Apple alerta d’un error de seguretat que pot permetre als ‘hackers’ de controlar remotament iPhones, iPads i Macs

  • El gegant tecnològic ha publicat una nova actualització de programari aquesta matinada per a fer front al problema

VilaWeb
Redacció
19.08.2022 - 15:44
Actualització: 19.08.2022 - 17:20

Apple ha reconegut l’existència de dos errors de seguretat, identificats com a CVE-2022-32893 i CVE-2022-32894, que poden permetre als ciberatacants d’apoderar-se d’iPhones, iPads i Macs de manera remota. El gegant tecnològic, que aquesta matinada ha publicat una nova actualització de programari per a fer front al problema, té constància de dos incidents, pel cap baix, en què hackers anònims han explotat de manera activa aquestes escletxes. Ara com ara, descarta que l’afectació hagi anat més enllà d’aquests dos casos aïllats.

La primera d’aquestes avaries, la CVE-2022-32893, està relacionada amb WebKit, el motor de cerca del navegador Safari i altres aplicacions natives als dispositius Apple. L’error permet als atacants d’accedir de manera remota a pàgines web malicioses capaces d’obtenir les dades dels usuaris sense el seu consentiment.

La segona, la CVE-2022-32894, permet als atacants d’executar a discreció codi al kernel, el nucli del sistema operatiu. Això, en essència, els atorga el control total sobre el dispositiu de manera remota, i sense el permís de l’usuari.

Segons que ha informat Apple, l’error afecta els següents dispositius:

  • Tots els ordinadors Mac que funcionin amb el sistema operatiu Monterey
  • iPhone 6 i tots els models posteriors
  • iPad Pro (tots els models)
  • iPad Air 2 i tots els models posteriors
  • iPad de cinquena generació i tots els models posteriors
  • iPad mini 4 i tots els models posteriors
  • iPod touch de setena generació.

Com actualitzar els dispositius Apple?

Després d’haver estat alertat d’aquest error de seguretat per un usuari anònim, el gegant tecnològic ha publicat aquesta matinada una actualització de programari, l’iOS 15.6.1, per a fer-hi front. Així doncs, com es pot actualitzar un dispositiu Apple?

En el cas d’iPhones i iPads, haureu de pitjar sobre l’aplicació de “Configuració”, que té una icona de color gris amb rodes dentades negres. Una vegada dins, haureu de fer clic sobre l’opció “General”, que apareixerà automàticament. Això us durà a un menú amb diverses opcions desplegables, de les quals haureu de seleccionar “Actualització de programari”, situada a la part superior de la pantalla. El dispositiu us redirigirà automàticament a un menú en què apareixerà l’actualització que us haureu d’instal·lar, que en aquest cas és l’iOS 15.6.1. Haureu de fer clic a l’opció “Descarregar i instal·lar”, situada a la part inferior de la pantalla, i el programari procedirà a actualitzar-se automàticament.

En cas que tingueu més dubtes, podeu seguir el procés amb aquesta guia fotogràfica.

Primerament, haureu de fer clic sobre l’opció “General” (imatge esquerra). Seguidament, haureu de seleccionar “Actualització de programari” (imatge central). Finalment, haureu de fer clic a l’opció “Descarregar i instal·lar” (imatge dreta).

En el cas dels ordinadors Mac (que solament haureu d’actualitzar en cas que funcionin amb el sistema operatiu Monterey), caldrà que feu clic a la icona d’Apple que apareix a la cantonada esquerra superior de la pantalla, s’obrirà un menú desplegable i haureu de fer clic a l’opció sobre “Sobre aquest Mac”. Això farà aparèixer un requadre amb el sistema operatiu que tingueu instal·lat, i al qual trobareu, a la part inferior dreta, l’opció “Actualització de programari.” Quan hi feu clic s’obrirà un menú en què trobareu l’opció “Actualitza ara”. Si hi pitgeu, el sistema operatiu de l’ordinador procedirà a actualitzar-se de manera automàtica.

En cas que tingueu més dubtes, podeu seguir el procés amb aquesta guia fotogràfica. Cal tenir en compte que en aquest exemple el sistema operatiu de l’ordinador és Mojave, i que com a tal no caldria actualitzar-lo a la darrera versió.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
En primer lloc, haureu de fer clic a la icona d'Apple que apareix a la cantonada esquerra superior de la pantalla
Seguidament, haureu de fer clic a l'opció "Sobre aquest Mac"
En tercer lloc, haureu de fer clic a "Actualització de programari"
Finalment, haureu de pitjar l'opció "Actualitza ara"

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any