Podem divulgar la ciència, tot respectant-ne el rigor, i aconseguir tenir una audiència atenta que s’ho passe bé? La resposta la podem trobar en museus i jardins botànics, llocs des d’on tractem de fer divulgació de manera amena i divertida. És un repte per a nosaltres, i des d’ací volem recordar Fernando Sapiña, que ens va ajudar i donar suport en la recerca i realització d’activitats científiques a l’abast de tothom. Volem recordar també Jorge Wagensberg, que va escriure: «L’èxit d’un museu no és que la gent el visiti, sinó que hi tornin» i «La transcendència d’un museu no es mesura pel nombre de visitants, sinó per la conversa que genera». Aquestes idees van facilitar molt el nostre projecte de treball i per això volem donar-li les gràcies. Per últim, desitgem donar la benvinguda al nou Museu d’Història Natural de la Universitat de València, amb el qual compartim l’interès per aquest treball i per donar a conèixer la Universitat i la ciència.

«Amb aquest experiment senzill és possible obtindre una quantitat de material genètic suficient per a poder observar-lo a simple vista»

Aquesta pràctica que us proposem ja era present als llibres de text del sistema educatiu nord-americà des dels anys vuitanta, i als noranta va ser introduïda també als del Regne Unit. Des de la inauguració de l’edifici d’investigació del Jardí Botànic a l’any 2000, ha format part també dels tallers que s’han impartit al nostre laboratori de didàctica. Com que per a posar-la en pràctica tan sols cal comprar els materials necessaris al supermercat, pensem que es pot fer també a casa. Es tracta de descobrir l’ADN, el component universal dels éssers vius.

Ho farem amb un experiment molt senzill que explicarem a continuació: emprarem fruites com plàtans o maduixes, però també podem usar pèsols congelats; en qualsevol cas, és possible obtindre una considerable quantitat de material genètic suficient per a poder observar-lo a simple vista.

Llig l’article sencer a la web de Mètode

Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic de la Universitat de València

Què és Mètode?

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb