L’interrogant ha d’anar al darrere i prou?

  • VilaWeb us ofereix la sèrie "Dubtes de llengua", cada dia feiner del mes d'agost · Avui parlem dels signes d'interrogació i d'admiració

VilaWeb
Jordi Badia i Pujol
26.08.2024 - 21:40

De segur que molts heu vist frases com ara ¿Què dius?, o bé ¿Ho portes tu?, o ¡Vine, si us plau! Però també les deveu haver vistes així: Què dius?, Ho portes tu?, Vine, si us plau! Els signes d’interrogació i d’admiració es poden posar al començament?

Hi ha qui diu que és justificat si la frase és molt llarga, però el cas és que la majoria de llengües no ho fan. I la normativa de l’Institut d’Estudis Catalans és clara: “La Secció Filològica aconsella, amb finalitat simplificadora, d’usar els signes d’interrogació i d’admiració exclusivament al final de l’oració.”

Un altre aspecte que cal tenir en compte és que abans del signe d’interrogació o d’admiració no hi hem de deixar cap espai:

  • Ho portes tu ? → Ho portes tu?
  • Vine, si us plau ! → Vine, si us plau!

Així mateix, no hem d’escriure mai un punt darrere aquests signes. De fet, ja en porten un, de punt, i per això el mot següent ha de començar amb majúscula:

  • Qui és?. No hi veig bé. → Qui és? No hi veig bé.
  • Fuig!. Ja et vaig dir que no vinguessis. → Fuig! Ja et vaig dir que no vinguessis.

En canvi, sí que hi podem posar una coma, darrere un interrogant. Sovint ho fem per separar dues preguntes, tot i que també les podem separar sense comes. En el primer cas, la segona pregunta la comencem amb minúscula i en el segon cas, amb majúscula:

  • Qui sóc?, on sóc?
  • Qui sóc? On sóc?

El signe ? es pot anomenar de dues maneres: “signe d’interrogació” o “interrogant”. I el signe !, “signe d’admiració” o “signe d’exclamació”.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor