteu dirigir a l’acusat cap pregunta sobre els fets pels quals és acusat ell o la vostra defensada?

Fins que ha arribat la qüestió de les addicions:

—Quines substàncies consumíeu en el període de temps entre el 2013 i el 2017?
—Aquesta pregunta s’admet perquè en l’escrit de defensa consta aquesta circumstància.
—Consumíeu cocaïna, amfetamines, alcohol, èxtasi, LSD? El 2015 compreu substàncies a la deep web per la qualitat dels tòxics? L’estiu del 2017 passeu a l’heroïna intravenosa? Em deixo cap substància? De metadona, en preníeu?
—Senyora lletrada, si no formuleu una pregunta referida als fets em veuré obligat a retirar-vos la paraula.
—Bé, en relació amb la documentació aportada per aquesta part: missatge del 8 de febrer de 2017, on l’acusat diu “ho intentaré, però ara sóc pura adrenalina i en part també és per la MTD”, us referiu a la metadona? Reconeixeu aquesta conversa per WhatsApp amb la senyora Laura Borràs? Mentre seguíeu un tractament de metadona, alguna vegada vau consumir alguna d’aquelles altres substàncies? Perquè us dispensessin el tractament de metadona vau haver d’enganyar l’organisme públic que us el dispensava?
—Senyora lletrada, se li retira la paraula en vista que no teniu…
—Per favor, és en relació amb la documentació incorporada!
—Senyora lletrada, no heu formulat ni una sola pregunta relativa als fets pels quals la vostra defensada és aquí. Per tant, se li retira la paraula.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any