MINUT A MINUT

Dimarts van començar les proves de selectivitat al País Valencià i Catalunya. Les proves duren una hora i mitja i els resultats es valoren sobre catorze punts. Avui és el tercer i últim dia: a Catalunya, l’assignatura troncal serà la de llengua catalana i literatura, i, al País Valencià, la de llengua estrangera, a elegir entre anglès, francès, italià o alemany. A les Illes, els exàmens de les PAU seran la setmana entrant, els dies 11, 12 i 13.

Hi ha una fase obligatòria amb matèries troncals –català, castellà, llengua estrangera, història o filosofia, i l’assignatura de modalitat– i una fase voluntària amb les proves de quatre assignatures opcionals.

Els resultats de les PAU a Catalunya es publicaran el dimecres 19 de juny. Se’n podrà sol·licitar la revisió del mateix dia 19 fins al divendres 21. Al País Valencià és previst que els resultats siguin públics el dia 14 de juny i es podran demanar revisions els dies 17, 18 i 19. A les Illes els resultats es faran públics el dia 19 de juny, a partir de les 15.00, i se’n podran demanar revisions els dies 19, 20 i 21.

Tot seguit us oferim tota la informació de la selectivitat en directe.

18.51h

Nova polèmica a la selectivitat: queixes per un exercici en l’examen de disseny

Alguns alumnes es queixen que els van demanar un dibuix a una escala que era pràcticament impossible de representar

Vegeu-ho ací

12.31h

Detecten un error a l’examen de matemàtiques de la selectivitat valenciana

La comissió de matèria de Matemàtiques II ha constatat una errada en l’enunciat d’una de les preguntes de l’examen de la selectivitat 2024 al País Valencià. Per tal de no perjudicar els estudiants, s’ha avisat tots els correctors de l’errada i de la decisió de considerar bones totes les respostes possibles.

Vegeu ací quina és l'errada que s'ha detectat.

06.06.2024
19.45h

Correccions de tots els exàmens de la selectivitat a Catalunya.

Ja estan disponibles els enunciats i les solucions de tots els exàmens de la selectivitat.

Consulteu-los ací

19.32h

Ja han sortit les correccions dels últims exàmens de selectivitat a Catalunya.

Vegeu les correccions de biologia, disseny, funcionament de l’empresa i disseny de models de negoci, literatura catalana o tecnologia i enginyeria

19.22h

A les Illes, els exàmens de les PAU seran la setmana entrant, els dies 11, 12 i 13.

Seguirem en directe tota la informació.

19.18h

Un total de 66.744 estudiants s'ha matriculat de les proves de la selectivitat a Catalunya i el País Valencià.

Els estudiants ja han finalitzat les proves (excepte els alumnes que vulguin repetir l'exercici de la prova de literatura castellana a Catalunya que tenia un error). Amb tot, un total de 42.500 estudiants al Principat, i 24.244 al País Valencià han participat enguany als exàmens de les PAU, unes xifres que superen les dels anys anteriors.

19.15h

Finalitza l'últim examen de la selectivitat del País Valencià.

Ara tan sols s'examinaven aquells alumnes que s'havien presentat a dues llengües estrangeres diferents. S'han examinat d'anglès, francès, alemany o italià.

18.53h

Tres alumnes d'Olesa de Montserrat no es poden examinar de la selectivitat per un error en la matrícula.

Tres alumnes de l'institut Creu de Saba d'Olesa de Montserrat no s'han pogut examinar a la selectivitat per un error en la matrícula. Maria Ruiz, Rafael Fraile, Yuwei Yirou, Núria Ojalvo i Joan Viñas són els pares dels alumnes afectats, que han enviat una carta al mitjà de comunicació comarcal La Bústia en què expliquen la situació. A la carta, els pares afirmen que els alumnes es van matricular de les PAU amb presència i supervisió del coordinador de les proves de l'institut, però que dues de les famílies van comprovar el dia 31 de maig que la matrícula no estava finalitzada. Davant aquesta situació, les famílies van presentar una instància a l'oficina d'admissió de les PAU, i l'institut també ho va fer, al·legant problemes tècnics, però la resposta va ser que s'havia esgotat el termini per a la matrícula.

L'oficina de les PAU va dir als pares que eren els alumnes qui no havien fet bé la gestió de la matrícula. En canvi, les famílies asseguren que pensaven que el centre era qui tenia aquesta funció. Per la seva banda, l'institut ha fet públic un comunicat en què indiquen que la fase de prematrícula es coordina des del centre "seguint estrictament els procediments establerts per la normativa vigent", mentre que la fase de matrícula és "responsabilitat exclusiva de l'alumnat".

Per això, les famílies denuncien que des de l'institut no han tingut cap responsabilitat del que ha passat. "Alguns dels alumnes afectats van arribar a presentar-se a les proves i els van enviar a casa, amb el trauma que això representa per a ells", han denunciat els pares. Les famílies afegeixen que des de l'Oficina d'accés a les PAU els han comunicat que si l'institut assumeix responsabilitats, hi hauria l'opció que s'examinessin la setmana que ve, en segona convocatòria. No obstant, els responsables de l'institut reiteren que van complir amb totes les seves obligacions, i que van proporcionar l'ajuda i informació necessària als alumnes. "Lamentem la situació viscuda, però la responsabilitat de no haver formalitzat la matrícula és exclusivament de l'alumne", afegeixen des del centre.

Consultades per EFE, fonts de la conselleria de Recerca i Universitats han comunicat que són coneixedors del cas, però que de moment no poden donar resposta a la situació.

17.50h

Quan surten les notes de tall de la selectivitat 2024?

Les notes de tall molt probablement es faran públiques a mitjan juliol. L’any 2023, Catalunya es van publicar el 13 de juliol, hores després de la publicació de la primera assignació.

Consulteu ací les notes de tall d'altres anys a Catalunya, el País Valencià i les Illes.

17.45h

Comença l'últim examen de selectivitat per als estudiants del País Valencià.

S'examinen tan sols uns quants estudiants, aquells que s'han presentat a fer dues llengües estrangeres i que, per tant, se'ls ha superposat amb la prova que s'ha fet aquest matí. Els estudiants es poden examinar d'anglès, francès, italià o alemany.

17.40h

‘Cuit’ o ‘cogut’? Aprovaríeu la part d’ortografia de l’examen de català de la selectivitat?

Comproveu-ho ací

17.21h

Finalitza l'examen d'història de la filosofia al País Valencià.

Tan sols l'havien de fer aquells a qui se'ls havia superposat aquest examen amb el d'història, ja que es feien a la mateixa hora: ahir de 9.30 a 11.00.

16.41h

Un cop finalitzats els exàmens de selectivitat, alguns estudiants de Catalunya comencen a calcular les notes que trauran. D'altres alumnes, en canvi, prefereixen començar com més aviat millor un període de desconnexió dels estudis.  

16.15h

En pocs minuts finalitzen els últims exàmens de la selectivitat a Catalunya.

Els estudiants ja han fet l'últim examen de tots: biologia, disseny, funcionament de l’empresa i disseny de models de negoci, literatura catalana o tecnologia i enginyeria, segons la modalitat específica escollida.

15.30h

Comença la segona convocatòria de l'examen d'història al País Valencià.

Els alumnes que dimecres van fer l'examen d'història de la filosofia i també volen fer el d'història, han començat ara a examinar-se. Una vegada acabada aquesta provada, solament faltaran aquells que facin una segona llengua estrangera, que se n'examinaran de 17.45 a 19.45.

15.06h

Enunciat i correccions de l'examen de matemàtiques aplicades a les ciències socials

Vegeu-ho ací.

15.06h

Enunciat i correccions de l'examen de llengua i cultures gregues.

Vegeu-ho ací.

14.59h

Comença l'últim examen de la selectivitat per als estudiants de Catalunya.

S'examinen de biologia, disseny, funcionament de l’empresa i disseny de models de negoci, literatura catalana o tecnologia i enginyeria, segons la modalitat específica escollida. Per tant, no tots els estudiants han de fer aquests exàmens, i alguns ja poden dir que han finalitzat la selectivitat.

14.46h

Ja s'han publicat les correccions dels exàmens d'arts escèniques, dibuix artístic, llengua i cultures gregues, o matemàtiques aplicades a les ciències socials.

Consulteu-ho ací

14.32h

Satisfacció amb l'examen de matemàtiques socials.

Al contrari de l'examen de matemàtiques de modalitat científica, que va generar tantes queixes per la seva dificultat, en general els estudiants han sortit satisfets de la prova de matemàtiques socials.

Queixes per la dificultat de l’examen de matemàtiques de la selectivitat

13.38h

Com ha anat la prova de llengua catalana i literatura? Quines preguntes han estat les més difícils?

Els hi hem preguntat als estudiants.

Vegeu ací què han dit

13.33h

Finalitza el segon examen del dia per als estudiants de Catalunya.

S'han examinat d'arts escèniques, dibuix artístic, llengua i cultures gregues, o matemàtiques aplicades a les ciències socials, segons la modalitat esecífica elegida. Ara faran una pausa per dinar i a les 15.00 començaran la darrera prova de selectivitat, també de la fase específica. Tocarà fer biologia, disseny, funcionament de l’empresa i disseny de models de negoci, literatura catalana o bé tecnologia i enginyeria.

13.15h

Finalitza l'últim examen de la selectivitat per als estudiants del País Valencià.

S'han examinat de matemàtiques aplicades a les ciències socials, o bé d'arts escèniques. Però no tots els estudiants han acabat. Aquells que se'ls superposava l'examen d'història de la filosofia amb el d'història, a les 15.30 se n'examinaran. A més, aquells que facin una segona llengua estrangera, se n'examinaran de 17.45 a 19.45.

12.53h

El model d'examen de matemàtiques al País Valencià és massa assequible?

En el temari d'enguany, s'incloïen quatre blocs: geometria, àlgebra, càlcul i probabilitat (essent aquest últim bloc la novetat). La facilitat, però, rau en el fet que, d'un total de vuit exercicis, els estudiants tan sols cal que n'elegeixin de fer quatre. Per tant, tot i no ser un excel·lent alumne, és relativament fàcil treure bona nota, perquè es pot elegir els exercicis en funció dels punts fots de cadascú.

12.41h

Què ha entrat a l'examen de llengua catalana i literatura?

Proves d'accés a la universitat
Proves d'accés a la universitat

Els estudiants han hagut d'elegir entre respondre una sèrie de preguntes relacionades amb un text de Pere Calders o bé amb un de Jordi Martín sobre la intel·ligència artificial. En la primera opció apareixia un fragment de El principi de la saviesa de Calders i en l'opció B una adaptació feta a partir del text de Martín Un dels pioners de la intel·ligència artificial se'n penedeix i adverteix dels possibles perills. Sobre les lectures obligatòries, han aparegut La plaça del Diamant de Mercè Rodoreda i Aigües encantades de Joan Puig i Ferreter.

12.31h

Els estudiants estan satisfets per l'examen de llengua catalana i literatura.

Així ho han expressat a les xarxes socials, on han dit que l'examen era prou assequible, comparat amb el temari que estaven acostumats a fer durant el curs acadèmic. Això sí, les faltes d'ortografia és probablement el que més preocupa als estudiants!

12.27h

Uns quants estudiants de Catalunya i el País Valencià ja han acabat la selectivitat.

A primera hora del matí tenien l'últim examen de la fase obligatòria: en el cas del Principat, la prova de llengua catalana i literatura; i, al País Valencià, la prova de llengua estrangera. Ara, tan sols queden els exàmens de la fase específica, que depèn de la modalitat cursada al batxillerat o bé dels estudis universitaris que vulguin fer. Per tant, hi ha uns quants alumnes que ja no hauran de fer més exàmens.

12.18h

Els estudiants del País Valencià ja han començat l'últim examen de la selectivitat.

