Quatre anys després de desafiar la troica, Grècia s’ha tenyit de blau, el color del partit conservador Nova Democràcia (ND). Kiriakos Mitsotakis, candidat a primer ministre, ha aconseguit gairebé el 40% dels vots. Un resultat que li garanteix majoria absoluta al parlament grec, ja que el sistema electoral atorga un suplement de cinquanta diputats al partit guanyador. D’aquesta manera, 158 dels 300 escons seran de Nova Democràcia.

El primer ministre sortint, Alexis Tsipras, ha aconseguit recuperar part dels vots perduts en les eleccions europees. Una desfeta, de fet, que el va empènyer a avançar les eleccions nacionals. Tanmateix, amb el 31,53% dels sufragis, Syriza ha quedat molt lluny de la primera posició i només tindrà 86 escons. En els darrers comicis nacionals, la coalició de centre-esquerra va aconseguir poc més del 35% dels vots i 145 diputats.

Grècia: el final del govern que es va voler enfrontar a la troica

El tercer és el Moviment pel Canvi (KINAL), antic PASOK, amb 22 diputats (8,10% dels vots), seguit del Partit Comunista de Grècia (KKE) amb 15 diputats i el 5,30%. El partit ultranacionalista i pro-rus Solució Grega (Elliniki Lysi) aconsegueix 10 diputats (3,70%) i substitueix Alba Daurada com a ultradreta parlamentària. Alba Daurada només obté un 2,97% i no entra al parlament. MERA25, el partit de l’ex-ministre d’Economia Iannis Varufakis, té el 3,44% i 10 diputats.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb