PSPV, Compromís i Podem han presentat una proposició de llei que regula el plurilingüisme amb l’objectiu de desblocar la situació generada per la suspensió del decret de plurilingüisme del Consell. En la nova proposta, es deslliguen les hores d’aprenentatge en anglès i en català i s’estableixen percentatges mínims per a cada llengua. A més, s’elimina l’acreditació directa de la competència lingüística.

La proposició de llei, que ha estat presentada per Manolo Mata (PSPV), Fran Ferri (Compromís) i César Jiménez (Podem) en un acte al Centre del Carme de València, conclou que els alumnes valencians han de cursar com a mínim un 25% de les assignatures en català, un 25% en castellà i entre un 15% i un 25% en anglès. La llengua de les hores restants, entre 25% i 35%, la podrà escollir cada centre.

El conseller d’Educació, Vicent Marzà, ha destacat el diàleg que han tingut els partits proposants amb diversos col·lectius del país i ha considerat que la proposta era ‘un pas endavant’ amb el qual no renuncien que els alumnes aprenguin tres llengües i es normalitzi l’ús del català. Tot i això, també ha explicat que els instruments de què disposa avui dia el Consell no permetien d’anar tan lluny com desitjarien en matèria de plurilingüisme. També ha agraït que s’hagin superat les diferències entre formacions i s’hagin posat ‘en el centre els nens’.

Proposta de diàleg
Ahir, la Generalitat es va mostrar predisposada a dialogar amb el govern espanyol sobre el model de plurilingüisme de l’escola valenciana. Segons fonts del Consell, la Conselleria d’Educació escoltarà la proposta del govern espanyol i hi negociarà per evitar que l’executiu de Rajoy presenti un recurs d’inconstitucionalitat al Tribunal Constitucional.

D’altra banda, aquest dijous el Ministeri d’Educació espanyol va informar que havia sol·licitat al Ministeri de Presidència que convoqués la comissió bilateral entre la Generalitat i l’estat per a abordar les discrepàncies sobre el decret llei de plurilingüisme, aprovat pel Consell i convalidat per les Corts després de la suspensió cautelar del decret per part del Tribunal Superior de Justícia (TSJ).

Al seu torn, la Diputació d’Alacant, governada pel PP, ja va anunciar el dimecres que també demanaria la suspensió cautelar del decret llei de la Generalitat al TSJ. Aquesta mateixa institució ja va recórrer contra el primer decret que va promulgar el Consell.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb