Brussel·les enllesteix la suspensió de la nova aplicació de TikTok a l’estat espanyol que paga als usuaris per mirar vídeos

  • Algunes fonts apunten que és el primer expedient d'aquestes característiques d'ençà que van entrar en vigor les noves regles de la UE per al sector digital

VilaWeb
Europa Press
22.04.2024 - 17:27
Actualització: 22.04.2024 - 20:06

La Comissió Europea enllesteix la suspensió de la nova aplicació de TikTok amb la qual paga als seus usuaris per mirar continguts publicats a la plataforma i interactuar-hi, una aplicació que, de moment, a Europa només és disponible a l’estat espanyol i francès. Brussel·les considera que la companyia xinesa no compleix les noves regles europees per a serveis digitals, i per això vol prendre aquesta mesura. “Sospitem que el servei de TikTok Lite és tòxic i addictiu, especialment per als nens”, ha dit el comissari de Mercat Interior, Thierry Breton, en un missatge breu difós a les xarxes socials per a anunciar la suspensió del programa.

 

El liberal francès ha advertit que la companyia encara podria presentar proves convincents de seguretat de la nova aplicació per a evitar en l’últim moment la suspensió, però ha deixat clar que no confia en això, perquè no ho han fet fins ara. “Estem disposats a activar les mesures provisionals de la llei de serveis digitals, inclosa la suspensió de programa de recompenses”, ha reblat. L’anunci coincideix, a més, amb l’obertura de l’executiu comunitari d’un expedient sancionador contra TikTok per no haver respost dins el termini al requisit d’informació remès la setmana passada per la Comissió Europea, que li va donar vint-i-quatre hores per a presentar l’avaluació de risc a la qual estan obligades totes les grans plataformes abans de posar en marxa un nou programa en el mercat comunitari.

Algunes fonts apunten que és el primer expedient d’aquestes característiques d’ençà que van entrar en vigor les noves regles de la UE per al sector digital i expliquen que es deu al fet que és la primera vegada que una gran plataforma no respon de cap manera al requisit d’informació. Concretament, Brussel·les investiga si la companyia xinesa compleix les seves obligacions de transparència i protecció del menor en el desenvolupament de la nova aplicació, TikTok Lite, en principi dirigida únicament a majors d’edat.

És un programa que permet als usuaris d’acumular punts descobrint contingut nou o fent determinades accions i que després poden canviar per abonaments de regal per a gastar en altres plataformes de compra, com Amazon o via PayPal, i també per a premiar creadors a TikTok. A més, l’empresa té fins el 26 d’abril per a remetre informació més detallada sobre l’impacte del nou programa en la protecció del menor i sobre la salut mental dels usuaris, especialment respecte del perill d’estimular comportaments addictius.

Els serveis comunitaris demanen explicacions també sobre les mesures que hagi pres abans de desplegar la nova aplicació a Europa per a mitigar aquest tipus de riscos sistèmics. La Comissió, que analitzarà detalladament la informació que va recaptant abans de prendre qualsevol decisió, recorda que la petició formal d’informació és un pas dins la recerca que no prejutja els passos que es puguin fer més endavant. Amb tot, té potestat per a imposar multes a les companyies que no col·laborin amb la recerca si no envien la informació requerida en els terminis establerts o si envien documentació incorrecta o tergiversada. El mes de febrer passat, l’executiu comunitari ja va començar una recerca formal per a determinar si s’havia violat la nova llei europea en matèria de protecció del menor, transparència, accés a dades i mesures contra continguts addictius o nocius.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any