La batalla de Luxemburg, més enllà d’una jugada mestra

  • «Sí que reivindicaré que la gent que en aquest país sempre hi va, hi va i hi va i no es rendeix mai, personalment, és la més realista que he conegut»

Vicent Partal
01.07.2019 - 21:50
Actualització: 02.07.2019 - 10:50
VilaWeb

Vivim hores tenses pel paper que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea pot tenir en el procés d’independència. És normal, I també és normal que es visquen amb una certa angoixa i desorientació. Ahir, per exemple, vàrem rebre tres notícies seguides diferents, totes importants i contradictòries.

Primer va ser l’admissió per part del Tribunal de Justícia de la Unió Europea del recurs que el president Puigdemont i el conseller Comín havien presentat contra la decisió del president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, d’impedir-los l’acreditació com a eurodiputats. L’admissió va ser molt ràpida, com correspon a un sistema judicial modern, només quatre hores, i implicava que la violació dels drets polítics a Espanya arribava finalment a la màxima instància judicial de la Unió, tal com feia mesos que s’intentava. És una gran notícia perquè trenca una barrera enorme: és molt difícil d’arribar al Tribunal de Luxemburg si no ets un estat i és vital d’arribar-hi per fer pressió contra les violacions dels drets democràtics que hem de suportar.

Però més tard, al vespre, el tribunal va fer públic que no concedia les mesures cautelars demanades pels dos eurodiputats de Junts per Catalunya, que els haurien permès de ser presents avui a Estrasburg. I això va fer que l’impacte positiu del matí es tornàs negatiu al vespre, especialment quan els mitjans espanyols ho van començar a celebrar, en vibrant contrast amb el seu silenci del matí a la primera notícia.

El text publicat pel tribunal és una mala notícia, perquè fa seu completament el discurs espanyol, més enllà del que era previsible. Però no és significatiu respecte d’allò que puga ser el resultat final, ni encara menys és decisiu. El document, com és habitual, deixa clar que aquesta decisió no implica res sobre la que el tribunal prendrà quan analitze el cas. I aquesta és la batalla prevista i decisiva, la que marcarà el futur. Cal tenir en compte que la decisió sobre les mesures cautelars ha estat presa per un sol jutge i sense audiència a les parts. En canvi, la decisió final i bona la prendrà una sala amb diversos magistrats que escoltarà tots els arguments, en un context més favorable però molt més lent.

Ara, doncs, s’obre un període que podria durar any, en el qual si no hi ha grans sorpreses Puigdemont i Comín no podran ocupar els seus escons i hauran de pledejar durament a Europa. Quan Puigdemont va ser detingut a Alemanya era el març del 2018 i el tribunal no va resoldre que no era culpable ni de rebel·lió ni de sedició fins el juliol d’aquell any. Van ser mesos d’espera tensa en què el president no podia abandonar Alemanya i havia de poder ser localitzat tothora per la justícia. Però l’angoixa de la detenció, del seu pas per la presó i dels mesos d’espera sobre la decisió del tribunal s’oblidaren completament quan se sabé el resultat transcendental de la sentència. Ara tornem a ser en un primer estadi d’una decisió que ho pot canviar tot i per tant haurem d’esperar, els qui ens limitem a observar, i hauran de treballar de valent els advocats, potser sense aixecar tantes expectatives com aquesta vegada han creat en la gent, qui sap si d’una manera excessiva.

Però entremig ahir encara va passar una altra cosa, una mica sorprenent, relacionada amb el mateix tribunal de Luxemburg. Va ser l’anunci, a mig matí, que finalment el Suprem espanyol s’adreçava al Tribunal de Justícia de la Unió Europea per a demanar-li si havia d’alliberar Oriol Junqueras després d’haver estat proclamat eurodiputat i apartat arbitràriament de la llista, igual que Puigdemont i Comín.

Cal recordar, i és important, que ni la fiscalia ni l’advocacia de l’estat no volien que el Suprem formulàs la pregunta, demanada per l’advocat del vice-president Junqueras, i que també el tribunal havia refusat intents anteriors de consultar Luxemburg, tot afirmant que l’afer és espanyol i no n’han de fer res. Tanmateix, la pregunta és obligada, com ja havíem dit mil vegades, i el Suprem amb aquest gest finalment acata un fet transcendental: que la instància superior que ha de resoldre judicialment el cas català és fora de l’estat espanyol. També ací caldrà esperar la resposta i veure quant de temps passa abans no arribe. Però la porta s’ha obert definitivament. Després de mesos i mesos en què l’estat espanyol ha negat que els tribunals europeus tinguen la clau de tot plegat, ara la realitat s’ha imposat. No tan favorablement com voldríem, però de manera indiscutible. Després de la farsa del judici, Luxemburg parlarà. Els advocats i la pressió han forçat l’estat espanyol a resignar-se a jugar en el camp on no volia jugar. Deixem, doncs, que la partida comence i estiguem ben atents.

I, dit tot això, una abraçada gran i un gràcies enorme a tots els qui han anat fins a Estrasburg a manifestar-se avui. Ahir el director de l’Agència Catalana de Notícies va publicar un fil a Twitter arran de la denegació de les mesures cautelars demanades per Puigdemont i Comín, amb un comentari especialment desafortunat, sobretot provenint del director de la que se suposa que és l’agència pública d’informació. El seu fil semblava ignorar que el tribunal no ha entrat en el fons de la qüestió: donava per fet, inexplicablement, que no hi ha res a fer i afirmava que l’independentisme havia d’admetre que ‘la jugada mestra és una via morta’ i que cal ‘realisme’.

Amb l’expressió ‘jugada mestra’, entenc que el director de l’ACN es referia a l’estratègia de Puigdemont i supose que també de Comín, però no ho sé. I dic que no ho sé perquè –com és notori– l’expressió és un recurs despectiu que s’ha fet servir sovint, sobretot en els entorns d’ERC, per a referir-se a l’estratègia de l’exili. O més aviat de l’exili, diguem-ne, belga. Si és així i no m’equivoque, el comentari és ben sorprenent. Perquè la via de l’exili belga, i no parle per tant de Junts per Catalunya sinó d’alguna cosa que va més enllà, ha aconseguit una llista notable de victòries electorals i judicials, entre les quals la sentència de Slesvig-Holstein o la recent derrota de la Junta Electoral espanyola pel que fa les europees, victòries que de moment són un contrast amb la humiliació que es viu a l’interior.

Quant al realisme, estic segur que ell mateix serà capaç de reconèixer, mirant-s’ho amb calma, que el comentari és poc elegant i, si puc dir-ho sense que s’entenga malament, prepotent. Referir-se a allò que pensen o volen unes altres persones com a irreal no és bo, però sobretot no és prudent. Dependrà. Dependrà de la voluntat que hi posen tots, els uns i els altres, i de les circumstàncies en què tots plegats ens anem trobant. I dependrà evidentment de l’esforç i de la capacitat de convenciment de cadascun dels actors que juguen en aquesta partida. Ja veurem qui té raó, qui guanya i qui acaba trobant el camí, però de moment avui hi ha un bon grapat de catalans que fa moltes hores que s’han desplaçat a Estrasburg, amb cotxes, autocars, avions o trens, sobreposant-se a la comoditat i la mandra. I que ho han fet perquè cal defensar la democràcia sempre i arreu i el dret de vot i representació, que això –i no la carrera política de ningú– és el que es troba amenaçat en aquest cas.

I a mi em sembla evident que tota aquesta gent no hi ha anat fanatitzada per cap jugada mestra, sinó impel·lida moralment en el racó més profund de la seua consciència de ciutadans responsables i compromesos. I ferma per la voluntat d’aconseguir la independència, no de paraula com un eslògan sinó de veritat. Evidentment, jo accepte que hi ha la possibilitat que això que faran avui siga erroni i que jo no sàpiga analitzar bé la realitat. Però fins i tot si fos així reivindique, i avui ho vull fer amb una contundència especial, que la gent que en aquest país sempre hi va, hi va i hi va; lluita, lluita i lluita; respon, respon i respon i no es rendeix mai, ni es lliura a l’adversari, ni li passa pel cap de deixar-ho estar, ni pensa en cap altre horitzó que la victòria, aquesta gent, aquesta, és la més realista que he conegut mai. I només mereixen admiració i respecte. Perquè saben a la perfecció i millor que ningú què hi ha en joc i quant costa tot això que anem fent de fa ja tants anys.

 

 

PS. VilaWeb té desplaçats avui a Estrasburg Josep Casulleras i Albert Salamé. Podeu seguir tot el que hi està passant en directe, des d’aquesta pàgina. Recordeu que VilaWeb és gratis per a tothom però que, al mateix temps, la nostra font de finançament principal és el  suport d’aquells que de manera voluntària decidiu fer-vos subscriptors. Ja són més de quinze mil. Si voleu ajudar-nos vosaltres també aneu a aquesta pàgina.

 

 

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Sílvia Poll
Sílvia Poll
01.07.2019  ·  22:40

Em trec el barret cada dia davant de tota aquesta gent que han anat a Brusel.les, a Madrid ara a Estrasburg, a tots i cada un dels 11s de setembre, a votar cada vegada que els ho han demanat, fins i tot, jugant-s’hi la integritat física. Ho tenen clar, ho tenim clar i ho tornarem a fer. Llàstima que molts politics no ebs acompanyen en aquest camí tan dur. Nosaltres, el poble, hem de fer fora a aquells que no ho tenen clar.

Gerber van
Gerber van
01.07.2019  ·  23:05

Conec alguna gent del meu país, Nederland, que no tenen cap relació familiar o qualsevol lligam amb Catalunya, però s’han implicat molt amb la causa d’independència i les vulneracions dels drets fundamentals en Espanya. Aquesta gent també hi van allà, a Estrasburg, perquè són conscients que estem jugant la democràcia en Europa. I crec això també és bo, important i te molt mèrit.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
01.07.2019  ·  23:06

Per “jugada mestra” la d’ERC a Barcelona i aviat a l’estat espanyol.
No sé si aquest senyor de l’ACN és d’ERC, de la CUP o només del seu pare i la seva mare, m’és igual. Però una resposta com la que ha donat és vergonyosa en el seu càrrec, que hauria de ser imparcial. Si fos decent hauria de dimitir o JxCat hauria de demanar la seva dimissió. Però la decència cada cop és una virtut més escassa, sobre tot entre les files dels que no paren de reclamar decència als altres.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
01.07.2019  ·  23:16

Hace tiempo que no escribo comentarios. No lo hago porque lo que tenía que decir ya lo dije hace mucho tiempo cuando todavía prevalecía el rollo del “sopars grocs” que asolaba la geografía catalana independentista como arma de calado frente a la Corte del Reino y yo decía que no acudiría ninguno más. ¡Que ingenuidad! ¡Mare de Deu! ¡Sopars grocs contra la Corte del Reino!

No me extenderé porque los tiempos, Sr. Partal, no son tiempos de retórica, y menos de lírica.

El movimiento social transversal pro-independencia de Catalunya no se lo ha cargado la Corte del Reino. Se lo han cargado los partidos políticos independentistas.

¿Por qué?

Muy sencillo: no son independentistas. Son de los del peix … a mi partido.

Termino.

Es dramático, insultante y vomitivo la utilización que esos partidos políticos han hecho de tantas y tantas voluntades de tantos y tantos ciudadanos que actuaban de buena fe.

Luego el primer problema del independentismo catalán no es la Corte del Reino, son sus propios partidos políticos independentistas (que no lo son).

Un hueso difícil de roer.

Salut.

Ana Maria Lluch
Ana Maria Lluch
01.07.2019  ·  23:18

Estic trista perquè no he pogut anar a Estrasburg. Però no serà l’ última vegada que ens cridin i allà hi seré una altra vegada. Som millors que els polítics, units per una causa comú sense preguntar-nos ni de quin partit som ni a qui votem. En tots els moments he compartit il·lusió i força amb milers de catalans,joves i grans, gent que parla català i gent que no, gent que porta bandera i gent que no. No podrien els polítics seguir els nostres passos i unir-se? Seguim endavant!!!

Maria Rosa Andrés
Maria Rosa Andrés
01.07.2019  ·  23:24

Tot el meu agraïment a les persones q demà estaran a Estrasburg per a defensar el desig d’ independència de la majoria dels catalans.
És un pols q hem de guanyar. Perseverància i cap clar. Visca Catalunya.
I felicitats a en Vicent Partal pels seus editorials.
Endevant.

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
01.07.2019  ·  23:25

Jo ni hi puc ser a Estrasburg. Els que hi són em representen. Té molt de mèrit. Tot el meu suport.
Pel que fa al director de l’ACN lamento el comentari desafortunat. A vegades tenim gent que sembla que treballen a sou de l’unionisme.

Josep Usó
Josep Usó
01.07.2019  ·  23:28

La meua més gran admiració a tots els qui han anat fins a Estrasburg. Dels episodis d’ahir, el que em sombla més important és aquell en el què Esppanya ha de reconèixer que el partit no es jugarà a sa casa. Que les seues “instàncies supremes” no ho són tant com ells diuen. A esperar amb calma. Dels dirigents de partits sense més ambició que mantindre una cadira ben pagada a costa de tots, poc més a afegir. Passaran i quedaran darrere per sempre més. Ho aconseguirem. Segur.

Pepi Borrego
Pepi Borrego
01.07.2019  ·  23:30

La gent que ha anat a Brusel.les m’estan representant, ara mateix, més que els polítics que en fan sentir vergonya dia sí dia també.
Em fa l’efecte que el director de l’ACN fa d’altaveu d’algú i ERC té tots els punts, encara no entenc com ha estat el partit més votat per les espanyoles.
Decididament l’història no la fan els polítics sinó la gent, el poble amb la seva lluita per l’utopia, tinguem en compte que les utopies és compleixen.
Subscric tot el que comentes Rosa Gispert.

Lola Tomàs
Lola Tomàs
01.07.2019  ·  23:58

M’emprenya la gent pessimista, que emet sentències del tipus no hi ha res a fer, amb to de dogma, i tot, en nom del suposat realisme. Jo em crec això que configurem la nostra realitat personal i col·lectiva segons els nostres esquemes mentals. I el que veig és molta gent que està farta de polítics, de gent que cobren sous públics que volen continuar amb el peix al cove i que estan traint l’esperit de l’1-O. Aposto per la paciència, la perseverança i la perspectiva que dóna el temps. I mentrestant a continuar construint República de Catalunya. Petites batalles, petits canvis, que faran grans canvis. I, gràcies, Partal pels teus editorials, sempre ressonant amb l’ànima nostra. T’esperem cada vesprada

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
02.07.2019  ·  01:11

Un dels punts més febles que tenim per guanyar aquesta guerra són els mitjans de comunicació de masses. Els que hi ha ara, en general, els podem classificar en tres grups:

1) Els espanyols i espanyolistes que juguen brut contínuament contra Catalunya. Tant en català com en espanyol, que tenen la major part de la audiència i arriben a tothom de Catalunya.
2) Els catalans com Vilaweb (només català), Elnacional (català i espanyol) i pocs més, que juguen net a favor de Catalunya. Amb una audiència bàsicament a Internet, important, però que no penetra en determinats sectors del públic català.
3) EIs mitjans públics de la Generalitat només (només en català) que barregen al 50% el joc net a favor de Catalunya amb joc brut contra Catalunya, amb gran audiència, però que tampoc penetren en determinats sectors del públic català.

Igual com s’està lluitant i guanyat en els àmbits dels sindicats, les organitzacions empresarials i el consum estratègic… també hauríem de lluitar i guanyar en l’àmbit dels mitjans de comunicació de masses.

Necessitem:

1) Que apareguin mitjans de comunicació-porqueria de masses que juguin brut a favor de Catalunya tant en català com en espanyol i que penetrin fonamentalment als sectors de la població catalana on no penetren els mitjans de comunicació de qualitat.
2) Que els mitjans de comunicació de la Generalitat juguin exclusivament a favor de Catalunya i deixin de fer el joc a l’enemic. (que per altre banda si perdem la guerra els tancarà i engegarà a tots els professionals que hi treballen a l’atur).
3) Boicotejar de totes les maneres possibles els mitjans de comunicació de masses espanyols i espanyolistes a Catalunya.

Antoni López
Antoni López
02.07.2019  ·  01:21

Per al que sembla fins ara aquest “joc”el guanyarà, del tot o parcialment, el bàndol que tingui mes paciència i cridi menys. “O tornarem a fer” diem;
“o tornaran a fer ,diuen ” referint-se al 155, com a mínim.Es a dir que a l’independentisme li toca anals-hi gastant el 155, fins que no els en resti ni les engrunes. Això sembla un acudit però els fets haguts fins ara no expliquen gaire cosa més, perquè el “joc” es juga a a Europa, gracies al NOSTRE PRESIDENT i els seu equip. Naltros aplaudir quan es pugui i xiular quan calgui als “nostres representants”, sense tenir-los en compte quan faci falta. Salut, paciència i que no ens manqui el gota-gota que en V.Partal ens forneix, de precepte.

Ignasi Mora
Ignasi Mora
02.07.2019  ·  01:28

Espectacular, que es deia abans d’utilitzar el “dit això”… Demà serà espectacular vesure els smilerss milers de catalans a Estrasburg. Tot Europa sabrà la nit de demà de què són capaços.. I encara, dins d’aquesta política alegre i neta del ranci pel contagi espanyolista, me n’espera una espectacular també…

Núria Coma
Núria Coma
02.07.2019  ·  01:38

Juan Martin Alegria.
Bé que tornis.

Quanta raó tens, vam guanyar i després de vèncer ERC va començar a gestionar una derrota, i ho ha fet molt bé. Ha convençut a molta gent que hem perdut.

Potser ara, si queda un bri de dignitat, gestionarem la victòria, que vindrà de ben segur,però per tu per ell per mi, i pels que saben de què va el tema,que no va de diàleg ni de dirigents empresonats. No som ni pidolaires de paraules, ni volem màrtirs que no callen mai.

La jugada mestra és nostre i no hi ha manera que ho materislitzem…potser la propera diada, treurem els partits i ens l’agafarem…??

Hi som ho volem i ho farem amb els exiliats, que fan una feina que altres desprecien.

Gràcies President, gràcies a qui hru pogut fer Km per mistrar-nos a totes i bona nit al rendit

JORDI PIGRAU
JORDI PIGRAU
02.07.2019  ·  04:11

Amic Vicent, tot aixó està milt bé
El problema és que va per massa llarg…
I no tots tenim tanta paciéncia…

Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
02.07.2019  ·  05:23

M’afegeixo a les felicitacions a la gent que ha anat a Estrasburg!

Miquel Gilibert
Miquel Gilibert
02.07.2019  ·  05:39

Fora d’expressions més o menys elegants, em temo que el director de l’ACN té raó. Explicava Ekáizer que si en Marchena consultava Luxemburg era perquè tenia gairebé segur que li donarien la raó. I veient el pas per Madrid del president del TSJUE, al qual ja volen donar no se quants premis i distincions, penso que té raó.

Espanya juga amb les cartes marcades. Jo no tinc cap motiu per pensar que el capteniment del president serà diferent del dels vocals: l’argumentació que han donat per no admetre les mesures cautelars fa- literalment- enrojolar, perquè compra fil per randa els motius del govern espanyol i supedita la voluntat de 2 milions i mig de persones i el seu dret a representació com a europeus, als capricis de qualsevol organisme o requisit d’un estat membre, subordinant la voluntat popular europea, en la pràctica, al caprici del govern de torn. Una injerència política en tota regla dels governs en la voluntat popular. Deuen pensar- com a Madrid- que això només va dels catalans, i quedaran ben garratibats quan Polònia, Hongria o Itàlia facin el mateix amb els dissidents, o amb aquells que no li agradin al govern feixista de torn aprofitant el precedent que els ha brindat el nostre cas. No amics, la democràcia i la separació de poders no funciona només per uns quants que ens cauen bé: o és igual per tots, o no existeix. Sembla mentida que una Europa amb desenes de milions de morts fa tant sols 70 anys, per no entendre això, hi caigui ara de quatre grapes.

Desitjaria molt que en Vicenç Partal tingués raó i guanyessim la partida final. Però, repeteixo, no ho crec. Com tampoc crec que tinguem gaire recorregut a Estrasburg un cop coneguda la sentència. Pels que tinguin una dosi molt altra d’optimisme, els recordo que una de les jutgesses que va enviar Espanya a Estrasburg era una notable homòfoba ultracatòlica absolutament desprestigiada aquí. No tinc cap motiu per pensar que els jutges que han enviat altres països són autèntics paladins del dret: alguns ho seran, però molts no, i segur que molts estan disposats a escoltar les pressions dels governs de torn, tots alineats amb el govern espanyol, que el que cerca és una venjança exemplar i s’hi aplica amb toes les forces (fins i tot amb premis i prebendes personals com els doctorats a en Juncker )

Tot plegat no vol dir que no ens haguem de manifestar: ho hem de fer, no podem baixar els braços perquè la nostra obligació com a demòcrates i com a persones és lluitar per la llibertat, defensar-la i denunciar els abusos. Hem de ser a Luxemburg, a Barcelona, on calgui per denunciar la deriva feixista i reclamar els nostres drets. Encara que sapiguem que ningú ens escolta. Per segar, cal haver sembrat. Per tant, des del realisme (alguns en diran pessimisme), ni un sol moment de desànim perquè el camí serà llarg i l’enemic molt poderós. Com diu l’evangeli, de la llavor de mostassa, minúscula, neix un gran arbre.

De totes les coses que ens estan passant n’hen d’aprendre. Ens han de quedar gravades al cor, com a persones i com a poble. Ni oblit, ni perdó. Sense rancúnia, però que ens serveixi de lliçó per la propera vegada. Poc a poc han anat fent-se palesos els mites, com ara que es podia aconseguir que ens preguntessin (tant sols preguntar !!) pel fet que demanàvem una cosa raonable, que no s’atrevirien a saltar-se les seves mateixes lleis, que la justícia podia ser imparcial, que les esquerres espanyoles no col·laborarien, que la UE no permetria… Tot ha anat caient una peça darrera l’altra, i la darrera era la del parlament europeu i la de la justícia europea.

La propera vegada que ho provem, en 2 mesos, 5, 10 o 25 anys, és igual, és una cosa que hem de tenir claríssima. Hem de fer el país (Espanya) ingovernable, els hem de bloquejar l’economia i hem de controlar el territori. Hem de tirar endavant fets consumats, com Kòssove, com la República d’Irlanda, com Eslovènia o com els països Bàltics en el seu moment. Sense dubtar-ho, sense violència activa per part nostra i sense recular, encara que haguem de fer front a la violència- aquesta sí activa- de la bèstia espanyola, i sense fer cas de “mitjancers” europeus estil Tusk, que mai jugaran a favor nostre.

Mentre arriba aquest dia, persistim, amb dignitat i defensem la llengua, la cultura i la nació (els signes que arriben d’afebliment cultural són molt preocupants).

Ni una sola concessió als botxins, ni una sola mà estesa mentre no rectifiquin. Ni un sol vot per aprovar-los cap llei, estabilitzar cap govern o facilitar cap càrrec.

No vull acabar de derrota en derrota fins la derrota final, ni ser el fruit de moltes derrotes que és la llavor de moltes més derrotes (parafrasejant en negatiu el vicepresident Junqueras).

Antoni Andreo
Antoni Andreo
02.07.2019  ·  06:43

Ancara estic viatgan camí de estraburgo, Gràcies a tots que crelleu en la nostra Dignitat de poble oprimit, esteu ben segurs que u fem amb orgull i molta il·lusió per defensar Aquet magnífic País, sabeu la dita :Es de ben nascut sé Agrait

Donec PERFICIAM 🗽

Gemma R.
Gemma R.
02.07.2019  ·  07:35

Per desgràcia el director de l’ ACN no és l’ únic que menysprea l’ exili belga. Conec un xat de gent d’ ERC, que la persona que hi és a vegades em copia coses, i és per vomitar. Per això no entenc com guanyen, si coneguéssin els entorns més propers… En fi, sempre tindré clar quin
va ser el nostre problema.
I gràcies Vicent per l’ editorial, anima. Però després llegeixes a Miquel Gilibert, i penses:” quanta raó que té per desgràcia”..

No donc res per perdut, però Europa no va bé, el món no va bé. Fa por.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
02.07.2019  ·  07:37

La batalla per la nostra independència no es juga a Europa, tinguem-ho clar. Només serem un estat independent quan siguem capaços de controlar el nostre territori en tots els sentits i aquí només hi arribarem quan superem de llarg el 50-55 % en un referèndum o eleccions plebiscitàries. Europa no ens tindrà en compte fins que arribi aquest moment i nosaltres fem el pas definitiu. Mentrestant Europa, la Europa política, no permetrà que una minoria de ciutadans trenqui un estat del seu club. No ens ha d’estranyar, doncs, que un jutja del TJUE no accepti les mesures cautelars perquè avui Puigdemont i Comin siguin presents a Estrasburg. Aquest jutja s’ha passat pel forro la democràcia i la mateixa llei de la UE, exactament com ho fa el TS espanyol, no hi ha diferència. La UE està donant temps a Espanya perquè resolgui el seu “problema”. Insisteixo, Europa prevaricarà, si cal, perquè els nostres representants no ens representin. No ens adonem, canviar l’estatus quo a Espanya també és canviar-lo a Europa.

Joan López
Joan López
02.07.2019  ·  07:46

Jo no més espero a veure que fà ERC i JUNTSxCAT el día 17 de juliol amb l’investidura del Pedro Sanchez. Crec que serà la proba definitiva de qui vol l’independencia i qui no. A les horas es cuan tots als independentistes tenim que pendre una decisió. Puigdemont no més té al seu costat al poble català,que a la fí es lo més important. Esperem doncs aquet dia i ja tindrem clar qui es qui.
A la gent que anat a Estrasburg una abrassada molt sincera i un crit de visca Catalunya Lliure.

Jordi Turró
Jordi Turró
02.07.2019  ·  07:58

Molt d’acord amb Miquel Gilbert.

Albert Miret
Albert Miret
02.07.2019  ·  07:59

Dono les gràcies a tots els que han pogut anar a Estrasburg en representació dels catalans fidels a la República. Penso que si Europa ha caigut tant baix com per acceptar ser manada per un estat pobre en tots els sentits possibles, que mai ha abandonat un feixisme que en el fons no és més que un residu de l’esclavisme de fa molts segles enrera, segurament és que ens vam equivocar, i que en realitat ens seria molt més rendible i realista formar part d’una altra unió que fos realment democràtica i que tendís a un futur més digne per a la humanitat.

Esther Miquel
Esther Miquel
02.07.2019  ·  08:12

Gràcies per l’editorial.

Àngels Folch
Àngels Folch
02.07.2019  ·  08:13

Ho veig igual que en Miquel Gilbert.
Han decidit fer la consulta al Tribunal europeu de Luxemburg perquè allà també ho tenen tot lligat i ben lligat (i fins que no han tingut la certesa que l’hi tenien no han fet el pas).
En Partali en Gilibert coincideixen en que hem de de persistir, persistir i persistir. Per Catalunya, per la llibertat, per la democràcia, per Europa, per la justícia, pels drets civils i democràtics no podem desistir, mo podrm deixar que el franquisme, el feixisme, els mafiosos, els corruptes, els que ens volen esclaus guanyin la partida final.
Molt d’acord amb totes les recomanacions d’en Gilibert sobre què hem fe fer ara i la “propera vegada”.
M’afegeixo a l’agraïment infinit a tots els que sereu a Estrasburg amb la recança de no haver-lis pogut acompanyar.

Bonifacia Córdoba
Bonifacia Córdoba
02.07.2019  ·  08:17

Pigrau vosté no es a Strasburg tal com ho va anunciar….

Àlvar Manresa
Àlvar Manresa
02.07.2019  ·  08:17

No tot està perdut, ni està lligat….. està per guanyar. Pot ser costarà més que menys però al final la decència d’alguns jutjes i de la “gent” a Europa posaran les coses al seu lloc, com no pot ser d’un altre manera. Europa i la seva gent si juga molt amb el cas català, parlem de drets. Hem de persistir, rucs i nobles com som….persistirem i guanyarem…més tard, n’és d’hora…guanyarem. Portem segles perdent per a tomar a intentar-los fins a guanyar, per sempre més. Refundarem Europa.

Antoni Serrano
Antoni Serrano
02.07.2019  ·  08:19

Estic en un autocar que va sortir ahir a les 18h de Barcelona. Ens falten uns 40 minuts per arribar a Estrasburg. És agotador però cal fer-ho. Això i molt més. Així guanyarem. Gràcies pel reconeixement.

Agnès Buscart
Agnès Buscart
02.07.2019  ·  08:47

Quin valor té fer un Estat Català? Enorme valor, llavors enorme és la feina que hem de fer tots!
Dies i dies essent-hi sense defallir, milions de gràcies a tots.
I quan a una persona poc motivada li demano si pensa abandonar sempre rebo la mateixa resposta:
-De cap manera!

LLIBERTAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Montserrat Pla
Montserrat Pla
02.07.2019  ·  09:12

Voldria ser a Estrasburg, tal com vaig estar a Brussel.les, pwrò no puc. Moltes, moltes gràcies a tots els que sou allà defensant la democràcia.

Pep Agulló
Pep Agulló
02.07.2019  ·  09:21

“JUGADA MESTRA”,LA DIGNITAT DELS CATALANS QUE ES MANIFESTEN ALLÀ

Salutació fraternal als milers de catalans-es que es manifesten a Estrasburg i que han arrossegat a altres ciutadans europeus que veuen la deriva antidemocràtica del parlament europeu i es solidaritzen amb la democràcia. Els 3 escons avui buits són el desafiament…

El més notori és que la violació dels drets polítics a Espanya arribava finalment a la màxima instància judicial de la Unió. Si les decisions d’un jutge europeu, sí la policia espanyola té un dispositiu per detenir Puigdemont, si un director de l’ACN mostra el menyspreu per Puigdemont, si un advocat es treu conills del barret, etc… Ni més cas del que ha de tenir, però jo no en faré d’això cap relat pel comentari d’avui.

Fer de les anècdotes, o dels fets no prou significatius del dia a dia, una prova per reforçar les tesis defensades en llargs comentaris és tot al contrari de la perspectiva de què parlàvem ahir. Amb tots els respectes, aquestes deduccions necessàriament simplistes no la donen. Més aviat minen la perseverança, l’altra P de les tres.

L l i b e r t a t p r e s o s p o l í t i c s !!! L l i b e r t a t e x i l i a t s !!!

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
02.07.2019  ·  09:27

Amb unes amjgues ahir a les 11 de la nit varem agafar el cotxe i hem arribat aquesta matinada. Venim des de Milà. I estem molt orgulloses de ser-hi.

Pere Grau
Pere Grau
02.07.2019  ·  09:45

Ho trobo ben curiós… Qu“e deu voler dir “ser realista”? Tornar al “peix al cove” quan no ens volen donar ni una trista sardineta? Opinar (com el Sr. Aragonés) que Pedro S“anchez acabar“a pactant un referéndum, cosa que és la menys realista que hom pugui imaginar? I dir que “la jugada mestra és una via morta”, és d’una manca de visió molt preocupant en una persona que és al davant d’una agencia de notícies. Els agradi o no a molts “realistes” d’aquesta índole, Puigdemont i els que li donen suport són, ara com ara, els més realistes de debó. Perqu“e és a Europa on será la clau de tot plegat. Que durará més? D’acord. Peró facilitant la investidura de P.Sánchez, (per posar un altre exemple de “realisme”) encara li donarem més agalles i la solució s’allunyará cada vegada més. Els que avui són a Estrasburg (i la munió dels que no hi som, perqu“e la salut, la feina o les finances no ens ho permeten) són (som) els més realistes. Perqu“e comprenem que Espanya només ens deixa dos camins: la submissió o el camí de les PPP del President Puigdemont.
(I perdoneu aquesta xamfaina amb els accents… El meu monstre avui fa el que vol…)

joan rovira
joan rovira
02.07.2019  ·  10:03

Continuant amb la distinció entre els conceptes d'”autodeterminació” i “descolonització”. Sostinc, per tal d’entendre on som, que a Catalunya la societat de manera majoritària s’ha autodeterminat però en canvi és encara molt colonitzada.

Entenc per “autodeterminar-se” una decisió individual per a conformar un país independent i lliure. Mentre que “descolonitzar-se” correspon més als partits, col•legis professionals, departaments universitaris, sindicats, etc. on predomina encara l’organització colonial i clientelar dels interessos personals disfressats de col•lectius.

En aquest sentit, per fer una comparació, Euskadi està més descolonitzada que Catalunya i Escòcia encara més que Euskadi. En canvi, no s’han de moment autodeterminat cap de les dues nacions.

Ho comento, precisament avui, per posar en relleu l’exemple de tots aquests que s’han desplaçat fins a Estrasburg que malden, juntament amb altres que no hi poden ser, per una Catalunya autodeterminada -independent i lliure- i descolonitzada -d’interessos personals disfressats-.

Enric Vilar
Enric Vilar
02.07.2019  ·  10:13

En Pere Aragonès es un crio molt espabilat i polític que encara parla massa. Menys paraules l’ajudarà. A més, prou de jugar el joc del Mossèn. ERC pateix de enveijitis. Vers tot el que es i ha representat de bó CdC. Quan Mas volia fer una comferencia, au va, el Mossèn la seva, etc etc. Ara, avui dia, lo mateix, protagonisme de tenir l’exclusiva del moviment independentista, es a dir, la meva religió i objectiu són la veritat.
Au va, menys puresa i més pragmatisme polític.
Puigdemont, el meu president en exili.

jaume vall
jaume vall
02.07.2019  ·  11:32

Es donen dues visions diferents sobre els mateixos fets. Entendre que les batalles perdudes ens permeten d’afinar la tàctica per a la següent, i no baixar els braços, perquè el final encara no està escrit, és una manera de veure la situació que estem visquent. L’esperançada. Res està perdut, depèn de nosaltres.
L’altra aproximació als mateixos fets, incloent-hi el primer rebuig judicial europeu a la sol·licitud de Puigdemont i Comín, és admetre que les forces pròpies flaquegen, que l’enemic és poderós, que el camp de batalla està preparat perquè perdem. La visió menys esperançada. Cal ser conscients de la realitat i no viure d’il·lusions sense fonaments.
Jo no sé quina és l’opció correcta. Potser la sort no està encara llençada i els daus no tenen les cares marcades contra nosaltres. No ho sé.
Però sovint comparteixo aquest escepticisme que Miquel Gilibert expressa tan bé, per avisar-nos que tenim massa elements en contra, i que així, ara mateix, és difícil guanyar.
Cada cop queda més clar que la divergència estratègica entre Junqueras i Puigdemont, en general, i en el cas particular de l’exili o la presó, va ser l’inici de la derrota provisional que estem patint. Imaginem-nos per un moment que l’estat espanyol només té dos activistes a la presó, i que la majoria del govern català és a l’exili. La repercussió mediàtica al nostre favor, i la ràbia impotent dels espanyolistes.
En qualsevol cas, si volem resultats diferents, no podem fer les mateixes coses. Si volem ser respectats com a societat i com a comunitat nacional, no podem continuar manifestant-nos cívicament un, dos, tres dies l’any, perquè ja veiem que el fetge i la caradura dels líders comunitaris és capaç d’entomar-ho tot. (De què riuen ahir, avui, mentre pacten seients, si tenen una Espanya turca, una Hongria i una Polònia feixistes, i una Itàlia ultra que empresona la capitana d’un vaixell humanitari que salva immigrants de la mort segura ?)
Si l’11 de setembre l’única mesura per demostrar el nostre malestar i la nostra força és fer el mateix que els darrers anys, no camviarem massa cosa. Potser l’alternativa a una manifestació amb centenars de milers de samarretes de colors a la plaça Espanya, n’és una de desenes de milers, amb queviures davant Lledoners. Si no volem tenir els mateixos resultats, caldrà fer les coses diferentment.

