Poques hores després d’haver declarat el parlament la sisena República Catalana, el govern espanyol ha tirat pel dret i ha publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) la destitució del major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero. Unes hores abans de l’anunci, el govern espanyol ja havia dit que destituïa el director general de la policia catalana, Pere Soler.

I, prèviament, el president espanyol, Mariano Rajoy, havia dit que destituiria el president de la República, Carles Puigdemont, tot el govern de la Generalitat i 144 alts càrrecs més, que dissoldria el Parlament de Catalunya, que eliminaria les delegacions catalanes a l’estranger i que convocaria eleccions el 21 de desembre, en aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola; mesures que van ser publicades al BOE.

El BOE també ha publicat que Rajoy assumeix les funcions i competències que corresponen al president de la Generalitat. Ara bé, tot seguit afegeix que el president espanyol delega aquestes funcions en la vice-presidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, que és qui assumeix, també, el control de la Vice-presidència de la Generalitat. El text publicat també diu que el consell de ministres espanyol s’ocuparà de les funcions del consell executiu català. Els ministres, diuen, passen a ser els titulars dels diferents departaments de la Generalitat després de la destitució de tots els consellers.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]