A les 9.30 han fet l'examen de llengua estrangera, a elegir entre anglès, francès, alemany o italià. Ara, s'examinen de matemàtiques aplicades a les ciències socials o bé d'arts escèniques, fins a les 13.15.

12.16h

A les 12.000 han començat els segons exàmens del dia a Catalunya.

Els estudiants s'examinen d'arts escèniques, dibuix artístic, llengua i cultura gregues, o matemàtiques aplicades a les ciències socials.

12.12h

Ja s'ha fet l'examen de llengua catalana i literatura a Catalunya.

Els estudiants diuen que l'examen era assequible, però no tan fàcil com el de llengua castellana i literatura, que van fer el primer dia de selectivitat.

Vegeu-ho ací

05.06.2024
19.54h

Un error obliga la Generalitat a permetre que es repeteixi un dels exercicis dels exàmens de selectivitat

L'exercici presentava un poema no inclòs en el temari. Era part de l'assignatura específica de literatura castellana.

Vegeu-ho ací

19.25h

Tots els horaris del tercer i últim dia de les PAU al País Valencià.

9.30-11.00: llengua estrangera (anglès, francès, alemany o italià)
11.45-13.15: matemàtiques aplicades a les ciències socials / arts escèniques

Vegeu-ho ací

19.23h

Tots els horaris del tercer i últim dia de les PAU a Catalunya.

9.00 – 10.30: llengua catalana i literatura
12.00 – 13.30: arts escèniques / dibuix artístic / llengua i cultures gregues / matemàtiques aplicades a les ciències socials
15.00 – 16.30: biologia / disseny / funcionament de l’empresa i disseny de models de negoci / literatura catalana / tecnologia i enginyeria.

Vegeu-ho ací

19.15h

Finalitzen els exàmens del segon dia de selectivitat al País Valencià.

Els estudiants s'han examinat de dibuix tècnic, grec, tècniques d’expressió gràfico-plàstica, o geologia i ciències ambientals; segons la modalitat específica elegida.

19.06h

Enunciat i correccions de l'examen d'història de la música i de la dansa.

Vegeu-ho ací

19.02h

Ja estan disponibles les correccions de tots els exàmens del segon dia de selectivitat a Catalunya.

Consulteu-ho ací

18.37h

Els estudiants del País Valencià expressen el seu enuig per l'examen de matemàtiques.

A les xarxes socials, es poden llegir uns quants comentaris en què els estudiants critiquen la dificultat de l'examen de matemàtiques. Amb aquest malestar, se sumen a les queixes dels estudiants de Catalunya, que també han criticat la dificultat de l'examen de matemàtiques científiques.

18.29h

Goya i l'arquitectura islàmica apareixen a l'examen d'història de l'art del País Valencià.

En l'examen, que es va realitzar ahir de 17.45 a 19.15, es demanava als estudiants preguntes sobre l'obra de Francisco de Goya, com ara la pintura Saturn devorant el seu fill, o Els afusellaments del 3 de maig de 1808. També calia analitzar la mesquita de Còrdova, o l'Alhambra de Granada.

18.19h

Química genera diversitat d'opinions.

Alguns estudiants han compartit a les xarxes la seva satisfacció per l'examen de química de la selectivitat de Catalunya, mentre que d'altres han expressat la seva frustració. Hi ha opinions de tots colors.

18.08h

Els estudiants surten satisfets de l'examen d'història de l'art.

Uns quants estudiants han expressat la seva alegria a les xarxes socials perquè consideren que l'examen d'història de l'art de la selectivitat a Catalunya era prou assequible. Entre altres preguntes, han hagut de comentar La llibertat guiant el poble, de Delacroix.

17.57h

Queixes per la dificultat de l’examen de matemàtiques de la selectivitat.

Estudiants a la selectivitat
Estudiants a la selectivitat

A la xarxa social X es pot veure un degoteig de comentaris en què els estudiants denuncien un elevat grau de dificultat de la prova de matemàtiques científiques a la selectivitat de Catalunya.

Vegeu-ho ací

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor