19.11.2022 - 21:40
|
Actualització: 24.11.2022 - 16:07
A final del 2010, quan mancaven pocs dies per a decidir la seu de la Copa del Món de futbol d’enguany, els Estats Units eren el màxim favorit per a acollir la competició. Fins i tot el president de la Unió d’Associacions Europees de Futbol (UEFA), Michel Platini, havia dit en públic que els votaria. El 2 de desembre de 2010 es va fer la votació a Zuric. Hi va assistir l’ex-president nord-americà Bill Clinton, convençut que el seu país seria la seu del mundial del 2022. Tanmateix, contra tot pronòstic, Catar va guanyar la votació per catorze vots a vuit i es va convertir en l’amfitrió. Va ser una decisió sorprenent, de les més polèmiques que es recorden. Els informes de la comissió de la FIFA a Catar eren desfavorables, per la calor, la manca d’infrastructures, les dimensions del país i la manca de tradició futbolística. Així doncs, com és possible que Catar hagi acabat essent la seu del Mundial?
Anys més tard, l’ex-president de la FIFA, Joseph Blatter, ha assenyalat Michel Platini i l’ex-president francès Nicolas Sarkozy com a culpables d’aquesta tria. “Gràcies als quatre vots de Platini i el seu equip, la Copa del Món serà a Catar i no pas als Estats Units”, va dir fa pocs dies en una entrevista en el principal diari suís en alemany, el Tages–Anzeiger.
Aquestes declaracions de Blatter fan referència a uns fets concrets. El 23 de novembre de 2010, tan sols nou dies abans de l’elecció de la seu del Mundial, es van reunir al Palau de l’Elisi Sarkozy, el príncep hereu de Catar, Tamim Al-Thani; el primer ministre de Catar, Hamad Al-Thani; Michel Platini i Sébastien Bazin, amic del president francès i president del club Paris Saint-Germain (PSG) d’aleshores. També hi eren Sophie Dion, ministra d’Esports i Claude Guéant, secretari general del Palau de l’Elisi.
El PSG i BeIN Sports en canvi de la Copa del Món
En aquell esmorzar, Sarkozy li va prometre a l’emir de Catar que si comprava el PSG i creava un canal d’esports, BeIN Sports, convenceria Michel Platini perquè li donés a Catar la Copa del Món del 2022, segons que expliquen les investigacions de Mediapart i France Football.
Sis mesos després de l’adjudicació del Mundial, Qatar Sports Investments (QSI), fons sobirà de l’emirat, es va apoderar d’un París Saint-Germain en hores baixes i amb dificultats econòmiques. D’aleshores ençà, QSI ha invertit grans quantitats en l’equip i ha fitxat superestrelles del futbol, com ara Leo Messi i Kylian Mbappé. Així mateix, la cadena de BeIN Sports també va comprar els drets televisius de la Ligue 1, la lliga francesa. D’aleshores ençà, paga milions d’euros pels drets televisius del futbol francès. Precisament, el president de BeIN, Nasser Al-Khelaifi, és també president de QSI i president del PSG.
La investigació de Mediapart explica que Catar volia invertir tan sols trenta milions d’euros per a comprar el PSG, però Sébastien Bazin va aconseguir d’obtenir-ne més del doble –concretament, seixanta-quatre– gràcies a l’ajuda del president francès. També detallen que Sarkozy i el seu fill Pierre més tard van ser recompensats econòmicament per Accor, quan Bazin es va convertir en el cap del grup hoteler el 2014. De fet, aquest grup ara com ara és el patrocinador principal del PSG.
El tripijoc a l’Elisi va teixir una aliança forta entre Sarkozy i la família reial catariana. És paradigmàtic que el primer discurs públic de l’ex-president francès després de la derrota contra François Hollande fos a Doha, a l’acadèmia esportiva Aspire, coneguda per haver format l’entrenador actual del Barça, Xavi Hernández. El discurs va ser l’11 de desembre de 2012, en un fòrum sobre esport finançat pel Banc Nacional de Catar. Aquell dia, Sarkozy va palesar el seu suport a la Copa del Món del 2022 a l’emirat i va destacar-ne la importància estratègica i política.
Ni l’emirat de Catar ni el president Sarkozy no han dit mai res sobre què va passar a l’esmorzar a l’Elisi. Això no obstant, hi ha algun indici que fa pensar que les indagacions han molestat el país del Golf Pèrsic. A principi de novembre, una investigació conjunta de The Sunday Times i l’Oficina de Periodisme d’Investigació de Londres va informar que van contractar un grup d’informàtics per espiar els periodistes que van amenaçar d’exposar delictes sobre la concessió a Catar de la Copa del Món de futbol. Entre els espiats, hi consta el periodista de Mediapart Yann Philippin, que ha publicat unes quantes investigacions sobre aquest afer.
La fiscalia francesa investiga Sarkozy
Ara com ara, la fiscalia francesa investiga l’ex-president francès per delictes de corrupció, emblanquiment i encobriment. El judici és encara en fase d’instrucció. Els jutges del cas són Serge Tournaire i Virginie Tilmont. No han tingut accés a les notes oficials de preparació de l’esmorzar a l’Elisi perquè són considerades documents secrets. La fiscalia francesa de finances va decidir d’obrir un procediment judicial després de tres anys de recerca preliminar sobre Michel Platini, Claude Guéant i Sophie Dion, que ja han estat declarats sospitosos per l’Oficina Anticorrupció de la Policia Judicial. Mentrestant, Sarkozy compleix un any d’arrest domiciliari sota vigilància electrònica pel cas Bygmalion, per haver finançat il·legalment la campanya del 2012. La sentència la va dictar Serge Tournaire, el mateix jutge que ara l’investiga per l’adjudicació de la Copa del Món de Catar.
Per part seva, Platini, llegendari capità de la selecció francesa, no ha negat mai la seva participació en l’esmorzar i defensa que la reunió a l’Elisi no el va influir, sinó que temps abans ja havia canviat d’opinió. Tanmateix, Joseph Blatter, ex-president de la FIFA, va dir al Financial Times que Platini li havia dit: “Ja no sóc en la teva fotografia perquè el cap de l’estat m’ha dit que hem de considerar la situació de França”. Tot i això, tant Platini com Blatter van quedar absolts per la justícia suissa en procés que tenien obert per corrupció.