I un any i mig després… els ninots tornen als carrers

  • Els ninots ja ocupen els carrers de València (Imatge: EFE / Biel Aliño)

VilaWeb
El fragment d'una falla, preparat per al trasllat.
Redacció
19.08.2021 - 12:13
Actualització: 19.08.2021 - 14:45

Encara falten tretze dies perquè comence la setmana fallera més estranya de la història, i els ninots ja tornen a ser al carrer. A poc a poc, des d’avui matí arriben a les cruïlles i a les cantonades. La major part han passat disset mesos emmagatzemats a les naus de Fira València, embolcallats en plàstics. Uns altres, han romàs als magatzems dels artistes. A partir d’avui, i amb un ordre i un horari establerts per a evitar aglomeracions d’operaris i artistes, es repetirà la imatge dels camions traslladant ninots, fragments de falles i més elements pels carrers de la ciutat.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Imatges: EFE / Juan Carlos Cárdenas
Imatges: EFE / Juan Carlos Cárdenas
Imatges: EFE / Juan Carlos Cárdenas

Al Twitter oficial de la Junta Central Fallera han qualificat aquest moment d’històric.

Festes amb moltes restriccions

Les Falles del setembre es faran amb el confinament nocturn encara vigent i amb moltes mesures sanitàries que n’impediran que s’assemblen a unes falles dites normals.

La imatge de la plaça de l’Ajuntament estibada de gent pendent de la mascletada de les dues del migdia enguany no hi serà perquè les dispararan en un format més menut i repartides pels diferents barris de la ciutat.

Tampoc no es podrà anar de públic al recorregut de l’ofrena de flors a la Mare de Déu. Les autoritats sanitàries han demanat que se seguisca per televisió. A l’ofrena sí que hi haurà música. Ahir mateix, el president de la Generalitat, Ximo Puig, es va posar al costat dels fallers i dels músics i va dir que un acte com l’ofrena era inimaginable sense que una banda precedira cada comissió. Per a fer-ho possible, s’haurà de canviar el decret de mesures anticovid que prohibeix expressament els passacarrers.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotos: Junta Central Fallera
Fotos: Junta Central Fallera
Fotos: Junta Central Fallera
Fotos: Junta Central Fallera
El batlle Joan Ribó i el regidor de Cultura Festiva Carles Galiana. Fotos: Junta Central Fallera

I sobre a la vida dins els casals fallers, enguany també hi haurà canvis. El primer és que tindran les mateixes obligacions que la restauració i l’hostaleria, tant per la cabuda, limitada la meitat de l’aforament, com pels horaris. No podran tancar més tard de dos quarts d’una de la nit.

La cremada de les falles del setembre, moltes de les quals inclouran referències a la pandèmia de covid, tampoc no serà normal. La vigència del confinament nocturn obligarà a avançar-la. La falla municipal és tradicionalment la darrera que es crema i mai no es feia abans de la una de la matinada. Enguany, el ritual del foc es farà molt abans i també amb molt pocs espectadors.

A la Marina de València, un lloc que tampoc no és l’habitual, continua oberta l’Exposició del Ninot.

“Actes fallers”

Joan Ribó, el batlle de València, ha vist una part dels treballs del trasllat i ha agraït el comportament sempre cívic de tot el món faller. També ha anunciat que es farà una junta de seguretat per a acabar de determinar com han de transcórrer tots els actes d’aquestes Falles. Ribó ha aprofitat per a fer un matís del llenguatge i ha volgut precisar que això que es farà a València entre l’1 i el 5 de setembre no seran unes Falles, sinó uns “actes fallers“.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any