Es pot entrar a Barcelona i sortir-ne? A partir de quan?

A partir d'avui s'unifiquen les regions sanitaries de Barcelona, Metropolitana Nord i Metropolitana Sud

VilaWeb
Redacció
01.06.2020 - 12:19
Actualització: 01.06.2020 - 14:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Durant aquest període de desconfinament les regions sanitàries de Barcelona, Metropolitana Nord i Metropolitana Sud han anat per separat. Però a partir d’avui això canvia i passen a ser una única regió sanitària. Un fet que permetrà que moltes famílies es puguin retrobar després d’estar més de dos mesos sense veure’s.

Però fins ara, Barcelona ciutat era una regió sanitària per ella sola. La qual havia acabat aïllada, és a dir, que qui hi viu no podia visitar familiars i amics a Sant Just Desvern, Santa Coloma de Gramenet o Sabadell per més que també estiguessin en la mateixa fase 1 i quan la mobilitat laboral fa setmanes que és permesa entre aquests municipis. Això ha creat dubtes i inquietud entre la ciutadania.

S’unifiquen les tres regions sanitàries de l’àrea de Barcelona

Fins abans del coronavirus, tota l’Àrea Metropolitana de Barcelona funcionava com una única regió sanitària, però en aquesta pandèmia s’ha dividit en tres: l’Àmbit Metropolità Nord, que comprèn l’àmbit territorial del Barcelonès Nord, el Maresme (tret dels municipis pertanyents a la regió de Girona), el Vallès Occidental i el Vallès Oriental; l’Àmbit Metropolità Sud, que engloba l’Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Garraf i el Barcelonès Sud; i Barcelona ciutat, amb els districtes respectius.

Un fet que ha creat moltes queixes, en tractar-se de zones estretament connectades i de mobilitat homogènia. Per això, el Departament de Salut va anunciar aquest dilluns que havia demanat al ministeri de Sanitat espanyol que s’unifiquessin les regions sanitàries corresponents a Barcelona, l’àrea metropolitana nord i la sud. Finalment, el govern espanyol ha acceptat la proposta.

A partir de quan puc entrar o sortir de Barcelona?

Fins avui ha continuat en vigor la normativa que separava aquesta zona en tres regions sanitàries. Fins avui, els ciutadans no han pogut entrar a Barcelona o sortir-ne si no era per una causa major o per les excepcions previstes com ara els desplaçaments per motius laborals, professionals o empresarials, l’assistència sanitària, la cura o atenció de persones amb necessitats i la tornada a casa.

Però a partir d’avui, les persones es poden moure tranquil·lament i sense restriccions dins de la regió sanitària de Barcelona. Això si, es continuarà sense poder visitar a familiars i amics d’una altra regió sanitària.

Montcada i Reixac i el barri de la Mina de Sant Adrià del Besòs són de la regió sanitària de Barcelona?

Els CAP de Montcada i Reixac (Vallès Occidental) i el barri de la Mina de Sant Adrià del Besòs (Barcelonès) són gestionats per la regió sanitària de Barcelona, però això no es té en compte per al desconfinament. Ara tots dos municipis formen part de la regió Metropolitana nord, de manera que els seus habitants es poden moure amb llibertat per tota aquesta regió sanitària, però només poden anar a Barcelona per causa justificada o de força major. A partir de dilluns, ja es podran moure per tota la zona.

Em puc desplaçar a una altra localitat per canviar la custòdia de menors?

És permès, però preval sempre l’interès superior dels fills. Cal complir les resolucions judicials sobre guarda, custòdia, visites i comunicacions. Els progenitors han de fer un exercici responsable de la potestat parental i assolir com més acords millor, pensant en la salut física i emocional dels fills i el bé comú.

Puc compartir vehicle?

En vehicles particulars de nou places, si els ocupants viuen junts, és permesa l’ocupació total (sense obligatorietat de màscara). Si els ocupants no viuen junts, són permeses dues persones per fila si fan servir màscares, però respectant tanta distància com sigui possible.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes