S’acaba d’inaugurar al CaixaForum de Barcelona una exposició retrospectiva de l’artista italià Giorgio De Chirico, que fa un ampli recull de les seves pintures, escultures, dibuixos, aquarel·les i litografies. La mostra El món de Giorgio de Chirico. Somni o realitat aplega 142 peces de l’autor datades entre 1913 i 1976. La majoria de les obres provenen de la Fondazione Giorgio e Isa de Chirico, col·laboradora en l’organització, i una desena de la Galleria Nazionale d’Arte Moderna de Roma.

Giorgio de Chirico és conegut per haver estat un dels inspiradors del surrealisme a través de l’estètica metafísica, que a l’exposició es pot veure, sobretot, en forma de pintures. La seva obra no es limita a un sol estil, i s’endinsa alhora en l’art clàssic i en l’art modern. La mostra s’estructura en sis parts, dividides per temes i ordenades cronològicament, en què es poden veure tots els contrastos artístics de De Chirico. Des dels retrats fins als interiors metafísics, l’artista viatja d’una època a una altra. Al públic, fins i tot, li pot semblar que veu obres d’artistes diferents.

Entre els elements més distintius de l’obra de l’autor hi ha les places d’Itàlia, símbols de l’art metafísic, i els maniquins. Es tracta d’un joc entre la realitat i la ficció, en què els personatges es converteixen en objectes i es perd el sentit de la perspectiva. Unes altres obres destacades de la mostra són les escultures dels arqueòlegs, amb qui Giorgio de Chirico s’identificava com a col·leccionistes del món, i els quadres enigmàtics dels banys misteriosos.

El recorregut acaba amb un retorn al passat en forma de cavallers barrocs i gladiadors clàssics. L’obra juga amb el temps en tot moment, de manera que hom pot trobar, per exemple, un quadre en què es representen alhora temples clàssics i castells renaixentistes. En definitiva, l’exposició demostra la gran capacitat de l’artista de representar la història de la humanitat.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]