Victor Serra
Victor Serra
02.07.2019  ·  13:11

D’acord amb Miquel Gilibert i Salvador Aregall. Però jo no parlaria de quan ho tornem a prova. Ho estem provant, no ens hem aturat . Despistats, amb problemes, però seguim.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
02.07.2019  ·  13:23

La decisió d’aquest jutge de no adoptar mesures cautelars és un excés. I no ha tingut en compte el principi fonamental de la presumpció d’innocència

Al cap i a la fi són això, mesures cautelars.
Però fets com el dinar del magistrat del tribunal de Luxemburg amb els del suprem espanyol, poden ser un avis de maniobres brutes de l’estat espanyol.
També ens pot fer malfiar el que ha passat amb la admissió a tràmit, al matí, i que a la tarda un sol jutge rebutgi les cautelars.
Podeu imaginar les pressions d’espanya, administratives i judicials, durant les hores posteriors a la admissió?

D’altra banda, pel que fa a la poc elegant, més aviat al contrari, agressiva, forma de presentar la notícia per part del director de la ACN, no em sorprèn.
Fa temps que molts ens queixem del biaix de TV3, biaix de subordinació autonomista, en la línia de la ERC de Junqueras.
La rancúnia de Junqueras contra Puigdemont és evident i històrica (està documentat, i a VW ha sortit que ve de lluny de molt lluny contra convergència, i no estic defensant convergència, però poso pel davant Catalunya), i els seus acòlits, ubicats a la CCMA la apliquen amb més o menys encert, “sin que se note el cuidado”.

Junqueras, pel qual abans sentia un respecte, ara ja no, només tem que ell pugui ser menys que Puigdemont, i tan se li en dona Catalunya. Per això, com li ha fallat espanya jutjant-lo amb duresa i de forma injusta i barroera, ara no pot consentir que ell pugui ser eurodiputat després de Puigdemont, i els seus seguidors de la CCMA i a la ACN li faciliten la manipulació de la opinió pública.

Començo a veure amb cert pessimisme lo del tribunal de Luxemburg, espanya jugarà brut, com sempre.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
02.07.2019  ·  14:55

Discrepo respecte a “La gent, a aquest país, sempre hi va, hi va i hi anirà”.
És una visió simplista molt infantil.

Conec moltíssima gent (antics simpatitzants) que ara ja dubten tot pensant que potser Espanya té raó quan diu que mai Catalunya serà independent i no val la pena insistir.

És un gran error pensar que tots els votants independentistes són gent convençuda.

Espanya sap molt bé com anar restant simpatitzants de la nostra causa. Té experiència de segles.
A més, Espanya sap que no tenim lleis pròpies i poden anar fent desaparèixer el sentiment de pertinença a una altra nació no_espanyola.

Roser Caminals
Roser Caminals
02.07.2019  ·  15:54

Més de 10,000 persones i intervencions d’altres eurodiputats a favor dels nostres absents, amb poster d’en Puigdemont inclòs, Tot plegat, difícil d’ignorar.

eva salas
eva salas
02.07.2019  ·  17:20

L’única manera d’explicitar el suport a Puigdemont i l’exigència d’unitat és no més sopars grocs, no més llaços grocs, no més suport incondicional als presos. Ho hem portat massa lluny i Junqueras (també J.Sánchez) han cregut que ells van primer. I no, el suport a Puigdemont és el suport a la llibertat, i amb la llibertat és que seràn lliures.
Em sapgreu i és una mica dur, però és com ho veig. Als presos cal demanar-los el suport al Consell i el suport a Puigdemont és l’exigència que cal fer als presos. Si ens volen agrair el suport donat fins ara pel poble.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
02.07.2019  ·  18:27

El Franco denigrat fa mig segle en passar la frontera acaba de ficar la pica al cor de l’Europa democràtica entre el silenci majoritari dels calfa-escons, mentre el neofeixisme italià persegueix bons samaritans i la diplomàcia vaticana opta per la defensa del dictador. Mals temps per a la lírica. Sort en tenim d’un poble lluitador.

Jordi Torruella
Jordi Torruella
02.07.2019  ·  19:10

Bon text Miquel Gilibert.

Núria Monje
Núria Monje
02.07.2019  ·  19:58

Gràcies, a tothom qui és a Estrasburg! Us acompanyo de sentiment i pensament… Llàstima que no pugui fer més i que, qui pot fer quelcom, s’hagi rebaixat a voler-se abstenir en la investidura de qui s’ha demostrat enemic nostre… No calen noms; tots sabem de qui parlo…

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes