Catalunya formalitzarà una col·laboració ‘estratègica, estable i coordinada’ amb el Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York, centre de referència internacional en recerca i tractament contra el càncer, dirigit pel doctor català Josep Baselga. L’acord entre el departament de salut i el centre nord-americà és per a la utilització de la tecnologia de la biòpsia líquida per millorar el diagnòstic i el tractament de la malaltia. L’acord s’ha tancat després de mesos de converses entre la conselleria dirigida per Antoni Comín i l’hospital i centre de recerca nord-americà.

Baselga ha afegit que la tècnica de la biòpsia líquida ja s’utilitza per tractar millor els pacients, però assegura que cal ‘augmentar-ne la penetració’.

La tècnica de la biòpsia líquida hauria de permetre identificar amb gran precisió, en un màxim de tres anys, quan pot haver-hi una recaiguda en un pacient amb càncer. A mig termini, també ha de servir per ajudar a diagnosticar tumors abans que es disseminin o fins i tot que apareguin. ‘Aquest és el gran repte i la gran promesa, que finalment acabarà arribant’, ha apuntat Baselga.

Comín ha assegurat que en aquest acord ‘hi guanya tothom’. Catalunya hi aportarà ‘l’expertesa’ dels seus centres en la recerca i el tractament del càncer, així com els sistemes d’informació de seguiment i monitoratge dels pacients del sistema nacional de salut. El Memorial Sloan-Kettering hi afegirà l’alta capacitat de seqüenciar tumors, o una metodologia ‘consolidada’ en recerca translacional.

‘Estem parlant d’una qüestió de gran rellevància i potencialitat i ara pugem un graó més en la aliança de recerca ja existent entre Catalunya i el Memorial Sloan-Kettering’, ha ressaltat Comín. Per la seva banda, Baselga ha destacat la importància del treball conjunt: ‘Sumant esforços avançarem molt més ràpid en la recerca dirigida contra aquesta malaltia amb l’objectiu de traslladar-ne els beneficis a l’àmbit assistencial el més aviat possible’.

Baselga compagina la direcció de la investigació clínica i traslacional d’aquest hospital nord-americà amb la Direcció Científica del VHIO (Vall d’Hebron Institut d’Oncologia) a Barcelona.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]