El nou govern és un govern més clar encara. Més contundent. No crec que amb la repressió personalitzada que l’estat ha decidit de practicar contra els polítics catalans intentassen conduir-nos a aquest punt. Però el fet real i fora de tota discussió és que el govern de Catalunya és avui un govern encara més decidit a dur endavant el referèndum i avançar en el camí cap a la independència, sense importar-li el preu personal que això puga costar, si és que n’ha de costar cap.

Els tres consellers que s’han incorporat al govern tenen un perfil nítidament independentista, però a més han experimentat en la pròpia pell les dificultats que poden acompanyar l’adopció d’un compromís polític. Clara Ponsatí, que fins ara formava part del secretariat nacional de l’ANC, va ser objecte de les purgues innobles de Margallo en la seua etapa de Georgetown, i Joaquim Forn ha viscut la lluita per la independència des de l’altre costat, com a activista clau en el moviment ‘Freedom for Catalonia’ del 1992. Fins i tot fou víctima d’un incident notable amb la policia espanyola quan, ja essent regidor, li van trencar un braç en una càrrega enmig de les protestes per la presència de l’exèrcit.

Ara, el fet més important de tots és que els nous consellers són gent preparada per a la tasca que els és assignada. Ponsatí és una acadèmica experta, reconeguda a tot el món, i Joaquim Forn va dirigir la guàrdia urbana de Barcelona, segurament la feina que s’acosta més a la que haurà de fer ara. Així mateix, Turull ha pilotat des del parlament el procés que ara haurà de coordinar des del govern, en una posició clau, determinant.

Tot això no va en demèrit dels consellers anteriors, o no s’hauria d’entendre així. Quan passe el temps segurament alguna peça del trencaclosques de canvis que avui ens pareix estranya l’entendrem millor. Però si a Madrid hi havia ningú que es pensàs que la repressió personalitzada contra els consellers causaria una inquietud definitiva i s’entendria com un càstig exemplar capaç d’aturar el procés, s’ha equivocat de mig a mig. Tres nous consellers s’han posat al lloc on eren reclamats, també com a prova que n’apareixeran tants com calga. Per aquesta banda i d’aquesta manera no ens guanyaran.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb