El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz té previst prendre declaració aquest dijous a les quatre persones detingudes en l’operació anticorrupció duta a terme en la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), entre elles al president de l’organisme, Ángel María Villar, i el seu fill Gorka, advocat especialitzat en dret esportiu.

Segons informen fonts jurídiques, el magistrat al capdavant de la investigació interrogarà igualment el vicepresident econòmic a la RFEF, Juan Padrón, i el secretari de la Federació de Tenerife, Ramón Hernández Boussou, en el marc de la batejada com a operació Soule en la qual s’investiguen les contraprestacions per la celebració de partits de la Selecció Espanyola de Futbol.

Ángel María Villar s’ha sotmès a les preguntes dels agents de la Unitat Central Operativa (UCO) en els calabossos del lloc principal de Las Rozas, on aquest dimecres passarà la seva segona nit. Aquestes dependències es troben a poc més de cinc quilòmetres de la ‘Ciutat del Futbol’, la seu de la RFEF a la qual va ser portat aquest dimarts, i que va ser escorcollada entre les 15:00 hores i les tres del matí.

Els agents han fet el mateix també amb els altres tres detinguts, que han pernoctat als calabossos de Tres Cantos a l’espera de passar a disposició judicial.

Segons fonts de l’Institut Armat, almenys set despatxos dels principals directius de la RFEF van quedar precintats després de la personació a les instal·lacions de la UCO. Els agents també van requerir informació i van prendre declaració a directius d’altres federacions com la d’Andalusia, València i Ceuta.

Padrón i Hernández Boussou van viatjar des de Tenerife, el seu lloc de residència, i on es van practicar escorcolls per ser una de les federacions amb més connexions amb la trama presumptament encapçalada per Ángel María Villar per desviar fons dels drets de la Selecció Espanyola de Futbol.

Els investigadors els imputen els presumptes delictes d’administració deslleial, apropiació indeguda, corrupció entre particulars i falsedat documental. L’operació es va iniciar a començament del 2016 arran d’una denúncia formulada pel Consell Superior d’Esports (CSD).

En un comunicat, la Guàrdia Civil va informar aquest dimarts que la UCO havia determinat que el president de la RFEF durant els darrers 30 anys ‘va poder haver impulsat la celebració de partits entre la Selecció Espanyola de Futbol i més seleccions, aconseguint d’aquesta manera contraprestacions per a la contractació de serveis i més relacions comercials en benefici del seu fill, advocat especialista en dret esportiu’.

La UCO ha determinat que, d’altra banda, el vicepresident econòmic de la RFEF s’hauria excedit presumptament en les seves facultats d’administració del patrimoni de la Federació, causant-hi perjudici. Padrón també hauria afavorit la contractació de societats de les quals hauria obtingut un benefici propi, en forma de contraprestació econòmica.

APROPIACIÓ DE FONS

Per a això va participar juntament amb el secretari general de la Federació De Tenerife en una operativa continuada d’apropiació de fons d’aquesta Federació, a través del desviament a una societat gestionada per tots dos. Les diligències es troben declarades secretes.

En un altre comunicat, la Fiscalia contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada ha explicat que les detencions s’han dut a terme en el marc del ‘contacte directe i estret amb la Guàrdia Civil’, seguint les directrius de la Fiscalia General de l’Estat en una instrucció del 2008 i a la circular en el mateix sentit del 1989.

‘Aquest contacte amb la Guàrdia Civil’, va explicar Anticorrupció, ‘és el que ha de permetre, en el més breu termini possible, apreciar la necessitat de mantenir la privació de llibertat per aconseguir el doble objectiu de, d’una banda, assegurar les fonts de prova i, per un altre, calibrar la necessitat de sol·licitar del Jutjat noves mesures de caràcter personal’.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]