El Consell retorna a Madrid el projecte de finançament amb una llista de coses a millorar

  • Els experts concreten les demandes de finançament sobre l'esquelet imprecís que va enviar la ministra Maria Jesús Montero

VilaWeb
Redacció
26.01.2022 - 14:38
Actualització: 26.01.2022 - 16:42

Els experts designats per la comissió mixta Generalitat-Corts ja han elaborat les al·legacions a l’esquelet del projecte de reforma del sistema de finançament per al País Valencià que va enviar el govern espanyol a final de l’any passat. El termini per a presentar la contraproposta s’acaba el 31 de gener.

La principal conclusió a què han arribat és que el projecte, tal com està plantejat, no solucionarà l’infrafinançament i insisteixen a demanar que el nou model es base en la fórmula de la població ajustada. L’altre tema que consideren indispensable és que s’aborde el deute acumulat durant els darrers anys a causa de l’infrafinançament. També consideren indispensable que el nou sistema assumesca la cogovernança fiscal entre administracions. 

Les demandes de l’informe

L’informe dels experts reclama que s’use el criteri de població ajustada per a fer desaparèixer els fons que es reparteixen de manera discrecional. Qualsevol variable que no tinga a veure amb la població ha de desaparèixer.

El document proposa que en sanitat s’empre el criteri de població per trams d’edat en comptes de la població total protegida. En matèria educativa, s’ha d’incloure tota la població entre els zero anys i els disset, i en ensenyament superior s’han de ponderar les taxes netes d’escolarització.

Quant als serveis socials, el Consell sol·licita que es tinga en compte la població dependent menor de seixanta-cinc anys.

Es demana a l’estat espanyol que solucione el deute derivat de tants anys d’infrafinançament.

Puig, satisfet amb el treball dels experts

El president Ximo Puig ha fet seu aquest informe i ha dit; “Els valencians volem equitat i no privilegis. Volem transparència i no discrecionalitat. Volem suficiència dinàmica i no rigidesa. En una paraula, volem justícia.” Puig considera que la reivindicació del finançament just és una demanda de tota la ciutadania valenciana.

Vicent Soler, conseller d’Hisenda, ha remarcat que aquest document d’al·legacions era fruit de la unitat i del rigor i l’ha volgut allunyar de qualsevol mirada partidista. 

Quant als partits que formen el govern del Botànic, el socialista José Muñoz ha qualificat les conclusions com un bon punt de partida. La portaveu adjunta de Compromís, Aitana Mas, ha dit que no havien pogut estudiar amb calma el document, però ha coincidit en la importància de centrar el debat en la qüestió de la població ajustada. I per part d’Unides Podem, Estefania Blanes ha demanat que la reforma del sistema no es convertesca en una batalla entre comunitats autònomes.

El president de la Generalitat ha presentat el document als representants de la Plataforma per un Finançament Just.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any