Catalunya formalitzarà una col·laboració ‘estratègica, estable i coordinada’ amb el Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York, centre de referència internacional en recerca i tractament contra el càncer, dirigit pel doctor català Josep Baselga. L’acord entre el departament de salut i el centre nord-americà és per a la utilització de la tecnologia de la biòpsia líquida per millorar el diagnòstic i el tractament de la malaltia. L’acord s’ha tancat després de mesos de converses entre la conselleria dirigida per Antoni Comín i l’hospital i centre de recerca nord-americà.

Baselga ha afegit que la tècnica de la biòpsia líquida ja s’utilitza per tractar millor els pacients, però assegura que cal ‘augmentar-ne la penetració’.

La tècnica de la biòpsia líquida hauria de permetre identificar amb gran precisió, en un màxim de tres anys, quan pot haver-hi una recaiguda en un pacient amb càncer. A mig termini, també ha de servir per ajudar a diagnosticar tumors abans que es disseminin o fins i tot que apareguin. ‘Aquest és el gran repte i la gran promesa, que finalment acabarà arribant’, ha apuntat Baselga.

Comín ha assegurat que en aquest acord ‘hi guanya tothom’. Catalunya hi aportarà ‘l’expertesa’ dels seus centres en la recerca i el tractament del càncer, així com els sistemes d’informació de seguiment i monitoratge dels pacients del sistema nacional de salut. El Memorial Sloan-Kettering hi afegirà l’alta capacitat de seqüenciar tumors, o una metodologia ‘consolidada’ en recerca translacional.

‘Estem parlant d’una qüestió de gran rellevància i potencialitat i ara pugem un graó més en la aliança de recerca ja existent entre Catalunya i el Memorial Sloan-Kettering’, ha ressaltat Comín. Per la seva banda, Baselga ha destacat la importància del treball conjunt: ‘Sumant esforços avançarem molt més ràpid en la recerca dirigida contra aquesta malaltia amb l’objectiu de traslladar-ne els beneficis a l’àmbit assistencial el més aviat possible’.

Baselga compagina la direcció de la investigació clínica i traslacional d’aquest hospital nord-americà amb la Direcció Científica del VHIO (Vall d’Hebron Institut d’Oncologia) a Barcelona.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb