La Comissió Europea ha desautoritzat el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, per haver criticat Bèlgica per la manera com havia tramitat les euroordres activades per Espanya. El portaveu comunitari de Justícia, Christian Wigand, ha recordat que les manifestacions de l’ex-ministre espanyol eren una ‘opinió personal’.

També ha remarcat que eren les autoritats judicials, les responsables d’aplicar les regles de les ordres europees de detenció i lliurament i que la Comissió confiava plenament en la independència d’aquestes autoritats judicials. ‘La posició de la Comissió és molt clara sobre aquesta qüestió i no ha canviat res’, ha continuat Wigand, per desmarcar-se de les declaracions de Borrell.

Tanmateix, no ha volgut respondre si la nova presidenta de la Comissió, la conservadora alemanya Ursula von der Leyen, havia tractat la polèmica directament amb Borrell.

En una conferència de premsa ahir a Madrid, Borrell va dir que no el sorprenia la situació en què es trobava a Bèlgica Carles Puigdemont, posant com a exemple el cas d’una membre d’ETA, Natividad Jauregui, que no ha estat lliurada i que viu ‘tranquil·lament’ en aquest país.

Borrell s’estrena com a cap de la diplomàcia europea atacant Bèlgica per Puigdemont

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb